fredag 16 maj 2014

340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456

Kunde inte vara med i Nyhetspanelen senast det begav sig, hade annat för mig. Men nu är det dags igen. Gomorron Sverige 07.40 samt på nätet förstås. Tiden lär fyllas av sådant som Maud, KU och EU-valet. Om det har jag redan skrivit en del, så varför inte istället skriva den vackra sifferraden: 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456. Varför förstår ni nog om ni fortsätter.

IPv6 är det nya systemet för att tillhandahålla IP-adresser till datorer, det vill säga det ”telefonnummer” som datorer har. Om varje människa på jorden skaffar en ny dator varje sekund – vilket är detsamma som linjär tillväxt - och kopplar upp den mot Internet - hur lång tid tar det då innan alla IP-adresser  i den nya standarden  tar slut?

Svar: Det skulle ta cirka 200 000 000 000 000 000 000 år. Totalt klarar det nya standarden nämligen cirka 340 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 adresser (eller mer exakt  340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456.)

Om vi nu istället tänker oss att vi uppfinner en dator som först kopplar upp sig mot Internet och sedan varje dag bygger en exakt kopia av sig själv som också kopplar upp sig till Internet och därefter varje dag bygger en ny dator som kopplat upp sig osv...

Då tar det bara fyra månader innan alla IP-adresser är slut. Som en följd av att tillväxten är exponentiell. Kanske kan detta förklara den principiella skillnaden mellan den vardagliga tillväxt vi upplever och den ekonomiska tillväxt som mäts i BNP och politiker strävar efter eftersom man byggt en samhällsmodell som kräver tillväxt...

Fysisk tillväxt är lätt att förstå innebörden av. Vi har alla sett barn växa. Och tomatplantor. Full fart i början och sedan avtar växten för att förvandlas till annan utveckling. Linjär tillväxt är också lätt att förstå: man kan lägga på samma summa gång efter gång. Exponentiell tillväxt är något helt annat, det är till och med en omöjlighet i längden - men det bryr sig inte politiker om...
Kort sagt: Pippi Långstrump-tillväxt (det var så Anders Borgs ekonomi kallades för några år sedan) på 4 % leder till att den totala ekonomin är 32 gånger så stor nästa sekelskifte som idag. 64 gånger så stor 18 år senare. Det är utifrån detta som Nationalencyklopedin slår fast att ekonomisk tillväxt, mätt på det sätt vi mäter, är en omöjlighet. Det är också därför politiker inte vill samtala om det... Det kräver att de funderar över hur vi tar oss ur beroendet. Helst med social värdighet och demokrati i behåll. Vilket inte blir lätt. Allt mindre lätt ju längre vi väntar med detta grundläggande samtal. Till och med i Sverige har det äntligen påbörjats ett forskningsarbete på temat vad gör vi när tillväxten inte funkar längre, finns här. Men politikerna? Inte ens språkrör vågar ta i frågan!


26 kommentarer:

 1. Även vansinnesidéen att alla skall ha en egen allting, har ett slut, till skillnad från vårt behov av tillväxt i den ekonomiska maskinen.

  Vi vet att det är en maskin, då den beskrivs med termodynamiska analogier. De termodynamiska uttrycken som skall beskriva vår ekonomi är väldigt snarlika de termodynamiska uttrycken för en innesluten explosion.

  SvaraRadera
 2. Först tyckte jag det liknade Nuons förlust. Fast riktigt så många nollor fanns inte inblandade. Bara nästan.

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendafre maj 16, 09:59:00 fm

  Datorkraften fördubblas vartannat år medan det tar 15-20 åt för ekonomin att göra detsamma. (båda förloppen har hållit på i över 100 år)

  Varför fokusera på ekonomisk tillväxt och dess konsekvenser, när det är tillväxten inom informationsteknologin som kommer vara samhällsomdanande långt innan?

  The Coming Singularity

  SvaraRadera
 4. Det är det gamla klassiska exemplet med betalt med ett riskorn på ruta ett på schackbrädet och exponentiell tillväxt.

