måndag 30 mars 2015

Kolbit eller Realgymnasiet

Frågan vid köksbordet denna morgon är huruvida jag skall skriva en drapa om kolbiten eller om Jan Vikström. Kolbiten gjorde medial karriär inför senaste valet,då språkrör viftade med den. Vikström gjorde medial karriär efter valet, då Svenskt Näringsliv viftade med honom.

Tärningen fick avgöra. Det blev Vikström, ägare av friskolor. Han lanserades, inför regeringens beslut om friskolor, på Svenskt Näringslivs hemsida som den hyvens kille som ville göra en insats i skolan och som aldrig kommit på en tanke att sno stat och kommun på pengar genom sådana manipulationer som kritikerna av vinstsyftande skolor menar ligger i själva systemet.

Då, när Vikström och hans skolor, lanserades som den godhjärtade marknadens ambassadör kunde det heta på Svenskt Näringslivs hemsida: "Hans mål var att gå i bräschen med en riktigt bra skola. Och då gällde det att satsa på kvalitet. Så måste det vara, annars kan en friskola inte överleva..."

Nu, i DN:s granskning av Jan Vikströms Realgymnasium och dess hittepå berättas: "Sveriges dyraste utbildning en guldgruva, friskolor tjänar miljoner på kryphål, genom att byta ut traktorer och skogsmaskiner mot paddling och hundträning kan skolorna dra in miljontals kronor på några få elever".

Den dominerande friskolekoncernen med inriktning på skogsutbildning är just Realgymnasiet. "Friskolekoncernen lockar elever till sina skolor med löften om dykkurser och skidåkning på utbildningen Äventyrsturism. Utbildningen räknas som naturbruksprogram med inriktning skog. Trots att skolorna inte har den dyra utrustning som ersättningen är tänkt för - (traktorer, skogsmaskiner etc.) - kan de alltså dra in uppemot 30 miljoner kronor i år på sina 133 skogselever."

I Uppsala bedriver kommunen en riktig naturbruksutbildning, man har tillgång till tio skogsmaskiner, vagnhallar och kringutrustning på det sätt som det är tänkt att skolpengen för detta skall användas. Enligt lagen måste friskolor få samma summa som kommunens motsvarande skolor. Utan en enda skogsmaskin, möjligen med en kanot. Kommunen försökte minska bidraget till Realgymnasiet, men Jan Vikström överklagade till förvaltnignsrätten och kan fortsätta att dränera kommunen på pengar.

På Svenskt Näringslivs hemsida kunde man läsa att Jan Vikström startade friskolor för att han sett "ett så stort resursslöseri". Och han säger: "Här fanns mycket att göra. Att friskolor finns beror på att de kan använda resurser effektivare..."

PS! Vad gäller kolbiten som det viftades med inför valet - och som partiets valstrateger myste så mycket över - så bryts inga lagar bara för att de som viftade och pläderade och lovade ändrat retorik, krav och politik när man väl kommit till Rosenbad. Jan Vikström bryter inte heller på lagar.

19 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendamån mars 30, 10:51:00 fm

  Privatisera!

  Låt föräldrarna betala ur egen ficka för sina barns skolgång. Då kommer kraven skärpas.

  Och om man nu tycker friskolor är så dåliga så är det bara välja bort dem.

  SvaraRadera
 2. Neoliberal. Bara att välja bort? Det är inte så bara, att vara ung och byta skola, skolkamrater och lärare är inte det lättaste. Dessutom kan man inte få tillbaka den tid man befunnit sig på en icke fungerade skola.

  Samma resonemang förs om äldre - det är bara att byta äldreboende om man inte trivs... De som säger det vet ingenting om hur det är att vara äldre och vårdbehövande, så trött eller förvirrad att man inte vare sig kan hålla reda på dagar eller var man befinner sig.

  Skolor och äldrevård skall vara bra, var den än finns. Många låses i realiteten in i sin skola och sin äldrevård, teorin om valfrihet är en chimär för de flesta.

  SvaraRadera
 3. Kolbiten må väl komma upp här ändå, Birger. Det är ju förskräckligt att MP låter otyget pågå om än med andra vid rodret.

