tisdag 31 mars 2015

Dags att uppgradera hjärnan och manipulera moralgenen...?

Gomorron. Det här blir inte roligt. Det blir någon sorts dystopi. Ska vi nu vara ärliga mot varandra så är inte människan kapabel att hantera de tekniska framsteg vi gjort. Vilket ställer till problem. 

Att slå varandra i skallen med en sten är inte lika dramatiskt som att slå varandra i huvudet med kärnvapen,

att med onda ögat tillverka örter för att ta kål på grannen är inte lika fundamentalt som att tillverka biokemiska stridsmedel,

att sprida rykten via skillingtryck är inte lika snabbgående som att sprida rykten på nätet,

att släppa ut kolatomer genom att elda med ved från den växande skogen är inte lika påverkande som att släppa ut kolatomer som lagrats i jordskorpan i årmiljarder.

Vi vet att det är dumt med kärnvapen, biokemiska stridsmedel, ryktesspridning och fossila bränslen. Men vi gör perverst lite åt det.  Moralen har inte utvecklats lika mycket som tekniken. För att sammanfatta det hela.

Hur länge har vi hållit på med att diskutera klimatförändringar, global ojämlikhet, fattigdom och terrorism? Och vad beror dessa hot på? Det frågar sig Julian Savulescu, professor i praktisk etik vid Oxfords ärevördiga universitet, och konstaterar att alla de där problemen har vi ställt till med själva, det är våga egna val och våra egna beteenden. 

Julian Savulescu hävdar att allt tyder på att vi borde korrigera människan hjärna för att undvika katastrofer. Hjärnan behöver helt enkelt manipuleras, förbättras och, för att nyttja politikens dumideologiska språk, moderniseras.

Den mänsklig moralen har under årtusenden gång utvecklats för altruism och samarbete i små grupper. Nu lever vi urbant, globalt - och ständigt flyende någonstans i allt snabbare takt, skulle jag vilja lägga till. Moralen räcker liksom inte till... Inte tilliten heller. Eller självkontrollen.

Med hjälp av biovetenskap, piller och hormoner kan vi stärka tillit, självkontroll och på det sättet bli en "uppgraderad människa", säger Savulescu. Förbättrad människa med moraliska egenskaper som passar bättre till det urbana, globala, flängande. Den moraliska genen - om den finns - behöver uppgraderas. Annars går det åt helvete. Punkt.

Problem för den som vill in och mixtra med "moralgenen" är att motståndet lär bli stort. Inte bara från en del av oss som har respekt för den stillsamma evolutionen utan också sådana som menar att vi kränker gudar. Motstånd lär komma även från alla de som lever gott på att inte vara moraliska - en del av dem tillhör säkert de två tidigare grupperna jag nämnde.

Moral är ett problem för många. De där som gör reklamfilmer vars mål det är att nå fram till betraktarens magkänsla men inte huvudtanke. De där som måste sälja mer än vad anständigheten medger för att få det att gå ihop. Och alla vi andra som tillhör det kollektiv där vi lever...

Korts sagt: vi som lever i system som är beroende av att vi saknar tillit och känner behov av att konsumera för att stärka självkänslan. Moral och långa tankar är mer sällan lönsamt i ett tillväxtsamhälle. Det är rent av ett hot.

Så nog vore det väl intressant om Julian Savulescu gick ett steg till och funderade på vilka som är vinnare och förlorare om man lyckas uppgradera moralgenen. Om han kopplade frågor om teknisk utveckling och moral med de ekonomiska system och de sociala strukturer vi byggt upp och som vi inbillar oss är naturliga.

Kanske skulle vi börja i den änden. Bygga om ekonomins gener och strukturernas DNA...När vi gjort det kan vi väl ta itu med hjärnan. Eller om själva ombyggandet av ekonomi och strukturer kanske rent av förändrar våra hjärnor till det bättre...


Man blir så trött på hela skiten ibland. Egentligen är jag trött på hela den publika debatten. Varför jag håller på i mitt hörn vet jag inte. För inte blir något förändrat för det. 

Herregud, min första presskonferens om klimatförändringar höll jag för mer än ett kvart sekel sedan. Energidebatten ser i stort sett likadan ut idag som inför folkomröstningen om kärnkraft för 35 år sedan. Samma argument dyker upp, samma frågeställningar ältas, nya figurer dyker upp och kör - mer eller mindre nyfrälsta åt något håll - repriser på det som jag hört i ett halvt liv.

Klyftorna ökar i takt med att vi säger att vi skall bekämpa dem, frihet för kapital likställs med frihet för människor och demokratin urholkas allt snabbare - globalt har det gått rejält tillbaka med demokratin de senaste tjugo åren (efter år 2000 handlar det om 25 länder där demokratin antingen avskaffats eller inskränkts genom militärkupper, exekutiva åtgärder eller allvarliga begränsningar av friheterna, enligt statsvetaren Larry Diamond på The Spirit of Democracy ) och nationellt har inte bara rättssystemet utan även ekonomi och lagstiftning förflyttats från den folkvalda församlingen till såväl oåtkomliga "experter" typ Riksbanken och EU-byråkratin som marknadens tolvtaggare.

Kort sagt: det är inte bara jävligt tjatigt utan dessutom för jävligt.

Utifrån det perspektivet vore det kanske inte så dumt med en uppgraderad människa. I all ödmjukhet undrar jag stundom vem det är som behöver uppgraderas mest.

Dags för en kopp kaffe, solen har gått upp för länge sedan och katterna äro griniga ty matskålarna äro tomma och dagens knog väntar.


63 kommentarer:

 1. Birger, du har genom ditt deltagande i den publika debatten "manipulerat", "förbättrat" och måhända "moderniserat" mitt tänkande, mitt levnadssätt och min moral. Jag lever på ett helt annat sätt idag än för 10 år sedan. Startskottet var att jag fann din blog och under året har fått ta del av dina tankar och reflexioner.

