torsdag 9 maj 2013

Musik i gryningen just innan lommen vaknar...


16 kommentarer:

 1. Många vackra sånger och sådana där
  Sommarsånger, som alltid framkallar varma minnen. Tack för du delar dem.
  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Visserligen är det vilodag idag, men den inspiration "upptäckten" av Mikael Malmeus gett mig får mig att känna mig mer energisk än på mycket länge:

  http://www.cogito.nu/ledare/ett-konkurrenskraftigt-partiprogram

  Börjar drömma om ett mp-team med honom som som ekonomiskpolitisk talesperson och Carl Schlyter som språkrör. Romson får sitta kvar, i ett nytt gäng lär hon prata klarspråk istället för att gå i de okunnigas ledband. Ännu en förträfflig läsning apropå att sätta hopp till ett nytt team och nygamla rakryggade prioriteringar: http://partiprogram.mpbloggar.se/2013/01/31/djurens-ratt-carl-schlyter-gron-ungdom-ge-djuren-en-starkare-stallning-i-partiprogrammet-mp/

  Och till sist nyfunnen läslänk till person (Billy) som självklart ska ingå i partistyrelsen: http://partiprogram.mpbloggar.se/2013/04/14/billy-larsson-varfor-ska-mp-ha-en-missvisande-manniskosyn/

  Billy skriver:
  "Men när det gäller avsnittet om människan verkar nästan ingen reagera, trots att det som står där är påtagligt missvisande. Där står nämligen ” Människan är en kreativ och empatisk varelse som vill och kan ta ansvar.” Detta är så ensidigt att det får sägas vara felaktigt." Tack Billy för att jag inte är ensam om att reagera på detta!! Som den meningen har stört mig!! Och när Wetterstrand en gång yppade att den var något av det finaste med hela partiprogrammet blev jag än mer stärkt i hur lite koll hon har på det som ligger till grund för hur politik kan och bör utformas: människans natur och drivkrafter. Här har mp väldigt låg trovärdighet i mina ögon, oförmågan att problematisera människonaturen. Hur ska man kunna ta ut riktningen till punkt b utan att ha koll på punkt a (var man befinner sig). För korrekta metoder och verktyg krävs självklart en korrekt problemformulering. Det vill liksom till att läkaren ställer rätt diagnos innan hon skriver ut medicin (utformar politik). Eller som Billy skriver "Vill vi att det ska smickra oss själva och andra läsare, ja då kan vi anta förslaget som ligger. Men vill vi att skrivningarna ska vara en rimlig beskrivning av människan, och en beskrivning som kan användas för att dra politiska slutsatser, ja då får vi faktiskt ändra."

  AK

  SvaraRadera
 3. Jag är ju visserligen inte Mp-medlem längre, bl.a. pga bristen på delaktig demokrati internt, liksom det att för lite resurser lagt på det som är grunden för en idéburen demokratisk förening - alltså kontinuerliga lärandeprocesser utifrån grundväreringarna, och så för att man rent havererat på centrala områden som systeminsikt/-kritik, ekonomisk reform/Basinkomst m.m.

  Däremot kan jag inte förstå din invändning mot delbeskrivningen av Människans natur/Mp:s människosyn:
  ” Människan är en kreativ och empatisk varelse som vill och kan ta ansvar.”

  Vad är det konkret som du anser fel i denna syn, eller saknar du viktiga delar - hursom vore intressant om du konkretiserade dig i detta tycker jag!

  Tack & Jämlika hälsningar

  SvaraRadera
 4. Slår inte bofinkens stråfer, inte heller koltrastens vårkvällar av stråfer.

  / Realist

  SvaraRadera
 5. Tom, korrekt - "delar saknas". Tror det framgår att både jag och Billy anser att det är en oerhörd förenkling (kan man tycka annat).
  AK

  SvaraRadera
 6. Tom, blev lite nyfiken, har du läst länken till min text, för där lägger jag fram en del argument.

  Förutom att tacka Anonym för positiva omdömen så gillar jag dina tankar om ny laguppställning i MP när det gäller ekonomiskpolitisk talesperson och manligt språkrör (låt vara att jag på den punkten även kan tänka mig en viss B. Schlaug).

  SvaraRadera
 7. Ok AK,
  jag upprepar:
  så vilka är då de delar av människans natur och drivkrafter som du saknar?

  Du är väl inte någon politiker, så du skall väl inte låta oss alla andra fantisera ihop själva vad du kan tänkas ha i åtanke, hoppas jag!?

  Nyfikna jämlika hälsningar

  SvaraRadera
 8. Tom, det låter inte som du läst min text, men jag kan säga något här.

