tisdag 24 mars 2015

Liberal spyr galla...

Kasta din skjorta så fort som möjligt så blir världen bättre. Det är budskapet från den liberale Lars Ströman, politisk redaktör på oberoende liberala Nerikes Allehanda. Han är mycket upprörd över att den politiska majoriteten i Örebro uppmanar till köpfri månad... Undantaget det nödvändiga. Konsumera mer och rädda världen är det liberala budskapet. 

Det "moraliska" argumentet för detta är att vi genom att konsumera söder planeten ger fattiga människor ett jobb med att tillverka fler varor. Skjortor som håller länge är ett hot mot de fattiga. Det är en tillväxtberoende marknadsekonomis budskap till världen. Grattis liberaler! Förresten har ni full uppbackning av en radda socialister också.

Svenskt Näringsliv är förstås också upprört över Örebropolitikers tilltag. Så upprörda att man lät sin nyhetstjänst meddela att ”hela vårt samhälle bygger på att få i gång en konsumtion för att hjulen ska snurra”. Problem med att våra ekologiska fotavtryck ökar år från år ses inte som ett relevant problem. Nu ligger vi i Sverige på tionde plats på listan över de länder vars konsumtion bidrar mest per capita till att krossa planeten. När den gamla går sönder köper vi en ny, meddelas mellan raderna.

Jon Weman skriver: "I science fiction-klassikern Du sköna nya värld, från 1930-talet, är en av de hypnotiska instruktionerna till folket "vi kastar alltid gamla kläder … kasta är bra, laga är dåligt …”. 1955 formulerade en amerikansk reklamman, Victor Lebow, samma budskap på riktigt: ”vi behöver ha saker konsumerade, uppbrända, utslitna, utbytta, och kastade i en ständigt ökande takt... Vad har ändrats sedan dess? Inte mycket, förefaller det."

Nej, så är det. En skjorta som håller - och som man inte triggas av reklamen att vara missnöjd med - hotar systemet. Ett tips till den som inte inser att det är ett problem: sök psykhjälp!  

28 kommentarer:

 1. Ah, mina gamla hederliga Speedo shorts från 2000. Som nya, om än blekta.
  Sämre är mina några år yngre Puma som inte har samma kvalitet.

  Jag söker inre psykhjälp av den externa konsumtionhysterin. Kalla mig medberoende global medborgare, fast i ett destruktivt förhållande jag ej kan ta mig ur. Det måste gå att ändra de andra.

  Nu ringer jag MRIS miljökämpars rätt i samhället

  SvaraRadera
 2. Apropå fattiga människor. Vilka är det nu som kastar ut tiggare och är RASISTER enligt egen logik?
  http://cornucopia.cornubot.se/2015/03/vansterregimen-i-stockholm-kor-bort-eu.html#comment-form

  SvaraRadera
 3. Så länge man inte introducerar intelligenta medborgarlöner i alla länder så är det väl bara extrem konsumtionshysteri som kan hålla folk levande tills ekosystemen kollapsar? Kanske anser Birger att man bör satsa på trettiotimmarsvecka också i världens allra fattigaste länder?

  SvaraRadera
 4. Kan inte miljöpartister vara föregångare genom att helt enkelt ge bort 75-85% av egen inkomst till svältläger. På så sätt minskas konsumtionen i väst och liv räddas i tredje världen. Win win.

  Att miljöpartister som är emot konsumtion ska sitta på sina pengar är helt meningslöst vad ska de ha pengar till när hyra och mat är betald?

  Kanske politikerna kunde börja?

  SvaraRadera
 5. ...men ökad psykhjälp = ökad tillväxt.

  SvaraRadera
 6. När Gnällbältet hittar på nåt bra, gnällar alla andra!

  SvaraRadera
 7. Kuckeliku, jo, det lär bli behov av trettiotimmarsvecka även i de fattigaste länderna eftersom den produktion man har till stora delar är sådan som kan automatiseras - masstillverkning av kläder gick från Sverige, till Sydeuropa, från Sydeuropa till Östeuropa, från Östeuropa till delar av Asien, från dessa delar av Asien till andra delar av Asien och därefter till den robotiserade industrin... Skulle tipppa att det tar cirka 20 år innan vi är där.