  Det är just därför som du håller på i ditt hörn, just för att du får förändringar utförda.

  Jag köper att det i det stora hela kanske det kan tyckas vara litet, men för den lilla människan som jag är i det stora hela, så har du uträttat underverk!

  Tack Birger för att du håller på, du behövs där i ditt hörn!

  SvaraRadera
 2. Känner väl igen mig i din dystopi. Är det åldern? Tydligen kan utvecklingen gå "bakåt", åt fel håll. Svårt att medge. Vi är nog många som sviktar emellan varven. Hälsningar från Hans Hellsing

  SvaraRadera
 3. Lysande text.

  Även svenska filosofer har varit inne på att vi kanske skulle försöka ändra hjärnans funktionssätt genom medicinering så att vi lättare kan vara empatiska mot de som vi inte känner.

  Själv tror jag mer på att försöka utvidga det som filosofen Peter Singer har kallat för "Den moraliska cirkeln" till att omfatta sådant som kommande generationer.

  Att etiken behöver ändras är ganska självklart. Vi lever i en ny historisk period och då behöver tankarna om vad som är rätt och vad som är fel förändras, såsom vid andra stora historiska förändringar.

  Märkligt nog har inte ens MP insett detta, trots att deras paragraf 1 kan tolkas på det sättet. Att vi behöver en etik som omfattar kommande generationer, utsatta människor som lever nu och naturen.

  Utan en förändrad etik, utan ett samtal om grundvärderingar, blir politiken rätt ointressant genom att bara innehålla sakpolitik.

  Den blir som dagens partipolitiska debatt ser ut alltså.

  SvaraRadera
 4. Se det positiva, du har en bostad, förmodligen obelånad.

  En miljöpartist är nu bostadsminister. Just nu har Sverige ett planerat byggande av 38.470 lägenheter. Förra året invandrade 126.966 personer.

  Förklara hur vi ska få detta att gå ihop? Vi har en inhemsk befolkning som behöver tak över huvudet och byggandet räcker inte ens till dem som kommer. För man en viss politik så måste byggandet hänga med annars väntar kaos och en enorm bobubbla vilket kommer leda till ruin för en stor procent av svenska folket.

  Varningsklockorna blinkar.

  SvaraRadera
 5. Anonym 10:25, följande gällde för 2014:
  Antalet asylsökande var cirka 81 000 personer. Totalt beviljades cirka 35 500 asylsökande uppehållstillstånd i (första instans och andra instans) vilket inkluderar personer som sökt asyl föregående år men inte kvotflyktingar. 2014 fick 1 971 kvotflyktingar skydd i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Vem skrev något om asylsökande?

  Det kom 126966 för att vara exakt. Sluta upp med trams, det här är viktigt, inte rasisrtiskt att vi tar hand om varandra så de har någon stans att bo.

  "Främsta skälet till det är en rekordhög invandring med 126 966 personer"

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/Behallare-for-Press/385509/

  SvaraRadera
 7. Precis som Johan skriver så är det klart att det Birger och andra gör spelar roll. Även mitt engagemang har Birger stärkt. För att vara en enda människa så åstadkommer Birger en hel del.

  SvaraRadera
 8. Birger, har du läst Gunnar Adler-Karlssons "Ondskans biologiska ursprung"? Vill minnas att han i den gör en uppskattning av hur lång tid det skulle ta att förändra människans genetiska sammansättning så att altruism och andra önskvärda egenskaper fick starkare uttryck än de nu mest framträdande. Provocerande, men intressant. Adler-Karlsson har ju sedan länge kopplat världens problem till "adrenalinstinna hannar". Hittade för övrigt detta klipp där jag tycker mig skönja en road sedermera bloggare i publiken: https://www.youtube.com/watch?v=hjOAAPGSSGQ

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agendatis mars 31, 11:21:00 fm

  "Kort sagt: det är inte bara jävligt tjatigt utan dessutom för jävligt."

  Felet är att ni tror att folk behöver övertygas om problemen, när det är de grönas metoder folk inte köper. Folkpartiet är inte för kärnkraft för de gillar en dålig miljö, tvärtom.

  Här talar ni förbi varandra i debatten.

  Sluta t.ex. tjata om nolltillväxt, börja tala utsläpp. Sluta angripa motorvägar, ta istället upp de som drabbas av cancer pga abilvgaser osv.

  SvaraRadera
 10. Så länge som mänskligheten enbart utgår från den fysiska kroppen - hjärna, DNA etcetera - kan inte människan "uppgradera" medvetenheten till att förstå något mer utöver fysisk tillvaro.
  Därmed återkommer hela tiden frågan: Varför? Varför?

  Evolutionen rättar sig inte efter människan. Människan måste rätta sig efter evolutionen! Den som rättar sig efter evolutionen sår god sådd. Den som inte rättar sig efter evolutionen sår dålig sådd. Oavsett vilket får individen ta konsekvensen.

  Mänskligheten kan förmås att tro och göra nästan vad som helst, vilket har bevisats många gånger om.

  Mänskligheten har drabbats av en andlig minnesförlust. Den som glömmer sin identitet har glömt vem hen är och vad uppgiften som människa innebär.

  Livet kan vara ett mysterium, vilket det också blir när det finns "taskspelare" som med alla medel håller mänskligheten borta från kunskapen om meningen med livet. Lögnerna fortsätter att bombadera oss genom politik, media, religion, utbildning m.m.

  "Ju fetare lögn, ju fler tror på den."

  Christer


  SvaraRadera
 11. Birger. Du skriver:
  "Man blir så trött på hela skiten ibland. Egentligen är jag trött på hela den publika debatten. Varför jag håller på i mitt hörn vet jag inte. För inte blir något förändrat för det."

  Ja, så kan man tänka. Har du funderat över vad ditt verkliga motiv är med bloggen och alla dina inlägg?

