torsdag 23 maj 2013

Inför MP-kongressen: Våga utmana den vulgärliberala marknadsfundamentalism som ätit sig in i skola, vård och omsorg.

Uppdraget borde gälla fortfarande - vad är annars grönt?
 I dagens Aftonbladet har jag ett debattinlägg med bland annat följande innehåll:
"Dessutom valde man (MP:s partiledning) att-  likt döda fiskar - följa strömmen högerut när det gäller synen på vinster i välfärden. Steg jag aldrig någonsin kunde tro att partiet skulle ta. Alternativ inom skola, vård och omsorg – javisst! Men aldrig någonsin genom vinstsyftande bolag och internationella koncerner. Det bryter mot allt som har med grön ideologi att göra. Det bryter mot allt som varit självskrivet ända sedan Miljöpartiets bildande 1981.

Men det hände något under de förra språkrörens era. Man blev influerad av det nyliberala tankegodset som tidigare varit något artfrämmande för snart sagt varenda miljöpartist. Starka personer som Maria Wetterstrand och Mikaela Valtersson drev partiet framför sig i marknadsliberal riktning."  

Artikeln avslutas på detta sätt:
"När partiet nu samlas till kongress i Västerås har man chansen att återvinna den gröna ideologin genom att köra över partiledningen på en rad punkter. Medlemmarna har redan tagit en seger: det ursprungliga förslaget till nytt partiprogram hade skrotat idén om friår, men medlemmarnas reaktion var så kraftig att det fördes in igen. Men ytterligare segrar behövs om partiet skall kunna säga att man driver på för en samhällsförändring. Man måste ta klar och konkret ställning för sänkt arbetstid till 35 timmar, man måste våga utmana konsumtionssamhället och, inte minst, den vulgärliberala marknadsfundamentalism som ätit sig in i skola, vård och omsorg.

Det behövs ett grönt parti som tar såväl klimathotet som marknadshotet på allvar. Som inser att kapitalismen är alltför kreativ för samhällets bästa. Som vågar tygla den, sätta band på den och tala om något så vackert som grön blandekonomi där värden väger tyngre än pengar, där miljön väger tyngre än tillväxten, där människors värdighet väger tyngre än vinster. 

Miljöpartiets kongress har under helgen ett stort ansvar. I det ansvaret ligger att skärpa upp förslaget till partiprogram, att köra över partiledningen i ett antal frågor och att våga räta på ryggen trots de marknadsfundamentalistiska stormbyar som viner - och i vars följd både samhälle och miljö kommer till skada. Det gäller att se längre än till snabba opinionsframgångar. Det gäller att skapa opinion - inte att harmlöst, likt döda fiskar, följd den tillfälligt trendiga strömmen. Det var inte därför partiet bildades en gång."

SVT Aktuellt 21:00 torsdag kväll: Miljöpartiet och sänkt arbetstid. Inslag som förmodligen innehåller intervju med riksdagsledamot Annika Lillemets, upprop från lokalavdelning samt inslag från Toyota i Mölndal, där man sänkt arbetstiden. Språkrör lär gå i svaromål. 
PS!  I dagens Expressen skriver riksdagsledamöterna Annika Lillemets och Valter Mutt tillsammans med Carl Schlyter:  "I Miljöpartiets gällande partiprogram slås fast att alla ska garanteras ekonomisk grundtrygghet, som går att leva på, oavsett vilken inkomst man tidigare haft och oavsett orsaken till att man saknar inkomst. Tyvärr saknas denna vision i det förslag till nytt partiprogram som partistyrelsen har lagt fram inför årets kongress."
 
TILLÄGG: Flera miljöpartister kräver stopp för vinster inom välfärden genom en artikel i Dagens samhälle.  

32 kommentarer:

 1. Tiden var inte riktigt mogen för det radikala gröna budskapet som du stod för, nu när tiden är mogen finns det ingen grön röst som säger samma sak. Tårar.
  L.

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Onekligen lite sorgligt med MP;s utveckling. Nina Björks krönika ringer i öronen ..

  Såg igår en dokumentärfilm, I AM, som illustrerade tankarna på alternativ, kan rekommenderas:

  http://ericsecher.blogspot.se/2013/05/we-are-because-we-belong-desmond-tutu.html

  Eric


  SvaraRadera
 3. Det finns inget hopp för MP. (Västerås får gärna visa att jag har fel.) Men det finns hopp för enskilda miljöpartister, såsom Annika Lillemets och Valter Mutt. Hoppas att den falangen inte gör en Daniel Suhonen i frågan om vinster i välfärden. (D.v.s. svälja en tandlös kompromiss när man blivit möra efter partiledningens långdragna chickenrace med oppositionen i partiet.)

  SvaraRadera
 4. L, visst finns det gröna röster som säger samma sak. Problemet är bara att de inte hörs, eller snarare överröstas av grå röster i någon slags grön förklädnad.

  SvaraRadera
 5. Visa på alternativen. Att vara emot tillväxt och lönearbete räcker inte för att vara övertygande, utom möjligtvis för de redan frälsta bara. Ett parti för drömmare kan verka sympatiskt men skulle aldrig få min och många andras röst. Det finns många exempel på vad allt för låga krav från samhället på individen leder till i de kommunistiska staternas kollaps. Att påstå att samma politik kan få ett annat utfall kräver mycket god argumentation. Om samtidigt spretighet och oreda är en dygd inom rörelsen som försöker föra fram de nya idéerna blir resultatet obetydligt.

