måndag 23 mars 2015

Bisarrt

En löprunda runt tjärnen består av 5,3 kilometer. Känns som det dubbla. Underlaget suger så här års. Grått och jävligt är det också. Men isen på fjärden har sett sina bästa dagar, den har övergått till nästa stadium. Ungefär som när man dör och övergår till något annat. Med den utrymmesbesparande metod som är vanligast i Sverige för själva begravningen så blir vi inte ens hoptryckta till fossila bränslen att nyttja av generationer långt efter vår. Utifrån denna lätt bisarra inledning så tänkte jag fortsätta med ytterligare bisarra ting...

Tidningen Fokus - som förmodligen läses mest av medvetna och skapligt högt utbildade figurer - delger sin läsekrets kunskaper om hur man öppnar en fröpåse, stoppar fröer i lämplig jord som anläggs i lämplig behållare - t ex "plastförpackningarna som körsbärstomater brukar ligga i när man köper dem". Jag är inte alls ironisk. Jag är bekymrad. Över att en vuxen befolkning behöver de mest elementära kunskaperna för att odla tomater.  Det är något tragiskt i detta. Tanken att vi kommit så långt ifrån den verkliga verkligheten - som att odla mat - men är så uppfyllda av att meddela oss med världen genom att publicera selfies känns bekymmersam. Det tycks mig bisarrt.

Bisarrt känns också DN som idag berättar om att "produktionen av KRAV-grisar" ökar. Det som känns bisarrt är synsättet. Att vi producerar grisar. Att vi tillverkar dem. Som vi tillverkar plastförpackningar att ha körsbärstomater i.

Bisarrt är även att naturen återigen blivit modern som skrämmande faktor. Under helgen - uselt väder och träningsvärk - rasslade Jordskott igenom teverutan därhemma. Naturen utmålas som skrämmande, skogarna som farliga. Som om inte det räckte kollade vi True Detective, där också naturen utmålades som småläskig. Bisarrt är när de urbana gymnasieeleverna, som har sin årliga klassutflykt i naturen, ringer hem till mamma och pappa för att bli hämtade på natten för att de är så rädda för prassel i skogen. 

Det enda som kan vara läskigt i naturen är väl exemplar av homo sapiens.

Den som känner för att inte låta sig skrämmas kan ju alltid besöka några av de lokaler som vi pratar om här nedan:

11 kommentarer:

 1. Bisarrt är att man nu skall försöka förmå sexåringar att motionera sig svettiga tre timmar i veckan. Vad fan gör sexåringar nuförtiden??? Springer dom inte omkring, spelar boll, jagar varandra, leker ute????

  SvaraRadera
 2. Birger ...vandrar högt och...
  tilldelas idag titeln "Hall of same" för sitt galanta Padjelanta omdöme på sin blogg.
  "Walk of fame" tilldelas härefter också alla ni andra, som lyxigt unnar er denna
  höghöjds veckovandring under tiden juli-september.
  I närkontakt med samer och deras inre och yttre fascinerande landskap.
  Högtstående förkrossande naturupplevelser garanteras alla vandrare.
  Halvtid i Stalo finns helikopter, för den inbillat upptagne vandraren.
  Aran

  SvaraRadera
 3. Kul med överraskande inlägg på bloggen som bryter det invanda. Har aldrig sett mig som potentiellt fossilt bränsle så det gav ett nytt perspektiv på livet, kretsloppet och det vi driver våra bilar med (som ju är döda djur - inklusive människans förfäder och förmödrar- och växter.
  Marsjöbon

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendamån mars 23, 01:06:00 em

  "Tanken att vi kommit så långt ifrån den verkliga verkligheten - som att odla mat - men är så uppfyllda av att meddela oss med världen genom att publicera selfies känns bekymmersam. Det tycks mig bisarrt. "

  Inom några år kommer augmented reality glasögon/linser Exempel hur de kommer bli, https://www.youtube.com/watch?v=kPMHcanq0xM. Ett eller par årtionde senare kommer man kunna koppla in sig direkt på neocortex mha nanorobotar, så man kan simulera verkligheten, med intryck sv värme, känsel mm.

  Gröna borde välkomna denna utveckling, då det kommer innebära minskad påfrestning på miljön.

  SvaraRadera
 5. Neoliberal, men mat måste vi ändå ha... och om vi är för skraja för att gå i skogen kan vi nog lika gärna också ta bort den och vara nöjda med den virtuella "skogen" vilket vore förfärligt för oss som varelser framväxta ur evolutionen.
  Mia

  SvaraRadera
 6. Neoliberal, du är kanske redan i framtidens förstärkta verklighet? Vissa fysiker menar ju att Plancklängden pekar på detta. Någonstans tar kontinuerligheten vägen och ersätts av stegvisa rörelser.