  Christer

  SvaraRadera
 12. Håller med dig Birger, ur detta perspektiv känns allt för jävligt. Som tur är finns det tillgänglig magi på jorden som jag hoppas (och tror) att fler får upp ögonen för i dessa tider. Folk behöver ruskas om och väckas ur sin moraliska, emotionella och intellektuella djupsömn och se verkligheten med nya ögon, ur nya perspektiv för att verkligen fatta vilket mirakel livet är, i all sin enkelhet. Men det funkar bara om man verkligen vill, om man verkligen söker något högre, och det är väl det som kan oroa som allra mest, att så många inte riktigt verkar bry sig över huvud taget.

  SvaraRadera
 13. Håller med Dig, Birger Schlaug, det är för jäkligt tröttsamt att följa nutidsdebatten gällande miljöproblemet.

  I 65 år samma babblande med UTGÅNGSPUNKT i tänket från tid vid industrialismens födelse, när jorden var frisk, ägde nu förlorad självläkningsförmåga. Det har varit och ÄR en "På Stället Marsch!"

  NY UTGÅNGSPUNKT i allt relevant tänkande visavi nämnt problem är ett måste - ifall vi vill undvika total förintelse av mänskligheten OCH milliarder andra arter.

  NÖDVÄNDIG NY UTGÅNGSPUNKT I TÄNKET grundas på följande, ofrånkomliga faktum: Exponentiellt växande världsekonomi KRÄVER, är totalt omöjlig, utan i samma tackt exponentioellt växande destruktion av vår enda jords biologiska symbios - det livskapande, livuppehållasnde Underverket.

  OM denna min tanke äger bäring, ja då finns bara 1 (EN) enda "livboj" för mänskligheten: HÄST & VAGN & GENUINT SJÄLVHUSHÅLL till alla familjer på vår jord. DÅ kan vår genomförgiftade planet med tiden återfå sin mirakulösa självläkningsförmåga. Annan räddning undan Förintelse av mänskligheten finner inte jag - men lyssnar gärna till den som sådan äger!
  Inte ett enda steg framåt har tagits!

  SvaraRadera
 14. Jag tror på förändring genom att börja med mig själv och uppmärksamma det jag vill se mer av hos andra. Några som förstått detta: Rob Hopkins grundare av Transition Towns rörelsen, samt David Holmgren hjärnan bakom permakultur. Om de är på rätt väg återstår att visa.
  David Holmgren menar att konsumism är ett beroende. Jämför med hur du får en nybliven alkoholist att inse sin sjukdom och dess långsiktiga skadeverkningar. Alkoholisten förnekar och vill ha sina kortsiktiga kickar, liksom konsumisten. Exempel: Bilåkande är inte ett behov (need), utan bara ett begär (want), som vi troligen snart kommer få klara oss utan. Det blir en jobbig omställning för många. Den troliga ersättaren är inte elbilar utan någon modern variant av trampcykel, om vi ska kunna vara 10 miljarder på det här jordklotet och må bra.
  Ge gärna fler goda exempel på förändring här i kommentarerna, Birger verkar behöva muntras upp lite.
  /KentS

  SvaraRadera
 15. Finns problem och så finns lösningar på problem. Det är ju så enkelt och miljöpartister får gå lite före.

  1) Ge bort 50-80% av inkomsterna till tredje världen.
  2) Köp allt lokalt och aldrig från kedjor som Rusta, Jula, Biltema, ikea, för då ryker det i en skorsten i Kina.
  3) Sälj bilen, båten, alla fordon utom cykeln.

  Om Schlaug börjar så kommer snart Gahrton efter. Sedan Romsom och den lille. Och vips så kör hela mp miljöstuket.

  Då har man något att visa oss andra.

  SvaraRadera
 16. Fantastiskt Birger! Moral är intressant.

  https://nonsensikvadrat.wordpress.com/2013/08/10/plums/

  SvaraRadera
 17. Intellektuellt uppfriskande debatt på hemmaplan saknas aldrig!

  Stötte på den här bloggen för cirka ett år sedan och har följt den sen dess med nöje. Senaste tiden har jag dock anat ett visst mått av misströstande när jag läst mellan raderna i de många olika inläggen. Det är förståeligt med tanke på det långsiktiga engagemang som präglar huvudpersonen och de föga resultat som genomdrivits.

  Det handlar dock inte om att vinna och att nå resultat. Även om vi alla önskar detta så framstår det osannolikt att vi kommer reda ut de ekologiska och ekonomiska problemen. Det handlar främst om att fredligt och kunskapsbaserat ta ställning för rätt sak i tiden. Det är, i Max Webers anda, att motstå relativismen. Det är att behålla sin integritet och måhända i slutändan sin glöd! Du föregår med gott exempel Birger.

  SvaraRadera
 18. Vacker hinduisk kamp sång.

  Text:
  http://aidindia.org/main/content/view/275/373/

  Sång:
  http://aidindia.org/main/images/audio/08%20is%20liye.mp3

  SvaraRadera
 19. Du gör en väldigt bra insats Birger! Du har helt klart hjälpt till att förändra mina värderingar och lärt mig mycket om både stort och smått. Självklart tillsammans med alla andra som kommenterar här. En bredare syn på livet och samhället behövs. Du tillsammans med många andra är inspirationskällor för nästa generation som förhoppningsvis tar allt vidare till något ännu bättre.

  Har du någonsin funderat över alternativ som resursbaserad ekonomi och direktdemokrati? För det känns som många av de problem som ältats genom tiden ofta handlar om problem med ojämlikt fördelade resurs och brist på inflytande i samhället/maktkoncentration.

  För att gå till frågan om piller som påverkar gener så kan man kanske smyga in frågan om det verkligen är vi som inte hinner med tekniken eller om det är samhällets egenintressen som sakta men säkert har degraderat våra gener med sina budskap om ytlighet och materialism.

