lördag 5 september 2015

Kärnkraftsreaktorer, hej då...

Två reaktorer (Ringhals 1 och 2) läggs ner senast 2020, meddelas av Vattenfall. Det var ett väntat beslut - åtminstone om man får tro sig själv. Nödvändiga investeringar är olönsamma. Reaktorerna har dragits med stora tekniska problem under flera år.

När Åsa Romson, efter justeringar av avfallsavgiften och effektskatten, lovade (jo, hon använde det ordet) att två reaktorer skulle avvecklas denna mandatperiod så hävdade jag att det inte alls var troligt, medan det däremot var troligt att det skulle ske under nästkommande mandatperiod. Jag står fast vid den analys jag gjorde förra hösten. Nåja, Åsa kan möjligen få rätt om en liten och mycket gammal reaktor i Oskarshamn som ser ut att kapsejsa.

Ska avfallsfonden få tillräckligt med pengar för att kunna finansiera hanteringen av det radioaktiva avfallet bör för övrigt avgiften öka med åtminstone två öre per kWh. Vilket definitivt skulle innebära avveckling av de sämst lönsamma reaktorerna trots att dessa kan undkomma EU:s krav på stationära extra system för härdkylning.

Även efter avvecklingen kommer Sverige att tillhöra de länder med mest kärnkraft per capita.

Om du har ekonomiska möjligheter så har jag ett tips: skänk en krona till flyktingkatastrofen för varje kilowattimme som användes i ditt hushåll förra året.

Visst är elen värd en krona mer med tanke på det bra liv man kan få genom kall mjölk och öl i kylen, liv i datorn, ljus under mörka höstkvällar och - om du har värme som är beroende av el - värme i huset när vinterstormen sätter in.


82 kommentarer:

 1. Om du har utrymme i ditt hus så välkomna en flykting. Finns det hjärterum så finns det stjärterum? Visst man kan skänka en krona också. I det moderatstyrda Täby försöker man nu få människor att öppna sina hem. Det verkar gå lite sisådär. Människor i Sverige öppnar nu i stället sina plånböcker nästan alla vill skänka.
  Nato, erokrisen, flyktingvågen, kärnkraft (klimat miljö) alla "särarter" bör kopplas samman om vi ska nå ett förståelsesamhälle.

  Men nu krävs i första hand emotionell intelligens? Det allra viktigaste i ett förståelsesamhälle? Flyktingvågen är både ett systemfel och konsekvensen av systemfel? Det behövs pengar men i huvudsak en förståelse för att vi kan inte köpa oss fria. Evolutionen fungerar inte så.
  Inte riktat mot dig Birger Schlaug. Gillar tanken om små bäckar. Använder mig ofta av den tanken. Det är underifrån förändring bör ske.

  Men det finns olika slags makt. Det vet du. Media utsätter oss för övertalande makt. Är de med stora hem. eller de som har plats hjärtlösa om de nu inte hjälper och bjuder in flyktingar?
  Det är en lösning som inte minst andra länder nu talar om och använder sig av.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. I Miljömagasinet Nr 34 står att läsa: "Historisk sommar i Tyskland. I juni stängdes den äldsta reaktorn Grafenrheinfeld i norra Bayern. Samtidigt var tre andra reaktorer stängd för översyn. I kombination med att juli dessutom blev ovanligt solig kunde landets solcellspaneler producera mer el än kärnkraftverken."

  Ska Sverige få en "historisk" framtid med ökad eller minskad kärnkraft?

  Christer

  SvaraRadera
 3. Ny opinionsundersökning.Löfven på Juholt-nivåer och SD går framåt.
  Går det verkligen bra nu?

  Frågan?

  SvaraRadera
 4. 16000 kr insatta, semesterresan får bli lite mindre i år, fantastiskt att få leva i ett land med fred.
  L.

  SvaraRadera
 5. Christer, Det beror väl på hur mycket solstrålningen minskar? Klimatskeptiker pekar på det. Är ingen sådan utan anammar för det mesta försiktighetsprincipen. Men nog är det viktigt att vetenskapen utreder varför solstrålningen minskar? Samt att vi kräver att de gör det. Solcellspaneler kräver sol. Det borde alla kunna enas om.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Frågan? frågar om det går bra nu. Nej, det går inte bra nu. Flyktingströmmarna är större än på ett halvt sekel, klimatförändringarna fortsätter allt eftersom utsläppen ökar, SD och övriga partier har inte förstått det som skrevs på DN Debatt igår om behovet av nytänkande när det gäller systemssörjan.

  SvaraRadera
 7. Frågan?
  Vi kan göra en av tre saker.
  Fortsätta köra huvudet i sanden som strutsen och hoppas på det bästa.Den linjen som politiker och media kör just nu.Utspel som man tror ska påverka i rätt riktning men just ingen substans.Ingen effekt heller vad det verkar.

  Eller så får S och M ta sitt ansvar och samarbeta.Att göra det öppet kommer att kosta skjortan och båda partierna landar i en enorm svekdebatt om det går fel.

  Eller helt enkelt inleda samtal med SD på något vis.Den som blir först är den som vinner det chicken race som körs.

  Svaret på frågan blir alltså: Nä det går inte så värst bra nu.En del tycker det går direkt dåligt till och med.

  Anders

  SvaraRadera
 8. Egentligen slår du huvudet på spiken.Det är ju så enkelt om man törs ställa frågan.
  Går det verkligen bra nu?
  Det går definitivt inte bra nu.Inte någonstans.Men eftersom ingen törs ställa frågan så kommer det garanterat inget svar.
  Om vi jämför med idrott tex.Vi kan ta fotboll som exempel.Om landslagets ledare under matchen eller i halvlek inte kollade klockan eller ställningen så skulle den få sparken?Om ledningen inte hade en bibba anteckningar för att notera vilka som gör vad bra eller tvärtom så sparken eller hur?
  Sveriges ledning har länge lekt att man leder matchen och publiken är i extas av lycka.Dom andra har inte en chans och vi vinner cupen.
  Tidningarna skriver upp laget precis som man alltid gör innan man öser skiten över det när verkligheten hunnit ikapp.
  Nej det går inte bra men vi skter väl i det.Bryr sig gör bara förlorare!

