fredag 13 februari 2015

Varför älskar vi förtryckaren?


Vi kanske tror att vi verkligen är fria att påverka planeten och vår egen framtid på det sätt som vi själva vill och kan. Men så enkelt är det inte. Vi har nämligen reducerat oss själva till kuggar i ett system som styr oss med järnhand. Ett system som gjort oss till något som kan liknas vid fångar. Ett ekonomiskt system.

Är det rent av så att vi drabbade av Stockholmssyndromet så att vi älskar förtryckaren...

Om detta skriver jag en inledare i dagens Fria. Här.

Prova gärna på Fria, du får tre nummer gratis så du kan testa.

38 kommentarer:

 1. Ett varv till:
  Politiker är brickor i ett spel som spelas av de som verkligen har makten. Det är en elit som sträckt sin idioti in i länders lagstiftning, valförrättning, media, utbildning, uppfostran och personliga friheten.

  Hela tiden distraheras mänskliga sinnen med nöjen, underhållning, tävlan i konst, matlagning, utbildning, all slags idrott med mera.

  På så sätt avvänjs individen från självständigt tänkande. Mest robotiserad är - brickorna i spelet - politiker till exempel politiker som förespråkar förslag som Birger här pekar på - en arbetslinje som kräver ständig materiell och ekonomisk tillväxt och som bortser från verkligt sanna relationer mellan människor.

  Christer

  SvaraRadera
 2. Varför envisas de flesta med att kalla förtryckaren för ett "system"? Kanske för att pekar vi på någon "förtryckare" så pekar tre fingrar tillbaka?

  Politiker och vi andra är fångar i systemet. Vem vill vara "psykopat"? Det vore bra om vi alla erkände människans "psykopatiska" drag. Vad är en människa? En mycket komplex varelse som skapar komplexa system? Där en hel del psykopatiska drag ingår.

  Nu är det dags för självständigt tänkande. V söker hjälp av alliansen. Frågan som åter seglar upp är moms för ideella second hand butiker. De som hindrar vanligt företagande, företag, tillväxt. Anser en hel del människor...Företagande idag ska gynna den ekonomiska tillväxten. Vara till för kapitalet och inte för människor. Med ideell verksamhet är det tvärtom. Därför är den nu hotad.

  Alliansen med Borg i spetsen har tidigare sagt att de ska driva frågan ända in i kaklet. För det är precis som Magdalena Anderson säger ett EU direktiv. Vilket betyder att våra politiker ska göra det till svensk lag.

  Det ska bli väldigt intressant att följa turerna kring detta. Kommer alliansen att stötta V? KD t.ex. hur ska de kunna göra annat... De driver frågor om civilsamhällets vara eller icke vara. Kommer SD att stötta V?

  Kommer fler väljare att ifrågasätta direktiv från Bryssel? Kommer fler partier/politiker att som nu inte bara gnälla lite svagt, över dessa direktiv. Utan i stället tala med folket mer öppet om, att nu har vi ytterligare ett direktiv vi ska ta hand om. Det kallar jag att tala om "systemet".

  En samordnare har tillsatts av regeringen för att reda ut hur vi kan hjälpa fattiga tiggande EU migranter. Ideell verksamhet är en viktig del i denna hjälp. Att försöka försvåra för länder att driva ideell verksamhet är psykopatiska drag.

  Instämmer med Christer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. En väldigt bra inledare Birger Schlaug. Vi måste börja tala om oss själva som vi.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendafre feb. 13, 07:48:00 fm

  Glöm koldioxiden, det är inte vårt stora problem, även om jag förstår att du tror det.

  Däremot är din fråga intressant, varför älskar vi förtryckaren?