  Moral och empati går även att lära sig och bli bättre på precis som med all annan träning. Det skulle kanske vara ett ämne i skolan?

  SvaraRadera
 20. Svar Anonym @tis mars 31, 01:57:00 em:

  Du kanske ville vara ironoisk, men du har nog ett korn av sanning där, fast om jag jobbar och investerar lokalt blir det nog inte så mycket pengar kvar att skänka till fattiga, vilket visa vårat sjuka beroende av köp-och-släng-prylar, både för export och import.
  Tyvärr gör nog alla konsumister bäst i att lära känna de få som redan nyktrat till och börjat investera i lokal resiliens. Risken är nästan 100% att vi får ett lågenergisamhälle inom vår livstid. De som minskat sitt personliga beroende av fossil energi (inklusive kärnkraft) har förberett sig mer eller mindre för att klara omställningen. De som inte börjat ställa om riskerar få en djup baksmälla just när de behöver all sin kraft som bäst för att överleva utan sina lyxiga exportberoende jobb och banklån.
  Mp-folk är oftast de största förnekarna av sitt beroende, de är informerade, men insikten om riskerna inom ekonomi, ekologi och energi blir övermäktig för deras hjärnor, så de förnekar riskerna genom att konsumera green-tech, ekologisk, elbilar, solceller etc, som om det skulle vara mer hållbart än kärnkraft och fossilbilar. Samma droger, olika form bara.
  Jag är en nykter konsumist själv, med frekventa återfall och mina egna förnekelser.
  /KentS

  SvaraRadera
 21. Samma som vanligt, ord och meningar utifrån samma urgamla UTGÅNGSPUNKT, den genomruttna, odugliga. Tankar emanerande ur "Dödskulturens" hjärntvättade hjärnvindlingar, tomma på realism relativt mänsklighetens nu-situation.
  Inte en tanke på att tidsaxeln, sträckt mellan NU och ofrånkomlig Förintelse, blir allt kortare, allt hastigare accelererande mot "Plask i Plurret!!!"

  Vi måste skippa rubbet av det vi lärt oss i den genom-ekonomiserade "Dödskulturens" "Hjärntvättarmaskiner", skolor/universitet. Den lärdomen är totalt värdelös, rent av dödsbringande, då den lärdomens essens är HUR GÖRA KARRIÄR, i de flesta fall HUR tjäna mest med pengar, nå högst uppskattning och prestige därav.

  Vi mänskor har ingen som helst chans att stoppa klimatet under 2 grader, vi är redan uppe i bortåt 4 graders uppvärmning. Vi har ingen som helst chans att avgifta jordens mylla, luft, vatten OCH allt i dessa tre hav levande, dvs allt livs föda OCH SJÄLVKLART VÅR FÖDA, innan tidsaxeln är -slut - och vi förintas pga vår RÄDSLA för att SE FAKTUM I VITÖGAT!!!


  .

  SvaraRadera
 22. KentS

  Nej jag var inte ironisk. Berättade exakt vad man själv ska göra på ett enkelt sätt för att minska konsumtionen. Det man inte ska göra är att själv dra in en massa stålar (mer än de flesta) och predika för andra som har det ganska tufft.

  Läs om hykleriet
  http://www.uvell.se/2015/03/25/alarmismens-entrepren%C3%B6rer-26191234

  SvaraRadera
 23. I byn Ensamheten i Västerbotten har vi börjat. Vi var en grupp pensionärer med miljövänliga jordbrukare, skogsbrukare, fiskare, sömmerskor andra fiskare, snickare, sjuksköterskor, lärare, rörmokare, dassbyggare och några till. Vi skrev på ett avtal med varandra om att samarbeta med varandra och med naturen. Förnöjsamhet och ärlighet och en vilja att inordna sig i en helhet är de personliga egenskaper som krävs för att bli med i vår förening. En liten anspråkslös men både allvarlig och glad ceremoni håller vi för varje ny medlem. Som pensionärer så hade vi alla lite pengar så nu äger vi, eller snarare förvaltar vi gemensamt det revir på Jorden som vi bor på. Vi önskar att alla andra gör som vi gör. En fundamental del i utvecklandet av vårt kollektiva immunförsvar är analysen av den globala galenskapen och frigörelsen från reklamens förförelse. Genom att vi turas om som ledare och lärare så undgår vi både risken för hybris och utbrändhet. Arbetslöshet, utanförskap och brottslighet är vi förskonade ifrån! Vi insåg tidigt, att i en sönderfallande värld så var det endast Vi Själva som kunde skapa VÅRT SAMHÄLLE.

  PS, genom vår materiella grund och vår sociala organisation
  så bevaras och förstärks våra
  humana instinkter.

  Medan de i er pratvärld, på det
  sluttande planet, ersätts av missmod och cynism!

  Dumskallar ???

  SvaraRadera
 24. Dumskallar gör mig syrak!
  Men mjölk och semlor gör mig glad!

  SvaraRadera
 25. Tack för alla vänliga kommentarer, de sporrar.

  Bongo, jodå, nog har jag funderat på det.

  SvaraRadera
 26. Birger, misströsta ej, bara sett till din blogg, som är mycket viktig, gör du ju ett fullkomligt formidabelt jobb!!

  Citat: "Man blir så trött på hela skiten ibland. Egentligen är jag trött på hela den publika debatten. Varför jag håller på i mitt hörn vet jag inte. För inte blir något förändrat för det".

  Det Birger ger uttryck för är välkommet, ty det formulerar så väl det många av oss upplever efter idoga försök att förklara sånt som kan bli till gagn för allt och alla. Att ifrågasätta sånt som är åt helsike och föreslå lösningar som kan rätta till det hela är i sann mening positivt! Att däremot såsom merparten av mänskligheten, enligt materialistisk överkonsumtionskultur, tillämpa "läran om förnöjsamhet utan att ändra på sånt som i grund är fel" det blir i realitet (såsom en ultimat form av kollektiv förnekelse) till försvar för att befästa en rådande destruktiv och orättfärdig världsordning.