  SvaraRadera
 9. Att stänga ner reaktorer som är ålderdomliga är en bra början. Men vi kommer att göra oss beroende av el från kolkraft istället. Troligen är det lika illa eller värre än kärnkraft (växthuseffekten)
  Att den förbrukade mängden el ska minska är inte troligt.

  SvaraRadera
 10. Om det går bra nu?
  Först bombar vi dom till fred och frihet.
  Sen släpper vi in några av dom och stoppar dom i Rosengård.
  Eller skickar växelpengarna till nån hjälporganisation som spiller 50% på vägen.
  Vi jublar när några hundra får ta tåget eller bussen och känner oss goda när vi stoppar en krona i tiggarmuggen.Det kan vi dela på Fejjan istället för att skryta om nya platt-tvn.

  Egentligen har vi inte löst ett enda problem utan bara skapat nya.

  SvaraRadera
 11. Skänk en krona till centralindoktrineringen
  https://www.youtube.com/watch?t=44&v=RKl67M0WbKs
  https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld

  Djupt inne i de hemligstämplade korridorerna, i det transnationella militära och underättelsenätverket har man utarbetat det scenario som nu utspelar sig. Därför är EU:s krismöte en fars ovanpå utarbetade planer.

  Det är inte lite fräckt att vilja hjälpa flyktingarna med att skänka en krona. Bättre hade varit att krossa orsaken till flykten vilket är kriget. Men passiviserade svenskar flummar ut istället för att sätta hårt mot hårt, för svensken är god och utvecklad och militärteknologin är top notch. Hade man satt vapen i hand på 12 miljoner syrianer hade inbördeskriget varit slut för tre år sedan. Men det är bättre att låta dem stå försvarslösa och smuggla dem genom hela Europa, medan professionella militärer, politiker och diplomater pratar vidare och katastrofen fortgår. Medan det snyftas i medierna om hur hemsk flyktingkatastrofen är. Hycklare.
  Nästa vecka återgår nyhetsrapporteringen till att börsen faller, efter att ha kacklat om endast en sak i en vecka.

  Det finns stridsvilja, se kravallerna i svenska förorter. Ungdomarna är barn till flyktingar från krig och medelklassungdomar som vill visa sig tuffa i sina anarkist- eller kommunistgrupperingar. Inte en ny byggnad är fri från deras klotter eller graffiti.
  https://www.youtube.com/watch?v=WMZdA-b2Vdw

  Det finns promenadvilja, det finns välståndsvilja, det finns stridsvilja. Hur kommer det sig att de inte använt denna skaparförmåga i sina egna hemländer? Finns det något magiskt energifält i Europas utkant som drar dem hitåt? De väljer ett kallt jävla Norden, när de kan njuta av medelhavsvärme. Varför gå i T-shirt, när man kan springa runt i tjocka täckjackor.
  Gåtor, gåtor.

  SvaraRadera
 12. Jag jobbar i vården.Med trasiga människor som har det besvärligt.Mest ungdomar.
  I nu-läget betyder det nyanlända ensamkommande.De andra trängs undan.Pengarna finns inte i kommunerna.Men det var egentligen inte det jag ville skriva om.
  När vi tittar på ungdomarna på jobbet så använder vi bedömningar som
  känslostyrd
  saknar konsekvenstänk
  utåtagerande
  söker bekräftelse
  jag-centrerad
  Sverige är ett konstigt land på det viset.Här gör de egenskaperna att du antingen hamnar på HVB-hem eller i riksdagen.Kostnaderna landar på skattebetalarna.
  Men kan du gissa vilka som kostar mest?

  /Ullis

  SvaraRadera
 13. Tror cornucopia har rätt, SD:s populäritet går paralellt med hur många som kommer hit. Alltså kommer de att nå både 30 och 40% vad det lider.


  Nu måste de goda människorna i sverige göra något, för att ändra på detta. Annat än att skriva "jag vill hjälpa" på sociala medier.

  Vad kan man göra för att hjälpa?

  1) flytta till en "no go zone" (skulle stabilisera utanskapsområden)
  2) se till att det egna vita villa-kvarteret tar emot flyktingar, kanske var tionde villa köps och används för detta.
  3) om man nu bor i gate comunity (ex östermalm) kör dina barn till en multikulturell skola

  SvaraRadera
 14. Den som undrar om det går bra nu och har en ledig stund över en Lördag kan med fördel lägga en stund på den här jämförelsen mellan opinionsundersökningar och trender.Partimodellen är en avvägd sammanställning av stödet för samtliga partier. Fel som varje opinionsinstitut har korrigeras för respektive part och sedan sammanvägs alla undersökningar.
  Länken finns nedan.

  Mina egna slutsatser:
  -Decemberöverenskommelsen har inte varit bra för vare sig S eller Alliansen.
  -Löfven är inte bra för S.
  -Kinberg Batra är inte bra för moderaterna.
  -Miljöpartiet som aspirerade på tredjeplatsen kan glömma den helt.Regeringssamarbetet och språkrören har inte varit bra för Miljöpartiet.
  -Utan någon ny faktor som tillstöter så kommer det fortsätta gå bra för SD.

  Med andra ord så beror svaret på vilket perspektiv man har.

  https://docs.google.com/file/d/0B7m9daulLNZLcjZDUzVVWUZKLVk/edit

  /Bältros

  SvaraRadera
 15. L, Många anses ekonomisk resursstarka. Men hur många, har råd att skänka t.ex. 16.000 rakt av? Ett av tre hushåll, sägs ha en buffert på två månadshyror. Noll sparat.

  Du skriver semestern. En del tar flera stycken per år. Så ska de skänka en krona, får många låna ytterligare. Spä på sina hushållsskulder, för att kunna skänka 1 krona av förra årets använda kilowattimmar.

  "fantastiskt att få leva i ett land med fred" Javisst är det. Så länge det varar.

  Smart inlägg L! Den första tanken blir 16.000 behöver vi veta det. Vilken skrytputte.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Nu vänder det.Löfven håller tal på Medborgarplatsen inför den stora manifestationen.
  Det är precis vad vi behöver.En ledare som tar ansvar och visar Sverige vägen!
  /Ungdomsförbundet

  SvaraRadera
 17. Skrytputte? Om du vetat vem jag är kanske, men det vet du inte, däremot är det egentligen på tok för många kilowattimmar trots isolering, men vi är å andra sidan ganska många i huset. Hade elpriset varit en krona högre hade vi nog ändå använt lika mycket el och dragit in på något annat. Ursäkta att du, Lisbeth, tog illa upp. Det var då inte meningen. Ska jag känna skuld nu?
  L.

