onsdag 29 oktober 2014

Riksbankschefen: Nu måste ni köpa mer grejer...

Nu ska mängden pengar i det svenska samhället öka genom att fler siffror matas in i datorerna.

Detta skall leda till att vi "skall köpa mer grejer" - för att citera riksbankschefen - och på det sättet räddar ekonomin. 

Det skuldberg som hushållen håller på att bygga upp kommer att leda till kollaps som i sin tur kommer att leda till såväl socialt haveri som mänsklig och demokratisk förnedring.

Är vi nu tillräckligt duktiga på att köpa mer grejer så klättrar vi samtidigt på listan som visar vilka länder som per capita klampar fram hårdast på planeten genom att göra stora ekologiska fotavtryck. Redan nu ligger vi på tionde plats, för att  rädda ekonomin måste vi nog upp på sjunde åtminstone. Krossa planeten, rädda ekonomin ännu ett kvartal med lånade pengar, köp mer grejer, gör din plikt medborgare!

Jag hänvisar till gårdagens blogg - anser att det ekonomiska systemet bör få en psykiatrisk diagnos. De som inte fattar att vi måste försöka ta oss ur ett system som ständigt kräver mer konsumtion för att kunna fungera har den värsta diagnosen av alla - psykopater är rena rama änglarna jämfört med de som försvarar ett ekonomiskt system som sett sitt bäst-före-datum och som är på väg att haverera.

Vi konsumerar sönder planeten med lånade pengar för att rädda det man kommit att kalla ekonomi ytterligare några kvartal. Kom ihåg vilka som drev fram detta, kom ihåg vilka som administrerade det, kom ihåg vilka som förnekade behovet av att under ordande former ta oss ur den spiral som bara har ett slut: kollaps.

För övrigt kunde man igår höra att årets goda jordbruksskördar är dåligt för ekonomin...

Anm: byt gärna ut ordet "ekonomi" mot dess verkliga betydelse - "hushållning" - när du läser tidningar eller lyssnar på nyheter. Då inser du förmodligen hur absurt det blivit. "Vi måste sätta fart på hushållningen genom att köpa mer grejer".

31 kommentarer:

 1. Risken för oss alla är ju att vi blir handlings- förlamade när vi ser hur allt bara snurrar vidare. Men du orkar än en gång påpeka vansinnet, välformulerat och mitt i prick. Tack för det!
  Frågan är var och hur en omställning skulle kunna börja? Hur stoppar man ett skenande tåg? Rent konkret? Sortera sopor och välja grön el känns så futtigt. Gå ner i arbetstid och använda samma jacka en vinter till, bra men ytterst marginell påverkan.
  /Gunnel

  SvaraRadera
 2. (mp):s Bolund omnämns i AB efter räntesänkningen:

  "Bolund uppmanar nu bankerna att sänka sina bolåneräntor, så att sänkningen av reporäntan också får konsekvenser på människors privatekonomi."

  Är inte det ungefär samma sak som Ingves uttryckte?

  SvaraRadera
 3. Jesper Jäderkvistons okt. 29, 09:42:00 fm

  Jag tror inte det handlar ett endaste dugg om att rädda den sk. ekonomin utan om att suga ut det sista ur den innan allt brakar ihop, om jag får tillsätta en gnutta konspiration i soppan.

  SvaraRadera
 4. SVT God morgon, Amortera ner lån eller konsumera. Amortera tycker en, konsumera en annan. Eller både och... Om man har råd.. Men alla andra då? som inte har lån och inte behöver amortera. Ska vi inte börja tala om vem som är rik och vem som är fattig. Samt om att alla dras med.
  Kollektiv orsak och verkan.

  SvaraRadera
 5. Låg ränta är utmärkt - men behöver kompletteras med stora investeringar (som blir lättare om räntan är låg).

