onsdag 3 juli 2013

Almedagen onsdag: Tips till Fredrik Reinfeldt - fundera en stund på era gamla tänkare...

Inte kunde väl Olof Palme, som var den som började tala i Almedalen eftersom det låg nära sommarhuset, ana att det en gång skulle stå en moderat statsminister i talarstolen. På hans tid var det ju Gösta Bohman som var partiledare och moderaternas valaffischer ropade ut det intellektuellt tvivelaktiga budskapet: Rösta på Gösta.

Gösta Bohman hade en del problem med sina undersåtar. Anders Wijkman, som idag är med och presenterar vår bok Att svära i kyrkan, har berättat att Bohman tipsade honom om att byta parti när han börjande ifrågasätta iden om ständig tillväxt.

Och, vad värre, Bohmans vice partiledare, Staffan Burenstam Linder var inte nådig när det gällde kritik av jakten på tillväxt...

Dagens tips går således till kvällens talare, Fredrik Reinfeldt. Undrar om han är mer mottaglig för mina tips än Hägglund, Åkesson och Fridolin varit... Tipsen från coachen verkar inte sätta så djupa spår. Man har ju sina egna usla - men äckligt välbetalda -  rådgivare att lyssna till...

Hur som helst, här kommer mitt råd till Fredrik inför kvällens tal Fredrik, säg så här:

"Kära åhörare, moderater och Alliansvänner. På moderatstämman för två år sedan sa jag så här:

Rätt omfattande funderingar finns i vårt svenska samhälle kring konsumtionssamhället. Är det livets mening? Flest prylar när vi dör vinner – är det det som är syftet? Också den här tanken: om alla konsumerade lika mycket som vi, klarar världen av det totalt sett? 

Moderata stämmodeltagare trodde jag var galen, fått fnatt, tappat kompassen... Men så var det inte. Det var ett ögonblick av insikt, så fjärran från våra moderata tankar.

Låt mig nu ge svaren på de frågor jag ställde:  Nej, det är inte livets mening att konsumera. Nej, det får inte vara syftet med våra liv att skaffa fler prylar än grannen. Nej, världen klarar inte att alla konsumerar lika mycket som vi gör.

Detta ställer oss inför väldeliga frågor. Hur kommer vi ur det samhällssystem som kräver att vi konsumerar alltmer?

Vem skulle kunna vägleda oss bättre än Moderaternas vice partiledare Staffan Burenstam Linder, som skrev så klokt i sin bok Den rastlösa välfärdsmänniskan från 1969. I den analyserade han bland annat den fördummande jakten på ekonomisk tillväxt.

Staffan skrev i sin bok att vi skulle hamna i en "ny form av ekonomiskt slaveri som bottnar i en tillväxtmani i de bokförda expansionsökningarnas namn" och att denna tillväxtmani tvingar oss att leva destruktivt, ja till och med så destruktivt - och nu citerar jag igen: "att vi raserar sådana naturliga grundvalar för vår existens  som luft, vatten, jord, naturskönhet och vår egen arvsmassa".


Detta, mina vänner, sagt av en moderat vice partiledare, tillika rektor på Handelshögskolan i Stockholm! Vad har vi hållit till sedan dess? I Krösus Sorks källare?

Vi moderater borde ha lärt av detta! Istället har vi tänkt fel, legat i fronten för att driva på tillväxten. Vi fastande i det antiintellektuella skvalpet som följde av slagordet Rösta på Gösta.

Min gamle vän Anders Björck, som varit moderat försvarsminister, ropade i ett tal i Gimo 1969 ut följande, vilket man kan läsa i Oövervinnerliga tankar från Högerns ungdomsförbund:

"Är det inte så numera att alla tekniska framsteg har en allvarlig baksida? Var har jag för glädje av att kunna skaffa mig en sommarstuga, när de gäddor jag får upp är kvicksilverförgiftade och oätbara? Vad har jag för glädje av att kunna köra bil när jag i stigande utsträckning tvingas sitta i milslånga köer, omvärvd av illaluktande och giftiga gaser? Och vad har jag för glädje av arbetstidsförkortningar som äts upp av ökat avstånd och restid mellan arbete och bostad?”

Frågorna låter sig verkligen ställas!!