  SvaraRadera
 18. L, Du missförstod mig helt. Det är ett vänligt inlägg från min sida. Menat som det. Du såg förmodligen endast ordet "skrytputte" Ditt inlägg 10:45:00 är utan tvekan känslostyrt.
  Det kan du inte klandra mig för. Jag tog inte illa upp! läs gärna en gång till. Ska jag känna skuld för att det jag skriver stämmer om hushållens skulder?
  Sak inte person tack!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Bäst att tillägga, att jag menar inte, med mitt första inlägg, att alla i villor, bör känna skuld och öppna upp sina villor för flyktingar. Utan att media och politiker, gärna använder sig av övertalande makt. L det sista jag vill, är att skapa skuld. Det tror jag inte du vill heller. Det finns nog med skuld och skamtänk.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Det finns en liten hake i resonemanget att betala 1 krona extra per kilowattimme till något. Jag kan inte betala, jag tillhör de fattiga i vårt land, sjukpensionär sedan många år, finns inte en chans att jag skulle kunna slänga upp de pengarna, då blir jag utan mat i mer än en månad :( Det finns inga marginaler. Jag brukar hålla med dig Birger men ibland känns det som om du som alla andra som har det hyfsat bra ekonomiskt inte fattar att det finns sådana som jag som knappt kan hålla näsan över vattnet.

  I dag blir jag en anonym vilket jag inte brukar vara här

  SvaraRadera
 21. Ullis
  ...jagcentrerad riksdagsledamot kostar väl ändå mest i det
  "HVB-hem" som byggts för den ganska svårhanterliga gruppen.
  /Aran

  SvaraRadera
 22. Är det inte dags att skriva om den Europeiska energiunionen. Tillväxt och miljödeläggelse (jmfr brottet allmänfarlig ödeläggelse) är inte möjlig utan energi. Utan energi skulle vi vara lika många människor som före den industriella revolutionen. Utan energi går det inte att flytta råvoror eller ens att anlägga gigantiska städer som försörjs med kylbilar och plastförpackningar (lagringsproblemet för mat)

  Nu fattas det energi, olja har vi tex ingen i Sverige, men vi har ved och eleneri, genom kärnkraft och älvar. Detta har man inte i södra Europa.

  Skulle vara intressant att höra lite hur mp och deras PR-byråer ställer sig till den pågående energiunionen, som ska knyta samma allt realt apital, till en och samma smet. Investeringarna är så ofattbart gigantiska att det blir svart för ögonen. En faktor är dessutom att göra Europa fria från energiberoende från Ryssen.

  Dilemmat är naturen, ju fler människor, desto mer energi slukas. och det spelar ingen roll om en miljöpartist får ner energiförbrukningen jämfört med en ond moderat, med kanske 10 %. Ökar befolkningen med en miljon människor, eller varför inte 10 miljoner, så spelar väl 100 % eller 90 % energikonsumtion per capita ingen roll? förlorare blir ändå djur och natur, vinsten gör människodjuret. naturligtvis är kärnkraft förkastligt, för om vi får ha kärnkraft, så borde alla Afrikaner få ha kärnkraft, och eftersom ingen är rasist i Sverige, så borde alla som är för kärnkraft genom bistånd hjälpa till att bygga kärnkraftverk i var enda afrikansk håla, och fundera på vad som första byggstenen för att tillverka kärnvapen :-) alla ska väl ha lika villkor?

  Nä, innan någon i mp tar bladet från munnen och förklarar den stora frågan, energiunionen, som är på gång (om än i smyg) så är det en hel Kennel begravd. Någon måste väl tänka, på energikonsumtion per capita, och detta med "evig tillväxt" som ändå är matematiskt omöjlig, även om vi hade fri tillgång till älvar och uran, men nu har vi väl inte det, så då återstår väl veden. Har någon sett bilder bilder från 1a VK, på hur mycket grön skog som fanns runt våra städer, det var renrakat....
  och då var det en bråkdel mot idag, som bodde i stad, på landet var det grönt. Nästan samma fenomen inträffade under 2a VK, men då hade vi trots allt viss tillgång på kol, olja och el, eftersom vi var herrar i eget hus. Men energiunionen, så är det någon annan som bestämmer över vårt eget reala kapital, förlåt moder jords reala kapital, naturen i norden är också något att väga in, i ekvationen om vad som är gott och ont, på lång och kort sikt. slw

  SvaraRadera
 23. Först straffbeskattar man kärnkraften och sedan låtsas man som om den vore olönsam.

  SvaraRadera
 24. "Prepare yourselves: The Great Migration will be with us for decades
  It is not war, but money, that drives people abroad"

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11842760/Prepare-yourselves-The-Great-Migration-will-be-with-us-for-decades.html

  Nu demonstrerar de "goda". Ändå förstår alla att vi måste göra någonting ganska direkt, det kommer många nu. och detta kommer fortsätta i årtionden.

  SvaraRadera
 25. /Ungdomsförbundet

  Löfven har visat sig fullt kapabel att vända en fallande trend ännu mer ner.Men gråt inte över spilld mjölk.Slaget är inte förlorat förrän Carin Jämtin ber Håkan Juholt komma tillbaka på sina bara knän eftersom allt är förlåtet.Det kan nog ta en månad eller två.Under tiden finns ju alltid Aftonbladet?

  /Aran
  Pensionerna och lönegarantierna verkar inte riktigt lika förmånliga på vanliga HVB..

  SvaraRadera
 26. SvD och Novus reder ut begreppen not so much.

  http://www.svd.se/stodet-borde-vara-storre-for-flyktingar-an-invandrare

  SvaraRadera
 27. Anonym 11:27:00
  Njae att Jämtin skulle stå på knä får du nog vänta på men nu när Palm lämnat riksdagen är ett bra tips att ha ögonen på Damberg och Wallström.Båda är precis som Palm erkänt duktiga karriärister med känslospröten ute.Försvinner någon i den återstående duon så vet vi att råttorna börjat lämna det sjunkande skeppet.
  Kapten får enligt god socialdemokratisk sed följa sitt skepp med flaggan i topp.
  Det är mest en fråga om hur djupt man sjunker.

