tisdag 21 oktober 2014

Om att hantera en främmande ubåt

Hur hanterar man en främmande ubåt som man tar på bar gärning? 

Den enda erfarenheten Sverige har av detta är när en sovjetisk ubåt tog sig in på svenskt skyddsområde i Gåsefjärden och tacksamt nog tragglade sig upp på ett grund där den stod och bullrade för att komma loss.

Den 29 oktober 1981 ringde ÖB till Sveriges statsminister Torbjörn Fälldin och berättade om detta. Han kunde tro att det var ett skämt, att han blivit utsatt för någon "skicklig imitatör som ville skämta med mig", som han berättar i boken En bonde blir statsminister.

Vem skulle ta det operativa ansvaret? Det var en fråga som snabbt kom upp. Antingen skulle man göra som Olof Palme gjort i samband med det drama som utspelades på tyska ambassaden några år tidigare. Justitieministern blev operativ chef...  "Vi tyckte inte det manade till efterföljd", har Fälldin konstaterat på sitt lite torra sätt. ÖB Lennart Ljung skulle få det operativa ansvaret.

Statsminister Fälldin beordrade ÖB att även partiledarna utanför regeringen - bortsett från kommunisternas Lars Werner  - skulle få full information. Vilket innebar att även Olof Palme och Gösta Bohman involverades. Regeringen bestod vid detta tillfälle av Centern och Folkpartiet. Inom parentes kan nämnas att försvarsministern, som var centerpartist, hölls förvånansvärt mycket utanför det som sedan skulle hända.

Regeringen tog fyra snabba beslut - dessa beslut pressades ganska hårt under några timmar skulle det visa sig. För det första: bärgningen av u-båten skulle skötas av Sverige. För det andra: räkningen skulle skickas till Sovjet. För det tredje: svenska myndigheter skulle starta en utredning som inkluderade utfrågning av fartygsbefäl och besättning. För det fjärde: Sovjetunionen skulle offentligt  tvingas att offentligt be om ursäkt.

Samtidigt hörs en opinion som kräver hårdare tag. Sverige borde internera besättningen, ta båten i beslag och spänna musklerna ordentligt. Fälldin valde en mjukare linje, men även den uppfattades, berättar han i ovan nämnda bok, av utländska politiker som tuff med tanke på att det lilla landet hade med en stormakt att göra.

Sovjet försökte föra samtal med Sverige via ambassaden i Moskva, men det accepterades inte av Fälldin. Allt skulle avhandlas i Stockholm. Fälldin undrar om ubåtens besättning visste att "där båten rände upp på klippan låg man tvärs över ett minfält". När Försvarets forskningsanstalt mäter strålning från u-båten upptäcker man "till visshet gränsande sannolikhet" att det fanns kärnvapen ombord. Den ryske ambassadören kallas upp till UD, får fråga om kärnvapen och svarar att Sovjetunionen "förbehåller sig rätten att han den vapenutrustning som varje situation kräver".

Nu blev det bråttom för regeringen att sammankalla till presskonferens, man ville inte att någon läcka skulle ge medierna möjlighet att gå ut själva. "Läckaget skulle kanske inte ge rättvisande bild av det hela och att rätta till en missinformation är fruktansvärt svårt", meddelade Fälldin. (Något som intresse- och lobbygrupper väl känner till när de nyttjar medier att sprida rykten som sedan vandrar runt och blir till sanningar på temat "ingen rök utan eld").

"Den där presskonferensen glömmer jag aldrig", berättar Fälldin, "lokalen var proppfull med folk och jag minns när jag redovisade att båten hade kärnvapen var det absolut tyst... Närvarande journalister påminde om min egen barndoms söndagsskoleelever..."

Men värre skulle det bli. ÖB ringer Fälldin och meddelar att två sovjetiska fartyg på internationellt vatten hade kurs rakt in mot Gåsefjärden. Militären hade avlyssnat radiotrafik mellan u-båten och det ryska moderfartyg som låg på internationellt vatten tillsammans med  sovjetiska marina enheter. Det man hört var att moderfartyget frågat befälhavaren på ubåten om den nu var nerdragen från klippan och färdig att hämta. Från ubåten hade man svarat att så var fallet.

Två sovjetiska fartyg på väg. För att hämta ubåten? Vad skulle Sverige nu göra? Ställa sig i vägen? Försvara gränsen med vapen? ÖB måste få svar från Fälldin. Han tänker några sekunder och säger sedan, ganska svettig kan jag tro: "Håll gränsen!"

"När jag återvände till vår grupplokal kände jag mig fruktansvärt ensam", berättar Fälldin.Skulle det bli krig? ÖB hade förlagt en isbrytare för att täcka den mycket smala passage som man måste använda för att att komma in i fjärden. Hur skulle Sovjet hantera den situationen?