Och, kära moderater och Alliansvänner, ni skall veta att två år senare, 1971, gav socialdemokraterna sin ocensurerade syn på miljöfrågorna när Kjell Olof Feldt, under ett besök på Chalmers, redovisade sitt partis uppfattning. Feldt, sedermera socialdemokratisk finansminister, sa:

Idag är det för en del av den svenska industrin inga andra attraktiva lokaliseringsområden än västkusten… Jag kan inte hitta någon annan lösning som ger bättre avkastning, och varför skall vi då göra det, jo, vi vill ha ekonomisk tillväxt, vi struntar i om vi förstör några mil kust i det här landet. Det finns ju hundratals mil kuster runt Medelhavet och andra hav, dit vi kan åka med denna ekonomiska tillväxt i bagaget så att säga… Och vi har ju andra delar av världen och avstånden krymper och vi har ju hela Stilla Oceanen att plaska omkring i på sikt.


Här har vi beviset, kära moderater och Alliansvänner, för att vi moderater har rötter till de lösningar för framtiden som jag från och med nu kommer att arbeta för: ett samhälle som kan byggas på andra värden än kapitalistiskt konsumtionsvansinne och socialistiska drömmar om evig tillväxt... Kamrater, vi skall rädda världen!!

De Nya nya moderaterna ska växa fram genom att lyssna på de fåtal moderater som en gång i tiden begrep mer än vi gör idag..."

Tja, så borde det låta ikväll. Men det lär det inte göra.  

PS!
Jo, citaten är riktiga.

8 kommentarer:

 1. Ja du är en utmärkt ideell rådgivare Birger, men med hittills klent resultat.

  Det verkar som partiföreträdarna föredrar de andra betalda rådgivarna.

  Men låt oss hoppas att det går bättre ikväll.

  SvaraRadera
 2. Jag ser två dimensioner vad gäller våra politiker och politiska partier som torde spela stor roll över hur de agerar, liksom det torde vara intressant vad väljarna tror om politikerna och de politiska partierna vad gäller var de står i dessa två dimensioner:

  1. I vilken utsträckning de faktiskt förstår/-ej förstår att dagens finanskapitalistiska-/ekonomiska system i sig självt kräver ökad skuldsättning, ökad tillväxt och växande klyftor!!!???

  2. I vilken mån de är allierade med de stora maktspelarna tillika maktintressena (och då syftar jag inte på folket)!!!???

  SvaraRadera
 3. Är det rätt uppfattat att M är MP:s diametrala motståndare? För
  SD verkar väl mest vara MP:s komplement. Sådant som det ena partiet förtiger, det lyfts av det andra. Och vice versa.

  SvaraRadera
 4. låt mig gissa högerns fortsatta politik. Skattesänkningar? Mer utförsäljning av det du och jag byggt upp via skattsedeln över generationer? Avreglering av arbetsmarknaden och mer osäkerhet för kreti och pleti. Mer bärplockarlöner åt packet?

  Oh fan 100% rätt (igen... svårt! lol)

  SvaraRadera
 5. Komplement, 02,48. Hur då? I nästan varenda fråga är har ju MP och SD olika uppfattning. Militären, kärnkraften, klimatet...

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendaons juli 03, 09:15:00 em

  1969 skrev Anders Björck

  "Var har jag för glädje av att kunna skaffa mig en sommarstuga, när de gäddor jag får upp är kvicksilverförgiftade och oätbara? Vad har jag för glädje av att kunna köra bil när jag i stigande utsträckning tvingas sitta i milslånga köer, omvärvd av illaluktande och giftiga gaser?"

  Bra frågor! Självklart ska vi motverka utsläpp, vilket vi också har gjort. Utsläppen av bly, kvicksilver, svaveldioxid, kväveoxider, freon, ammoniak, kolmonoxid, mm. har minskat kraftigt sedan det ovan skrevs (samtidigt som ekonomin har vuxit).

  SvaraRadera
 7. SD har ingen miljöpolitik. Det har MP. Där ligger komplementet. SD vill bygga ut kärnkraften. MP vill tack och lov avskaffa den. Där ligger komplementet.

  MP tar inte gärna upp invandringens särskilda krav på mottagarlandet, syftande till att kulturkrockar och andra spänningar undviks. Det gör SD. Där ligger komplementet.

  SvaraRadera
 8. Påstådd "De-coupling" år 2013 med den ofantligt lättillgängliga tillgången till info, kunskap och fakta - Du är väl bara för "Go" Neoliberal Agenda, men bredda gärna din analys, i din egen takt, snart torde även du hinna ifatt dig själv!
  Lycka till :-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.