  SvaraRadera

 8. Hörde ett inslag i P1 fredags, för o emot örebroarnas tilltag. Bra/Nyanserat
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6121451
  Eric

  SvaraRadera
 9. Och varför? Därför att vi har ett penningsystem grundat på skuld där de som hittar på pengarna (skulderna) måste få skuldslavarna att jobba ikapp de påhittade skulder. Om folk mer tid för varandra och skapade varande värden skulle jagandet efter pengarna för att hinna ikapp skulderna i ekorrhjulet upphöra.

  Huxley skrev ett brev till Orwell strax efter 1984 kom ut. Huxley skrev:

  “My own belief is that the ruling oligarchy will find less arduous and wasteful ways of governing and of satisfying its lust for power, and these ways will resemble those which I described in Brave New World.
  Within the next generation I believe that the world’s rulers will discover that infant conditioning and narco-hypnosis are more efficient, as instruments of government, than clubs and prisons, and that the lust for power can be just as completely satisfied by suggesting people into loving their servitude as by flogging and kicking them into obedience.”

  http://www.lettersofnote.com/2012/03/1984-v-brave-new-world.html

  Men illusionen håller på att rämna och Orwells framtid är det som väntar om inte folk vaknar upp, citat från Orwell:
  “If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever.”

  SvaraRadera
 10. Inget EU perspektiv? som vanligt... EU har som mål att göra Europa till världens mest konkurrenskraftiga, dynamiska och hör och häpna kunskapsbaserade! ekonomier. Det budskapet är taget av Svenskt Näringsliv som betonar att tillväxten är FÖRUTSÄTTNINGEN för att klara miljön och välfärden. Utan slit och släng så kan vi alltså slänga oss i väggen.
  Det låter inte speciellt logiskt.

  Att uppmana till en köp fri månad, eller att handla begagnat är väl närmast att betrakta som högsta civila olydnad. Som rasism eller EU kritik. Ja t.om. värre än att visa brösten när Reinfeldt talar. Sådan propaganda snedvrider konkurrensen. Men det är tydligen inte snedvridet att ideella föreningar ska konkurrera på samma villkor.

  Det är kunskapsbaserat det här med konkurrens. Sägs det. Det är knappast modernt för konkurrerat har människan gjort länge. Kunskap är väl något som borde växa, i takt med att vi förstår något mer. Förstår man något mer borde man vilja byta spår, göra annat göra nytt tänka "rätt". Vara modern!

  Lisbeth


  SvaraRadera
 11. Har du skrivit om medborgarlön Birger. Skulle gärna vilja se en artikel ur ditt perspektiv :)

  SvaraRadera
 12. Instämmer med Bell. Samt gärna ur ett EU perspektiv samt ett världsperspektiv. Om vi nu ska tala om politik. Undrar om inte 20 år är att ta i. Om vi inte tidigare tvingas att acceptera en medborgarlön som är lika orättvis som dagens system. För hur kunskapsbaserade är vi egentligen?
  Kan vi skapa system där ingen faller mellan stolarna?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Bell: skrivit en del (t ex http://schlaug.blogspot.se/2013/08/hog-tid-att-ta-ett-seriost-samtal-om.html

  och pratat bland annat här: https://www.youtube.com/watch?v=xIaLWFUAKp8

  SvaraRadera
 14. Det borde bli olagligt att kasta saker som är fungerande eller går att laga.

  Själv lagar jag enkelt dragkedjor med att nypa ihop dragskon lite lätt med en tång, syr ihop trasiga sömmar i byxornas gren, lappar Gore-Tex (huga) med laglapp+textillim, skarvar på söndriga läderkängor med nytt skinn på tån, syr ihop små revor i kläder. Och får klimatångest då jag måste göra mig av med saker som jag inte längre behöver men vet att ingen kommer laga utan bara kasta...

  SvaraRadera
 15. Relevant och bra som (nästan) alltid Birger! Men kontrollera dina citationstecken en gång till, så du är säker på att dom ligger rätt ;)

  SvaraRadera
 16. Birger Schlaug om basinkomst på youtube väldigt bra! Tack och lov inget färdigt förslag. Tvärtom varnande för att vi bör passa oss för sådana. 28 minuter in i pratet om trycket från otrygga människor (Prekariat).. Håller med om att det är bra om vissa partier som nu växer fram håller sig borta. Men det är inte dessa politiska rörelser, som skapat system som ingen begriper. De är konsekvensen av dessa system. Hönan och ägget...