  Bland annat måste vi investera mycket för att komma ur energi- och råvaruberoendet, vilket bland annat konstateras av danska Jordens Vänner och danska Byggnadsarbetarförbundet - se http://u-no.org/KLIMA%20OG%20BESKaeFTIGELSEA4.pdf.

  Eller är du emot sådan ekonomisk aktivitet också, Birger? Jag har ställt frågan förr men inte fått något svar vad jag minns...

  SvaraRadera
 6. Anonyma Gunnel
  Det enda man kan göra är att leva som man tror är lämpligast. Om det innebär att bruka jackor i tio år, jeans i 15, skinnskor i 30 så må det vara. Är man ett levande exempel som har integritet att vara som man är, så kan det tjäna exempel för sökande själar. För denna konvulsion vi är på väg in i är grundat i vilsenhet. En vilsenhet som applicerar gamla irrläror. Risken är att det ersätts av nya irrläror, men det lär framtiden utvisa.

  SvaraRadera
 7. Jan, jodå, jag har skrivit om den frågan - eftersom jag anser att en god blandekonomi bygger på att ungefär 50% av "ekonomin" hanteras av det politiska systemet så innebär det förstås att jag anser att offentligt finansierade investeringar är att föredra framför ökande privat konsumtion. Jag har dessutom den uppfattningen att staten - i ett läge där klimatfrågan är så dramatiskt som den de facto är - bör skilja på investeringar och konsumtion på så sätt att nödvändiga investeringar bör kunna finansieras genom offentliga "lån" (eller om man så vill genom att plugga in mer siffror på konton...)Idag har vi en situation som ter sig makaber genom att hushållens skulder skenar för att upprätthålla en tillväxt som baseras på - för att förenkla det lite - konsumtion av grejer och luftiga "värdeökningar" på bostäder.

  SvaraRadera
 8. Intelligent utformade medborgarlönssystem är det enda som kan ta oss ut ur den perversa ekonomi som vi förväntas understödja med hårt naturresursförstörande arbete och dito konsumtion.

  SvaraRadera
 9. Ja du Birger. (Kul med någon till som är så tjurig att hen skriver bloggtexter och inte bara häckar på FB etc.)
  Till "oroväckande" stor del håller jag med dig. Inte helt alltså, men framför allt i din beskrivning av dagens ekonomer, både i regering/riksdag/riksbank och t ex i LO-borgen och "vanliga" "rena" ekonomer. De har i o f bestickande resonemang, bitvis. Men de hänger inte ihop, tycker jag.
  Nå´, läs gärna min blogg kring detta som min kommentar:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.se/2014/10/ar-det-for-manga-teoretiska-ekonomer.html

  Och jag påminner om Ohlin som ekonom, så olik de av "nyliberalism" påverkade ekonomerna (oavsett vilken partifärg de än har),

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendaons okt. 29, 01:59:00 em

  "kom ihåg vilka som administrerade det, kom ihåg vilka som förnekade behovet av att under ordande former ta oss ur den spiral som bara har ett slut: kollaps."

  Och vilka som kommer få skulden, trots att vi hela tiden har bekämpat det.

  Vi nyliberaler.

  SvaraRadera
 11. Riksbanken sänker reporäntan till noll "Signal om att det kommer vara billigt att låna"
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/article19765564.ab

  Svenskarnas skuldberg växer.
  Totalt uppgick hushållens lån till 3 019 miljarder kronor i september. Den största delen utgörs av bostadslån.
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/sparasmart/bostad/article19760525.ab

  Räntan är död! Leve sedelpressarna!
  - Att gödsla ekonomin med pengar kan öka farten och dynamiken i ekonomin

  Kontanterna försvinner från bankerna
  http://www.dn.se/ekonomi/kontanterna-forsvinner-fran-bankerna/

  -------

  Ok? Det ska alltså bli lättare att låna samtidgt som bl a IMF varnar för svenskarnas skuldbubbla och detta ska finansieras med att trycka fler sedlar som bankerna samtidigt ska avskaffa!!??