  Det finns trots allt alltmer som indikerar på att världen nu åtminstone förbereder för en mer övergripande större förändring. Inför ett övergångsskede till en förestående ofrånkomlig omställning (som bör genomföras under kontrollerade former) råder dock av förklarliga skäl om vartannat stor vilsenhet, förvirring och uppgivenhet.

  De förändringar som är nödvändiga för att möjliggöra en övergång till en mer positiv och hållbar världsordning (bättre liv för allt och alla) lär dock inte bli av med mindre än att i kultur uppvärdera sånt som i sann mening är mer etiskt, moraliskt och riktigt till något eftersträvansvärt och statushöjande i samhället. Dvs mer av måttfullhet och sunda hållbara val osv. behöver (i motsats till det som nu pågår) bli uppvärderat i samhällskultur.

  För att återknyta till inlägget och vissa "fyndiga ordval" i texten har uppenbarligen det vi kallar evolution inte hittills ha kommit så långt med att "uppgradera människan" och vilket då inte minst inbegriper att "modernisera hjärnan".

  Det stora flertalet av oss som förevisats överkonsumtionskultur finner det alltjämt mer rationellt att fortsatt låta inordnas i det som råder, eftersom att vi alltjämt enligt marknadsvillkor premieras av att medverka till allahanda galenskaper och förstörelse. Det som ger social status och gemenskap människor emellan tycks alltid gå före sunt förnuft och bättre vetande.

  Att så att säga gå omvägen via att i samhällskultur (värderingar, normer, livsstilsideal) "manipulera" tankar och beteenden hos en stor allmänhet bör alltså vara ett mycket funktionellt och verkningsfullt sätt att åstadkomma samhällsförändring.

  SvaraRadera
 27. Björn!
  Vilken fantastisk pratare du är!

  SvaraRadera
 28. Neoliberal Agendatis mars 31, 07:56:00 em

  "ofrånkomliga faktum: Exponentiellt växande världsekonomi KRÄVER, är totalt omöjlig, utan i samma tackt exponentioellt växande destruktion av vår enda jords biologiska symbios - det livskapande, livuppehållasnde Underverket."

  Varför måste tillväxt innebära förstörelse av planeten? Du verkar ta denna premiss för given, men kolla fakta och jämför historiskt när Sverige hade en mindre BNP (t.ex. 1985). Var miljöproblemen större eller mindre? Gå in på Naturvårdsverkets hemsida och jämför.

  Inom ett årtionden kommer folk ha augmented reality glasögon/linser så föremål inte nödvändigtvis behöver tillverkas fysiskt, därefter kommer man kunna koppla in sig direkt på neocortex och simulera föremål i din hjärna.

  Planeten kommer klara sig.

  SvaraRadera
 29. Birger
  ..fortsätter att medlidsamt för ett liderligt släkte, med lidelse
  delge oss högre insikter om vårt släktes fortlevnad. Hans förkunnelse
  drunknar i miljoner ton skräp, som kaotiskt flyger runt den snurriga Tellus.
  Det behövs fler ledare som Birger, och vår Birger får aldrig någonsin ge upp,
  för allas vår skull.
  Aran

  SvaraRadera
 30. Förr skulle etiken
  och moralen diskuteras
  problemet var bara
  den "moraliska mångfalden".  SvaraRadera
 31. Björn
  Du pratar bra!

  SvaraRadera
 32. Tack! Roland Lidén
  Dina ord värmer gött!

  Har läst din kommentar och håller med - i en sönderfallande värld så är de endast Vi Själva som kan skapa VÅRT SAMHÄLLE. Om inte annat av självbevarelsedrift kan det för oss alla i dessa tider vara värt att ha i åtanke något tillika er föreningsidé förberett såsom reservplan inför ett eventuellt förestående totalhaveri.

  Kan vara på plats att till min tidigare kommentar tillägga att det nu framförallt är stora massmedier som har en avgörande roll och det yttersta ansvaret att börja vidarebefordra upplysning och kunskap till en stor allmänhet. Politiska partier lär därefter ta vid med att börja utforma politik och reformera system och regelverk som ska tillmötesgå en alltmer upplyst allmänhet. Det politiska parti (befintligt eller helt nytt) som bäst kan ge en mer sann verklighetsbeskrivning som klargör helhetssammanhang, brister i kultur och system och hur det hela kan rättas till, lär också komma att få tillräckligt väljarstöd redan till nästa val.

  SvaraRadera

 33. Birger, du ska nog inte underskatta din insats, instämmer.
  Du ändrade själv dina bana efter att ha läst Väckarklocka. Kanske har andra gjort det samma efter läsning av din blogg ?
  Eric

  SvaraRadera
 34. Väckaklocka liksom Das Kapital visar att vi befinner oss på ett
  sluttande plan. En ödesdiger anpassning av människornas förstånd. Detta förstod
  Elin Wägner men de fattar inte Birger Schlaug.
  Att övervinna världen innebär att inte skapa strukturer som förstärker våra egoistiska drifter.
  Eller att skapa ett övergripande förstånd som stödjer livet i lokala kulturer över hela jorden som lever på dess villkor och att vi som människor är delar av detta.
  Men Schlaug och Secher och alla andra tror att det räcker med att prata sig till detta.

  På detta trodde inte heller Elin Wägner!!!

  SvaraRadera
 35. Roland, vad vet du om Schlaugs och Sechers och "alla andra" och Elin Wägner. Du är väl själv den störste prataren som finns i de här kommentarsfälten! Självgod är du allt!
  Mona

  SvaraRadera
 36. Ser det som fullt naturligt, att du Schlaug vill vara med på ditt hörn. Att du ledsnar ibland och undrar varför du är med, är också naturligt. Evolutionen den vi ingår i är inte märklig. Vi är märkliga som inte rättar oss efter den. Det är svårt att ställa sig utanför evolutionen ja t.om. omöjligt. Däremot så kan vi ställa oss utanför genom att protestera mot politiska beslut och den "utveckling" som sker.