  Menar inte att döda idéen om medborgarlön, friår. Den är även min. Men man bör ha klart för sig att det kan träda in räddande "änglar" som skapar nya system, som gör att människor fortsätter att falla mellan stolarna. Eftersom medborgarlön inte handlar om höger eller vänster egentligen, så borde de som begriper lite mer utforma det nya systemet. Så kommer det säkert att bli. Men vilka kommer det att vara? Om trycket kommer ifrån en massa otrygga människor, är det inte speciellt svårt att förstå, att några med ljus och lykta gärna tar på sig uppgiften för att andra inte begriper bättre.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Jonte, vad är fel med citattecknen? Feta citattecken omgärdar citatet från Weman, normala citattecken omgärdar de citat som Weman nämner i sin text...
  Så var det tänkt.

  SvaraRadera
 18. Läste om handlarna i Örebro och hittade sedan denna:

  http://www.svensktnaringsliv.se/kommentaren/tillvaxt-och-investeringar-forutsattningar-for-hallbar-utveckling_613492.html

  Slutklämmen: "Men regleringar kan aldrig bana väg för det som gör miljön bättre."

  SvaraRadera
 19. ...Svenskt Näringsliv är förstås också upprört över Örebropolitikers tilltag. Så upprörda att man lät sin nyhetstjänst meddela att ”hela vårt samhälle bygger på att få i gång en konsumtion för att hjulen ska snurra.” ...

  Enligt bakaxelväxelns filosofi,
  så är det så, förstår ni?

  Att när motorn har stannat p.g.a. soppatorsk
  och växelspaken står i friläge
  och kardanen hissas och vinden tilltar så ökar tvx-hjulet sin snurrfart,
  medan det andra hjulet darrande börjar
  sitt kretslopp åt andra hållet.
  Kretsen kan ta emot, om förstånd finnes.
  Men det är väl som på soffan,
  där två kvinnor vägrar att öppna sina julklappar
  trots energiska påtryckningar från Birger.


  SvaraRadera
 20. Det kommer mera
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/m-spanar-mot-tyska-laglonejobb_4434045.svd

  Det stämmer väl in på ovan citat av Huxley. Arrangera en obalans och dra fram den vita kaninen ur hatten.

  Vad jag förstår existerar redan dessa låglönejobb i Sverige. Därför kan man föreslå det så enkelt, eftersom man liksom ROT vet att det existerar svart. Är det då rätt att förvärra situationen genom öppna gränser och låglönehjärtan, eller skall man försöka stävja ökningen för att hantera de nuvarande problemen? Med andra ord, ska man bygga översvämningsvallar eller vänta på att drunkna? Vissa drunknar inte utan militären sätts in, för resten är frågan om det ska gå så långt.

  SvaraRadera
 21. Feodalism, kapitalism, felreferens
  http://www.zerohedge.com/news/2015-03-24/financial-feudalism

  SvaraRadera
 22. "VÄRLDENS EKONOMIER KAN FÖRSÄMRAS TILL DET BÄTTRE"

  Enligt sann ekonomisk logik och definition finns nu stor potential för ekonomisk tillväxt via att medvetet börja krympa ner ’total BNP’...

  [’total BNP’] – [’ekonomisk BNP’] = [’oekonomisk BNP’] = [’potential för ekonomisk tillväxt’] ...som i paritet med [’nerväxt av oekonomisk BNP’] = ['ekonomisk tillväxt']

  Nerväxt av 'oekonomisk BNP' kan enligt sann ekonomisk logik och definition likväl få kallas "hållbar tillväxt". Enligt rådande osann ekonomisk logik och definition kan det möjligen i ett övergångsskede av omställning vara funktionellt att invertera ordval till "hållbar nerväxt".