  Gt

  SvaraRadera
 4. "Privatisera!" Friskolor tar sig rätten att välja elever... Det visade Uppdrag Granskning. Tror också att kraven skulle skärpas från en del håll, om föräldrarna betalade helt ur egen ficka.

  Föräldrarna skulle förmodligen försöka styra läroplanen helt eller delvis. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och man kan ju undra, i vilken grad svensk läroplan skulle följas. Samt hur många religiösa privata skolor som skulle poppa upp. Alla med högljudda föräldrar som vill bestämma vad som ska läras ut eller inte. Det skulle bli "kul" att utbilda sig till lärare. Det är lärarna som har kompetens och utbildning. Inom friskolor sägs fler outbildade lärare arbeta. Hur går det ihop med krav på lärarlegitimation? Det verkar ta lång tid att få den.

  Dessutom de barn som har föräldrar med små medel och liten förmåga att ställa krav vad händer med dem? De kan man bunta ihop och vända upp och ner på? Som man tidigare sa att det kan man göra med kärringar.

  Vill man leva i ett högljutt samhälle där djungeln är lag mitt barn andras ungar så visst. Vill man ha ett rättvist samhälle, så ser man fram mot en utredning kring vinster i välfärden och friskolor. De som har rent mjöl i påsen behöver väl inte oroa sig.

  Att det är lagligt för friskolor som ska inrikta sig på skogsbruk, att utbilda elever till att t.ex. arbeta på hunddagis kan väl beskrivas med ett ord dvs. arbetslinjen. Allt som gynnar den ses med blida ögon. Hoppas hundarna tas bra omhand. Knäckebröd kan de få då de förmodligen har mer och vassare tänder än de små barnen på hälsans förskola.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Förstår inte varför du ens behövde slå tärning i frågan. Nyhetsvärdet i att MP bytt åsikt rörande de tyska kolkraftverken är ju lika med noll. Hade den nuvarande regeringen inte brutit ett vallöfte då hade det varit något att skriva om.

  SvaraRadera
 6. Dagens skattekilar gör Neos förslag orimligt. Alla utbildning över grundskola borde betalas av eleven till ungefär hälften. Det vore enkelt att administrera. Alla kan då göra som dom vill och det blir riktig konkurrens.

  Men det tycker förstås inte flumnissarna. En arbetarunge eller efterbliven ska ju ha lika förutsättningar med millimeterrättvisa i avundsjukans namn. Med dagens schablonersättning så slimmar naturligtvis företaget verksamheten och lägger in mutliknande detaljer och bluffar med betygen. Det korrupta systemet har även förbjudit eleven att betala extra för något. Det är inte så konstigt att de svenska ungarna bara blir mer korkade i internationella jämförelser.

  Jag kan dock tänka mig en högre subvention om det gäller studier på kollapsområdet, om hur blir och vad man bör göra när systemet packar ihop omkring 2050 och flumnissarna ser ut som fågelholkar i truten innan de avlider.

  SvaraRadera
 7. Många flumnissar kommer nog att se ut "som" fågelholkar i truten innan de avlider"! Chile backar och vill avskaffa ett liknande friskolesystem som de införde. Så antingen överlever vårt system eller resten av världens. Vi är unika i negativ mening.

  Har för mig att en FN rapport varnar för att Sverige kommer att rasa i mjuka värden som t.ex. skola. Det vill säga utvecklingsländer kan/kommer att gå om oss.
  Gör de det så kommer förmodligen många flummissar dvs. privatiseringsivrare att se ut som fågelholkar i truten innan de avlider. Tyvärr så får även andra lida. Det kan tyckas orättvist. Men vi betalar även kollektivt.

  Är glad åt "dagens skattekilar" Välfärd kostar och måste få kosta. Innan vi vet något bättre så ska vi vara glada. Konkurrens är inget att bygga ett välfärdssamhälle på.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Hans i viken, nu är det väl så att sossarnas vallöfte vad gäller VAttenfall är på väg att genomföras. Regeringen har inte gett några vallöften.

