torsdag 4 juli 2013

Almedalen torsdag: Tips till Jonas Sjöstedt - käka upp räkmackan...

Det är som att vandra i en film av Fellini. Människor står och pratar i mickar utanför små tält, några lyssnar förstrött, de flesta går förbi. I ett tält med loggan TV4 intervjuas Bert Karlsson och Alexander Bard om det politiska läget, i ett hört står Svenskarnas parti, i ett annat säljer Apoteket huvudvärkstabletter. 

Ett litet tåg far fram med fem vagnar. Fyra är tomma. I en sitter två män och sover medan högtalaren berättar om Visbys historia.  På ett torg står män iförda vita kläder med revärer och spelar marschmusik. På småtimmarna småvinglar kända ansikten förbi. Det är bara elefanten som saknas.

Det är Jonas Sjöstedts dag idag. Jonas kommer inte att sitta en regering efter valet. Det tycks redan vara bestämt. Det blir S, MP och FP som bildar regeringen, är den allmänna meningen vid borden, i gathörnen och på småfyllan. Ledande miljöpartister, inte ens språkrör för Grön Ungdom, tycks kunna ta ställning mellan V och FP. Taktik förstås. Eller politiska analfabeter? Låt oss se...:

FP anser att Sverige skall bli medlem i Nato. FP anser att Sverige skall anslutas till euron. FP:s ekonomiska talesperson meddelar att ökande ekonomiska klyftor är bra. FP vill ha nya kärnkraftverk. FP vill ha vinster i välfärden. FP vill inte sänka arbetstiden. FP anser att ökande konsumtion är en förutsättning för att vi skall ha råd med miljön och är extrem anhängare av idén om ekonomisk tillväxt.

V vill precis tvärtom. Men MP kan inte ta ställning vem man skulle föredra i en regering tillsammans med S. Det är aningen makabert. Politikens innehåll tycks underställd något annat, kan man ana... En regering med S, FP och MP skulle vara något helt annat än en regering med S, V och MP. När det gäller miljö, fördelning, vinster i välfärden, energipolitik, försvarspolitik.

Ikväll har Jonas Sjöstedt en räkmacka att glida på. Om han vill. Han kan till och med käka upp den, för fler kommer att serveras. Sossarna har just meddelat att svenska försvaret skall samöva intensivt  och ansluta sig till Natos reservstyrkor - det vill säga andra steget av tre för att bli medlemmar. Sjöstedt har majoriteten med sig om han domderar i denna fråga. Precis som han har majoriteten med sig i synen på vinster i välfärden.

Jonas kan till och med kosta på sig att raljera över S och MP som ger sken av att man genom att avstå från Alliansens femte skatteavdrag - och höja skatten med någon hundralapp för de som tjänar över 45 000 kronor - kan rusta upp skolan, ge lärarna högre lön, lägga ut räls, bygga om bostäder och rädda klimatet...

Jonas har dessutom fältet öppet för att ta upp frågan vad vi gör när samhället inte längre kan uppnå ekonomisk tillväxt. MP vågade inte på sin dag.

Vänsterpartiet kan bli det parti som vågar ställa de mest brännande frågorna: Hur klarar vi att gå från ett tillväxt- och konsumtionssamhälle till ett utvecklingssamhälle där mer fri tid, mer delaktig kultur och mer social närvaro är viktigare än ständigt ökande konsumtion.

Jonas kan till och med bli den som nämner det där med att avveckla kärnkraften, vilket skulle få alla kärnkraftsmotståndarna med sina gula flaggor att jubla i Almedalen. Han skulle kunna ta greppet om såväl miljö- och klimatfrågorna som frågorna om att bygga ett samhälle baserat på rättfärdig fördelning med en balanserad blandekonomi framför de excesser i girighet och dumprivatiseringar vi just nu drabbas av.