  Vi kan också ta "semester" några veckor. Det gör inte du och många andra däribland jag själv.
  Därav så många utbrända och sjuka. Det är endast den som brinner som kan bli utbränd. De andra behöver inte bekymra sig. En varningsklocka är det "väckarklocka" när man börjar undra varför man håller på.
  Min egen ringer ständigt.

  Ett tips ta två veckors semester helt från bloggen. För din och andras skull. "Vi" kan ju inte låta bli att titta in här. VILJAN är dåligt utvecklad. Våra hjärnor går på högvarv. Vi behöver uppgradera viljan ta kontroll. Har lovat att inte skriva så mycket. Men det funkar inte. Det är ett gott betyg åt denna blogg.
  Denna blogg som tyvärr är för bra för vårt eget bästa.
  Vi människor har "fått" talet/pratets gåva (evolution) och det vore illa om vi slutar använda oss av den gåvan. Fram till dess det inte längre behövs så bör vi resonera oss fram. "Vi" finns kvar även om du tar semester. Ett inlägg eller flera om dagen är egentligen inget måste. Det kan vi fundera över. Varför är viljan så klent utvecklad när hjärnan inte är det.
  Varför kan vi inte ta kommandot över oss själva? Göra allt det vi föresatt oss och pratar om.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 37. Kort och gott. Dags att uppgradera viljan alltså. Inte hjärnan. Den potentiella möjliga "moralgenen" skulle må bra av det. Du Birger Schlaug har själv ifrågasatt varför det "blir" ett inlägg om dagen. Slumpen?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 38. Veckobrev, varannan vecka eller månadsbrev skulle troligen inte
  minska effekten av Birgers ansträngningar.
  Det mest värdefulla bör man kanske vara måttlig med.
  Återhållsamhet kan möjligen öka slagkraften och ge plats för mer
  av IRL, det oväntat värdefulla.
  Att tipsa en snart antik och så erfaren man känns nästan fånigt.
  IQ

  SvaraRadera
 39. Neoliberal, du säger: "Planeten kommer klara sig."

  Jaa, vem har påstått nåt annat? Jorden överlever tills solen slocknar - men mänskligheten närmar sig allt hastigare mot Förintelse, värd namnet!
  Vi har babblat och vridit på miljöproblemet i "evighet" under vår helt stillastående På Stället MARSCH, intill NU när vår absolut ENDA Chans är OMEDELBART: Häst & Vagn & Genuint Självhushåll till jordens alla familjer. Taht´s ít!

  SvaraRadera
 40. Ett tusental personer tycks redan varje morgon slå upp denna blogg som en av sina första åtgärder. Det säger väl en del.
  L

  SvaraRadera
 41. Ja L det säger bland annat att vi blivit beroende. Beroende av data, mobil och Birger Schlaug.

  Instämmer med IQ det känns nästan fånigt att tipsa "en snart antik och så erfaren man" Fast vi har alla hängt med "ett tag": Är antika. Bra tips! Veckobrev, varannan vecka eller månadsbrev skulle troligen inte minska effekten av Birgers anstängningar. Eller andras ansträngningar. Tips är tips behöver inte antas.

  Det kliar i fingrarna varje morgon när jag kikar in här. Endast en enorm viljekraft kan få mig att då och då avstå från att skriva. Det noterar jag.
  "Tror" likt IQ att det mest värdefulla bör man vara måttfull med. Dessutom har man haft fel hela tiden...
  Menar inte att Schlaug haft fel hela tiden. Men mycket är värdefullt och vi tjatar ofta sönder det.

  Ni vet väl att vi reinkarnerar;):)
  Eller att EU är vår politik! Det har jag tjatat om i massor av år. Mest för att pröva om det håller. Det är väl också viktigt. Vi provar våra idéer för att se om de håller. Mest för vår egen skull inte för att övertyga andra. Så borde det vara...

  Det vore väldigt synd om du Schlaug ledsnar så till den milda grad att du lägger ner bloggen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 42. Mona, ibland är jag självgod och
  ibland är jag elak och i detta
  fall så drabbade det många
  oskyldiga! FÖRLÅT mig!

  Roland

  SvaraRadera
 43. Neoliberal Agendaons apr. 01, 07:57:00 em

  "NU när vår absolut ENDA Chans är OMEDELBART: Häst & Vagn & Genuint Självhushåll till jordens alla familjer. Taht´s ít!"

  Du tror väl inte resursutnyttjande (per capita) var mindre med gamla metoder? Hade 10 miljoner svenskar levt på stenåldern hade det blivit en ekologisk katastrof.

  SvaraRadera
 44. Neoliberal Agendaons apr. 01, 08:14:00 em

  Här är vete produktion (kg / hektar) för u-länder de senaste 50-60 åren. Den har ökat över fem ggr
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Wheat_yields_in_developing_countries_1951-2004.png

  Tillväxt i praktiken, och som ni önskar aldrig hade hänt Som sagt, felet är inte er vilja, utan era metoder..

  SvaraRadera
 45. Neoliberal Agenda:

  Många tycks inte vilja se helheten utan lider av en reduktionistisk världsbild samt en helt orealistisk teknikoptimism.
  Några tips för att börja se helheten:

  1) Rita upp en tillväxtkurva mellan år 1950-2150, förslag 3.5% tillväxt: y=1.035^x
  Det finns appar som ritar kurvor, eller använd rutpapper, det är matte på grundskolenivå.

  2) Slå upp Jevons paradox och inse att ingen har kunnat bevisa decoupling på global nivå hittills, tvärt om så åtgår antingen tid eller energi enligt tillväxtkurvan någonstans i världen. Det kan vara så att vi spar tid genom att utnyttja några fattigas tid som bygger vår tidsbesparing, vi pratar helhet här, inte Sverige.