Bevakningen av den svenska tolvmilsgränsen skärptes successivt. Patrullbåtar, torpedbåtar, permissioner dras in, fallskärmsjägare och kustjägare flygs in utrustade för omedelbar strid. Strålkastare riggas upp och ubåten badar i ljus. 

Det löste sig. De två fartyg man på radarskärmen sett på kurs rakt mot ubåten visade sig vara handelsfartyg. Den sovjetiska militären låg kvar på internationellt vatten. Och inväntade att svensk militär skulle bogsera ut ubåten. Och skicka faktura.

Fyra år senare fick Fälldin besked av Centerns valberedning att han borde avgå. "Ske er vilja", sa han, kallade till presskonferens och berättade att han fått sparken. Ubåten köptes upp av Bert Karlsson, berättas det, och den ställdes ut på Sommarland där ubåtskaptenen blev värd under en månad och sedan glömde (alternativt skänkte) delar av sin uniform som Bert Karlsson sedena auktionerade ut på Tradera. Snipp, snapp, snut, så var detta kapitel slut.

23 kommentarer:

 1. Det där sista, är det sant? Sålde Sovjet sin ubåt med kapten och kärnvapen till Karlsson?

  Gt

  SvaraRadera
 2. Ja borde man inte ställa sig frågan, hur hanterar man en främmande ubåt? I ett spänt läge, är det startskottet för krig, om vi finner en?

  Dessutom man måste hålla på i veckor, för att kunna hitta en säger expertis... Det tänker man inte göra. Man har alltså kastat pengar i sjön... Spänt musklerna och alla andra skrattar. För musklerna är små.

  Lyssnade för en stund sedan till en rysslandkännare som skrivit böcker (SVT). Hen sa att man i Ryssland skrattar åt oss. Åt vårt "försvar". Som inte existerar enligt dem.

  Både Nato, Ryssland ja alla är intresserade av Gotland, säger denna rysslandkännare. På grund av läget. I Ryssland är man väldigt orolig över ett eventuellt svenskt Nato medlemskap. Är det något som kan utlösa att Ryssland "tar" Gotland, så är det alltså, att vi blir fullvärdiga medlemmar i NATO? Om vi blir medlemmar, så är andra intresserade av oss? Använder sig av oss för egna intressen.

  Varför inte göra som med erkännandet av Palestina. Säga vi går före, vi nedrustar väl medvetna om att vi har ingen egen kapacitet.

  Läget är spänt och vi är dåligt rustade enligt andra. Vi har förbundit oss till att upprusta (EU). KAN det ske med ambulanshelikoptrar, sjukvårdspersonal som Birger skrivit om, så ger vi en signal till resten av världen, att vi vill rusta för fred.

  Det är väl nu eller "aldrig"? Vi måste välja.
  Någon måste dessutom påpeka för resten av världen, att vi bör rusta för ett ändrat klimat. Varför inte vi? Vi med de svaga musklerna. Hjärnan kräver inga stora muskler.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Hjärnan består huvudsakligen av fett. Tänk vad FETT det skulle bli! Om vi sa, vi tänker rusta för fred! Vi skulle bli fett berömda och så moderna! Det gillar ju politiker allt som är modernt...
  Men när det gäller upprustning så är de barbarer.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Gt: Det rådde stor dramatik i oktober 1981 när den sovjetryska ubåten U-137 gick på grund utanför Karlskrona. Hela Sverige höll andan i några dagar.

  Men inte Bert Karlsson - som såg chansen att göra ett klipp.

  Nio år senare stod ubåten på Skara sommarland.

  Som värd för ubåten anställde Bert Karlsson den ryske ubåtskaptenen, Anatolij Gusjtjin.

  När sommarlandet stängde för säsongen hade kaptenen glömt kvar sin kavaj. Och efter några år auktionerar Bert Karlsson ut den på Tradera. Utropspriset var 6 000 kronor och auktionen avslutas den 7 mars 2010.

  SvaraRadera
 5. tydligen pröjsade Bert en halv miljon för ubåts-skrovet: http://www.bltsydostran.se/nyheter/bert-kopte-u-137-for-en-halv-miljon%282322372%29.gm?showReadMenu=true

  SvaraRadera
 6. Men kärnvapnen då? Ville ryssarna verkligen visa att såna fanns ombord? För inte lät de väl Bert köpa båten i befintligt skick, eller?