  SvaraRadera
 5. Därför att man nu till och med är på väg att genomdriva ett absurt handelsavtal med USA med argumemtet att tillväxt är viktigare än demokrati.

  SvaraRadera
 6. Okej, Romson ställer i alla fall frågan i sin senaste inledare i medlemstidningen Grönt som kom i lådan i går. Ordagrant:

  "Jag hoppas att vi gör vad vi kan för att valrörelsen också ska ge svar på frågor som är mycket mer grundläggande. Vill vi fortsätta med en ekonomisk modell som steg för steg förstör livsförutsättningarna på jorden, eller vill vi bygga framtiden mer hållbart?"  Man kan tydligen läsa tidningen här om man loggar in: https://www.qiozk.com/buy/12932

  /Anso

  SvaraRadera
 7. Samma resonemang kan appliceras på föreställningen att vi genom kontinuerlig invandring ska lösa problemet med en åldrande befolkning.

  Även det en ohållbar lösning som dagens mp tror på.

  SvaraRadera
 8. Med 4 % tillväxt blir ekonomin 32 gånger större vid nästa sekelskifte, skriver du. Det låter ju inte klokt. Men så började jag tänka vidare. Varför räknar du med utgångspunkt från nu, alltså år 2014? Om vi i stället räknar med utgångspunkt från år 1924 så får vi med 4 % årlig tillväxt också en ekonomi som är 32 gånger större, och då verkar det hela rimligare. Använder vi sedan andra år ännu längre tillbaka som utgångspunkter för våra beräkningar, har ju tillväxten varit enorm, men vi ser ju ingen katastrof eftersom ju i praktiken ingenting kan växa upp i himmelen.
  Det ser alltså ut som så att vi måste skilja mellan dina teoretiska beräkningar, och verkligheten. När vi väl kommit till år 2100, kommer världen att stå kvar och ingen kommer att förstå problemet med tillväxt. Man kommer då att räkna som jag gör nu, inte med utgångspunkt från 1924, men väl från 2014.
  Vad säger du? Varför ska vi välja 2014 som utgångspunkt? Och varför tar du så liten hänsyn till verkligheten? Ser att du på annat ställe räknar vinboxar med exponentiell tillväxt. Resultatet blir ju förfärligt.

  SvaraRadera
 9. @Nils: Jag har ännu inte fattat varför det skulle vara ett problem som kräver en "lösning" att vi lever längre.
  För övrigt läser jag i DN att Beppe Grillos rörelse i Italien spås få ungefär lika många mandat till EU-parlamentet som samtliga svenska partier tillsammans. Plötsligt känns EU-valet här på hemmaplan aningen mer meningslöst...

  SvaraRadera
 10. NLA,

  Lyssnar på Kurzweil.
  Datorer som överträffar hjärnan, inkl emotionell intelligens.
  Blir bara rädd.

  Eric

  SvaraRadera
 11. Valet till EU parlamentet ter sig tämligen ointressant. Valet till EU kommissionen mer intressant. Det som sker under "melodifestivalyra". Med endast en kvinna som representant. Personval är viktigare än parti.

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendafre maj 16, 12:59:00 em

  "Blir bara rädd."

  Bra, och vi där inom några årtionden. Glöm koldioxiden, och en ekonomisk tillväxt som makar sig fram med 4% per år.

  Och de som tror Moores lag inte kommer hålla så länge. Vi har knappt börjat bygga chipen i tre dimensioner...