  Kan tänka mig att det finns en evolutionär komponent. Att gå emot flockledaren och gruppen kan resultera i utstötning, och minskad möjlighet att överleva och föra sina gener vidare. Folk anpassar sig därför snabbt. Det kan också vara så att grupper där människor har varit rebelliska inte har kunnat organisera sig lika effektivt. Ska man jaga ett byte så kräver det att några skrämmer djuret till den plats där man har grävt en grop eller har spjut att döda det med. De som ropar i skogen kanske bara får hälften så mycket kött, men det är trots allt bättre än att protestera, tvingas lämna flocken och försöka leva på snö

  SvaraRadera
 5. Det du skriver i Fria Tidningen innefattar precis det som var anledningen till att jag en gång var med om att bilda miljöpartiet och sedan under många år engagera mig i det nya, gröna partiet. Idag hade jag inte gjort samma resa. Idag är miljöpartiet totalt ointressant och saknar, enligt min mening, existensberättigande. Det borde skrivas en bok om denna politiska kraschlandning av ett politiskt parti, och du om någon är ju den allra lämpligaste författaren till ett sådant projekt. Idag gör faktiskt miljöpartiet mer skada än nytta genom att sitta i Sveriges riksdag och i regeringen, eftersom partiet därmed sprider helt felaktiga budskap om vad grön ideologi och politik måste innebära.

  SvaraRadera
 6. Jag skrev igår kväll hos Morgonsur:

  Liberalismen är nog lika tyrannisk som de andra ideologierna, förefaller det mig. Bara det att man med tiden får marknadstyranni istället för politisk tyranni. Eller neo-feodalism. Det är bara en tidsfråga. Är det roligare att vara slav under superrika än att vara slav under en diktator? Marknadstyrannin blir allt hemskare och hemskare med tiden. Vi går inte mot ökad frihet, utan mot ett allt värre träleri. Utom för de superrika förstås. Fast det blir knappast särskilt kul ens för dem.

  SvaraRadera
 7. Det finns människor som vill föra utvecklingen framåt och de som vill hålla kvar det gamla eller rent av föra den bakåt. Vad vi nu ser är att de två sistnämnda är i majoritet.

  Majoriteten av oss drivs hit och dit av känslor och tankar som uppstår när vi hela tiden lyssnar till så kallade auktoriteters ensidiga påståenden om hur det är och hur det ska vara.

  Lögner anammar vi gladeligen medan sanningen tyck vara den sista som gör sig hörd.

  Med reflektion och eftertanke borde vi kunna genomskåda de vanföreställningar som skiljer människor åt, som underhåller hat och våld, som värderar människor olika, som skapar murar mellan olika religionsformer.

  Den som verkligen vill föra utvecklingen framåt borde inse att det finns endast en väg som leder till fred och frihet: Det är kärlekens och visdomens religion!

  Christer

  SvaraRadera
 8. Fråga för all del balter, polacker eller för den delen afghaner vad de anser om kapitalismen. Den som provat de andra alternativen gillar kapitalismen, inte för att den är perfekt utan för att den är mindre dålig.

  Men visst, det är ju inte som om kapitalismen är slutpunkten på mänsklighetens mångmiljonåriga utveckling. Fram för en debatt - men ordvalet "Kulturrevolution" främjar nog inte den debatten...

  SvaraRadera
 9. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3437&grupp=14664&artikel=6092368

  När man har ändrat det här systemet är mycket vunnit.

  //Eija

  SvaraRadera
 10. Det märkligaste i det hela är att förtryckaren klagar på att hen är ansatt och hotad! Och massan som är bedövad köper just det!!! Massan frågar aldrig hur kan en eliten vafra ansatt och hotad. Den kollar på Melodifestivalen.

  SvaraRadera
 11. Ben Dover ordvalet fredlig kulturrevolution främjar debatten.

  Om vi börjar tillämpa livslagar, så kommer vi att upptäcka att de finns. Låter motsägelsefullt...

  Att det finns ramar vi behöver hålla oss inom talar de flesta om. Tillämpa dessa "ramar" lagar kan man göra medvetet eller omedvetet. För att upptäcka dem måste de först ha tillämpats. Dvs. allt fler börjar ifrågasätta hur vi behandlar planeten. På så sätt förstår vi att lag är frihet. Utan lag ingen frihet. "Kulturrevolution" ingen fredlig sådan är alltså inte frihet. Därför så bör du inte utelämna ordet fredlig.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendafre feb. 13, 09:11:00 fm

  Det verkliga förtrycket i Sverige är att man tvingas arbete 20-25 timmar per vecka åt staten, värre än de dagsverken som adeln organiserade på 1600-talet. Att man inte får köpa vilka mediciner man vill och stoppa i sin egen kropp. Arbetsförbudet kring 40 timmar och det monetära systemet ät också ganska lömskt.