  /Liberal

  SvaraRadera
 28. Erik, straffskatt av kärnkraft? Avfallsfonden är underfinansierad, och effektskatten motsvarar ungefär fastighetsskatten på vattenkraft. Med tanke på den subvention kärnkraften fick under uppstarten är det inte mer än rimligt att t ex vindkraft ges stöd nu.

  SvaraRadera
 29. @Anonym 08:55:00
  Flyktingströmmarna är större än på ett halvt sekel,

  Det skulle kunna ha ett samband med den explosionsartade befolkningstillväxten under den här tiden. Inte minst i ett område som Mena. Och den lär fortsätta så fram till mitten av seklet. Bara Egypten växer just nu med 1,5 miljoner varje år.
  Jämfört 1950 med 2000 har Menas befolkning växt 3,7 ggr, söder om Sahara 3,6 ggr, Asien 2,6, europa 1,3 ggr.
  Av Menas totala areal är en försvinnande liten del odlingsbar mark.
  Mena har en ung befolkning, ett överflöd av unga män utan framtid som jobb och kunna försörja en familj, en väsentlig ingrediens för våld och konflikter. Att sen väst underblåser och spelar på lokala intressenter för ”regime change” gör det inte bättre. När Bush sa att antingen är för oss eller emot oss hoppade Sverige på tåget. Vi har i högsta grad varit delaktiga för att stödja ”regime change” Libyen och Syrien.

  Talande är Wallström i Aktuellts flyktingsatsning i förrgår, det första hon sa var hur typ sorgligt det vara att bara för några år sen var Syrien ett medelinkomstland med relativt väl utbildad befolkning. Följdfråga skulle kunna ha varit varför Sverige stödde att det skulle förvandlas till ett våldskaos.
  Liknande skulle kunna sägas om Irak och Libyen, stora relativt välordnade sekulära länder där minoriteter som kristna och andra kunde leva relativt tryggt. Däremot inte politisk opposition, men det är inget unikt för dessa länder i den regionen. Varför behövdes ”regime change” just där?

  SvaraRadera
 30. Gudskelov är jag inte trolllör sep. 05, 12:01:00 em

  Trollen ger sig inte, de dyker upp oavsett vad bloggens innehåll handlar om. Nu var det a) kärnkraft och b) tips om hur man om man vill kan stötta människor i nöd genom ett bidrag. Men, tro det eller inte, trollen ger sig hän i vanlig ordning. Likadant över hela nätet, samma figurer, samma tema oavsett blogginlägg. Allt fler stänger av kommentarsfunktionen eller kräver moderering innan man släpper in kommentarer. Så lär det bli här också, synd för en del inlägg som försöker kommentera det som skrivits på bloggen tillför något. Men sanningen är att det är få som läser kommentarsfältet, däremot kan man få fel intryck av vilka som är läsare av bloggen om profilen på kommentarsfältet är dominerat av troll och liknande. Ni behöver inte kommentera det här, för de som läser kommentarerna vet precis vad ni kommer att skriva.

  SvaraRadera
 31. Anonym 12:01:00
  Nu har jag bara ögnat igenom kommentarerna men ändå.Vad är det som får dig att börja klaga på troll?
  Människor har olika associationsbanor.Inte särskilt kontroversiellt väl?
  Bidragstipsen leder till politik leder till politiken eller hur?
  Jag läser det som att många hellre skulle vilja ha en statlig insats än enskilda bidrag.
  Inte särskilt kontroversiellt det heller.Så gjorde vi förr.
  Media trummar på med braskande rubriker.Jag läser in en misstro emot journalistskrået.
  En misstro jag kan relatera till och som inte känns kontroversiell.
  Kärnkraft leder till politik leder till politiker.Inte så konstigt då att somliga ser kopplingen till en svag regering.Och diskuterar det.
  Det är troll resonerar du.Du förminskar m.a.o mycket generaliserande andras åsikter von oben.
  Det gör dig speciell tycker du.Du behöver inte ens bemöta andras argument.
  De är ju troll bara.
  Man kan fundera en stund över vem som är trollet?

  /Och jag vet

  SvaraRadera
 32. Avfallsfonden är underfinansierad. Men statens skattehöjningar på kärnkraften går inte till denna fond, dom pengarna går in i statskassan.
  Det känns som om man på ekonomisk väg vill slå undan benen på kärnkraften.
  Det påminner om på det sätt man slår undan benen på bönderna i Sverige.

  SvaraRadera
 33. Neoliberal Agendalör sep. 05, 12:27:00 em

  Kärnkraft är kanske den miljövänligaste energikällan vi har idag, om man ser till döda per producerad mängd energi, så jag har svårt att se varför man ska ropa Hurra

  SvaraRadera
 34. Märkligt att folk forfarande år 2015 inte vet vad ett troll är.

  Ett troll är inte någon som byter ämne och skriver OT.
  Ett troll är inte en SD.are som talar för sin politiska uppfattning (sådana som trolljärgarna jagar).

  Ett troll är ute efter att provocera, ofta med en retorik som de egentligen inte står bakom. bara för att söka konflikt. Typ Calle Carlsson som är miljöpartist men låtsas vara moderat eller rasist eller vad som helst.

  SvaraRadera
 35. En av Birgers fåtal regler är förutom önskan om vanligt hyfs är:
  ”Anonyma inlägg undanbedes”

  Trots det är som det verkar en mycket stor del helt anonyma inlägg helt utan vare sig ”permanent” signatur eller namn.
  Det blir lite lustigt när just helt anonyma beklagar dig över att deras tolkning av reglerna inte följs.

  SvaraRadera
 36. Anonym: 11:03:00 det står "den som har råd" en sjukpensionär har oftast inte det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 37. Förlåt "om du har ekonomiska möjligheter" ska det vara.