  SvaraRadera
 9. USA har länge haft en blandning av privata, allmänna och icke vinstdrivande skolor. Över grundskolan har alla avgifter, vilka har ökat betydligt mer än inflationen. Hur det går till i detalj varierar naturligtvis i det stora landet. Välståndet gör det är nödvändigt att ta betalt för att få det kostnadseffektivt med ett dämpat onödigt utbildande och utbildning av rätt personer. Svenskarna saknar sjukdomsinsikt och skolorna med sina elever kommer bara att bli mer korkade. Chile är ointressant.

  SvaraRadera
 10. Birger vad tror du hände vid 11 september-attackerna?

  Var det
  1) Bin L och alquida?
  2) Insider (jänkarna själva, någon grupp inom landet)?
  3) En kombination?

  SvaraRadera
 11. Marknadens drivkrafter är två

  1. att tjäna pengar, även om nu pengar inte finns, utan kallas credits (krediter)

  2. göra detta med små resurser, dvs helst skaffa sig en monopolställning, vilket oftast slutar med ett oligopol, på tex fyra bolag,t ex affärsbanker.

  Red ocean or blue ocean?
  Ska man klara av sitt levebröd med marknadsekonomi, bygger allt på perfekt information, ärliga företagare och kompetenta beställare (föräldrar)

  3. Partier är en slags demokratisk marknadsekonomi, och fungerar hyfsat, så länge inte politiken lämnar över statsmaktsuppgifterna till marknaden, eftersom det då inte går att utkräva ansvar.

  Om inte alltför många år, har världens mest ultraliberala skolsystem, som är Svenskt, axiomatiskt, eller naturlagsmässigt, begåvats med 4 - 5 stora oceaner, som tankar kommunerna på skattepengar, under kunskapens banér.

  Förmodligen blev det så här, för att väljarna (marknadsaktörerna) inte visste bättre, eller så sov de bara, när krämarna även tog över staten, under en demokratisk fana.

  Själv skulle jag inte komma på tanken att driva företag, om det fanns konkurrens, och man måste dagtinga med sitt samvete, för att vinna upphandlingen, dvs lova runt och hålla tunt, det racet kan bara psykopater vinna.

  Ska man arbeta bra, ska man slippa konkurrens, dvs arbeta i staten, eller på en marknad som inte finns eller ingen begriper, då går det iof sig inte att sälja, och då slipper man det, vilket är befriande.

  Nä, skolan ska vara statlig, och framför allt inte drivas av näringslivet, skolan är ju pliktig.
  Det är ju mer vansinnigt än privat försvarsmakt eller privat polis.

  Eftersom näringslivet inte hittar nya marknader för att få avkastning på sina krediter (kapital har de inte) så är det statsmakten kvar, dvs medborgarnas skattelojalitet.

  Blå tågets staten och kapitalet är bara ett lätt förspel mot vad som komma skall, med upplösta gränser, dvs globala rättigheter, men alltså inte för människor, utan för kapitalintressen, att handla upp affärer av offentlig verksamhet. Synd att mp och S tappat greppet helt. Tom gammelmoderater skulle rysa av att tom bildning och kunskap privatiseras och relativiseras, högerkristna eller muslimska uppfostringsanstalter.
  Inte ens vetenskap/kunskap är fredad, och till detta kommer internet, när människor inte förstår att den kunskap de ges, redan är köpt, genom filterbubblor.

  Sannolikt betalar ingen skatt till en havererad stat som sköter uppdraget med privata, i värsta fall globala riskkapitalbolag, med gökar som är köpta, och som dessutom inte kan någonting alls, utom att ljuga, för medborgare som söker "objektiv" information, för att göra en korrekt "upphandling" på internet...

  Det rimliga är en lång resa tillbaka till begynnelsen och nävrätten, en privat kamp i varje kvarter, fast med 10 miljarder människor och inte 10 miljoner, som flyter runt av några stora företag, som kontrollerar varje gnutta informationsmängd genom en handdator.