  SvaraRadera
 13. Anonym, Man kan kolla på melodifestivalen och samtidigt inse en hel del. Visst det är en tävlan i musik. Vi tävlar om det mesta. Men hellre tävla i musik än att tävla om att exportera mest vapen. Omställning tar tid. Ur det gamla föds det nya inte tvärtom.

  SvaraRadera
 14. "Idag gör faktiskt miljöpartiet mer skada än nytta genom att sitta i Sveriges riksdag och i regeringen, eftersom partiet därmed sprider helt felaktiga budskap om vad grön ideologi och politik måste innebära."
  Mm, faran är inte den som förnekar, utan den som låtsas..... låtsas ha svaren på planetbehoven o därmed invaggar folk i falsk trygghet. Betyg: förakt.

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agenda, är det kaos du förordar? Du ogillar dessa lagar så pass mycket att du inte vill erkänna några alls? Lagar skulle kunna vara rekommendationer. Gemensam vilja att leva inom dessa. Samt att hjälpa dem som saknar kapacitet att själva hålla sig inom dessa rekommendationer. På ett kärleksfullt sätt. I en sund stat vore det möjligt. Fodrar förstås sunda individer. Samt en sund stat. Sådana existerar inte...

  Ett exempel på kärleksfull hjälp, inte göra värktabletter fullt så lättillgängliga. För de missbrukas.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Anonym Har betyg något med planetbehov att göra?

  SvaraRadera
 17. Betyget för låtsaspolitik som svar på planetbehov=förakt=låååångt under icke godkänd.

  SvaraRadera
 18. Neoliberal Agendafre feb. 13, 10:04:00 fm

  "Neoliberal Agenda, är det kaos du förordar? "

  Nej, jag är inte anarkist. Statens uppgift är att lösa konflikter mellan människor och se till att all mänsklig aktivitet sker frivilligt (utan tvång).

  "Ett exempel på kärleksfull hjälp, inte göra värktabletter fullt så lättillgängliga."

  När du förbjuder människor att ta medicin (kasta dem i fängelse om de inte lyder) så förtrycker du andra människor. Det betyder så klart inte att man inte kan ha läkemedelsupplysning.

  Felet ni gör (i ert tänkande) är att ni utgår från att våld ska användas. Är det gott att äta pannkaka på torsdagar.Ja, det tycker nog de flesta. Betyder det att vi ska ha en lag som tvingar alla, och bura in de som inte lyder i ett litet rum i två år. Nej. Så är det även med andra frågor. Utgå inte från att våld/tvång måste användas.

  Våld/tvång är bara legitimt för att förhindra våld/tvång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neo. Tror du någon som har ett tråkigt, slitigt, enformigt, outvecklade arbete går till jobbet för att dom vill? Eller för att omständigheter som hunger, försörjningsplikt, lagar och regler tvingar dem? Är det ett "tvång"? Är det kanske så att det system du företräder (med stora skillnader mellan hög och låg - för att det är " bra" för helheten) innebär " tvång" för de allra flesta då kanske?

   Radera
 19. När man gör värktabletter alltför lättillgängliga, så säger man samtidigt stoppa i er de här lindra symtom inte orsak. Väldigt bra för arbetslinjen, ingen kan skylla på att jag hade inga värktabletter hemma.

  Samhället säger det är inte okej att ta smärta på allvar. Ta tabletter och bidra till arbetslinjen. Användningen har gått upp enormt. Det är fakta.

  Det blir som ett slags tvång. Reklamen bidrar också för att övertyga. Rekommendation i det här fallet kan var att ta smärta på allvar. Kroppen signalerar att något är fel. Stackars barn som växer upp under sådana premisser.

  Viss skillnad på pannkaka på torsdagar och på värktabletter.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. De flesta människor är "extroverta", det betyder även i viss mån att de villigt "ställer upp" bara en tyrann klär sig t ex i vit rock & därmed symboliserar auktoritet. En mindre del personer är "introverta" & låter sig inte förvandlas till "redskap" så lätt. Likt skogens igelkott så rullar de inte sällan ihop sig till en vresig, taggig boll..

