måndag 12 maj 2014

Grönt på Kafé Marx

Det är alltid roligt att bli inbjuden till olika partier för att tala om miljö- social- ekonomi- och tillväxtpolitik. Särskilt kul var det att få tala inför en moderatavdelning veckan efter det att den moderatledda regeringen höjt bensinskatten. Att få inleda med orden: "Det är alltid trevligt att träffa vänner av höjd skatt på bensin!" var förstås roligt... Viss rodnad kunde uppfattas på några av kinderna. Dock inte på alla. Det där med externa effekter inbakade i priset begriper även en del moderater värdet av - det blir liksom mer riktig marknadsekonomi då... Tisdag 13 maj kl 18.00-20.00 
Vänsterpartiets Miljönätverk
Lokal: Kafé Marx, Kungsgatan 84, Stockholm.
 Du kan anmäla dig till cecilia.berggren@vansterpartiet.se eller nike.dahlskog@gmail.com
Nätverket meddelar
"Det går förstås fint att dyka upp utan att ha anmält sig men för att vi skall kunna planera för fika så blir vi glada om du anmäler dig innan."

10 kommentarer:

 1. Med den idélöshet och utslätning vi ser bland riksdagspartierna i dag handlar skillnaderna ofta om vilka ord man använder som etiketter på sina
  politiska idéer.
  Med "rätt" språk kan man nästan få moderater att anamma såväl dogmatiska monopolistiska regelverk som makroekonomisk systemkritik. Lite svårare omvänt men det fungerar nog det med.
  Gemensam konsumtion via skatt är avgrunden. Konsumtion via "dynamiska" efterfrågebaserade/upptrissade avgifter tillhör mönstersamhället.

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendamån maj 12, 07:24:00 em

  Självklart ska man kunna straffas för utrsläpp.

  Men något man missat är att ersätta de som drabbas. Som det är idag tar staten och bränner pengrna på massa socialistisk verksamhet.

  SvaraRadera
 3. Kolla senaste "Vetenskapens värld" som sändes ikväll kl 20:00. Fakta!

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendamån maj 12, 10:29:00 em

  Statstelevisionen kör hårt med vänsterpropagandan.

  På Aktuellt igår tog man också upp klyftor. Man sa att de ökade fast deras graf visade att trenden bröts runt 1998.

  Påpassligt att uppmärksamma en 16 år gammal nyhet, en vecka före valet.

  SvaraRadera
 5. Jag är så trött på nyliberaler som pratar om "socialism"

  Att det blir kaos när finansmarknaden får fria tyglar råder ingen som helst tvekan om bland majoriteten av jordens befolkning.

  När företag har mer pengar än stater och lobbyister mer makt an folkvalda lever vi i en diktatur lika fasansfull som vilket nord korea som helst.

  När armeer lyder den som betalar mest och du kan inte dricka vatten utan att betala.

  SvaraRadera
 6. På vilket sätt är det en perfekt allokering av samhällets resurser när en kapitalist köper en privat lägenhet i centrala London för ca 1,5 miljarder kr?

  Det är just detta som är problemet med ett kapitalistiskt system med ett privatägt kapital. Den privata äganderätten som ger dessa ofta ganska simpla människor rätten att "investera sina pengar" hur som helst.

  Det viktiga är inte att alla pengar direktinvesteras utan att de används till rätt saker. Det är fullständigt horribelt att samhällets resurser är i händerna på några få enskilda simpla individers godtyckliga spenderande istället för under demokratisk kontroll. Se senaste "Vetenskapens Värld".

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendaons maj 14, 11:44:00 fm

  "Att det blir kaos när finansmarknaden får fria tyglar råder ingen som helst tvekan om bland majoriteten av jordens befolkning."

  Du får gärna ge exempel. Krisen vi såg 2008 berodde på statlig intervention. Staten manipulerade ner räntorna (priset på risk) och subventionerade riskfyllda lån till fattiga.

  Vi nyliberaler varnade ju för krisen, men ingen lyssnade. Vi vill avskaffa centralbankerna och statlig räntepolitik (det är planekonomi).

  "På vilket sätt är det en perfekt allokering av samhällets resurser när en kapitalist köper en privat lägenhet i centrala London för ca 1,5 miljarder kr?"

  Det är ingen som tror kapitalismen allokerar kapitalet perfekt.

  Din huvudinvändning mot kapitalismen verkar vara ett fåtal rikas lyxkonsumtion. Sett ur ekonomin som helhet så utgör den en otroligt liten del, tänk storleksordningen 0.1% av BNP.

  SvaraRadera
 8. NA!

  Gå in på "Positiva pengar"s hemsida och läs, se och lär.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 9. Krisen vi såg 2008 berodde på statlig intervention. Staten manipulerade ner räntorna (priset på risk) och subventionerade riskfyllda lån till fattiga.
  ----------------

  Krisen som växer fram i sverige beror på överbelåning i lika stor grad.

  När skyddsnätet minskas tar folk sms lån för att överleva. Sen köper folk fastigheter i rent spekulationssyfte som också blåser bubblor.

  De som blir rika på detta är inte "socialister" utan storbanker.

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendaons maj 14, 07:39:00 em

  "Krisen som växer fram i sverige beror på överbelåning i lika stor grad."

  Ja, och det beror på ett system där man kan låna utan att det finns sparande (dvs avsaknad av utbud och eftefrågan). Det som behövs är marknadsräntor som bestäms av spar- och riskviljan i ekonomin. Vill många spara sjunker räntorna, vill många låna så stiger de. Inget mer styra efter planekonomiska aggregat som KPI & Co.

  "De som blir rika på detta är inte "socialister" utan storbanker."

  Det är väl ingen som tror socialister gynnas av planekonomi Misären drabbar alla, mer än möjligtvis ett litet fåtal högst upp i byråkratin. Typ Ingves som drar in drygt 200 000:- i månaden.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.