  Är missbruk av hallucinogena droger så utbrett bland ekonomer och bankfolk man kan tro av denna brist på logik?


  SvaraRadera
 12. Vi nyliberaler.
  -----------

  De flesta nyliberaler lever i någon sorts fantasivärld där paradiset råder bara alla underkastar sig den osynliga handen.

  De mer pragmatiska nyliberalerna kallar sig inte nyliberaler för det första sen har de inga som helst problem att använda statens arme, politiker och pengar till att främja sin rationella egoism.

  SvaraRadera
 13. Fast det låter ju som om befolkningen är oerhört "homogen" ang. konsumtionen? Och räntesänkningar riktar sig väl till vissa "klasser" i denna befolkning? Man kan undra om just dessa inte är de som borde uppmanas att sluta med sin överkonsumtion? Chockhöjda socialbidrag vore väl förståndigare om "rationell konsumtion" skulle uppmuntras dvs folk som är i verkligt behov av att köpa saker? Men riktigt så fungerar ju inte svensk politik.

  SvaraRadera
 14. Birger!

  Du verkar ju vara lika insnärjd i detta nuvarande ekonomiska tänkande som de flesta andra. På vilket sätt skulle det bli bättre av att fortsätta att skapa mer pengar och mer skulder? Vi har ju de resurser vi har i samhället och de blir ju inte fler bara för att vi ökar mängden pengar. En hållbar utveckling hänger ju dessutom på att vi inte vill eller kan öka mängden varor och därmed inte heller en ökad folkmängd.

  Det finns inga mirakelkurer, ymnighetshorn eller enkla lösningar utan allt hänger på ansvar och fördelningspolitik. Att vi ser till att använda de resurser vi har i samhället på bästa sätt. Att hushållande med våra resurser. Varken stat, företag eller privatpersoner kan i längden finansiera sina verksamheter med lånade pengar. Man måste lära sig att hålla sig till sin budget och vid behov omfördela de resurser som finns. Att skapa mer pengar i en värld där varorna inte blir fler på grund av att de naturliga ramarna är nådda ger ju bara inflation där allting bara kostar mer pengar (både arbetet och varorna). Pengar är ju bara en värdeförmedlare av de verkliga värdena i form av vårt arbete (energi) och våra naturresurser. Pengar kan inte ätas eller användas som byggmaterial (särskilt inte digitala pengar). Detta borde väl vara självklara sanningar för alla som kallar sig för miljöpartister (nuvarande eller fd) eller andra som förespråkar ett hållbart samhälle.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 15. Kunskapskanalen i detta nu rekommenderas.

  SvaraRadera
 16. Jan
  Lite ludd för en ögat, har du.
  Roland

  SvaraRadera
 17. Jan, du skriver att jag "verkar vara lika insnärjd i detta nuvarande ekonomiska tänkande som de flesta andra". Hmm, första gången jag hör det på länge...

  Nej, jag tror inte att det är vettigt att skapa skulder, det är ett av skälen till att jag anser att statliga investeringar bör möjliggöras i första hand genom en större skattekvot, typ 50 procent. I situationer där det inte tycks kunna fungera rent politiskt så anser jag att staten bör skilja på investeringar och konsumtion för att skapa "utrymme" till de nödvändiga investeringar som måste till om nödvändiga klimatrelaterade satsningar skall bli gjorda överhuvudtaget. De nödvändiga investeringarna blir i alla fall gjorda på det sättet... Skuldberget borde för länge sedan monterats ned genom att räntebidragen avvecklats och amorteringskrav införts. Men, visst, det hade omöjliggjort de senaste femton årens tillväxt - och tillväxt är ju basen för att det ekonomiska system vi lever med skall överleva...