Mitt tips till Jonas: Säg det där som ingen av de andra vågat säga, satsa mer på opinionsbildning än tjatter om att sitta i regering. Låt bli att använda ordet socialism i talet, de väljare ni redan har definierar sig som socialister, de väljare som gillar er politik är fler och de kan inte, vill inte, och kommer aldrig att kunna definiera sig som sådana. Ordet skapar barriärer, man ser inte den politik ni de facto står för eftersom ordet utgör en ridå.

Med opinionsbildning i första hand kan partiet bli stort när Löfven såväl visar sig vara en ekologisk analfabet som den som med FP:s hjälp skall försvara vinster i välfärden, bygga ut kärnkraften och leda Sverige in i Nato. Med ett MP som - än så länge i alla fall - inte ser att egna kärnvärden ligger närmare dagens V än dagens FP finns mycket att vinna...15 kommentarer:

 1. Gustav Fridolin undrade över varför bara fem av 555 seminarier diskuterar EU. Själv så hade han bara Isabella Lövins arbete att komma med. Att hon förändrat hela fiskepolitiken. Av vad jag förstått, så har EU kommissionen lagt fram förslag till en förändring av fiskepolitiken en hållbar sådan. Vill inte förringa hennes arbete, inte alls tvärtom.

  Men nog borde han Fridolin haft mer att komma med? SD försöker profilera sig som huvudmotståndare både till MP och V när det gäller EU:s politik som är vår politik. Visst är det märkligt att endast fem seminarier handlar om vår politik? Vad handlar resten egentligen om :) Inrikespolitik ja visst. Men mer och mer beslut fattas i Bryssel.

  En EU fajt är alltså vad som pågår och väntar... och jag hoppas Jonas Sjöstedt tar den ikväll i sitt tal.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Hur mycket kostar det här kalaset för oss skattebetalarna? Vad får vi för pengarna?

  Ingenting.

  Medborgarlön;NU!

  SvaraRadera
 3. Är väl egentligen borgare, men Alliansen har gått för långt och jag sympatiserar i många frågor med Sjöstedt, bland annat uppdelningen av bankernas verksamhet (v har den mest marknadsriktiga synen detta!!!!) och vinster i välfärden där, som Schlaug sa på ett seminarium, V står där även borgerliga partierna stod för drygt tio år sedan!!!!!
  Monika l.

  SvaraRadera
 4. Sjöstedt har världens chans idag att bli det verkligt rödgröna alternativet.

  SvaraRadera
 5. Socialismen är deras ideologi, men lika lite som moderaterna idag talar om kapitalismen så borde förstås vänsterpartierna tala om socialismen. Ska man nå icke redan frälsta så måste man rikta sig till dem, inte utesluta dem!
  L.

  SvaraRadera
 6. Bra talat Jonas! Du fick med allt som är viktigt för att vända denna konsumtionshysteri och skövlingen av Moder Jord. Han gav även ordet feminism en innebörd som alla borde kunna köpa. Med lite eftertanke...

  Fridolin har ju rätt. Det är märkligt att endast fem av 555 seminarier diskuterar EU. Sjöstedt vävde samman talet fint med orden nästa år har vi vunnit EU valet och valet.

  Ser fram emot mer diskussioner framöver kring EU:s politik som är vår politik. EU valet kommer att bli viktigt. Känns bra att han tog upp EU valet. Att det var det sista han gjorde.

  Ibland så räcker det med några väl valda ord som "knorr". "Nästa år har vi vunnit EU valet". Ikväll så räckte det med det...Rom byggdes nämligen inte på en dag. Men välfärden och utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar går fort. Det går fort att rasera välfärd, men det tar lång tid att bygga upp den.

  Bra att han gav även sossarna en känga! Inget fjäskande här inte. Även om jag inte tror på att politiska partier hör till framtiden, så anser jag personligen att Jonas Sjöstedt och V är det enda alternativet för att vända skutan just nu. Ingen tvärvändning med kaos som följd. Eftertanke behövs precis som Jonas sa.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Hoppsan, Sjöstedt är den förste toppolitiker efter Schlaug som säger att vi inte kan tro på ständig tillväxt! Starkt, men synd om MP som missar hela Steg 3-köret!