  På något sätt känns det som att inte bara S, C och Nymoderaterna kört i diket, utan även mp, kd och fp. SD är ett symptom på ett djupare problem, om demos, och inte alls ngt så simpelt som islamafobi, även om man lite till mans kan få det, om man ser bilder från IS publicerade av Shiagrupper & andra minoriteter

  Man strävar, jämlikt kapitalmarknaden, mot totalt herravälde på en (1) arena, med ett och samma regelverk, om än med en transparent metod. IS är uppriktiga med vad som väntar.
  Bara att hålla tummarna för att lärarna gör snart uppror mot skenheligheten. Internet är bra, för de som behärskar det. slw

  SvaraRadera
 12. Precis Birger Schlaug, det är just det som är problemet för denna regering. Har man inte snackat ihop sig, förberett sig på att regera så hamnar man i dessa situationer. Nämligen att hur man än gör så kommer man alltid anklagas för att svika sin vallöften.

  Samma sak förra veckan. Då kunde man anklaga S för svikna vallöften när det gäller bensinskatten, detta trots att MP gått till val på det. Men i och med att man inte förberedde sig och före valet redovisade vad man tillsammans skulle driva för politik hamnar man i denna situation, helt självförvållat.

  SvaraRadera
 13. H = Hans i Viken
  (Tappade några bokstäver...)

  SvaraRadera
 14. Hans i Viken, det är ett lika stort problem att partier före valet gör upp om en politik. Det innebär att det inte spelar någon roll på vilket parti man röstar. MP gick inte så bra som man tänkt sig i valet, därmed blir partiets inflytande mindre än det hade gjort om man kunnat ladda sin argument med ett dubbelt så högt valresultat. I realiteten är det också så att opinionen inte väckts för grön politik, vilket innebär att ett parti som sossarna inte känner det nödvändigt att vara speciellt gröna eftersom man inte riskerar att tappa väljare till MP.

  SvaraRadera
 15. Inlägget från Schulte om att dö en smula (försvara DÖ) är både tankeväckande och parodiskt, och berör ämnet om partistrategi i relation till demos själva kärna.

  http://www.6mannen.se/gastblogg-schulte-om-att-do-en-smula/


  Det Schulte inte begriper, är att partierna åsidosatt en fundamental del av demokratins kärna, som intuitivt är fel, att man inte längre behöver 175 mandat för att lägga en budget eller stifta en lag, tex att alla "Indier ska ut" (ksmb). detta betyder att politiken låst in sig, och inte kan/vill kompromissa.

  Motdraget mot detta är enkelt, att uppbåda tillräckligt många borgare att bojkotta alliansen, och proteströsta på s (eller sd)
  (jag valde s, efter tidigare lång och trogen tjänst inom mp och cp)

  Så när brogligheter begriper att de signerat sin egen dödsdom, att borga för att s kan besluta om vad de vill, och göra det troligt att s vinner makten även valet 2018, genom att ha fullt ös på migrationen, för mp skull, och kontradumpa volymerna (integrationsprobmet) i borgerliga kommuner, inkl den urbana storstadsgröna akademiska medelklassen, så kan borgarna (och mp) hälsa hem för gott :-)


  Tilliten till systemet i en demokrati ska finnas även om det andra laget vinner. Men har partierna kohandlat innan, så tappar parier som mp och tidigare fp och cp sitt existens-berättigande. (och det tycks väljarna ha noterat :-)

  Kombinerar vi detta med att göra upp före valet med en allians, och sedan pressa allt retoriskt över mittenkanten av marginalväljare, så kan det inte bli mer fel. Det går att tänka tanken att väljare är smartare än politiker, om hur deras egen verklighet är, och om de är så, så har vi ett större problem än vi kan tro. För när tilltron till demokratins förmåga försvinner, och övergår till uppgivenhet eller misstro, så kan vad som helst hända, i synnerhet om ”tillväxten” inte går som den ska.

  Tillväxten per capita i Sverige går för övrigt bakåt, skulderna ökar och löneskillnaerna bara fortsätter att öka, mest utsatta är kvinnoyrken, inte minst i privata företag, eftersom just vård och omsorg inte går att rationalisera, om man inte fuskar och/eller sänker lönen.

