fredag 10 maj 2013

Klämdagen ett hot mot tillväxten

Bild lånad från Ecoprofile
Återigen en sådan där klämdag, en dag då många försöker få ledigt för att öka på sin välfärd genom att medverka till minskad tillväxt. Röda dagar uppfattas ju numera som ett aktivt hot mot välfärden, har jag hört. 

Men, skit samma, nu ska jag iväg till Nyhetspanelen med Ursula Berge och Tove Livfendahl. Lär bli nåt om MP och S - det verkar i alla fall vara ett ämne som journalister vill ha någon sorts analys av inför MP-kongressen senare i vår.

Sedan lär vi väl inte komma undan Bildt-affären. Nej inte själva sakfrågan, att han kallat Norge för mindre vetande som skrev under att kärnvapenkrig kan få stora humanitära följder, utan att han rundade Ekot och ringde till Ring så pratar vi i P1.

Riktigt gamla nyheter är det där med försvarets flygplan som står på marken och är miljövänliga istället för att rusa iväg och vifta med vingarna när ryssen flyger i internationellt luftrum. Skriver en drapa om det ämnet i veckans krönika i HD. Lär finnas att läsa på nätet så småningom - och då hittar man den här.

16 kommentarer:

 1. Okänd makthavare sa:
  "En regent som låter sig ledas av moralen sitter inte säker på sin tron. Den som önskar regera bör tillgripa list och hyckleri. Ädla mänskliga egenskaper, såsom uppriktighet och hederlighet är laster i politiken, de störtar ledarna från sina poster effektivare och säkrare än den mäktigaste fiende."

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga "kläm"dagar man har; lönearbetar bara 20% och resten är jag hemma och njuter i min trädgård.

  Reinfeldtmassorna går med sina vagnar och samlar dit massa krims krams så att herr Miljardär får mera pengar i sin kista. Är absolut inte avunsjuk.
  För det här har staten och kommunerna pengar men inte till skolan eller vård. Märkligt!

  http://www.uddevalla.se/trafik/torpomradet.4.63462b2c1269bdd6d51800086.html

  SvaraRadera
 3. Gomorron, du var vass och på gott humör idag. Oslagbart.

  SvaraRadera

 4. " Flest prylar när vi dör, är det livets mening ?"

  Brukar då och då ta fram det här klippet från moderaternas partistämma :
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4759157
  Ibland för att påminna om hyckleriet, ibland för att ingjuta lite hopp ..

  Eric

  SvaraRadera
 5. http://ericsecher.blogspot.se/2011/10/handlingen-och-attityden.html

  SvaraRadera
 6. "Riktigt gamla nyheter är det där med försvarets flygplan som står på marken och är miljövänliga istället för att rusa iväg och vifta med vingarna när ryssen flyger i internationellt luftrum."

  Här tror jag inte Wilderäng håller med dig, inte jag heller. Trafikflyget måste dessutom stå för typ 99,99 procent av alla luftburna utsläpp i Sverige. Försvarets utsläpp kan nog närmast jämföras med de kossor på en äng med ovanligt grovt gräs, gör sig skyldiga till.

  SvaraRadera
 7. Din krönika får stöd äv Bildt!

  SvaraRadera
 8. Jag föreslog just det här på Cornucopia:

  "Vi kan starta Steg3-partiet. Vi påstår oss inte ha vattentäta lösningar på samhällsproblemen och världsproblemen utan vill bara använda samhällets resurser för att driva opinion mot tron att det går att åstadkomma någon tillväxt som ger folk jobb med vettiga inkomster."

  (Strax innan det skrev jag: "Missnöjespartiet de Griniga kunde kanske vara värt att rösta på. Vi behöver inte nödvändigtvis ha så mycket till partiprogram, vi bara ägnar ägnar oss åt att påpeka hur ohållbar och orimlig den politik som förs är. Det är en bra början. Fast vi bör nog fokusera på kritik av tillväxtreligiositet och slavdriftslinje.")

  SvaraRadera
 9. I slutet av Jordens största kris!

  Att prata eller att skriva sig ur
  denna KRIS, det är hos mig själv och
  hos väldigt många andra, Modernt.

  Men att tillsammans med andra
  och med Jorden, lösa Krisen
  det är inte att tänka på!

  Något att tänka på skulle kunna vara:
  "När människan lärde sig att Tala
  så lärde hon sig också att Ljuga!!!

  SvaraRadera
 10. I slutet av Jordens största kris!

  Att prata eller att skriva sig ur
  denna KRIS, det är hos mig själv och
  hos väldigt många andra, Modernt.

  Men att tillsammans med andra
  och med Jorden, lösa Krisen
  det är inte att tänka på!

  Något att tänka på skulle kunna vara:

  "När människan lärde sig att Tala
  så lärde hon sig också att Ljuga!!!"

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendafre maj 10, 10:01:00 em

  "Återigen en sådan där klämdag, en dag då många försöker få ledigt för att öka på sin välfärd genom att medverka till minskad tillväxt."

  Tvärtom, var längesen jag var så effektiv på jobbet.

  Uppvilad efter gårdagen, lite folk på kontoret och möten inställda. Producerade säkert 3 ggr mer än vanligt.

  Tyvärr stjäl staten 2/3 av mitt arbete.

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agenda

  Vad producerade Du säkert
  3 ggr mer än vanligt?

  SvaraRadera
 13. De flesta tror att arbete och arbeta det är enbart när man gör ett lönearbete som genererar pengar.

  En person som är arbetslös, har bidrag eller inte har möjlighet att lönearbeta kan bidra med en arbetsinsats som generarar mer värdefull tillväxt än den som lönearbetar.

  Vad är tillväxt? Det tåls att fundera över!

  Christer
  SvaraRadera
 14. Christer, det är lätt att glömma att när man talar om tillväxt i ekonomiska termer är det just ekonomisk tillväxt mätt i BNP man menar. Ingenting annat. Så fort kritik kommer upp av tillväxtjakten så blurrar försvararna av tillväxtsamhället att "tillväxt behövs när det gäller ekologisk odling, solfångare och mänsklig utveckling". Jo, det är sant, men ekonomisk tillväxt är att den totala ekonomin, mätt i BNP, är snäppet större än den var förra året.

  SvaraRadera
 15. Birger, tack för ditt svar.
  Varje system som använder begreppet "ekonomisk tillväxt" såsom sin enda mätare på nationell, mänsklig och ekonomisk framgång måste skapa eller vidmakthålla en endimensionell värld som speglar innebörden av dess ekonomi. Ökad omsättning är allt det kan uppfatta. Ju fler verksamhetenheter det kan frambringa dess större framgång anser det sig ha haft. Systemet ser stigande priser på bostäder som ett tecken på ekonomisk framgång. Allt medan tusentals människor är hemlösa därför att de inte har råd till egen bostad. Framgången borde väl mätas efter hur få det är som är hemlösa och inte efter hur mycket dyrare det blir för varje år att köpa en bostad.

  Hur löjeväckande hela omsättningstänkandet är framgår av att vi har riksdagsledamöter som välkomnar en ökning av bilförsäljningen (omsättning) samtidigt som de klagar över miljöförstöring och att staten inte har råd att underhålla och bygga alla de nya vägar som måste till för att betjäna den ökande trafiken som följd av omsättningen.

  Christer

  SvaraRadera
 16. Christer: japp, ekonomisk tillväxt är i linje med hur vi med allt det goda i upplysningen också började mäta allting i storlek, längd och bredd och volym, men inte i färger, dofter eller andra kvaliteter som ligger utanför de lätt mätbara kvantiterna.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.