  Därför borde Birger kunna sluta pusta och inse att han endast behöver tänka om, så infriar sig dubbla prestationsnivån.

  Eller inte.

  Bekymmersamt är det dock hur abstrakt det blivit rörande livsmedelsindustrin.

  SvaraRadera
 7. Men många anser ju att True Detective är ett s.k. "noir"-mästerverk där seriemördar-genren möter gamle HP Lovecraft? Om sedan naturen används för "atmosfär" så är det väl kanske inte så förfärligt? 90% av befolkningen tycker väl skogen om natten är en läskig plats, på samma sätt som ett påstått spökhus med stearin-ljus som enda belysning är det..?

  SvaraRadera
 8. Lika hemskt som att lämna den svenska flaggan åt nazisterna, lika hemskt är det, att lämna skogen fri åt dem, för att gömma vapen i. SR har granskat Dalarnas nazister. Vissa gömmer enligt SR vapen i skogen, för att förbereda sig för det kommande "raskriget".
  Nej det handlar inte om SD. Det handlar inte om rör, eller den sjukskrivne utbrände snart? arbetstränade Åkesson, utan om Nationalistisk front och Info 14.

  Kan vara bra att hämta barnen då de är rädda för "skogen". Lyckas de inte värvas i skolan, så kan de göra det i skogen. Eller i prasslet av skogen som skrämmer så komma över vapen.

  Den inre betraktaren Birger Schlaug måste väl även den återvinnas? Den som iakttar och ser. Den som är vårt "samvete" vår själ. Den som vi nonchalerar. Tror du den kan brännas? Det vi som människor borde göra är att återvinna allt vi kan. Inte arbeta mer för att kunna konsumera mer. Sedan kan vi med gott samvete brännas, trycka ihop oss istället för att bre ut oss även efter detta liv. Varför ska vi ta så mycket plats? Har människan hybris?

  Blir rädd för allt tal om att "simulera verkligheten" Som om vi inte gör det nu och i stället behöver mer kunskap om verkligheten. Om skogen träden och dess betydelse inte minst.

  En otäck utveckling bevittnar "vi". En del tycker den är bra. Det är det mest otäcka. Det får mig att undra vad gör jag här. Tills jag inser att jag saknar kunskap. Att kunskap är äkta makt. Vi måste visa barnen skogen. Inte den virtuella "skogen" utan den äkta.

  Så jag ber inte utan tackar för den inre betraktaren. Den som kan söka vidare efter kunskap. Ingå i kretslopper i Evolutionen. Du brukar inte heller be Birger utan tackar ibland. För säkerhets skull...;)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. På en miljövänlig kyrkogård satsar man på kompostering. Komposterar parkavfallet. Så de som vill ta liten plats kan med gott samvete brännas. Skippa dyra och lyxiga gravstenar. Samt tänka att bränn "skiten" dvs. mig. Jag kommer "nog" inte undan utan är snart här igen och får ta reda på allt avfall jag ställt till med.
  Reinkarnation det kallar jag att ingå i ett äkta kretslopp.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Det är bisarrt att säga att vi producerar grisar. Att vi tillverkar dem som om de djuren inte ingår i Evolutionen. Men det är bra att kravet på KRAV-grisar ökar. Menar inte eu krav. För de är väldigt lågt ställda. Menar att våra krav på KRAV-grisar motverkar lågt ställda EU krav. Vad säger EU domstolen om det? Snedvrider vi konkurrensen? Inom EU får inte snedvriden konkurrens ske. Vilket betyder att vi bör anse att vi producerar grisar.

  Sjukt är bara förnamnet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. När jag ändå är i gasen, så vill jag ställa en fråga. Kan alla svenska grisuppfödare välja KRAV uppfödning? Att en och annan kan göra det är inget konstigt. Det görs t.om. MEN i God morgon SVT talade man om att alla kan göra det. Man måste vilja. Lätt som en plätt...?

  Så min fråga är, kan alla svenska grisuppfödare vilja ha KRAV uppfödning? Svaret är givetvis ja. Man kan vilja Man kan önska. Men vilka konsekvenser får det? EU:s regelverk säger att man inte får snedvrida konkurrensen. Så kan vi egentligen välja att ställa om till KRAV uppfödning? Det är ETT steg på vägen för djuren. Men EU tar myr steg. Talar om ekologiskt kött om att vi producerar djur. Det saknas vilja. Vilken makt har vi att förändra viljan i EU? Vilket makt har vi att ställa KRAV? Vilken röststyrka har vi i EU?
  Vi kanske bör tänka på det för grisarnas skull.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.