  Gt

  SvaraRadera
 7. Hemska tanke. Bert Karlsson med kärnvapen. Är det orsaken till de senaste decenniernas högerpolitik? Att ingen vill stöta sig med en kärnvapenbestyckad Bert Karlsson. Eller när togs kärnvapnen bort och av vem? Det här kan väl inte vara sant. Det borde man väl ha hört något om i så fall. Ja att den gick på grund har man väl hört (och sett) och misstankarna om att den hade kärnvapen ombord men inte resten.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 8. Bert Karlsson med kärnvapen:)
  Man får anta att dessa var avlägsnade, när Bert Karlsson lyckades snoka upp var båten fanns. U båten transporterades väl först till Ryssland?

  SvaraRadera
 9. http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-hamnade-ubaten-pa-ostersjons-botten

  SvaraRadera
 10. I boken "Analfabeten som kunde räkna" av Jonas Jonasson kan man läsa om en atombomb i privat ägo här i Sverige. Så helt omöjligt är det kanske inte att även Bert har en sådan.☺

  09:08 Du har nog rätt. En svag minnesbild dyker nu upp. 137 (inte U137, u:et har Sverige lagt till) hämtades hem av ryssarna i "befintligt skick". Vi fick aldrig veta hur det var med laddningen. Men hur den senare fraktades till Skara... per landsväg? Någon som minns?

  Gt

  SvaraRadera
 11. Som Birger nämner berättas det att det var just den aktuella ubåten som hamnade i Skara efter det att Karlsson köpt den när den och flera andra transporteras bort för att skroitas, två av dem lär ha gått under vid transporten och en köptes av Karlsson när den transporterades till skrotning. Den styckades enligt medier i 13 bitar, enligt Karlsson i tre bitar?, efter det att den forslats till Göteborg. Ubåtskaptenen, som sägs varit framgångsrik bilförsäljare i Petersburg, arvoderades en månad av Karlsson för att agera värd på ubåten och skriva autografer. Huruvida det var just den 137 som gick på grund kan nog vara aningen osäkert, men det lär i vart fall varit en identisk modell.

  SvaraRadera
 12. Tack till 09:39 för kompletterande uppgifter!

  Gt

  SvaraRadera
 13. Sedan länge står vetenskapen till reklammakarnas förfogande. Det gäller väl mest varureklamen. Men även idéer som via medborgarna ska marknadsföras inom politiken.

  Vore det därför så konstigt om våra "kapitalflödens dirigenter" välkomnar situationer som i slutänden kunde ge klirr i kassan, eller få oss att landa i Natos vida famn?

  Förr talades det öppet om "propaganda", som på den tiden var ett positivt laddat ord. Så hade exempelvis Tyskland sitt propagandaministerium (under ledning av doktor Goebbels).

  Vi har inget sådant. Inget som syns i varje fall.

  Gt

  SvaraRadera
 14. En mini-mink sin gas höll igen
  alla sagor hade gjort honom trött
  skrönor som trollband Lotta & Sven
  vilda fantasier sövde honom sött..

  SvaraRadera
 15. En sill som simmade i sitt stim
  såg att mystiken nu var mystisk
  reson saknades & så även rim
  det hela framstod som kryptiskt

  SvaraRadera
 16. Hemska tanke. Bert Karlsson med kärnvapen.
  ------------

  Ha ha ha ha !

  SvaraRadera
 17. Gammal Hemsk Tanke!
  Ian & Bert
  .... under galoscherna.

  Dom skulle inte förstå att det som nu pågår är en samövning mellan
  Sverige och Russland i avsikt att sparra varandra till klokare beslut.
  Avsikten är och att stärka den nya regeringen i Sverige och avvärja Sveriges inträde i NATO och
  USAs totala mentala övertagande av Sverige.
  Saxat ur framtidsraporten som har kommit
  några år senare!

  Roland

  SvaraRadera
 18. I de bästa av samhällen så
  håller alla efter orätten!

  I den sämsta av världar, så är det den som styr!

  Några frågor?

  Roland

  SvaraRadera
 19. Bert Karlsson med kärnvapen.
  --------------


  Men det är klart, det vore ju ett hemskt ingrepp på valfriheten att förhindra folk som har råd att skaffa kärnvapen.

  Hint hint

  SvaraRadera

 20. Hint hint

  Nog var det en fullträff!

  Roland

  SvaraRadera
 21. Va konstigt det känns, att på Hela Jorden,
  så är det bara jag som är Riktigt Klok.
  Som har egna drömmar som skulle kunna göra dagen gladare och framtiden möjlig.

  SvaraRadera
 22. Ubåtsintrånget kan alltså vara riggat av kompisarna i Nato, som till varje pris vill knuffa in oss i sin krigsmakt.

  SvaraRadera
 23. Tänk om ubåtsintrånget är fejkat av Russland
  i avsikt att komma på talbar fot med Sverige.

  Spekulationer det är skoj det och
  alltid ger det mer slantar till försvaret,
  av va då?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.