  3) Inse att det tillväxtkurvan visar ca en 1000 gångers större förbrukning av år 2150 är antingen vår tid eller antal jordklot. Du får gå till frisören flera gånger om dagen, spela dataspel 24 timmar om dygnet och upptäcka några hundra jordklot extra fyllda med fattiga tidslavar och fossil energi.

  4) Andelen fossil energi globalt är minst 90%, frågan är om förnybart och kärnkraft egentligen ger så mycket tillskott, det krävs olja för bygge och underhåll.

  5) Se filmen Matrix och uppskatta sedan hur populärt eller realistiskt sladdar in i hjärnan är bland människor, ifall du börjar fundera på att förlänga våran tidsuppfattning för utökad konsumtionstid. Facebook i Luleå drar lika mycket el som Västerås stad, så IT kräver energi.
  6) Att något växt jättebra hittills är inget bevis på att det kommer fortsätta växa. Det är ofta extrem tillväxt före en kollaps, se biologiböcker eller börskurvor.

  /KentS

  SvaraRadera
 46. Neoliberal Agendaons apr. 01, 10:32:00 em

  Ta och kolla på Moores lag och inse att den växer mycket snabbare.
  http://thetechguysblog.com/wp-content/uploads/2015/01/Chart-III-8-Moores-Law-Over-199-Years-And-Going-Strong.png

  Rita på ett papper, 40-50% årligt tillväxt mot 3.5%… Sen tror jag inte man kommer koppla upp sig med sladdar. Det blir troligtvis nanorobotar som passera genom blod-hjärnbarriären och sätter sig på nervcellerna direkt. Kan låta som science fiction men man har redan byggt nanorobotar som kan döda cancerceller och minnen kan man framkalla genom att påverka enskilda nervceller.

  När det gäller energi. så kommer det inte vara en begränsande faktor. Att flytta en elektron kräver i teorin ingen energi alls. Och vill du ha empiriska bevis. Titta tillbaka. Min mobiltelefon har mer beräkningskapacitet än sal full med datorer för 25 år sedan och den drar en bråkdel av energin.

  SvaraRadera
 47. Neoliberal: Ska försöka ge en lättförståelig bild av här aktuellt problem:

  Jorden är en biologisk absolut begränsning, likt en apelsin.
  Om du gör ett snitt i en apelsin och sedan med tesked börjar gräva ur det goda innehållet - kan du då smaska i dig det i evighet?

  SvaraRadera
 48. Neoliberal Agendators apr. 02, 09:26:00 fm

  Sef, inget varar för evigt. Solen kommer sluta skina och universum stelna till. Men det du påstod var att vi skulle gå tillbaka till häst/vagn och självhushållning. Som om det skulle göra saker bättre.

  Du, liksom de flesta andra domedagsprofeter i historien, underskattar den tekniska utvecklingen.

  Exempel, mängd energi från solpaneler har ökat 40% årligen de senaste tre decennierna och kostnaden för elbilsbatterier fallit 60% de senaste 7 åren. Mer exponentiella kurvor att rita…

  Fortsätter trenden så kommer bensindrivna få svårt att konkurrera om 15 år. Vem vill köpa en bil som drar 10-15 kronor/milen, när man kan åka för högst en krona?

  SvaraRadera
 49. Bästa Neoliberal, försök behärska din rädsla för att skåda FAKTISK VERKLIGHET!

  Skulle vi få obegränsad, helt ren solenergi vore det den definitiva DÖDSDOMEN! Varför? Därför, att nuvarande "Dödskultur" skulle explodera i produktion av ständigt nya, fascinerande prylar, och konsumtion. JORDEN ÄR BEGRÄNSAD, ägde bara 100 procent av så kallade "Råvaror" att omvandla till pengar! NU återstår bara ... 10-20 procent? VET du, att jordens tre hav, Myllan, Luften och Vattnen och allt däri levande, VÅR, och ALLT LIVS FÖDA, redan är genomförgiftade pga Industrialismen - Kapitalismen - Konsumismen, alltså DÖDSKULTUREN vi skapat och lever inom! DEN kulturen vill du uppehålla!
  Försök att vakna, Neoliberal!!!

  SvaraRadera
 50. Neoliberal Agendators apr. 02, 10:52:00 fm

  Det är du som behöver vakna upp, studera historien och den utveckling som nu sker. Kanske läsa Malthus och Paul R. Ehrlich så du får lite perspektiv på dina profetior.

  Du har fått för dig att jorden går mot undergång, men du kan inte presentera några motargument mot det jag säger, mer än apelsiner och ord skrivna med versaler.

  SvaraRadera
 51. Neoliberal: Åter igen: Jorden överlever - men inte mänskligheten om vi följer dina tankegångar!

  SvaraRadera
 52. Neoliberal Agendators apr. 02, 04:07:00 em

  Mänskligheten kanske går under för maskinerna tar över, men inte pga någon ekologisk katastrof orsakad av oss.

  SvaraRadera
 53. Neoliberal: VAD är det som har förgiftat hela jorden, vattnen, luften, myllan, och allt däri levande?

  SvaraRadera
 54. Svar till Neoliberal Agenda:

  Om något växer med 40% per år så innebär det mer än 24000 (24 tusen) gånger bättre solpanel efter 3 decennier och efter 50 år över 20 miljoner gånger bättre. Här är kurvan att rita ut på rutpapper:

  år->antal fördubblingar
  -----------------------
  10->29
  15->156
  20->837
  25->4500
  30->24201
  35->130161
  40->700038
  45->3.8 miljoner
  50->20.2 miljoner

  Du får nog uppdatera din grundskolematte Neo, samt även dina kunskaper om solpaneler (de är avskräckande oeffektiva, fotosyntesen som varje grönt träd och buske klarar är mycket effektivare).
  Tyvärr så är dina okunskaper om exponentiell tillväxt alltför vanlig Neo, särskilt bland politiker och ekonomer, som ofta bara kan plus, minus och multiplikation (i värsta fall) och ändå får styra världen med de mattekunskaperna.