  SvaraRadera
 21. När vi nu läst vuxnas rudimentära analyser kan vi höra vad "ungdomen" tänker rörande vårt centrala nervsystem
  https://www.youtube.com/watch?v=KLop4NUxsQs
  För vad är inte kommentarer annat än rudimentära tankegångar, där man anar, känner, sonderar vad som är och vad som varit. Tankefragment, läggs till tankefragment.
  Neoliberal och Böj Dig Framåt Din store Tvåltappare har satt sig i en tydlig position varefter de försöker styra samtalet.

  SvaraRadera
 22. Birger, när han är som skarpast!
  Vem är inte beredd att hålla med?
  Men beskriv gärna vad vi alla ska göra där utanför fångenskapen i bankvalvet.
  På Norrmalmstorg, hemma eller ute i naturen. Vad ska alla fylla sin tid med,
  om vi inte likt råttor jagar grejor, som sedan går billigt på dödsboauktion.
  Det är en existentiell fråga av högsta dignitet.
  Beskriv gärna sann livslycka på ett målande lockande sätt, istället för att bara
  ideligen beklaga rådande förhållanden.
  Det kanske kan förändra mångas sinnelag.
  IQ

  SvaraRadera
 23. Anonym ja eller så vänder de taggarna inåt.

  SvaraRadera
 24. Vad är det vi låter oss ledas av? Varken höger, vänster, de gröna, olika ismer, religion eller andra så kallade auktoriteter har kunnat lösa människans emotionala och mentala gåta, inte kunnat ordna de politiska, sociala, ekonomiska, energimässiga förhållandena så att fred och harmoni får råda på planeten.

  Kulturens nuvarande parodi är en makt som behöver brytas. Med vilseledande herdar blir det svårt att hålla sams. Det behövs nya reformer som inte tvingar människor att tjäna ismen.

  Var och en borde ställa sig frågan:
  Varför röstar jag på detta parti?
  Vad är det som styr mina beslut?
  Vad är mitt motiv till de val jag gör?
  Måste jag rösta bara för att vi har rösträtt?

  Christer

  SvaraRadera
 25. Christer "Vad är det vi låter oss ledas av?" Majoriteten av oss styrs av våra känslor och tankar som du skriver. Våra motiv spelar in och det yttersta bestämmer hur vi handlar och agerar. Ofta röstar vi på det parti som gynnar oss själva mest.

  "Måste jag rösta bara för att vi har rösträtt?" Få vill bli kallade soffliggare... Makt kan vara övertalande.


  Undrar om inte att rösta blankt är att föredra. Bara blanka röster, det skulle vara en tydlig signal till politikerna. Skulle kunna kallas för en fredlig kulturrevolution. Eller att chefen (folket) fått nog.
  Men eftersom vi de flesta av oss är känslovarelser så är vi lätta att manipulera.

  IQ skriver något viktigt. "Det kanske kan förändra mångas sinnelag" Där har vi det igen...

  Många vill förändra världen, men hur många är beredd att förändra sig själv? Sitt sinnelag...

  Så brukar du skriva Christer. Personligen så anser jag det vara den viktigaste frågan. Det börjar med oss var och en...
  Vi har ett ansvar att förändra oss själva vårt sinnelag. Det görs bäst i gemenskap med andra.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Alla partier tjänar samma system och varje parti kräver att deras representanter är lojal med partiets politik. Vad representanters förstånd och samvete säger kommer i andra hand.

  Politiker strävar efter makt, det gör dom genom att i stort sett erbjuda samma politik som övriga partier, vilket de naturligtvis förnekar.

  "All makt utgår från folket". Det är vad politiker ska respektera eftersom de är medborgarnas ombud. Idag har dessa ombud blivit maktens herrar och damer.

  Lisbeth. Om flertalet genomförde fredlig revolution genom att rösta blankt skulle dagens stela strukturer - som påtvingas medborgarna - kunna bytas ut till förmån för den frihet som de flesta innerst inne vill uppleva: Att leva och utvecklas efter egen önskan så länge det inte skadar andra!