  Studera Schulte, sannolikt är det fler inom politiken, inom fler partier, som sitter på ungeför samma bristande förmåga att dra slutsatser, inte förstå vad en ändmålsförklaring eller orsaksförklaring är, och som heller inte begriper, att han inte begriper, kanske är det bara en ny slags människa, och att det är menigheten, som inte arbetar med opinionsbildning, som inte begriper, att vi inte begriper, vad demokrati och systemlojalitet (solidaritet) är.

  kommentarer på samma blogginlägg,
  lite för att begripa pågående påskuppror mot DÖ, som nog handlar om en alltmer ökad insikt att det kanske var med reinfeldts nödplan, som ställt nymoderaterna schack-matt, än AKB, och så mals även hon ner, av sin egen kohandel :-)

  http://statsmannen.blogspot.se/2015/03/nya-moderaterna-strategiska-amatorer.html

  http://fnordspotting.blogspot.se/2015/03/klockan-klamtar-men-klamtar-den-for.html

  http://pophoger.blogspot.se/2015/03/allianspolitikernas-val-fore-sveriges.html

  http://www.imike.se/

  Även om det mellan raderna verkar vara migrationspolitiken som underförstått är i centrum, dvs att ett utgiftsområde är utan spärr, och därmed påverkar alla övriga, direkt genom kommunicerande kärlprincipen, och indirekt genon at tom inte politiken löser integrationen, så påverkar detta alla övriga politikområden, inkl lokala kommunala frågor.

  slw
  PS de tre vise männen, som ska hjälpa mp+s regeringen med sin feministiska utrikespolitik är obetalbart roligt, humor i den högsta skolan från Carl B, eftersom han spelar barnet i Kejsarens nya kläder, och dessutom är fräck nog att offentligt påtala att han inte vet vad han ska göra... :-) mer än att påtala att det råder lite obalans.
  Det är så skruvat gyckel med mp som regeringspart, och Romsons "hat"-tal i Almedalen, att det inte kan bli bättre. Världsklass, dessutom toppat med Kungen och von Sydow som städgummor. DS

  SvaraRadera
 16. Kan leva med att någon mindre godhjärtad blåser staten, det är skit och borde vara straffbart.
  Värre, mycket värre är att dessa skitskolor slänger bort tre av de viktigaste åren i en ung människas liv, de år man grundar sin framtida yrkesbana och dessutom med stor sannolikhet minskar chanserna till ett bra yrkesliv och den självrespekt som följer med det.

  Politikerna pratar om kuskapssamhälle samtidigt som de utbildar 10000 tals ungdomar till hundvakter, stylister, skärgårstillsyningsman, radiopratare och gud vet vad. Flera av dessa skitutbildningar får inte en enda ungdom i arbete efter avslutat gymnasium.

  Att jämföra med den skola som nämndes i artikeln, Jälla utanför Uppsala, av 18 killar fick alla utom en arbete direkt, det var 25 år sedan, var där och besökte dem igen förra året, lika då men nu får de arbete på entreprenadsidan.
  Vill passa på att hedra dem, maken till engagerade lärare har jag aldrig träffat, tuffa dagar, maskiner som går sönder, reparera i minusgrader, prov i huggarkojor och mat från värmeskåp sittandes i ibland blöta kläder.
  Men vem vill driva en sådan skola, skogsmaskiner för miljoner och en verksamhet som blöder pengar.
  Hellre då köpa ett par kanadensare och lura ungdomarna att de kan försörja sig som friluftsguider i 40 år istället.
  Om nu föräldrarna är för korkade att förstå att detta är en återvändsgränd borde syokonsulenterna kunna förklara.

  SvaraRadera
 17. Ja, bra yrkesplugg är dyrt, så då stylar man om det till ngt som låter bra, ngt med ekologisk trädodling, ngn nytta har man säkert av det med, men kanske får man inget arbete.

  För övrigt talas det tyst om att de skolro som har högst söktryck i Stockholm alla är kommunala. Så av ngn skruva anledning är dessa "magiska" friskolor som mp vurmar för, till för alla som inte staten;/kommunen klarar av.