  Den som vill kan även roa sig med att ta fram ett schackbräde och lägga riskorn på alla 64 rutor enligt 100% tillväxt per år, det vill säga 1, 2, 4, 8, ... ,63, 64.
  Jag lovar bjuda på en öl åt alla på den här bloggen om någon tar ett foto på resultatet och skickar in till Birger ;-)

  Här finns ett annat exempel på exponentiell tillväxt, fast omvänt när något minskar:

  http://blogg.vk.se/riskmanagement/2012/04/15/vad-ar-exponentiell-tillvaxt/

  /KentS

  SvaraRadera
 55. Tillägg till mitt tidigare inlägg:

  Jag läste tydligen fel och blandade ihop effektivitet och mängd solenergi, ursäkta att jag klankade ned på dina mattekunskaper Neoliberal Agenda.

  Det kan nog stämma att antalet solpaneler ökat så mycket att energimängden från dem har en 40% ökning, den ökningen kommer dock med nödvändighet snart att avta helt pga resursbrister, vilket kurvan för 40% tillväxt tydligt visar. Tillväxt är möjlig på kort sikt, men inte i längden.

  /KentS

  SvaraRadera
 56. Jag skrev även fel på schackproblemet i mitt tidigare inlägg, serien med riskorn ska vara:
  1, 2, 4, 8, ... ,2^63, 2^64.

  /KentS

  SvaraRadera
 57. Neoliberal Agendators apr. 02, 05:47:00 em

  "Tyvärr så är dina okunskaper om exponentiell tillväxt alltför vanlig Neo,"

  Snälla, exponentiella funktioner lär man sig på gymnasiet. Jag har läst betydligt mer matematik än så.

  När det gäller solpanaler så är kostnaden det intressanta, fotosyntesen har inget med saken att göra. Kostnaden har fallit kraftigt, och det är därför vi ser en ökad utbyggnad i världen.

  SvaraRadera
 58. Haha, minns att jag vaknade en junimorgon 2010 och tänkte att jag inte längre MÅSTE dosera mig själv med denna blogg varje dag. Den avtändningen varade typ en dag.... Vecko- eller månadsblogg?? Glöm, kräver min dagliga dos. :) Tack o lov gäller nog detsamma doktor Schlaug.

  SvaraRadera
 59. Nej Neo, kostnaden för solpaneler är bara intressant för de som INTE är beroende av energin från dem.

  Räknar man EROEI (se Charles A.S. Hall), så krävs troligen mer än 14 för att driva ett samhälles högre funktioner som utbildning, sjukvård, kultur. Solpaneler ligger långt under 10 (3?).

  Räknar man EMERGY (se Howard Odum), så är solpaneler bara ett stort sänke, varje solpanel gör av med dubbelt så mycket (fossil) energi än vad den producerar el över sin livslängd.

  Solpaneler riskerar bara bli intressant i längden för off-grid-folket och teknikförvirrade människor.

  För alla andra är träd lösningen. Träd har optimerat fotosyntesen i miljoner år. Träd ger värme i form av ved. Träd suger upp koldioxid om man gör biokol av dem för att rädda vår jordbruksmark. Träd kan ge energi (metanlol?) åt jordbruksmaskiner och kollektivtrafik. Träd ger oss mat och en stabil miljö.

  /KentS

  SvaraRadera
 60. Kent, om du börjar på ruta två
  och höjer det till det dubbla 64 ggr.
  Har inte du då ett schack spel som
  har mer än 64 rutor. Nyfiken.

  Roland

  SvaraRadera
 61. Svar Neoliberal Agenda:

  Extrapolera fungerar inte om en enda av resurserna som driver tillväxten tar slut, vilket till slut sker vid alla former av exponentiell tillväxt. I extremfallet blir det slut på yta att sätta upp solpaneler, men i praktiken tar svagare länkar i kedjan slut långt innan vi har nått någon större andel av jordytan.

  Träd ger mer än energi och ingår i ett självgenererande system. Träd i ett fungerande ekosystem förbättrar sin egen och andra arters miljö, så det gör inget om de täcker större delan av jordytan, tvärt om, det är den miljön människan är anpassad till.

  Tanken med vår utveckling är väl att vi ska ha en ekonomi som ger rent vatten, bra odlingsjord och levande skogar även för framtida generationer. Ju förr vi inser det desto lättare att återställa ekosystemen till ett hållbart läge, idag dör ekosystemen i en accelererande takt. Med dagens ekonomiska system är mänsklig utrotning 100% säker. När människan är borta återhämtar sig jordklotets ekosystem i en ny form. Livet är inbyggt i materien, liksom intelligent liv är inbyggt i livet genom evolutionen.

  Människan kan anpassa sig nu eller göra sig själv till en parantes (dum parasit?) i jordklotets historia.

  Det återkopplar till Birgers tankegång om att Människan inte är smart nog för att överleva i längden, men jag tror inte svaret ligger i att använda teknologi för genmanipulering av oss själva som art, lösningen ligger i att utveckla vår kultur så vi regenererar ekosystemen med hjälp av tekniken vi uppfinner. Människan klarar sig inte utan de ekosystem hon har utvecklats ur.

  /KentS


  SvaraRadera
 62. Svar Roland:
  Börja på ruta två? Du kanske menar att jag skrev fel på serien i slutet?
  ruta 1: 2^0 = 1 korn
  ruta 2: 2^1 = 2 korn
  ...
  ruta 63: 2^62=otroligt löjligt många korn
  ruta 64: 2^63=otroligt löjligt många korn gånger två

  /KentS

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.