  SvaraRadera
 38. Anonym /lasse
  man kan utan överdrift påstå att dagens klimat medfört att bara de totalt omedvetna eller de enastående politiskt korrekta är så oförsiktiga att de skriver under med riktigt namn.Allt ifrån Researchgruppen och Aschberg till den sk SD-svansen visar vad det kan leda till.Nu har också kvällstidningarna hakat på.Expressen är stolta över sin insats.Arbetsgivare lusläser Facebook och Twitter i den mån det går för att skapa sig en bild.Jag vet personligen folk som fått problem den vägen.
  För att inte tala om FRA då förstås.
  Birger Schlaug är outad sedan länge.Det går inte att göra så mycket åt.Kanske har han ett säkerhetstänk.Kanske inte.
  Men ett namn -> Eniro.se och Google Maps så är det tekniskt möjligt med ett "hembesök" inom en timme.En mailadress öppnar upp tillfällen som gör tjuven.
  /garanterat anonym

  SvaraRadera
 39. @Anonym 01:42:00
  Jag är väl medveten om detta, jag har haft internet permanent sen 1996. Det har hela tiden varit den allmänna kunskapen och rådet att inte lämna ut personuppgifter då dessa blir tillgängliga för alla och en var och man inte vet vilka obskyra individer eller intressen kommer att använda denna information. Speciellt här i landet där den personliga integriteten är oskyddad och inte står högt i kurs.
  Men nu kan man på den blogger inställning som Birger har lämna kommentar med signatur utan e-postadress. Även om det där med epost inte gör så stor skillnad, för det är väl ingen som sprider sin personliga- eller jobb- adress hur som helst på nätet? Man använder en ”anonym” som ”spamfilter”. Man kan ta i med proxy anonymisering men än har bara polis och åklagare rätt att efterforska ip-nummer. Men vem vet sådana som typ Researchgruppen kanske har kontakter hos IP leverantörer och integritet och tystnadsplikt verkar inte stå så högt i kurs i det här landet, så även inom sjukvården.

  SvaraRadera
 40. Du fick rätt igen! Det kommer inte att avvecklas 2 reaktorer under denna mandatperiod. Undrar om miljöministern kommer att pudla och be om ursäkt.

  SvaraRadera
 41. Ser att regeringens feministiska utrikesminister Margot Wallström gör sitt bästa för att få finnarna förbannade på oss nu också.Man trodde det räckte med Arabförbundet,Ryssland,Israel,normän,danskar och Turkiet.
  Vem fan är det tänkt att Sverige ska samarbeta med i framtiden egentligen?
  Eller är vi så självtillräckliga att det räcker med oss själva som samarbetspartner?
  Frau Merkel kan nog inte känna sig för säker på att få godkänt hon heller vad det lider.
  Man vet ju vad tyskarna går för.Egentligen.
  Allt från kärnkraft,miljöfrågor,flyktingar och ekonomi hänger ju på att någon ids tala med oss eller hur?
  Det var ett tag sen jag hörde ett ord om den där platsen i säkerhetsrådet som stod öppen för en viss humanitär stormakt.Hur kommer sig sånt?
  /en viss herr Löfven

  SvaraRadera
 42. Miljöpartister förväntar sig väl inte att Mp:s politik ska slå igenom fullt ut när de är 18% av regeringen och knappt 16% av ”regeringsblocket”?
  Frågan borde väl vara om Mp fått rimlig utdelning på sin andel i regeringen? Om så ska då Romson ställas till svars eller berömmas?

  SvaraRadera
 43. /lasse sa
  Dina råd är goda och förtjänas att läsas och begrundas.
  För bara något/några år sedan var knepet att försöka få ett namn eller en emailadress
  mycket vanligt på sociala medier.-Törs du inte stå för din åsikt med ditt namn? Då är du rasist/nazist/fascist eller bara SD:are!
  Främst företrädare för ungmoderaterna och vänstern använde det som argument.
  Av någon förunderlig anledning.
  Jag gav annars personligen en ungmoderat från Uppsala en liten lektion.Hans adress,telefonnummer samt ett foto på hans bostad framtaget på kanske tre minuter utifrån hans oförsiktighet.Sedemera framträdde han hos Aschberg som utsatt för näthat.
  Man ska alltså tänka sig noga för är min komplettering.
  /garanterat anonym

  SvaraRadera
 44. /garanterat anonym /lasse
  Sveriges Radios P1 Medierna har också gått ut med Julia Cesars riktiga namn.
  Tydligen på order av en Nina Glans som är chef där.SVT SR har en nutida historia av vänsterextrema anställda.Kakan Hermansson,Rekryteringen av en medlem från researchgruppen och pudlingen för några veckor sedan när en nyanställd gjort nån sorts marxist-leninistisk kamphälsning.Trots forskning som visar på kantringen förnekas det och fortsätter.
  Men det är våra licenspengar för en fri objektivt Public Service.Det börjar bli djävligt tydligt att det inte är så.Låt SVT/SR reklamfinansiera sig.Då kan de göra vad skit de vill.

  Pravda

  SvaraRadera
 45. Pravda
  Personligen använder jag mig just ingenting av tv eller radio.Allra minst då SVT.SR mindre än så.Mest för att det är så uselt om jag jämför med vad som finns på nätet.
  Licensen retar mig mer på det viset.Men visst,det har alltid motiverats med att vi behöver Public Service.Även om vi inte vill ha det.
  Researchgruppen är ett överskattat gäng vänstertomtar som finansieras av Aschberg.
  Media köper mycket uppgifter därifrån som avslöjats på Flashback.Resten gör Aschberg tv-serier av.
  Men det mesta köps in från myndigheter och deras register och bearbetas sedan.Någon hackergrupp är de definitivt inte.De har inte det kunnandet.Oförsiktiga människor som var oförsiktiga med sina viktiga uppgifter hjälpte till på traven.
  Vare sig du oroar dig för researchgruppen,FRA,NSA,chefen eller sambon/frugan så är det bra med lite internetsäkerhet.Faktum är att det är bra även om du inte är orolig.
  /garanterat anonym

  SvaraRadera
 46. lör sep. 05, 03:17:00 em

  Vad är en "nån sorts marxist-leninistisk kamphälsning".

  Hur skiljer sig denna från vanlig marxistisk hälsning och vad är en leninistisk hälsning? Hör du inte hur dumt du skriver?

