torsdag 6 mars 2014

Rökeri

Alliansen verkar inte bara rökt i opinionsmätningar. Den verkar rökt även politiskt. Mer tydligt kan det inte uttryckas än det som de tidigare partiledarna Olof Johansson (C) och Bengt Westerberg (FP) gav uttryck för i en debatt på Akademiska föreningen i Lund i veckan. På frågan om vilket som är det näst bästa partiet svarade ingen av dem något alliansparti. Svaret blev istället: Socialdemokraterna.

Nu är förstås skillnaden mellan Alliansen och Stefan Löfvens socialdemokrati inte speciellt stor. Inte ens större än att Bengt Westerberg i samma debatt förutspådde en koalition mellan S och M. Det tycks inte bara vara så att Alliansen är rökt. Hela Sverige kan stå på tur.

Rökdoften inom Alliansen ledde häromveckan till att finansminister Anders Borg plötsligt insåg det retoriskt problematiska med att ensidigt sänka skatter. Han valde att ge sig på de privata pensionsförsäkringarna. Avdragsrätten ska slopas. Han gav sig därmed på en av de spelregler som gynnat mer eller mindre oseriösa så kallade spelare på pensionsmarknaden. Just detta ska faktiskt Anders Borg hedras för.

Svaret på varför Socialdemokraterna inte vågat föreslå det som en rökt moderat finansminister vågar lär vara att de är rädda för medelklassen. I själva verket vågar Löfven inte ens lita på den urbana medelklassens förmåga att inse att mångfald inom till exempel skolan kan upprätthållas i Sverige, som i andra länder, utan att bolagiserad vinstjakt är inblandad. Denna feghet leder i sin tur till att en folkpartistisk tidigare partiledare lakoniskt konstaterar att en regering mellan S och M mycket väl kan bli följden av årets val.  
Utdrag ur min senaste ledare i Fria Tidningen. Hela ledaren finns här.
http://www.fria.nu/artikel/113553

11 kommentarer:

 1. Det enda som verkar vara möjligt är att det sker lika stora omgrupperingar här hemma, som ute i det övriga Europa. Exakt vilka är oklart. Det kommer vi att få se. Just nu är det spekulationer. Mycket för att mota extremhöger och extremvänster i grinden.

  Men det har redan påverkat "klimatet" i EU. Det som politiker glömmer bort är att det är väljarna som avgör. Naturligtvis så godtar inte väljarna vad som helst. Svikna väljare är inte att leka med. S och M är naturligtvis fullt möjligt. Vinstjakten fortsätter. Trots att de flesta väljare är emot, eller säger sig vara det... Kaoset i Bryssel fortsätter. Snart (spekulation) kanske vi ser fullt slagsmål i parlamentet. Det kan ses på andra ställen i världen. Men de är givetvis barbarer och det är inte vi. (ironi)

  Naturligtvis är vi alla en del av detta kaos.
  Så hur "ska" man rösta i EU valet? Bör man ens rösta om man vill minska sin del och ta ansvar?
  Det är sannerligen ingen lätt fråga. Varför koncentrerar vi oss inte på EU valet som ligger närmast? Det gör ju våra politiker förmodligen innerst inne. De mobiliserar för mindre kaos. Istället kan det bli ännu värre.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Hur ser de svenska partiernas grupper ut i EU?
  Nya partigrupper kan och kommer givetvis att bildas. Om de flesta besluten avgörs i Bryssel kanske vi ska titta på det?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Kan det vara så som Simon Mix som har tagit fram en modell säger?
  EU:s jätte Tyskland regeras av en koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater. Kan det vara så att de kastar sin långa skugga över EU:s parlament. I så fall är vi en skugga. Inte alls så märkvärdiga eller speciellt unika som vi tror. Vad kan en skugga uträtta?

  SvaraRadera
 4. Precis som under mellankrigstiden kör alla partier med Åtstramning som ledande idé. Det vållade kaos och elände då, det vållar kaos och elände idag.

  Då lyckades socialdemokraterna slita sig ur det destruktiva säck-och-aska-perspektivet och skapa en anständig regim som varade två generationer. Men de gjorde det i en helt annan politisk situation än idag.

  Då var svenskarna de mest välorganiserade i Europa, och lyckades mobilisera på basplanet till att bland annat bli de mest strejkbenägna i världen. Även stora delar av borgerligheten kunde därför begripa att Åtstramning kanske inte var nån smart idé.