  Visst har människan empatisk förmåga och kan ta ansvar, men det är inte en tillräcklig formulering för att förstå något som har med politik att göra.

  Till stor del är människan en egoist styrd av kortsiktigt tänkande. Ofta kan vi använda vår empatiska förmåga. Då gäller det människor som vi känner och tycker om, eller okända människor som ser plågade ut.

  Men när vi har konflikter, motsatta intressen gentemot andra människor, då ligger empatin illa till.

  Själv förstår jag inte varför empati bör vara något som framhålls i ett partiprogram för MP. Och något är ju lurt med detta eftersom MP:s dagspolitik styrs av människan som egoist: "Det ska löna sig att agera klimatsmart".

  Själv kan jag däremot formulera en dagspolitik som lyfter fram människans solidariska sidor, eftersom jag betonar att vi även har sådana sidor.

  Men det klarar inte MP eftersom realpolitiken bygger på egoism.

  Med en tragisk konsekvens: en otillräcklig klimat- och miljöpolitik.

  SvaraRadera
 9. Ett tips för er som inte bara vill lyssna på Birgers vackra musikurval: Den här bloggen är klart intressant: http://thefrogthatjumpedout.blogspot.se/2013/05/the-hockey-stick-is-real.html

  SvaraRadera
 10. Hej Billy

  Nej det var ett tag sedan jag läste ditt ursprungliga inlägg som AK refererade till.

  Dock, för mig är SYSTEMKRITIKEN överordnad då nuvarande System enligt mig göder- och ger incitament för människor att handla/bete sig på sådana sätt som jag erfar strider mot människans egentliga fria natur, eller om man så vill, bara riktar sig åt de "yttre och ytligare" värderingarna/sidorna av människans natur.

  Systemet och dess inverkan på människors beteende bör diskuteras tillsammans också med frågan om hurdan människans fria natur egentligen ter sig ut - då jag erfar att det blir mer eller mindre irrelevant att diskutera dem var för sig som om Systemet och människans natur och beteende inte hade med varandra att göra.

  Själv när och erfar jag en positiv människosyn, men att denna har minst sagt svårt att komma upp till ytan såsom nuvarande system formar våra valmöjligheter till närmast helt ofria.

  Dessutom så har jag själv landat i att jämlikhet är en del av människans sanna natur - och om det är korrekt, så är det inte undra på att människor idag beteer sig som de gör, både de ovan och de under Jämlikhetsnivån, då både de ovan och under denna är att förstå som offer för ojämlikheten, även om så på olika sätt.

  Godkväll :-)

  SvaraRadera
 11. Tom, det känns lite fånigt att du indirekt ber mig översätta Billys text till lättare svenska. :-) Men sen ser jag i ditt svar till Billy att du inte läste den text jag refererade till där du skulle hitta svar. Och det är väl ett svar i sig på din fråga - bekvämlighet. Människan är även lat och egoistisk. Oavsett system. Däremot förstärks självklart olika sidor i olika sammanhang.

  Billy, jag utelämnade Birger i nya laguppställningen då han förtjänar att snart få skörda det han en gång sådde. Han ska få njuta av en mer tillbakadragen mentorroll. :-)

  AK

  SvaraRadera
 12. C`est elle, c´est la déesse
  Qui vient en ce jour nous unir!

  SvaraRadera
 13. Ja som AK skriver, att vara lat och bekväm är också en del av den mänskliga naturen. Kan vara viktigt att beakta.

  Dessa drag finns även hos andra djur(är energibesparande).

  En kompis till mig berättade att forskning om myror (som verkar så flitiga) visat att en stor del av tiden ligger de inne i myrstacken och gör inget särskilt...

  SvaraRadera
 14. Precis, Billy, och det där energibesparandet är ju grunden till den tekniska utvecklingen. Människans drift att få en så bekväm och "lat" tillvaro som möjligt. Slippa diska själv, slippa tvätta själv, slippa skala potatis, slippa gå fram till tv:n osv. Men sen ska den där lata sidan konkurrera med den giriga sidan i oss. Som gör att vi vacklar i att njuta av den frigjorda tiden, kanske ska den istället satsas på att äga än mer av de där prylarna... för ägande är häftiga grejer säger den gamla samlaren i oss... Och så trissar den late och den girige varandra till social och planetär missär.
  AK

  SvaraRadera

 15. AK

  Och så trissar den late och den girige varandra till social och planetär misär.

  Enormt, men något saknas, vet inte vad?

  Gestaltningen av vad som inte finns ?

  RL

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.