  SvaraRadera
 47. @Pravda
  Det skulle vara intressant att se hur besöksstatistik hos Snapphanen och deras JC alster sett ut de senaste dagarna. Nu när Expressen gjort JC till nationell kändis.

  Nu har även landets statsminister kommenterat den eskalerande flyktingsituationen, han vägrade delta i Aktuellts satsning för några dagar sedan. Han hade i god tid fått olika möjligheter, han behövde inte delta i direktsändning. Statsministern gör sitt framträdande i form av att ge videosvar på Facebook till bekymrad elvaåring som skickat ett brev till honom. Så slipper han utsätta sig för kritiska frågor. Typ han ska minsann prata med Merkel och bolla över en del av ansvaret för flyktingmottagande-problemen på individnivå och landets elvaåringar. Visst är det hjärtnupet när statsministrar ger videosvar till elvaåringar, inte ett öga är torrt, och lägger internationell krishantering i deras händer.

  SvaraRadera
 48. Anonym 04:22:00
  bortsett från att"Hör du inte hur dumt du skriver?" ser rätt dumt ut när det står skrivet som du säkert ser så var hälsningen framförd i någon marxist-leninistisk utomparlamentarisk kampgrupp på Facebook.Den löd "kampen fortsätter" och är tydligen vedertagen i såna sammanhang.Den renderade vederbörande ett kvartssamtal med chefen som berättade om värdegrunden.Något som tydligen missats innan samtalet.Annars hade jag inte en aning om att det fanns de som var så historielösa att sammandragningen marxist-leninistisk var en märklig nyhet?

  @lasse sa
  Expressen ramlar runt i porslinsskåpet och krossar det som krossas kan med snabeln.
  Finns det några extremister som inte fått enorm uppmärksamhet av Expressens klick-jakt de senaste åren i pauserna mellan ojandet över näthat och rasism?

  Statsminister Löfven liknar allt mer de där roliga pajasarna på cirkus.Han är den som voltar fram i för stora skor med den rödaste näsan.Självklart videobandad eftersom alla vet att han inte kan volta i verkligheten.

  Pravda

  SvaraRadera
 49. lör sep. 05, 05:21:00 em

  "kampen fortsätter" är ingen marxistisk-leninistisk hälsning (som sagt vad är en leninistisk hälsning kontra marxistisk?).
  Tror ni SD-klientel på allt ni läser eller?

  SvaraRadera
 50. Jag antar att nya miljöpartisterna nu "står i kö" för sälja typ hälften av ägodelarna så de kan ge åt de nödställda? För nog lever de väl som de lär? Att man inte läser om det i media beror sannolikt på "klädsam blygsamhet"? Man "skyltar inte" med sin genuina godhet, man "poserar" inte som "världssamveten", som så många andra gör? En politisk hållning med öppna gränser kommer ju faktiskt med en "prislapp": med den åsikten följer en "faktura". Något att "själv" ta ansvar för i så fall, inte hänvisa till "någon annan"-ismen, då ju öppna gränser inte är officiell politik. Nu prövas trovärdigheten, rent konkret!

  SvaraRadera
 51. Eftersom det knappt går en dag, utan att SD nämns på detta kommentarfält, bör det väl påminnas om att SD har en hög halt av både kärnkraftsförespråkare och förnekare av klimatrapporterna. Och på SD-allierade sajter gör sig dessa då och då lustiga över miljörörelsen. Partiet ser även ner på alternativmedicinen, och vill riva upp vårdavtal mellan landsting och Vidarkliniken (sökord).

  Gt

  SvaraRadera
 52. Anonym 05:21:00
  Så vänligen redogör för vilka hälsningar som är marxistiska,leninistiska och marxist-leninistiska enligt din expertis i stället för att försöka med SD-kortet.
  Redogörelsen för händelseförloppet hämtades från tidningen Journalisten.
  Näppeligen representerande något SD-klientel som du säkert är medveten om.
  Förutsatt att du är medveten och inte bara kletar epitet så klart.
  Själv var jag inte där men det var kanske du eftersom du så självsäkert vet bäst?
  Då kan du bara vara en av två personer och får gärna skriva ner vilken av dem.

  Pravda

  SvaraRadera
 53. Gt Så nu är man SD-are om man inte tror att brännässlor är nyttiga mot cancer och på chemtrail-konspirationer också?
  Man är SD-are om man inte tar avstånd från kärnkraften?
  Eller inte har kontakt med andevärlden?
  Eller har mage att se att inte alla vetenskapliga rapporter är klimat-alarmistiska?
  Man är SD-are om man inte är antroposof?
  Jag tror att du ska oroa dig mycket för SD i så fall Gt.Det är faktiskt jävligt vanligt att folk brister på någon av punkterna.Det är faktiskt så att de allra flesta gör det.Du kan tom hitta miljöpartister som gör det...

  SvaraRadera
 54. lör sep. 05, 05:42:00 em

  Förstår du inte? Det finns INGA "marxistiska" hälsningsfraser, det finns inga "leninistiska" hälsningsfraser.
  Och JA du är väl SD eller ännu mer höger, det är ju från högerextremistiska sidor som "nyheten" spreds.

  SvaraRadera
 55. Under en tid blev Adolf Hitler av sin läkare rekommenderad vegetarisk kost mot sina magbesvär. Alltså är alla vegetarianer nazzar, om man väljer den logiken, eller hur 05:56?

  Gt

  SvaraRadera
 56. 06:06:00 du räknar alltså Journalisten som SD alt högerextremistisk?
  Det säger en hel del om din extremism.Då går det att leva med att du drar det beprövade SD-kortet.Även om den biten med ännu mer höger var kreativ.Stundens ingivelse eller något du hämtat upp i gruppen?
  Du kan väl vända dig till den stackars journalistens chef och styra upp debaclet?
  Kalla henne gärna för SD:are eller ännu mer höger också.
  Kampen fortsätter!

  Pravda

  SvaraRadera
 57. Pravda

  Den har inte spritts på Journalisten, den har spritts på främlingsfientliga sidor, där du också har hittat "nyheten".

