tisdag 28 oktober 2014

Diagnoser 2014

Nästa vecka kommer psykiatrins manual DSM-5 ut på svenska. Därmed får vi klarhet i vilka diagnoser vi har. På det att läkemedelsbolagen kan serva oss alla med lämpliga piller för att uppnå ett normaltillstånd vilket i sig också säkert får en diagnos som kräver piller. 

Två diagnoser som lär fattas i manualen är SIC (sine iudicio cogitans, okritiskt tänkande)  och "homo economicus gallimatius". Den förstnämnda diagnosen kan fastställas för journalister som tar allt vad SvD:s Mikael Holmström skriver om u-båtar på sådant allvar att de upprepar det som sanningar. Den sistnämnda diagnosen kan ställas på en flock av välbetalda skojare som går under beteckningen nationalekonomer.

Vilken diagnos de har som tror att siffror på konton är värden som verkligen finns vet jag inte, men det är väl en blandning av de ovanstående. Diagnosen, som allt mer tycks växa till normaltillstånd hos ekonomer och politiker, medför att man tror att naturkapital kan ersättas av finanskapital.

Anm: Den sistnämnda cyniska elakheten aktualiserades genom ett uttalande från den så kallade finanskriskommittén som meddelat att "det är meningslöst att betala tillbaka alla miljarder från stabilitetsfonden eftersom den bara består av siffror på ett konto" och "det är bara en fråga om hur många nollor som tjänstemännen på Riksgälden slår in i datorsystemet när kontot skapas". Hela världen tycks vara en enda stor diagnos. Vilket väl i så fall omfattar även denna blogg...

17 kommentarer:

 1. Ha, Ha:)
  "homo economicus gallimatius"

  En perfekt diagnos på en sjuk värld. Finns något "piller" mot det?
  Jo tystnad och medvetenhetsutveckling.
  Sorry! Ägnar resten av dagen åt största möööööjliga tyyyyystnad.!!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Njaa - man kan väl tolka denna blogg som en önskan om att få bi frisk.

  Fred

  (f.d. medlem i flocken "homo economicus gallimatius".

  SvaraRadera
 3. Vissa menar tydligen att försvarets små skärgårds-utryckningar är att betrakta som en slags "löneförhandling" med nytillträdda politiker? Om det är så är det väl allvarligt? Lite som om brandkåren skulle försöka öka budgeten genom att anlita pyromaner? I så fall är det väl för jävligt, rent ut sagt?

  SvaraRadera
 4. Lånebubblan växer för långsamt tydligen:

  Riksbanken sänker reporäntan till noll "Signal om att det kommer vara billigt att låna"
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/article19765564.ab

  --

  Lån på 3 019 miljarder
  Hushållens lån fortsätter öka

  Svenskarnas skuldberg växer.

  Totalt uppgick hushållens lån till 3 019 miljarder kronor i september. Den största delen utgörs av bostadslån.
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/sparasmart/bostad/article19760525.ab

  ------------

  Någon tycks vara i akut behov typ av terapi i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Det är ju inte på sparade pengar som räntan ska vara noll.
  Det är på lånade pengar vi behöver nollränta.
  Fatta noll / Noll koll
  /IQ

  SvaraRadera
 6. Vissa menar tydligen att försvarets små skärgårds-utryckningar är att betrakta som en slags "löneförhandling" med nytillträdda politiker? Om det är så är det väl allvarligt? Lite som om brandkåren skulle försöka öka budgeten genom att anlita pyromaner? I så fall är det väl för jävligt, rent ut sagt?
  -----------------

  Tillgång och efterfrågan, finns inget behov av en produkt så måste man skapa en marknad för det.

  Säljer man vaccin, piller eller vapen så kanske man kan räkna ut hur denna efterfrågan skapas..  SvaraRadera
 7. Klarar försvaret oberoende stenhårda granskningar? Kanske dags för den rödgröna regeringen att gå in i "analys-fas" angående detta? Eller så finns det kanske någon enstaka journalist som kan göra annat än att vara villiga verktyg? "EXTRA: FÖRSVARET DROG RÖVARHISTORIER OM UBÅTAR", är sådana rubriker möjliga i svensk media? "CHOCKEN: SVENSK JOURNALIST DELTOG INTE VILLIGT I MAKTENS KAMPANJER"..?

  SvaraRadera
 8. Säljer man vaccin, piller eller vapen så kanske man kan räkna ut hur denna efterfrågan skapas..
  ------------

  ...eller kvällstidningar

  SvaraRadera
 9. Homo economicus gallimatius, om det djuret bara ägnade sig åt ekonomi, hade det varit bättre än vi har det. Problemet är den kvantitativa metod som de baserar sina fantasier på, det är numera vida spritt i samhällsvetenskap, medicin osv. DSM-5 är typexemplet på vansinnet som är kvantitativ metod.

  SvaraRadera
 10. Tänk om ordet ekonomi skulle få betyda vad det betyder...
  och tänk om det ordet skulle få ingå ibland andra ord som beskriver världen så att framtiden blir möjlig.
  Visst vore det en religion att
  anamma i stället för att dyrka
  den avgrund som vi gör idag.
  När jag ser det skymningstillstånd som närmat sig Jorden och drömmer om ett stort dike med en liten bro däröver så fattar väl jag att det kan bidraga något, att tala och att skriva om detta. Men att vi själva skulle bliva delar i en icke lönsam grupp tillsammans med Björk och Lindblad och Humlor och den plätt på Jorden som vi bor på, den tanken är ju så vansinnig att den möjligen kan platsa i Mitt Kommande Nyårstal!