  Christer

  SvaraRadera
 27. Christer, Precis anser att det är bra med konkreta exempel.

  Alla partier tjänar samma system. Ändå låter det som om de tjänar något annat.

  http://www.barometern.se/debatt/nya-momsregler-slar-mot-redan-utsatta/

  "Nedmontera inte vår långa tradition av en stark ideell sektor! Vi behöver den" så skriver en kristdemokrat.

  Oavsett regering så är det ett EU direktiv. Detta exempel visar väl att förståndet och samvetet kommer i andra hand.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 28. Äntligen!!! någon med förmåga att se och lämna sin strukturella bur/korridor (som BS åtminstone 1997 erkände fanns och visade viss insikt om, men utveckling är ingen självklarhet):
  "Och som resultat en fördummad offentlighet, moralfebriga politiker och samhällsproblem som borde ha uppmärksammats och åtgärdats för länge sedan.
  Det blev en dyr korridor."
  http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/det-ar-jag-som-ar-asiktskorridoren/

  SvaraRadera
 29. En "kansler" ett land förvirrade
  liknade på många sätt en narr
  han, som sina tankegångar, irrade
  ja, han var rent av ganska bisarr.

  SvaraRadera
 30. Kanslern fruktade inte "robotten"
  "plåtniklas" kom med välståndet
  en IQ-nivå lägre än igelkotten?
  han verkar ha mist förståndet..

  SvaraRadera
 31. Neoliberal Agendalör feb. 14, 07:37:00 fm

  "När man gör värktabletter alltför lättillgängliga, så säger man samtidigt stoppa i er de här lindra symtom inte orsak. "

  Man säger ingenting, det är upp till var och en att fatta beslut. Däremot är du villig att låta folk gå och ha ont samtidigt som du vil spärra in de som vill erbjuda lindring.

  Det är djävulskt.

  SvaraRadera
 32. Neoliberal Agenda, "Man" i det här fallet är samhället. En samhällsanda som går på symtom och inte på orsak. Ett samhälle som ser tillväxt som det yttersta målet och vägrar se hur människor mår. Det blir en bisak.

  Har ingenstans skrivit om att "spärra in". Inte heller uttryckt någon önskan om att "låta folk gå och ha ont"
  Finns utmärkta apotek och mindre utmärkta. De växer som svampar ur jorden i större städer.

  Du talar för landsbygden? Den mår inte bra av dagens nyliberala politik. Kan aldrig vara mataffärer, som ska lösa det genom att tillhandaha värktabletter. Dessa läggs dessutom ner i glesbygd. Så vad återstår?

  Om det blir så att värktabletter förbjuds att säljas i matbutiker så är det åsikter som dina som försvårar för folk främst på landsbygden.
  Att det är djävulskt är att ta i. Om det inte är det yttersta motivet förstås.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 33. Neoliberal Agendalör feb. 14, 10:03:00 fm

  "Har ingenstans skrivit om att 'spärra in'. Inte heller uttryckt någon önskan om att 'låta folk gå och ha ont''"

  Men vad tror du händer, om man inte kan få tag i värktabletter. Jo, man får gå och ha ont. Vad tror du händer om jag vid upprepade tillfällen skulle sälja Citodon på Sergelstorg?

  Jag skulle bli inspärrad.

  Du står för ondska.

  SvaraRadera
 34. "Du står för ondska"
  Står i alla fall inte för ekonomisk tillväxt till varje pris.

  Med vänlig hälsning
  Lisbeth

  SvaraRadera
 35. "Står i alla fall inte för ekonomisk tillväxt till varje pris."

  Det gör inte jag heller. Tycker det ska vara upp till människor att själva bestämma hur mycket de vill producera. Det betyder dock inte att man får rätt att skada andra, tex. genom farliga utsläpp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neo. Tycker mer du står för att ge människor 10 val där 8 är omöjliga och 2 är identiskt kassa, samt låta en klick individer gå i gäddfilen vid sidan om genom att utgöra förvaltarna och de som gagnas av systemet.

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.