  SvaraRadera
 58. Jag har alltid trott att vegetarianer och nudister var miljöpartister.
  (Nu visar det sig att vegetarianerna matade Hitler!)
  Och att köttätarna var SD-are.Korna pruttar hål på ozon-skiktet och det kan bara SD-are gilla.Korna är nog SD-are också förresten.Precis som bönderna.
  Får och små söta ponnys är miljöpartister däremot.
  Men inte marxist-leninister.Dom finns inte.De enda som tror att marxist-leninister finns är SD-are eller ännu mer höger.
  Antroposofer finns,och dom som tror på dom är miljöpartister.Annars är man SD-are.

  /MenGu - och så finns det dom som tror att svenska skolan är kass!

  SvaraRadera
 59. Anonym 07:01:00
  Jag hittar inte heller något på Journalisten.Men på SVT,nykter idag och Flasback finns det.
  Assia Dahir heter kvinnan och hon gjorde research åt Soran Ismail som skulle göra dialog-program med marxist-leninister.
  Citat:
  "För att hitta en sådan person som skulle kunna argumentera med Soran har vi sökt i olika grupper - inte bara i Facebookgruppen "Marxistiska studenter i Göteborg".

  Den avslutande meningen "Kampen går vidare" är inget som SVT står för.

  "Självklart borde det aldrig ha formulerats av en SVT-anställd. Som projektledare borde jag arbetat tätare med en ny medarbetare. Hon har i övrigt gjort ett mycket bra arbete och vi kommer att noga prata igenom vad det innebär att vara SVT-anställd, säger Lena Laurén."

  Pravda sprider desinformation om Journalisten.
  Du sprider desinformation om SVT,SD,marxist-leninisterna och deras hälsningar.

  http://www.svt.se/tittarservice/fraga-oss/dialog/902245
  http://www.svt.se/tittarservice/fraga-oss/dialog/901896
  http://nyheteridag.se/svt-medarbetares-uppmaning-till-utomparlamentariska-marxister-kampen-fortsatter/
  https://www.flashback.org/t2610585

  SvaraRadera
 60. Hans Roslings sågning mot i princip fränlingsfientliga är värd att kolla in:
  https://www.youtube.com/watch?v=bcpjl0mxRvs

  SvaraRadera
 61. Anonym 07:01:00
  Du ljuger ju bara rakt av!

  Lotta Continua = The Continuous Struggle = Kampen går vidare

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lotta_Continua
  https://en.wikipedia.org/wiki/Prima_Linea

  SvaraRadera
 62. lör sep. 05, 07:45:00 em

  Vad har dina länkar med citatet att Kampen går vidare? Herregud ni SDfolk är ju otroliga att försöka bevisa något som inte finns! Ingenstans i dina länkar finns ngt om att "kampen fortsätter" är en marxistisk-leninistisk hälsningsfras.
  Sista inlägget av mig i denna pajasdebatt.

  SvaraRadera
 63. Anonym 07:45:00
  http://www.svt.se/tittarservice/fraga-oss/dialog/902245
  http://www.svt.se/tittarservice/fraga-oss/dialog/901896
  http://nyheteridag.se/svt-medarbetares-uppmaning-till-utomparlamentariska-marxister-kampen-fortsatter/
  https://www.flashback.org/t2610585

  Det är lika bra att du lämnar med en sista onyanserad SD-fras.Du är så ägd.
  Bevis finns på SVTs egna sidor som du fick länkar till.Men nu ljuger väl SVT också?
  Och är SD-are dom med?

  SvaraRadera
 64. Klart att det finns SDfolk på SVT också.Ni skryter ju själva om att ni bara växer.
  Den chefen skulle kunna vara en som såg chansen att trycka till en vänster-journalist för något påhittat brott.Både Zoran och Assia är dessutom invandrare.
  För det finns INGA "marxistiska" hälsningsfraser, det finns inga "leninistiska" hälsningsfraser.

  SvaraRadera
 65. Anonym 08:23:00
  Fler länkar.Hur många behöver du för att fatta?

  http://www.dagensopinion.se/svt-anställd-manar-till-marxistisk-våldskamp-facebook
  http://petterssonsblogg.se/2015/08/21/utomparlamentarisk-kommunist-nyanstalld-av-opartiska-svt/

  SvaraRadera
 66. Flyktingkatastrofen? Visar den här videon flyktingar? Bidragsanstormning möjligen.. Verkar de tacksamma när de inte får allt de tänkt sig?

  http://avpixlat.info/2015/09/05/flyktingar-kastade-bort-mat-och-vatten-fran-hjalporganisationer/

  SvaraRadera
 67. Kärnkraftsvänner och klimatförnekare finns säkert i flera partier.
  Men i SD är de särskilt frekventa.

  SvaraRadera
 68. Anonym 09:30:00
  Att det finns många kärnkraftsvänner är ju knappast konstig i ett parti som inte vill lägga ner kärnkraften kan man tycka.Vad är en klimatförnekare ?
  Det finns annars knappast någon som förnekar klimatet.De flesta märker om solen skiner eller om det regnar.
  Är det sant att vegetarianer och nudister är särskilt frekventa i miljöpartiet?
  Är ekonomiförnekare ofta miljöpartister?
  Precis som svamptuggare och perukbärare?
  Jag vet att de finns inom alla partier men är de särskilt frekventa inom miljöpartiet?

  /MenGu - och så finns det dom som tror att svenska skolan är kass!

  SvaraRadera
 69. Bra att moderaterna inte får komma på vår manifestation!
  Dom är rasister och hör inte hemma där!
  /Ungdomsförbundet

  SvaraRadera
 70. Får vanlig svensk genomsnitts-väljare som ofta äter korv med makaroner & tittar på tv besöka manifestationen, eller är de..?

  SvaraRadera
 71. Må gud förlåta mig, men ibland önskar jag att en del som skriver och uttalar sig själva, för åtminstone 24 timmar, hamnade i 40 graders värme, utan rent vatten ovh med ljud av exploderande bomber, likdoft och glassplitter och hus i ruine. Som sagt, må gud förlåta mig tanken.

  SvaraRadera
 72. Det är stor skillnad på en människa som går baklänges och
  drar en gräsklippare efter sig tre gånger uppför tre trappsteg.
  Eller på gröna ängar där både prästkragar
  och röda rosor och blå klockor klingar.

  Eller på en människa som lägger i tvåan på sin hoj och drar
  fram genom den orörda snön så att ett spår kan skönjas.

