lördag 17 maj 2014

Gamla spröjs och själfulla ögon

Fördelen med gamla hus är att de är vackra. Ofta i alla fall. Själv lever jag med ett gammalt hus, vackert men med ständigt behov av omsorg. Förresten: ordet men är fel. Borde vara och. Börjar på ny kula... Alltså:

Fördelen med gamla hus är att de är vackra. Ofta i alla fall. Själv lever jag med ett gammalt hus, vackert och med ständigt behov av omsorg. Det man ger omsorg lär man känna. Det man lär känna har man ofta en vilja att ge omsorg. För tillfället ges omsorg åt några av husets mycket gamla fönster. Handblåsta glas, riktig spröjs och evigt arbete...

Handblåsta fönsterglas härrör från en annan tid. Man har försökt lura på oss varianter med lika fantasifulla som missvisande namn: "kulturglas" och "äkta antikfönster". En av traktens glasmästare förordade, när vi vågade oss på ett besök, att man skall slå ut de gamla glasen, sätta i nya alldeles platta glas ("så man ser ut ordentligt") och fästa dem med silikon ("det gör man nuförtiden"). Vi backade förskräckt ut från glasmästaren...

När jag satt i riksdagen var MP utrustat med en ledamot i bostadsutskottet som talade och skrev närmast poetisk om fönster som husets själfulla ögon. Det ligger mycket i det. Det finns själlösa ögon. Det finns själfulla ögon. De själfulla tycks mig njutbara. Så ock de fönster som nu skall vårdas med omsorg på ett fullständigt irrationellt och ineffektivt sätt. Skrapas, nålas, kittas och målas i många lager med lång väntetid.

Ett par gånger per år ska de också tvättas. De själfulla kräver sin tid. De där själlösa, som vi också har i några rum, kan man köra över på någon minut. Livet bör utformas så att tid finns för själfulla ögon. Både att vårda och att locka fram. Både hos hus och människor. Trots att det är oerhört irrationellt i en tid när allt skall vara mätbart.

Isaac Newton gav oss redskapen för att se världen på ett mekaniskt sätt. Han lärde att allt kan beskrivas som materia och mätas matematiskt. Världen är ett urverk. Mätstickan är en värdemätare. Vi lärde oss att eliminera livets kvaliteter från de kvantiteter i vilka de ingår. Det gäller att lära om. Även om det kräver irrationell omsorg om gamla fönster.

12 kommentarer:

 1. Så om man anser att allt är materia, så innebär det att man ser på världen på ett mekaniskt sätt?

  SvaraRadera
 2. Det där med att tillskriva en materialistisk världsbild till Isaac Newton är något jag ofta har sett i New Age-böcker och andra lite lösa sammanhang. I själva verket var han ju djupt religiös och ägnade massor med tid åt alkemistiska och ockulta studier. Ekonomen Keynes, som köpte han alkemistiska skriverier när de auktionerades ut av Sotheby's, menade att "Newton was not the first of the age of reason, he was the last of the magicians".
  http://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton's_occult_studies

  SvaraRadera
 3. Om vi ska vara själfulla så föreslår jag, att vi vågar fråga oss, vad gör den "fria" rörligheten, för människor med klimatet?

  Varor kan vi inte transportera runt det vet vi. Hur klimatet påverkas av allt ibland "onödigt"? resande frågar ingen politiker.

  Jo, resandet till och från Bryssel är ofta på tapeten. Men den andra rörligheten då? Den fina och goda...

  "Vi" säger bara, det är skillnad mellan fri rörlighet för människor och frihet för kapital Men ingen större analys görs. Är vi så uppfyllda, av de stora drömmarna så att det lilla fått stryka på foten. Oj det finns fortfarande små riken. Vi kanske missat något? Skulle "tro" det...
  Vi har missat att det börjar med oss själva och våra närmaste.

  Vad gör nuvarande politik (EU) för att bevara gamla själfulla hus?
  Hur många människor lämnar "själen" kvar i sitt hemland hos nära och kära. Där inte bara nära och kära utan även själfulla hus överges. Samtidigt står spökstäder och "spökar" där ingen längre har råd att bo både i EU och USA.

  Alla har inte förmånen att få bo i ett gammalt själfullt hus. Tvärtom allt färre får förmånen att göra det. Vi får maka ihop oss och trängas.
  Så vad gör vi nu? Vad vill Birger göra?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Åter en härlig betraktelse från Byle, tack Birger!

  Sedan: Kan det tänkas att Newtons beskrivning av världen ligger bra till hos ateisterna?

  Gt

  SvaraRadera
 5. "Världen är ett urverk" Påstår man det behöver man också säga mer. Det räcker liksom inte med att vi behöver lära om. Klockan känner vi alla till. En mekanisk pryl.
  Har antagit hypotesen att allt är materia. Tycker verktyget att allt kan beskrivas som materia med mer eller mindre medvetenhet håller lååångt.

  Då är även vi materia och värdestickan ligger i av vilken kaliber vi är. Men det gäller att kunna lära om. Om hypotesen att vi lever flera liv stämmer, så har vi all tid. Urverk är en mänsklig uppfinning....? och tros ligga bra till hos ateister? Tick tack spring i tillväxthjulet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Anonym 11:46 - nej, varför skulle man behöva det?

  SvaraRadera
 7. Går allt ut på en spänning mellan det ofrånkomliga och det fria? Känner vi förakt för det mekaniska? Är världen ett urverk? eller är det en hypotes bland andra?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. De allra gåtfullaste fönstren på gamla byggnader är blindfönstren.

  SvaraRadera
 9. Fint skrivet. Kommer säkert att tänka på denna text när jag pysslar om de gamla fönstren i sommarstugan.

  SvaraRadera
 10. och jag kommer sorgset att tänka på denna text, medan EU:s politik tömmer landsbygden på folk och klyftorna ökar. På att själfulla fönster och hus, världen över snart hör historien till.

  Fint skrivet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eus? Det är svenska socialisters och miljöpartister som tömmer den! De förra för att förse maskinerna i fabrikerna med kött och blod och de senare för att de är så goda att allt hemmapul skall förbjudas och regleras. Vems ärende går de?

   Eu har i min värld två fördelar, det är mer rättsstat än Sverige och de värnar mer småbönder, ok det var tidigare ett fredsprojekt, även om alla tre områdena verkar vara på tillbakagång.

   Radera
 11. Ja EU:s vår politik. Centraliseringen och maktförskjutningen till storstäder världen över är knappast svenska socialister eller miljöpartisters fel. Kgb35 Det finns ingen din och min värld. Vi lever i samma värld.
  Något att fundera på i sommarstugorna när det pysslas och donas. Klyftorna ökar mer än man trott i storstäder. Somarstugor och "själfulla" fönster blir något för få förunnat. Grönska också.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.