  SvaraRadera
 8. Birger skriver "Ledande miljöpartister inte ens språkrör för Grön Ungdom tycks kunna ta ställning mellan V och FP. Taktik förstås. Eller politiska analfabeter?

  Eller är det så enkelt som att de är EU tillvänjda? Uppvuxna med EU:s politik? De vet inget annat? Anpassade och övertygade av äldre som också är tillvänjda.

  FP är det klart EU vänligaste partiet. De beskriver sig i alla fall själva som det. Varför ska den anpassade ungdomen grön eller inte föredra V framför FP då?

  Om jag inte minns helt fel så skrev Grön ungdom en motion om att slopa utträdeskravet ur EU? Partiledningen hörsammade den? Kanske inte så konstigt trots allt för ungdomen är vår framtid. Vi bör lyssna till "dem" de av "oss" redan övertalade och övertygade.

  Fast glömmer "vi" inte då att historien inte började med EU och att den förmodligen inte kommer att sluta med EU heller...? Världen snurrade runt ändå.

  SD anklagar Jonas Sjöstedt för att han anpassat sig... Vem har rätt vem har fel? EU valet borde intressera oss alla.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. V vill stoppa utförsäljning av gemensamma tillgångar. Undra vad EU-direktiven säger om detta?

  Christer

  SvaraRadera
 10. Christer det är politikernas sak att upplysa folket om detta. "Undra vad EU-direktiven säger om detta?" Inför EU valet borde förklaringen komma. Nu har vi ju tre partier som slåss för att få förklara det för oss :) V, MP och SD. Vi får se om det kommer någon förklaring.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Undrar om inte EU-direktiven säger något om konkurrens...?

  SvaraRadera
 12. "Ingen som helst begränsning får ske för kapitalets frihet."

  En mening som finns inskrivet i någon av EU:s paragrafer. En hård nöt som V ska knäcka. Sjöstedt borde veta hur det ligger till.

  Christer

  SvaraRadera
 13. Christer, det går alldeles utmärkt att i grundlagen skriva in att det skall offentligt ägande skall vara grundlagsskyddat genom två beslut med val emellan. Det är inga som helst problem. Du ska veta att andra länder i EU har helat andra reglera än Sverige när det gäller ägande av skolor etc, vilket uppenbart går alldeles utmärkt inom EU. Sverige är, vilket påpekats förr, särlingar inom EU när det gäller nyliberala experiment.

  SvaraRadera
 14. Det går säkert utmärkt att skriva in i grundlagen att offentligt ägande skall vara grundlagsskyddat genom två beslut med val emellan. Det var inget problem när sju klövern alla utom SD ändrade skrivningarna i grundlagen senast utan nämnvärd debatt. "Sverige är med i EU, Europarådet och FN"

  Man kan ju glädjas åt att denna grundlagsändring i allafall inte sker på samma odemokratiska sätt. Enligt Jonas Sjöstedt så hade han aldrig skrivit under om det försvårar den dag det svenska folket eventuellt vill lämna EU. Fast en del även i hans egna led tolkar det annorlunda än han. Som att mer makt ges till EU. Jonas Sjöstedt menar att ändringen endast speglar verkligheten att vi är med i EU.

  EU upplysningen skriver om "Eu lagar gäller framför svenska lagar"

  Nu så hävdar en del politiker att vi har ordning på statsfinanserna. Andra hävdar motsatsen att vi lever på lånade pengar och det gör vi ju.

  EU:s lagar gäller alltså före våra. Den dag vi inte längre har "ordning på statsfinanserna" och inget mer att sälja ut, så vet vi alltså vilka lagar som gäller före våra. Det har andra länder med dåliga ekonomier inom EU redan förstått. EU:s politik innebär fullständig privatisering. Så det gemensamma säljs ut.

  Är vi egentligen särlingar inom EU? Mest korkade kanske och värst i klassen men "särlingar"?

  SvaraRadera
 15. http://jonassjostedt.se/2010/11/sd-silar-mygg-och-svaljer-kameler/

  Intressant läsning

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.