  Genom att gemensamt försvara ängen mot trojanska hästar som Bildt och Lifvendahl så försvarar vi varandra.

  Jag är en skojare. Men visst är inläggen mer cyniska och dummare
  nu än för tio år sedan, här på denna blogg.
  Även om jag skriver här ibland.

  SvaraRadera
 73. Roland Lidén, "Jag är en skojare" Kanske det! men en skojare med hjärtat på rätta stället. Mitt hjärta har du vunnit. Det gör alla som vinner i längden. Finns flera sådana på denna blogg. Eller de vinner kanske tyvärr inte i längden... Gråsparven blev inte Sveriges nationalfågel. De osynliga förblir osynliga i detta liv... Hur ska de orka delta i konkurrensen? De kommer att bli allt fler...

  Prekariatet växer. De medelklassen med färgglada vingar, ansluter sig till den grå massan. På nätet, brer en del ut sina gråa ofta trötta vingar, visar lite var skåpet ska stå. Men får ofta höra, ingen läser ens kommentarsfälten. Underförstått, kom inte här och försök säga något vi hör ändå inget. Vi kan stoppa er! Vi förstår att ni är onda. Ni har bruna vingar. Nja grå. Men inte är de färgglada. Snarare dimper ni ner som en stenbumling, i en vacker trädgård.

  Ja Roland vi borde gemensamt försvara varandra. Det gör vi inte. Inte alltid du och jag heller. Ibland för vi rättfärdigt krig, ibland inte.

  Birgitta Ohlsson ska tala på manifestationen i Stockholm. Hon som ni vet? tillsatte Mona Sahlin som samordnare mot extremism. Varför inte rätt kvinna på rätt plats. Läser just nu Hanna Gadbans bok. Även om jag läst lite, nog vore hon mer "rätt". Att Birgitta Ohlsson själv deltar på manifestationen, kan det säga annat, än att hon tycker Sahlin misslyckats. Att inte partiledare som Batra och Lööf får tala är vi alla gråsparvar förmodligen glada för. Kviddevitt det finns rättvisa! Vi kommer att vinna. Kanske inte inom de närmaste 100 åren men sedan.

  Trots att det enbart låter som kritik... Äntligen fokus på sakfrågan. Det vill Grön ungdom. Vår statsminister ska givetvis tala. Det är en plikt. Och arrangören Semamur Taskin har rätt, om det som Aftonbladet skriver stämmer. Vi ska minnas sakfrågan. Förutom i att Birgitta Ohlsson, bör vara en av talarna. Vill inte beskriva henne som en "trojansk häst" direkt, men nog skulle hon passa bättre bland åhörarna, bland Bildt och Lifvendahl. Till sakfrågan... Tror ingen av dem skänker 1 krona av förra årets förbrukade kilowattimmar. Även om de kan har pengarna på kontot. Men det kan vara fel! Det är endast spekulation.

  En stor kram till alla "gråsparvar" Vilket är den stora massan.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 74. Ungdomsförbundet, Antar "ni" menar Grön ungdom? Om inte rätta.
  Bra att ni inte ger Batra och Lööf tillfälle att tala på manifestationen. Det finns inte tid för populistiska utspel. Har aldrig funnits... Delvis därför vi befinner oss där vi nu gör. Ska bli intressant att höra talarna. Tack till manifestationen! Om det blir ett tack efter manifestationen återstår att se.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 75. Lisbeth. Gråsparvar du skriver om kan förväxlas med pilfink. Pilfink har svart kindfläck. Gråsparv har inte denna fläck.
  Korp/

  SvaraRadera
 76. Kan bara hålla med om att det är oerhört låg klass på många kommentarer.
  Osakliga personangrepp åt alla håll och kanter utan rim och reson.
  Jag tycker mig ana en överrepresentation av yngre förmågor här.
  Läsförståelsen är dessvärre utbredd.Eller om det är viljan som saknas?
  Rent politiskt står nog SD:s fotfolk för en del.Nu är inte det så konstigt eftersom partiet vuxit men också för att SD-stämplingen på kvällstidningsmaner används flitigt.
  Rent logiskt borde då yngre röda och gröna förmågor också vara väl representerade.
  Vilket verkar stämma med verkligheten.
  Pajkastning blir det i varje fall med argument så torftiga och uppenbart dumma att man tar sig för sin ångestsvettiga panna.

  /MenGu - och så finns det dom som tror att svenska skolan är kass!

  SvaraRadera
 77. /MenGu - och så finns det dom som tror att svenska skolan är kass!
  "Läsförståelsen är dessvärre utbredd" är du ironisk eller hur menar du?
  Du skyller på yngre och menar på att även röda och gröna är delaktiga.
  I mina öron låter det som du är SD:are.Kan du bevisa ditt påstående?
  Det är en del av normaliseringen när SD:are försöker vara som vem som helst och försöker fördela skulden på andra.
  Så det är upp till bevis.Kan du bevisa att röda eller gröna har någon skuld i osakligheterna?Annars kan du hålla dig till Avpixlat där du hör hemma!

  SvaraRadera
 78. Anonym09:56:00
  Du har rätt.Ironin går inte fram.Framförallt inte om man saknar viljan.
  Nu ska jag besöka avpixlat för att kontrollera om nivån där är lägre än din här.
  Just nu verkar det inte möjligt.

  /MenGu - och så finns det dom som tror att svenska skolan är kass!

  SvaraRadera
 79. Allt är kanske inte riktigt så svart och vitt som det ser ut i svenska media.
  Illavarslande video från de grekiska öarna.
  Troligen bara SD-propaganda.

  http://www.liveleak.com/view?i=52c_1441359282

  SvaraRadera
 80. Åren går, Birger. Frågan är om du, innan du trillar av pinn, har intellektuell flexibilitet och autonomi nog att vända på steken och bli miljövän främst och grön i andra hand? Skulle inte det kännas lite bra, ändå?

  Miljövänner är för kärnkraft, medan gröna är emot. Det är lackmus-papperet.

  SvaraRadera
 81. jeppen
  om jag förstår det så är du och Birger skulle bli SDare enligt kommentarerna.
  Känns det sannolikt?

  SvaraRadera
 82. @Anonym 12:54: Läst men ej förstått.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.