  SvaraRadera
 13. Arne: 1914 fanns ungefär 1,8 mrd människor. Den största delen levde på en mycket låg konsumtionsnivå och låg materiell levnadsstandard. Genom såväl den ökande befolkningen som det faktum att människors strävan efter bättre liv (hyggliga bostäder, skola, sjukvård, mat på borden, materiella behov)gick som ler och långhalm med ekonomisk tillväxt så är det alls inte konstigt att det steg i samhällsevolutionen som tagits i t ex vårt land också medfört ekonomisk tillväxt. Idag är för övrigt per capita-tillväxten i Sverige inte speciellt stor, tillväxten härrör från en ökande befolkning. Precis som den till viss del gör i världssamfundet.
  Om du tar dig tid att lyssna en liten stund på något av mina föredrag som finns på youtube - eller här: http://schlaug.blogspot.se/p/forelasningar.html - så kanske det klarnar hur jag - och många andra - argumenterar för att öka förståelsen för att vi måste fundera över hur vi tar oss ur system, strukturer och normer som kräver tillväxt.

  SvaraRadera
 14. EN LITEN PLATÅ
  Det var en gång en liten platå, som drogs fram över havet.
  Längst bak på den satt jag och lät stövlarna guppa på vattnet.
  Men så upptäckte jag att vattnet steg och jag blev tvungen att
  lyfta på fötterna, för att inte få in vatten i stövlarna.
  Jag tittade en aning till höger och såg att vattnet nu skvalpade
  ända upp mot översidan på platån. Sitter jag här länge så blir jag
  blöt i ändan tänkte jag samtidig som jag vände mig om.

  Dragkraften som drog platån kunde jag inte se eftersom
  den var bortom mitt synfält på grund av dimma och halvt mörker.

  Men jag kände att drivkraften hade avtagit och
  att platån, var på väg att sjunka.

  Härifrån måste jag ta mig, tänkte jag, men via
  vilka vingar. Musiken är en, men det måste finnas flera!

  Men ensam …

  Anonym: Din invändning att jag inte håller mig till saken
  kan jag förstå, men någon annan, kanske kan förstå annorlunda?

  På tur med Roland

  SvaraRadera
 15. "hur vi tar oss ur system, strukturer och normer som kräver tillväxt."

  ..är omöjligt så länge det ser ut så här:

  "Wall Street and in Washington, investors and policymakers continue to make choices to boost short-run profits, which hurt future profits, growth and the health of the labor market."
  http://dailycollegian.com/2014/01/27/stock-returns-indicate-short-term-profits-not-long-run-security/

  ..och som skadar miljön skulle man kunna tillägga

  Varför? För att "Wall Street, Washington, investors and policymakers" är styrda av lobbyister.

  "America is an oligarchy, not a democracy or republic, university study finds"
  http://www.washingtontimes.com/news/2014/apr/21/americas-oligarchy-not-democracy-or-republic-unive/

  Och med frihandelsavtalet kommer EU dras med i detta ännu mer.

  http://corporateeurope.org/

  SvaraRadera
 16. Till och med i Sverige har det äntligen påbörjats ett forskningsarbete på temat vad gör vi när tillväxten inte funkar längre, finns här. Men politikerna? Inte ens språkrör vågar ta i frågan!

  Och forskarna är fortfarande
  ÅSKÅDARE och delar av problemet.
  Svårt att förstå.

  ÄR DU LÖNSAM LILLE VÄN
  ÄR DU LÖNSAM LILLE FORSKARRE
  LEDER DU OCH LEVER DU KAMPEN
  FÖR HELHETSYNEN OCH KAMPEN MOT GALENSKAPEN OCH PRAKTIKEN I NYA
  KULTURER SOM SAMARBETAR PÅ JORDENS
  VILLKOR OCH SOM GÖR FRAMTIDEN MÖJLIG OCH SOM VÅGAR SE DEN STORE
  SATAN I VITÖGAT? NEJ!!!!!!!!!!!!!

  anonym åskådare: Så länge det ser ut så här, så kan vi inget göra.
  Det är klart att det är så.
  Som anonym åskådare kan man inget
  göra men som medlem i en hemlig organisation så kan göra mera.

  Roland


  SvaraRadera
 17. Som anonym åskådare kan man inget
  göra men som medlem i en hemlig organisation så kan man göra mera.

  Och alldeles osannolikt när den dyker som genom ett trollslag
  över hela världen samtidigt.

