måndag 9 december 2013

Regeringen v/s Kungsörnen

Arbete har lagts ner på att rädda kungsörnen. Den borgerliga regeringen är på väg att slå sönder det arbetet. 

Genom förakt för allt vad vetenskap heter föreslår regeringen Reinfeldt att kungsörnen får reduceras till 150 häckande par - eller rättare sagt så skriver man faktiskt än värre: "Referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för kungsörn i Sverige (bör) vara totalt 150 registrerade häckande par."

Naturvårdsverket slår fast att det minst bör vara 600 häckande par. Regeringen öppnar således i realiteten upp för jakt på kungsörn, säkert något som kan få ett antal utländska turister att köpa in sig i lämpligt jaktlag. 

För övrigt är det lätt tragiskt att arbetet med vargfrågan - där alla parter faktiskt lyckats komma fram till en kompromiss i Vargkommittén - kastats överbord av regeringen. Istället för att låta fackmyndigheter avgöra vad vetenskapen säger om lägsta rimliga antal - sett även utifrån genetiken - meddelar nu de borgerliga partierna att det räcker med ned till 170 vargar, vilket innebär att det faktiskt skulle kunna bli fråga om jakt på upp till 200 vargar i vinter. Enda skälet till att detta inte kommer att bli fallet är nog att det skulle reta gallfeber på EU-kommissionen, tragikomiskt att behöva konstatera...
För övrigt skötte sig MP och V mycket bra i debatten. S tycks däremot i sak ha mer gemensamt med regeringen än med dessa partier.
PS!
Riksdagsdebatten (häromdagen) om regeringens rovdjursproposition innehöll en del pikanta inslag, som t ex när socialdemokraten meddelade att "Vi är pragmatiska och öppna för många former av regeringslösningar i september nästa år. Det kan bli vilken konstellation som helst.".

17 kommentarer:

 1. Men snälla nån. Kungsörnen är väl också skyddad av art och habitatdirektivet?

  Enligt Ekot så avgörs det snart om den svenska vargjakten ska bli en fråga för EU domstolen.

  Joe Hennings som är talesperson för miljökommissionen säger att beslut är att fatta inom kort.

  Han säger dessutom att det är minister EK:s åsikter och inget annat. Att det är få medlemsländer som anser att de bryter mot lagen. "Om du säger till en medlemsstat att "du bryter mot lagen" så är det ovanligt att de håller med"

  Ja det är tragikomiskt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Birger, enligt Ekot så har forskarna kommit till helt olika slutsatser, om hur stor vargstammen behöver vara. Det borde gälla Kungsörnen också, samt andra rovdjur? Visst ska regeringen lyssna på forskarna, men om de drar olika slutsatser så är det inte lätt?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Lisbeth, fackmyndigheten bör sätta gränserna utifrån forskning som INTE är specialbeställd från politiker. Det är det debatten bland annat handlat om.

  SvaraRadera
 4. Att döda är ett sätt att leva.
  Hörde jag häromdagen.
  AK

  SvaraRadera
 5. F.d. Vingåkersbon Birger sjunger fint i lucka 9 i Vingåkers julkalender!
  http://www.youtube.com/watch?v=DLwkPck-EFw

  SvaraRadera
 6. AK, vad dödar du för att leva? Androgyna grodor i sojaplantagen?

  SvaraRadera
 7. Jaha, nu har vi för mycket kungsörn också. Det går visst att hävda vad som helst om man har en megafon stor nog… som t.ex. att varg skulle ha rivit får i Skåne. De visade sig vara hund. Fast det kom fram flera månader efter att man basunerat ut att det var varg.

  SvaraRadera
 8. Jag är på varg väl inläst genetikprofessor och ställer mig bakom regeringens förslag på intervall på genetiska grunder. Den som vill veta varför kan läsa mina bloggar. Elva forskare har skrivit ett brev i juni att det räcker med 270. Bland undertecknarna ingår de som Naturvårdsverket konsulterat de sista åren och huvudförfattaren till EUs riktlinjer om rovdjur. Naturvårdsverket har själv veterligen inte tagit ställning till hur många vargar det behövs efter att deras föregående förslag om (knappt) 380 (dvs färre än idag), som var baserat på två ledande populationsgenetikers utredning, dragits tillbaks. Så Naturvårdsverketets val av forskare och hur de beaktat deras synpunkter har inte räckt till i vargfrågan. Men Naturvårdsverket får faktiskt enligt propositionen en ny chans att ta ställning och det finns många forskare som Naturvårdsverket vet tycker 270 räcker, så om Naturvårdsverket väljer att inte obstruera så blir det 270 med stöd från forskningen. För Björn och Lo säger Naturvårdsverket att de kommer att ändra sin till EU deklarerade uppfattning eftersom de kommit till insikt att den inte var vetenskapligt grundad.

  SvaraRadera
 9. Ja, riksdagsdebatten innehöll verkligen en del pikanta inslag. Moderaterna hoppas på att få föra en nationell politik i rovdjursfrågan. Ja, hoppet är det sista som överger oss...

  Spekulation men kantänka vill S och SD detsamma. Det ska bli intressant att följa denna frigörelseprocess? från EU kommissionen?

  SD:s talesperson hade funderingar ang. om det eventuellt finns några särskilda intressen som tryckt på, när det gäller Kungsörnen. Varför är Kungsörnen införd? Vindkraftsbranschen nämndes. Spekulation, men vill man se mer kärnkraft så misstror man dom? Siffran 5-10 procent dödade fåglar nämndes.

  SD står bakom regeringen och S helt när det gäller vargfrågan.

  Tycker dock att man ska ta alla folkvalda politikers funderingar på allvar även SD:s. Framtiden kanske utvisar, om det finns särintressen bakom och att man vill sätta upp vindkraft i örnrevir....? Något att lägga på minnet är det i alla fall.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Kgb: "Att döda är ett sätt att leva." Dvs en livsstil, såsom jakt. Dvs att gå igång på att släcka liv.
  AK

  SvaraRadera
 11. Dag, regeringen är ju nere på en intervall som börjar på 170 vargar. Vi får allt se vad Naturvårdsverket kommer fram till, till grund lär man ha internationell forskning som inte är involverad i svensk inflammerad vargdebatt.

  SvaraRadera
 12. Konstigt att ingen reagerar på att det finns väldigt mycket människor.
  Och som dessutom tycker väldigt mycket!

  / Realist

  SvaraRadera
 13. Vindkraft eller örn?
  Omkring 20 örnar dödas i en vindkraftpark på Gotland varje år:

  http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskydd/vindkraft/vindkraftnyheter/nyhet-2013-11-15/

  SvaraRadera
 14. http://www.sofnet.org/sof/blogg/nu-blir-kungsornen-politik/

  SvaraRadera
 15. Naturvårdsverkets roll. EU samarbetet är en central uppgift för Naturvårdsverket, eftersom nya miljöregler oftast utvecklas inom EU samarbetet.

  SvaraRadera
 16. För j-vligt. Bra att detta uppmärksammas. Jag har aldrig sett en kungsörn och inte blir det lättare om de skjuts av.

  SvaraRadera
 17. Jag är i alla fall glad att ni i Miljöpartiet gjorde vad ni kunde för de Svenska vargarna och örnarna. Vi får hoppas att det hela stoppas av EU.
  /Saga

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.