  Idag, när vi inte rör ett finger för att försvara oss, behöver de inte bry sig.

  Man får inte mer än vad man är beredd att slåss för, som Frances Tuuloskorpi brukar säga.

  SvaraRadera
 5. Svaret blev istället Socialdemokraterna. Ett lakoniskt svar av en skugga.

  SvaraRadera
 6. Oj vad tyst det blev om avlyssnade samtalet Ashton - Estlands utrikesminister:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8

  Krypskyttar för att sätta fart på statskupp, direkt ur CIAs handbok

  SvaraRadera
 7. Lyssnade på debatten från Lund och var väl inget revolutionerande som sades. Att herrarna Johansson och Westerberg alltid egentligen stöttat S har ju varit uppenbart. Johansson avgick några månader före valet 1994 enbart i syfte att förstöra för regeringen Bildt, bron stoppades ju knappsats. Däremot så föraktar båda dessa herrar folket och demokratin.

  I valet 1994 gick de till val på att bilda regering även i fortsättningen med Bildt. Det var detta som folket röstade för, men det brydde sig dessa herrer inte om utan efter valet gjorde de allt de kunde för att ge S makten åter. Skandal, dock var det uppenbart att framförallt Johansson inte såg något som helst problem med detta agerande.

  Är dock Birger Schlaug med intresserad av din åsikt rörande Abeba Aregawi och hennes visum. Efter att hon inte fått Jerringpriset spelade ju du ut det sk rasistkorter, dvs att hon fick inte priset bara för att hon ursprungligen kommer från Etiopien. Nyfiken, vad är din åsikt idag, samt vad tycker du om krönikan dagens Expressen?

  http://www.expressen.se/sport/kronikorer/patrick-ekwall/ekwall-bast-om-hon-stoppades-fran-vm/

  SvaraRadera
 8. Det pratas och skrivs om försvaret, men det är väldigt tyst om kustbevakningen! Får dom inte dom pengar som dom behöver, så måste dom lägga ner delar av det. Sverige är på väg att bli rökt. Läser Merit Wager blogg och undrar som hon varför inte medi och politiker tar upp frågorna. Krister

  SvaraRadera
 9. Kanske har Wet Bästerberg rätt. Slår det gamla och det nya arbetarpartiet ihop sina påsar så kan dom stå där och hålla varandras händer och sjunga upp till kamp mot kvalen.

  SvaraRadera
 10. (s) är väl precis lika rökta politiskt om man "vinner" sin höstliga Pyrrhus-seger på allians-ledan? Man är ju det sämsta (s) i svensk historia, pinsamt odugligt & direkt löjligt med sitt surkaffe i arla morgonstund, eller vad man nu sade/skrev? Hur tror man det där ska hålla? Gissningsvis för att man inte funderar alls kring sådana saker eller tittat bakåt på hur det gick när man försökte vara mer eller mindre öppet borgerliga (2006 & 2010)..

  SvaraRadera
 11. Hans i viken, du skriver att jag spelade ut "rasistkortet". Jag skrev så här:

  "Idag skall Bragdguldet delas ut. Givetvis kan man analysera om begreppet bragd har i idrotten att göra, men i alla fall. Juryn, som sägs ha ett svårt val framför sig, har det faktiskt lättare än någonsin.

  Låt oss säga att en kvinna med namn Karolina Sjöström efter år av stenhård träning lyckas vinna guld i EM, VM och ta hem segern i maratonföreställningen Diamond League och inta positionen som en av världens mest överlägsna fri-idrottare. Trots ideliga problem med magen. Hade ens en briljant femmil på skidor matchat det? För att inte tala om att putta en boll i ett hål.

  Nu heter erövraren av EM-guld, VM-guld och Diamond League inte Karolina Sjöström utan Abeba Aregawi, har bott i Sverige några år och tävlar för Sverige sedan ett drygt år tillbaka. I bragdjuryns regelverk står ingenting om hur länge man skall ha varit medborgare - Ludmila Engquist fick bragdguldet efter ett år. Abeba Aregawi är given vinnare av bragdguldet för sina idrottsliga prestationer."

  Jag skriver om hur länge Abeba bott i Sverige, och att tiden inte bör utgöra ett hinder. Det tycker jag fortfarande inte. Jag tycker dessutom att hon hade varit värt bragdguldet efter att bland annat vunnit Diamond League på det mest överlägsna sätt man kan vinna.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.