  Då kommer inte ens drönarna att
  räcka till för att kuva nyskapelserna!!!

  Orlando

  SvaraRadera
 18. Och alldeles osannolikt mycket mera, när den samtidigt dyker upp som genom ett trollslag, över hela världen.

  SvaraRadera
 19. Man måste skilja på exponentiell tillväxt av materiella resurser (det är inte möjligt i evighet) och exponentiell tillväxt av virtuella storheter, som till exempel pengar.

  4 % tillväxt är inget problem i det senare fallet. Efter 59 år kan man stryka en nolla på sedlarna och är tillbaka där man började. Kan sedan upprepas vart 59:e år - i evighet.

  SvaraRadera
 20. 15/05/2014
  "the pharmaceutical industry is increasingly voicing concern about EU regulation 'damaging' its growth potential"
  http://www.euractiv.com/sections/european-business-summit-2014/commission-tells-pharmaceutical-industry-lobby-better-member

  Man kan hitta massor av liknande exempel.

  För att någon tillväxtkritik eller miljöaktivism ska ha någon som helst makt att påverka är ju förutsättningen att opinionsbildning kan ändra politiken och att politiken kan påverka samhället.

  Ju mer som dikteras av industri och finanslobbyister och ju mer demokratin urholkas och säljs ut till riskkapitalister ju mindre chans har politik eller opinionbildning att göra någon skillnad.

  Man kan banka huvudet mot väggen tills man dör för att försöka med logiska eller vetenskapliga argument ändra något.  SvaraRadera
 21. Roland, Rävsjönfre maj 16, 06:38:00 em

  Erik:
  Det är svårt att devalvera uttag av materiella resurser även sedan marknaden har skapat kretslopp, på sina villkor med hjälpa av
  tillgång och efterfrågan.

  Marknaden är inte riktigt hundra-
  procentig så nog skapas det atomsopor som växer med ränta på ränta och nog finns det ett starkt samband mellan hur mycket pengar som finns och hur mycket
  malm som bryts.  SvaraRadera
 22. Om vi skulle skriva
  och spela och sjunga
  och leva så att framtiden blev möjlig, ja då skulle samtiden
  bli olönsam. Hur skulle det se ut?

  Men det är ju klart att om alla
  är hjärntvättade till att vara var och en för sig och inte vi tillsammans med varandra och med
  Jorden, ja då ses vi snart på
  kyrkogården där vi hör prästen säga: Kära Jord, tålig intill
  vansinnets gräns har Du varit.

  Men det gick åt helvete i begynnelsen.

  Det var så att en bonde med tre söner gick över till sin granne
  som hade en sån och förslavade dem.
  Sedan har Sveriges rykte flugit
  över Jorden, liksom Kinas: Segra eller dö!
  Sedan kom kärnvapen.
  Vilken fitta kryper då inte
  till korset om inte Carl Bildts.
  Sedan kryper alla med.
  Även MP och V. Utom SD.
  Hur fan kunde vi medverka till
  att mörda Gaddafi.
  Härmed avsäger jag mig mitt
  svenska medlemskap och erkänner
  mig skyldig till att jag tillhör oppositionen i världen.

  Roland Lidén

  Roland

  SvaraRadera
 23. Erik lever i en egen värld, hur kommer det sig att han inte kan begripa - är det bara dumt eller är det på skoj?

  SvaraRadera
 24. Jag kan bara hänvisa till Albert Bartletts alldeles exelenta föreläsning om exponenitell tillväxt. Passa på att lyssna nu så länge internet ännu är öppet:

  https://www.youtube.com/watch?v=vII-GxsrR2c

  SvaraRadera
 25. NASA: The End Of Mankind "Leaked Document" 2013

  Varför oroa er ...

  SvaraRadera
 26. Nu finns det i alla fall två partier som tar i frågan om tillväxtens absurditet.
  FI och Vetenskapliga partiet.
  http://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/05/24/feministiskt-initiativ-ifragasatter-tillvaxt-ligger-birger-schlaug-bakom/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.