  "FÖRBISEDD UTVECKLINGSVÄG" - ecowayblog1

  SvaraRadera
 23. ...fortsätning

  Huruvida så kallad exponentiell BNP-tillväxt i vissa procenttal är möjligt över tid är egentligen en "icke-fråga". De som alltjämt (enligt osann ekonomisk logik) förespråkar att fortsatt BNP-tillväxt (som i reell mening är oekonomisk) är ofrånkomligt lär i vart fall som helst framöver få acceptera att kurvan över BNP-tillväxt förr eller senare kommer att plana ut. Detta eftersom rådande destruktiv världsordning (kultur + system = marknadsvillkor) tvångsmässigt och urskillningslöst olovligt överdrivet (utöver hållbarhetsgränser) påmanar till produktion och konsumtion som i merpart av 'total BNP' utarmar grundförutsättande 'human- och naturkapital. Ju mer resursutrymme för exploatering av 'human och naturkapital' överskrids (vilket ökar andel 'oekonomisk BNP') desto mindre utrymme för "tillväxt" av 'total BNP' (enligt osann definition) är möjligt.

  SvaraRadera
 24. Frågan är hur mycket av grundförutsättande resurser för ekonomisk utveckling i reell mening (enligt sann ekonomisk logik) som ska behöva offras innan makthavare inom media och politik kommer till insikt om att det behöver påbörjas en mer övergripande omställning till en hållbar världsordning?

  Mest verkningsfullt av åtgärder för att stoppa fortsatt förstörelse av 'human- och naturkapital' och underlätta omställning till en hållbar världsordning (kultur + system = marknadsvillkor) består i att uppvärdera måttfullhet och hållbara val i samhällskultur till något som för social status blir eftersträvansvärt. Förutom att i kultur förändra värderingar, normer och livsstilsideal krävs som stödfundament härtill att uppdatera till ett resurseffektivt ekonomiskt system baserat på sann ekonomisk logik. Ett dito system kan förslagsvis bli benämnt 'Resurseffektiv Eko-ekonomi' och i korthet fungera på så vis att värden (+) respektive (–) av 'human- och naturkapital' inkluderas i ekonomins balansräkning, varmed sammantaget erhållet nettovärde redovisat som (+) eller ( ̶ ) av 'human- och naturkapital' (omsatt i pengar) återförs till verksamheter varifrån det härrör.

  SvaraRadera
 25. Utifrån en oberoende tvärvetenskaplig analys av sammanhangen i helhet är kort sammanfattat det som i grund krävs för att påbjuda till en positiv och hållbar samhällsutveckling (miljömässigt, socialt, ekonomiskt) en mer övergripande omställning som inbegriper kultur och system i samverkan. Ekonomi handlar i mångt och mycket egentligen om att förutseende och klokt förvalta 'human- och naturkapital'. Det är således högst angeläget, inte minst för att det indirekt gör väl för samhällsekonomi, välfärd, demokratiutveckling osv., att verksamheter och aktiviteter som bidrar till att väl förvalta 'human- och naturkapital' rimligtvis (i motsats till det som nu alltjämt pågår) bör ges incitament att bli mer lönsamma på en fri marknad.

  "FÖRBISEDD UTVECKLINGSVÄG" - ecowayblog1

  SvaraRadera
 26. Obs! Ovanstående text (uppdelad i flera avsnitt) hör egentligen till inlägget (24/3) om exponentiell tillväxt m.m. som (i och med min kommentar 89 då) av någon anledning försvann! Eftersom min text inte blev publicerad där det var menat, men likväl är relevant till innehåll i detta inlägg, fick det gå an att istället publicera här - för de som minns (eller kopierat)inlägget som försvann.

  SvaraRadera
 27. Personliga angrepp på medkommentatorer undanbedes, liksom angrepp på folkgrupp eller andra kränkningar. Anonyma inlägg undanbedes.

  Jag såg att S-riksdagen hade röstat för ett angrepp på Lybyen.
  Libyen undanbad sig!

  Jag ser att S har ett avtal med USA
  som ska täcka Ss behov av kärnvapen.

  Det skapar konflikt med Ryssland
  som skapar rädsla i Sverige.

  Och det gör att vi måste köpa
  antimissiler från USA och för att ha råd med det så måste vi producera mer och sälja mer av
  kortlivade och onödiga produkter. Reklamens väg är genom att fördumma folket.

  Och detta är vägen och sanningen om hur jobb skapas,
  samtidigt som industrin gör vad den kan,
  för att minimera arbetarnas antal
  och numera även tjänstemännens.

  En viss förståelse för den norrlänning
  som skjuter Carl Bildt, har jag!
  Liksom den flicka i Vietnam
  som jag såg bära ett Vapen!

  SvaraRadera
 28. Liksom för den flicka i Vietnam
  som jag såg bära ett Vapen!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.