onsdag 8 april 2015

Syre

Så kom den då, några dagar försenad även till vischan. Syre. Nytt grönt frihetligt nyhetsmagasin. Ordet magasin lovar nog - än så länge i alla fall - mer än det håller. Grönt och frihetligt lever Syre dock med råge upp till.

Å andra sidan, som ledarsidan kallas, meddelar ansvarige utgivaren Lennart Fernström det mesta av det jag uppfattar som grönt och väsentligt. "När folk 2015 fortfarande bara ser grönt som miljö är det dags att börja prata ideologi... Och att tro att systemputsande aktiviteter som 'hållbar tillväxt' och 'gröna jobb' ska lösa miljöproblematiken är att inte ta dem på tillräckligt stort allvar... "

Redaktionen går ut ganska försiktigt, tar sig an säkra traditionella gröna frågor. Långa genomarbetade texter - under avdelningen Zoom - om basinkomst och djurindustrin. Man pimpar bland annat med en liten provocerande insändare i avdelningen Glöd från tankesmedjan Fores - som lika ihärdigt som historielöst och felaktigt ältar att grönt och liberalt går hand i hand. Det lär få igång ideologisk debatt... Lennart, säg till om du behöver en essä på temat liberalism...

Säkra namn sveper förbi i det första numret: Roland Paulsen, Gay Standing, Maria Wetterstrand och en nestor inom miljörörelsen: Tord Björk, som skriver om de tvivel han hade när MP bildades. Minsann utlovas inte en essä i nästa nummer av den avdankade Birger Schlaug  - om Miljöpartiets utveckling från idéparti till maktparti. Kommer denna vecka minsann... prenumerera kan man göra här.

Problemet för många av de tidningar som ges ut inom delvis samma nisch som Syre är att de är många i relation till de läsare man kan vara säkra på att vinna. Hos många gröna hittar man hela raddan av tidningar: Miljömagasinet, Fria Tidningen, Effekt, OM, ETC är bara några. Syres framtid kan nog finnas i de längre artiklarna snarare än i den avdelning som heter Radar, det vill säga kortnyheter. 

Tack och lov slipper man tevetablåer i Syre, ett otyg som de andra fyller tidningssidor med (räknas in som nyhetsmaterial för att få presstöd?). Däremot lär man varannan vecka få sig tilldelat ett korsord: Tre bokstäver skall vara svaret på "Bättre en myt än moderat minister"... Ha, jag vet svaret!

8 kommentarer:

 1. Trist om man skall behöva prenumerera på en massa papperstidningar. Det passar inte min livsstil. Sticker jag utomlands kan jag inte ens sätta mig på biblioteket för att läsa diverse tidningar på svenska. Det är kanske dags för kulturtidningsstöd till nätpublikationer.

  SvaraRadera
 2. En tidning "För dig som vill förändra världen". Inte för dig som är beredd att förändra dig själv, för att världen ska kunna förändras? Det vill alla förändra världen, det är därför den ser ut som den gör. Det är kaos. Nu behövs en tidning för kortsiktiga medvetna lösningar. Lappa och laga är det nya gröna. Långsiktiga lösningar kräver ofta kortsiktiga tillfälliga lösningar, för att långsiktighet ens ska kunna nås. Mål och delmål på vägen. En förutsättning för att nya gröna lösningar ens ska kunna växa fram. Enhet. Inte en tidning som beskriver att alla ska ha råd att läsa den, betala det du kan och samtidigt fiskas det efter stora belopp. Gärna också lån mot valfri årsränta. Nej tack! Då har man redan valt läsargrupp. Även om det kan vara omedvetet.

  Sådant vill jag inte gynna. Även om jag kan förstå att man behöver pengar för att starta upp. Räntan är roten till mycket ont. Inser att lån mot ränta kan användas som tillfällig lösning likväl som att avdragsrätt på gåvor kan det. Om folk vill ge så är det bra.
  Men då kan man skriva det. Låna gärna ut 10.000 mot ränta om du vill, men låna helst ut utan baktankar om att tjäna pengar på pengar. Då kan inre omställning som leder till yttre omställning börja ske.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. "Att ändra på andra" låter sig svårligen göras.
  De andra är alldeles för många och fler o fler blir de.
  Våra ledare använder lagstiftning för att ändra undersåtars beteenden men sällan med varaktig verkan.

  Nej, det blir nog till att ändra på sig själv till att börja med. Försök får du se att det är svårt nog.


  Lissabon

  SvaraRadera
 4. Kuceliku, Syre finna även som pdf-fil

  SvaraRadera
 5. "Och att tro att systemputsande aktiviteter som 'hållbar tillväxt' och 'gröna jobb' ska lösa miljöproblematiken är att inte ta dem på tillräckligt stort allvar... " Säger man i ena andetaget.... o i nästa andetag plockar man in Wetterstrand som affischnamn och magnet.... som väl snarast är att legitimera just floskler om grön tillväxt o annan teknikhalleluja..... hon är ju redan det sistnämndas affischnamn.... inte mycket man begriper här i världen.... ord o handling.... den evigt svårlösta ekvationen....

  SvaraRadera
 6. Apropå din utmärkta artikel i Fria Tidningen:
  ---
  Nato - en bomb i knät på regeringen
  Statsminister Stefan Löfven träffade USA:s vicepresident Joe Biden i Vita Huset i slutet av mars, för att bland annat diskutera utökat Nato-samarbete.
  Nato - en bomb i knät på regeringen

  ---

  Biden's son joins board of gas company in Ukraine
  Hunter Biden, the younger son of Vice President Joe Biden, is joining the board of a gas company operating in Ukraine, the company announced Tuesday, as the West seeks to help Ukraine wean itself off its dependence on Russian energy.
  Biden's son joins board of gas company in Ukraine

  SvaraRadera
 7. Och en annan sak det talas tyst om:

  Fortsatt svenskt deltagande i den internationella militära insatsen i Libyen
  http://www.regeringen.se/sb/d/14427/a/175395

  Saab pressade regeringen att behålla Jas i Libyen
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article19679458.ab

  Som ledde till:

  ISIS Fighters Take Over Major Libyan Oilfields
  http://time.com/3731406/isis-libya-oilfields/

  Och:

  Boko Haram using weapons looted from Libya
  http://www.turkishweekly.net/news/178907/boko-haram-using-weapons-looted-from-libya.html

  SvaraRadera
 8. Till en av de anonyma, som tycker att vi fattar lite dåligt när vi har Maria Wetterstrand som en av Syres krönikörer: Det är inte meningen att alla ska tycka lika. Det som står på ledarsidan kan du räkna med att redaktionen står för. De som skriver krönikor är personer vars åsikter vi tycker är intressanta, men inte nödvändigtvis håller med om. De kan mycket väl säga emot varandra :-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.