  På så vis kan man säga att marknaden är bra, den hjälper politiken att göra saker som den inte själv klarar av, men frågan är mer om man då ska lösa problem genom organisation, eller om det inte vore bättre att ge alla barn tillgång till en statlig/kommunala skola, så att det blir lika för alla. lärare i klassiska kommunala skolor, med 100% pursvenska barn, har av någon outgrundlig anledning bättre villkor, såväl pension, lön som i regel arbetsvillkor, och det är faktisk skam att inte alla barn ges lika goda förutsättningar som elitens barn i Stockholm. Regeln är visserligen inte utan undantag, det finns exempel på dåliga kommunala skolor, och bra privata, men i grunden är det en sociotopfråga, och inte en fråga som löses med riskkapitalbolag, att i vart fall ge alla barn i hela landet likvärdig utbildning.
  Då kan man inte kombinera kommunalt ansvar, en pompös skolminister utan pengar/ansvar med privata marknadskrafter.

  Problemet är bara att det är för dyrt för staten, med sitt kärnuppdrag, utbildning och kunskap, som som bekant är makt.

  Det räcker med tre teoretiska gymnaiseinriktningar:

  Real (natur)
  Latin (språk)
  Samhälle (real med enklare matte)

  Ekonomi är trams, vad lär de sig? T-konton? eller vad en kontoplan är? Förr fanns teknisk gymnasielinje, men den har blivit högskoleutbildning av ngn anledning.

  Vad avser yrkesplugget, så är det i regel dyrare utbildningar, skogsmaskiner eller båtmotorer eller varför inte helikoptermekaniker.

  För övrigt finns det snart inget kvar, staten säljer iväg all infrastruktur man har, inkl telenätet, och därmed tappar man kopplingen till utbildning av vissa grundläggande ting, som inte marknaden själv kan lösa, eftersom det är för dyrt.

  För att lösa kopplingen till teoretiska gymnasiser, ska yrkesplugget kompletteras med en ett och tvåårig teoretisk allmänutbildning, som går att läsa på hel- och halvfart, så att ingen går igenom gymnasiet i onödan i tramsutbildningar, tiden kommer aldrig tillbaka. Om man använder tid, att alla inte av olika skäl orkar samma tempo, går det utmärkt med fokus på yrkesplugg, med "påhängd" teori/allmänbildning.

  Men då måste skolan generaliseras och normeras av staten, så att man får bort alla dessa specialistutbildningar med relativisering, snuttifiering och "professionalisering", det är inget annat än bondfångeri, krämeri och skojeri - orkestrerat av staten/politiken.
  fy katten och bubblan
  Inte behövs mer än

  Gymnastik
  Matematik

  Läsning/Litteratur
  Skrivning

  Grammatik
  Retorik

  Filosofi
  Historia

  Engelska och ett B-språk
  kanske Geografi för att lära sig om andra kulturer)

  Tyvärr kanske måste man börja lära ut källkritik, indexering (Tesaurer) och möjligen klassificering, dvs grunderna i IR och informationsåtkomst/sökning och hur man klarar sig en vecka utan en dator, padda eller handdatortelefon. slw

  SvaraRadera
 18. DN:s artikel är nu borttagen från nätet. Det visade sig nämligen att det som skrevs om Realgymnasiet inte var sant. Realgymnasiets utbildningar till Naturguide startade redan 2008. Inför gymnasie-reformen 2011 stred Realgymnasiet för att Naturguide skulle göras till en egen inriktning. Då hade ersättningen blivit den rätta och utbildningen troligen ännu bättre. I stället valde Skolverket att lägga yrkes-utgången och kurser för naturguider under inriktningen Skog, det är alltså skolverket som tvingar in utbildningen där. Inte Realgymnasiet. Det är väl heller knappast meningen att Naturguider ska utbildas att köra skogsmaskiner. För den som vill veta mer, gå in på Friskola.se eller på NT.se eller på realgymnasiet.se

  SvaraRadera
 19. Realgymnasiet är en toppstyrd organisation där endast de som uppfyller Jan Vikströms egna pedagogiska vanföreställningar ryms. Hot och trakasserier från personer i ledande befattning används för att mobba ut de som motsätter sig brott mot läroplanen eller skollagen, eller ifrågasätter något. Det är ingen som har tvingat stackars Jan att driva naturbruksutbildningar. En stor del av skolpengen på en skola kan tas för att starta upp en ny skola någon annanstans, trots brister på en plats. Pengar till särskilt stöd stjäls från eleverna och går in i overheadkostnaderna. Detta finns dokumenterat i inspektionsrapporter och tidningsklipp.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.