  SvaraRadera
 11. TVÅNGSOPTIMISMENs KOLLAPs

  På sidan 151 i DAVID JONSTADs BOK
  där finns en Rolig och Tänkvärd Historia!

  SvaraRadera
 12. Vägsjäl
  Konturlös Historielös Kulturlös.
  Ska vi skapa ett Skämt.
  Ska vi skapa ett parti.
  Den idén var korkad redan för flera hundra år sedan, men det fattar ju varken Per Garthon eller Birger Schlaug.
  Det legitimerar en demokrati som inte finns eller om du så vill en kärnvapen bestyckad marknads ekonomi som vår så kallade regering SÅ följsamt anpassar
  oss till. Nu finns ett vägskäl
  och ingen kan väl klandra den som inte har något val utan fortsätter att försörja sig i en värld som förbrukar ändliga resurser i en takt som kan synas vansinnig!
  Själv blir jag mer och mer nyfiken på grupper av människor som gemensamt gör något annat.
  När jag har blivit med i en sådan grupp och vi har kommit en bit på väg så ska jag lämna en rapport om detta för att möjligen inspirera en del och samtidigt förlöjliga de som enbart är pratmakare.

  SvaraRadera
 13. Jag tror att det är en ny diagnos med, som heter "mycyket argt barn"
  Det varkar vara ett nytt problem som dykt upp i USA, och enligt min uppfattning är barn rätt rationella, så är de arga, så finns det en orsak. Vårt nya samhålle är ju rätt inriktat på att hitta förklaringar utanför oss själva, och då är det sannolikt rätt så självklart, att barn som är arga, är det pga en genetiskt nedärvt fel, och inte miljön.

  Har förresten noterat en omsväning avseende arv oh miljö. På 70-talet anså i princip ala kvinnor, vad de uttryckte, att det var miljön, aret var något syspekt Darwinistiskt, (utan att ha läst Darwin), på den tiden trodde jag själv bara på Darwin, och hade inte upptäckt Epi-genitiken. Numera har jag noterat att samtliga kvinnor, som lever uppjagde storstadsliv, och har problem med sig själva, och sina barn, och som brukar kalla sig feminister, socialister, ekoveganister, och som av oklara skäl anser sig ha problem med sina barn, utan minsta ifrågasättande, ser diagnosen som en uppebarelse, för att bli fri från egen skuld, och köper arvet ooch pillret som universallösningen på framtiden och barnets förmåga att leva i samspel med sina sjuka heltidsarbetande föräldrar med psykos, utbrändhet, sömnlöshet, men med alla nummer av sköna hem, verkställa i praktiken. Snubbarna deras, har bärja svänga, Daarwin i all ära, men nog fasien handlar det om miljön, sätter man in ett barn i ett dårhus, så är det klart att barnet reagerar, om det är friskt, och då botas det mycket arga barnet, med minst valium, så fick Darwin rätt, den nya miljön är brutal, och vi programmerar om generna i parti och minut. bäst är ändå detta med ftalater, parabener och vad det nu heter, inkl monosackarider. Vissa substanser är väldigt lika Östrogen, och i nästa upplaga kommer vi att få se diagnosen, mycket feminin polje, som hormonbehandlas med testosteron, för att balansera bort mjukgärarna hudkrämerna, och alla våra plastflaskor.

  Hörru Birger, visste du att det snart in går att köpa Clupsoda eller Wishy vatten på glasflaska? Det är på väg bort, pga att affärerna inte vill hantera röda backar, och utan låta oss springa fram och tillbaka till våra "återvinningscentraler", miljön är en sak, men glasflaskrorna är det sista vi har kvar, var enda pappförpackning från familjen Rausing, är täckt med plast på insidan. och snart är koppar borta i våra vattenledningar, istället plast, eftersom priset på koppar, tenderar till göra metaller lite begärlig, kanske kommer det är diagnos även mot detta. Läkemedelens andel av våra sjukkostander var kanske 1% på 50-talet, vad är den nu? Om 50 år är den 100%, allt löses med ett piller, dags att knapra i sig en Subutex, och blir lite lycklig över människans framsteg. slw

  SvaraRadera
 14. Och alla blev ARGA.
  Vi föddes med en uppsättning
  reaktioner som vi reagerade med.
  Men världen hade förändrats.
  Så de svar vi fick gjorde oss förvirrade och ARGA!

  Roland

  SvaraRadera
 15. Birger!

  Jag har hamnat i en animerad diskussion på facebook om huruvida du raljerar eller inte beträffande DSM-5. Någon menar att du aldrig skulle göra motsvarande utifrån senaste rön inom exempelvis cancervården.

  Jag har försvarat dig, sagt att du "nog" inte vänder dig mot diagnosticeringen som sådan, utan att det handlar om hur manualen används.


  Skulle vara intressant att höra hur du ser på saken. Har du fördomar om sjukdomar som är relaterade till psykiatriska/neurologiska funktionshinder? Någon gång vet jag att du har använt begreppet adhd på ett nedsättande vis (ungefär som cp användes förr i tiden). Som sagt, skulle uppskatta att du utvecklade dina tankar kring detta. /anita

  SvaraRadera
 16. ....Lägg till diagnosen " PIM " (vi är ju så förtjusta i våra bokstavskombinationer ! )= Penning Inducerad Minnesförlust ( Eng. MIA = Monetary Induced Amnesia ).

  Hälsningar, Jan

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.