  SvaraRadera
 18. Efter att vi har terroriststämlat USA
  Har flera Grupper däribland Sverige
  anslutit sig till dessa och medverkat
  till att ruinera landet!
  Jag överväger nu att medverka till att
  skapa en lag som förbjuder statera som är dummare än vad jorden tål att ansluta sig till en
  stat som är dummare än vad Jorden tål och att
  underminera, indoktrinera och förstöra främmande kulturer!


  SvaraRadera
 19. Roland, kul! man kan ha ludd i ena ögat! Inte bara i ena örat.
  Amorteringskrav märkligt att det inte införts. Amortering och ett sparande. Lån i balans... Hur svårt ska det vara?
  Hushållning!

  Lisbeth (husmor)

  SvaraRadera
 20. Efter att vi har terroriststämlat USA
  Har flera Grupper däribland Sverige
  anslutit sig till USA och medverkat
  till att ruinera landet Libyen!
  Jag överväger nu att medverka till att
  skapa en lag som förbjuder statera som är dummare än vad jorden tål att ansluta sig till en
  stat som är dummare än vad Jorden tål och att
  underminera, indoktrinera och förstöra främmande kulturer!

  PS. Det är bättre att ha en röst i
  Världen än att
  förlora den i EU eller i NATO!

  Roland


  SvaraRadera
 21. Jag överväger nu att medverka till att
  skapa en lag som förbjuder stater som är dummare
  än vad jorden tål att ansluta sig till en
  stat som är dummare än vad Jorden tål och som roar sig med
  att underminera, indoktrinera
  och att förstöra främmande kulturer!

  SvaraRadera
 22. Tja, det är ju faktiskt banken och ingen annan som får rabatten. Om den leder till att du kan konsumera mera, det bestämmer banken.

  Ser fram emot att 4 år med en finansminister som skäller på bankerna och vill att de skall ge honom tillväxt. Men vem vet kanske det räcker att be bankerna denna gången...

  SvaraRadera
 23. http://vanstervind.wordpress.com

  SvaraRadera
 24. Neoliberal Agendaons okt. 29, 10:21:00 em

  "Vi konsumerar sönder planeten med lånade pengar för att rädda det man kommit att kalla ekonomi ytterligare några kvartal. "

  Vi kan trots allt inte lyft oss själva i håret. Ekonomin begränsas av vad vi kan producera, oavsett hur mycket vi skuldsätter oss.

  Annars borde du vara glad åt dagens Keynsianska politik, om du nu ogillar tillväxt, istället utsläpp (vilket vore det logiska)

  Låga räntor är det som hindrar ekonomin från att återhämta sig. Se på Japan, 18 år med nollränta och statsskuld nu på 240% av BNP. Ekonomin står fortfarande och hackar.

  "Fear the Boom and Bust" a Hayek vs. Keynes Rap Anthem

  SvaraRadera
 25. USA med hjälp av CIA mördade Olof Palme med nackskott.
  Vissa av och S & M och Säpo hade fått många varningar.

  F.Ö. så är det svårt att förhindra saker
  när människor strävar efter att bliva
  varandras Vargar och Rovdriftare.

  F.Ö. så var rören av en Jordmetall.

  AL

  SvaraRadera
 26. Birger!

  Okej! Då förstår jag bättre hur du tänkte. Jag fick nämligen inte ihop dina olika uttalanden. Du brukar ju inte förespråka skuldsättning eller skapande av mer pengar som någon hållbar lösning. I brist på verkliga lösningar kan man ju alltid fundera kring det näst bästa alternativet.

  Dina tankar om "blandekonomi" håller jag däremot inte med om. Ett demokratiskt gemensamt ägande av kapitalet och produktionsmedlen som jag anser bör gälla har inget att göra med hur mycket av vår konsumtion som är offentlig eller privat. Det är två helt skilda saker. Vi måste ju ha en viss privat konsumtion även om vi äger och beslutar demokratiskt hur kapitalet ska användas. Såvida man inte tänker sig någon extremistisk Maoistisk modell utan någon egen privatekonomi alls.

