torsdag 4 december 2014

Tors 4 december kl 19 
Quality Hotel i Södertälje
 Birger Schlaug
Miljön, makten och pengarna
- och vad händer nu i Sverige?

Arr: MP och Vuxenskolan

10 kommentarer:

 1. Med tanke på gårdagens agerande från en av arrangörerna tror jag nyckelordet i föreläsningen är det andra ordet...

  SvaraRadera
 2. Haha, helt avväpnande i svt nyss.

  SvaraRadera
 3. Det kommer att bli en hård och bitter valrörelse som inledning till alla kommande valrörelser. Vi kommer att får en uppdelning av väljarkåren i tre ungefär lika stora block – S, MP, V – Alliansen – SD. SD har nämligen en enorm potential genom att hälften av befolkningen eller däröver anser att invandringen är ”för stor”.

  SD:s väljare består idag till största delen av väljare som varken är främlingsfientliga, rasister, socialkonservativa eller nationalister. Partiets väljare har i hög grad normaliserats; ”vem som helst” röstar idag på partiet.

  Den viktigaste anledningen till denna utveckling för SD är de övriga partiernas vägran under många år att erkänna och befatta sig med problemen med en stor invandring. Samtidigt har flera mätningar således visat att kritiken mot invandringspolitiken varit och är utbredd. Denna kritik har dock inte kunnat formuleras eller komma till utryck inom de övriga partierna eftersom man där redan på ett tidigt stadium började använda rasist-stämpeln på allt och alla som hyste en kritisk åsikt. Debatten kom följaktligen att föras i huvudsak av ”rasister” och ”anti-rasister”, medan den överväldigande majoriteten i stort tystades eller valde att vara tyst. Alla nyanser suddades därmed ut. Vi fick en situation där kritik var detsamma som främlingsfientlighet och rasism. Valresultatet 2010 och i ännu större utsträckning 2014 visar att den här attityden nu är totalt ohållbar.

  SD är enligt partiprogrammet ett nationalistiskt och socialkonservativt parti som förvisso också hyser människor med mer eller mindre rasistiska värderingar. Men partiet hade förmodligen inte varit ett riksdagsparti om man i stället för att betona att Sverige saknar de nödvändiga resurserna för ”massinvandringen”, hade betonat det man också anser, nämligen att ”mångkultur” är en omöjlighet. Detta att Sverige saknar de nödvändiga resurserna, vilket leder till en lång rad negativa konsekvenser inom olika områden, är nämligen något som alltfler av de övriga partiernas väljare också håller med om. SD försöker alltså inte trycka sina åsikter på väljarna. Det är i stället väljarna som upptäckt att SD är det enda partiet som tar deras oro på allvar.

  De väljare i min närhet som röstade på SD i höstens val är varken rasister, främlingsfientliga, socialkonservativa eller nationalister, långt därifrån. Men de menar att Sverige inte klarar av den enorma ”folkförflyttning” som invandringen inneburit under flera decennier. Problemen överstiger nu möjligheterna.

  Denna oro måste de övriga partierna förhålla sig till, inte förneka eller rasism-stämpla. I annat fall kommer SD att växa ytterligare, och med ett tillräckligt starkt SD kommer naturligtvis både nationalismen, socialkonservatismen och kanske även rasismen att bli viktigare inslag i ett då allt djärvare parti.

  Med den här analysen är huvudanledningen till dagens politiska situation i Sverige framväxten av ett starkt SD, något som skett genom de övriga partiernas negligering av baksidorna av en alltför generös invandringspolitik.

  SvaraRadera
 4. Hoppas INTE att kvällens föredrag kommer att handla om det politiska läget landet nu befinner sig i och sälla sig till det media brus som vi med all säkerhet kommer att bli utsatta för de närmast veckorna ....Utan att fokuset är Miljö, makt... - ska vi arbeta mer för att konsumera mer...? Det var väl just de som MP i de gångna valet helt missade att belysa...
  ..Einstein lär ha sagt en gång, "Höjden av dumhet är att göra samma sak om och om igen och samtidigt förvänta sig ett annat resultat." ????

  SvaraRadera
 5. Nu lär det väl bli en valrörelse där ett präktigt vänsteretablissemang mässar om skola & jobb & påstådda "folkliga sanningssägare" mässar om annat i sin hörna. Kan bli en svettig vår. Man kanske sliter sitt hår. Undrar just hur det går..?

  SvaraRadera
 6. Bo, du kan vara lugn på den punkten, det blir miljön, makten och pengarna. Ska vi jobba mer för att konsumera mer för att producera mer för att... Och hur är det nu med tillväxten? Är det tillväxt som gett oss allt det goda eller är det människors strävan efter bättre liv som gett oss allt det goda - skola, sjukvård, bostäder och mat på borden, god materiell standard.

  Och är frågan om vi vill ha tillväxt eller är frågan om vi kan få tillväxt i ett redan materiellt mogen samhälle? BNP per capita har inte vuxit nämnvärt de sista åtta åren trots den sp kallade "tillväxtpolitiken" och arbetslinjen...

  SvaraRadera
 7. Ett bra inlägg av dig Ulf Löfgren. När kan övriga partier diskutera problemen utan att anklagas för rasism.Tycker att vi ska ta en
  mot invandrare men problemen löses bäst i hemländerna för flyktingar. Är själv invandrare och hade önskat få hjälp i mitt hemland än att hamna i utanförskapet här.

  SvaraRadera
 8. Den viktigaste anledningen till denna utveckling för SD är de övriga partiernas vägran under många år att erkänna och befatta sig med problemen med en stor invandring
  ------------

  Och anledningen till att att de större partierna inte befattar sig med det är att politiken drivs av starka ekonomiska intressen som vill dumpa löner och avveckla sociala skyddsnät och fackföreningar.

  Precis den politik som SD nu stödjer i och med det röstar för alliansbudgeten.

  SvaraRadera
 9. Tror Cornucopias prognos kommer ligga nära sanningen. S 25%, M 24%, SD 22%.

  Kommer bli en stehård match mellan dessa tre partier.

  Tror SD ligger på 18% idag (snitt opinionsunderökningarna gånger samma faktor som undervärderingen i två tidigare val).

  SvaraRadera
 10. Milda makter, vilken föreläsning ikväll!!!!! Tack!!!!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.