  Enligt min socialistiska modell så bör den privata ekonomin (hur lönerna används) i princip vara var och ens val inom vissa givna gränser och vissa prisregleringar vi beslutat om gemensamt. Exempelvis skatt på vissa varor som är mindre bra men ändå godkända och dessutom ramar som hindrar privat företagande och ansamlande av privat kapital över tid genom arv.

  Bara för att man väljer att äga och besluta gemensamt över hur produktionsmedlen och kapitalet ska användas betyder inte att man måste bestämma precis allt om hur varenda krona i ekonomin ska användas. Man kan och bör låta en viss del vara styrt av marknadsekonomiska grunder där tillgång och efterfrågan sätter priserna. Att på planekonomiskt vis försöka reglera allt i minsta detalj är dömt att misslyckas. Det är helt enkelt för komplicerat och helt onödigt byråkratiskt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 27. "Our current private banking system has presided over the greatest concentration of wealth in human history - for elites - while the vast majority has endured stagnant wages, declining wealth, and recurring recessions. In contrast, public banks empower small businesses, students, homeowners, city and state governments, and community banks to prosper and thrive by banking for the common good over the long term, and making low-cost credit available where it is needed in the real economy."

  www.publicbankinginstitute.org

  Ellen Brown Chairman and President, Public Banking Institute
  Ellen Brown Chairman and President, Public Banking Institute - Youtube

  SvaraRadera
 28. "Den som är satt i skuld är inte fri" - gäller både enskild person och stat.

  SvaraRadera
 29. Storbanker fälls för kartellverksamhet – tvingas betala 15 miljarder kronor i böter
  http://www.dagensjuridik.se/2013/12/storbanker-falls-kartellverksamhet-tvingas-betala-15-miljarder-kronor-i-boter

  Amerikanska storbanken JP Morgan får böta 61 miljoner euro, motsvarande 560 miljoner kronor, för att tillsammans med Royal Bank of Scotland på finansmarknaderna ha riggat internationella jämförelseräntor.
  https://hd.se/ekonomi/2014/10/21/storbank-far-bota-halv-miljard/

  Storbanker döms för kartell - 860 miljoner i böter

  Tre banker döms av EU-kommissionen för att ha drivit karteller. De är nu skyldiga att betala över 860 miljoner kronor i böter.
  http://www.va.se/nyheter/2014/10/21/doms-for-kartell/

  Bank: Fyra brittiska banker fällda för LIBOR-skandal

  (SIX) Brittiska myndigheter bekräftar på fredagen att man nått en överenskommelse med fyra brittiska storbanker, Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland och Lloyds Banking Group, efter att man funnit att bankerna varit inblandade i skandalen gällande manipulering av den brittiska interbankräntan, LIBOR.

  http://www.euroinvestor.se/nyheter/2012/06/29/bank-fyra-brittiska-banker-fallda-for-libor-skandal/12034263

  Rekordhöga böter för stor bankkartell
  I kartellen, som enligt kommissionen pågått mellan 2005-2010, ingick Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase & Co, Barclays, Société Générale och RP Martin.
  http://www.infotorgjuridik.se/premium/mittijuridiken/article199638.ece

  ------------------
  Detta är några av de största bankerna i värlen

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_banks

  SvaraRadera
 30. Japp, ekonomi är precis så absurt i dagens system som Birger skriver - fast faktiskt än värre.

  Här är en till absurdhet,hur pengarna skapas som skuld av bankerna som de sedan slänger in i ekorrhjulet för att skuldslavarna ska jaga ikapp dem. Det är så absurt och totalt ologiskt. Skrev om det här:

  Hur kan banken ”låna ut” till ditt konto när kontot enbart kan innehålla vad banken lånar av dig?

  SvaraRadera
 31. Gjorde en mycket kort replik på detta inlägg på min blogg, i min serie om tillväxthaverism.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.