  SvaraRadera

 6. @iblanekonomi
  Vad sägs om IMF-ekonomen Michael Kumhof som säger att staten ska ta över skapandet av pengar. Istället för att bankerna , såsom idag, skapar penningsurrogat som skuldförslavar befolkningen skulle staten enligt Kumhof skapa skuldfri valuta som bl.a kunde spenderas ut såsom en medborgarlön (dividends).

  Att i det nuvarande systemet försöka få tolkningsföreträde genom att skriva att alternativ inte är "inte trovärdigt" är inte trovärdigt. Ekonomer har bevisat sitt närmast totala misslyckande. Att de t.ex inte ens tar in banker eller pengar i sina modeller är ju ett bevis på "trovärdigheten" i vad de sysslar med (Kumhof är faktiskt ett undantag därvidlag). Läs mer om Kumhof här:
  http://the-free-lunch.blogspot.se/2013/03/michael-kumhof-ecobate-2013-2.html

  SvaraRadera
 7. Jag vet att du är emot en utbyggnad av kärnkraften men varför nämner du inte ens den för miljön den viktigaste punkten? Och att MP-ledningen flörtar med det värsta kärnkraftkramarpartiet.

  SvaraRadera
 8. nly the dead fisch follow the stream: http://www.youtube.com/watch?v=Mn1EW4wr_s4

  Kanske nåt för redikalerna inom mp att ha som kamplåt på kongressen...

  SvaraRadera
 9. Det här gjorde mig glad att läsa:
  http://jonassjostedt.se/2013/05/klimatfragan-kraver-rogront-styre/
  Bra talat Jonas!
  Vad skönt att det finns en förståndig partiledare!
  MP har många förståndiga medlemmar men en ledning som verkar förblindad av maktbegär.
  V har en förståndig partiledare, men spridda skurar bland medlemmarna upfattar jag det som.
  Men idag känns det som V får min röst.
  Birger; Jag skulle mycket upskatta dina åsikter om Jonas inlägg, och om du tror V's miljövänlighet verkligen sitter på djupet?
  Anders

  SvaraRadera
 10. @Lincoln
  Det du beskriver låter som klassiskt penningtryckeri. Dvs att staten trycker nya pengar till sina utgifter, i det här fallet medborgarlönen. Detta leder till att det blir mer och mer pengar på marknaden med motsvarande inflation som följd. Detta har också provats förut med katastrofala följder. Alltså riktig katastrof, inte som den i-landskatastrof vi har idag. Kolla tex upp Weimarrepublikens historia.

  För övrigt anser jag att den som vill förändra något som bevisligen fungerar, om än med brister, har ett stort ansvar för att visa att det man byter till faktiskt fungerar, och inte är sämre.

  Det är höga insatser i stora samhällsförändringar. Jag kan lätt hitta många exempel på samhällen som fungerar/fungerat sämre än det vi har idag. Kanske är dagens system det minst dåliga, eller så finns det ett bättre.

  SvaraRadera
 11. @iblandekonomi
  Om pengar skapas genom demokratisk insyn så är det bra mycket bättre än att privata parasiter tillåts ha guldbyxorna på sig. Troligen har du förläst dig på Mengers förljugna historia om pengar. Rekommenderar dig att läsa Zarlengas "Lost science of money" där han slaktar de flesta av Mengers lögner. Staten har ett betydligt bättre "track record" gällande utgivning av betalningsmedel. Här är en liten sammanfattning som Zarlenga skrivit.
  http://www.monetary.org/the-war-of-private-vs-public-control-of-society%E2%80%99s-money-power/2010/11

  Zarlenga tar bland annat upp lögnerna som tar Weimarrepubliken också där centralbanken var privatägd (Shacht bl.a har skrivit om det).

  Att staten skapar pengarna i samhället och inte banker som bygger pyramidspel inom bostadsmarknaden t.ex är ingen ny företeelse och den har som sagt betydligt bättre track record än skuldslaveriet som härskar idag.

  Ekonomiprofessor MIchael Hudson har också skrivit om de återkommande skuldavskrivningar som till slut blivit nödvändiga pga av att ha det skuldslavsystem som du av outgrundad anledning vill ha kvar. Läs oh lär:
  http://michael-hudson.com/wp-content/uploads/2010/03/HudsonLostTradition.pdf

  IMF ekonomen Michael Kumhof har byggt en modell kring Chicagoplanen från 30-talet- och som sagt - Kumhof tar med banker och pengar i den modellen till skillnad från de nationalekonomers modeller som du vill hålla fast vid)) beskriver också. I Chicagoplanen vill även dåtidens mest kända ekonomer att staten ska skapa pengarna. Simons, Fisher och senare t.om Friedman ansåg att staen skulle ge ut valutan och inte de banker du omhuldar. Alla ovan var lassiez faire i allt - UTOM - i just skapandet av pengar.

  Skulle kunna fortsätta men jag tror inte du har så mycket att sätta emot mer än dryg överlägsenhet. Men som du märker är jag också ganska bra på den grenen :)

  Så att staten skapar pengarna som behövs i samhället (och till en medborgarlön)är ingen nyhet eller omöjlighet. Däremot trampar man vissa privilegierade mäktiga grupper på tårna.

  SvaraRadera
 12. Ledsen att texten ovan blev som den blev. Jag hade (har) bråttom.

  SvaraRadera
 13. Svart natt!
  Upplevelsen av att bli gammal, ensam
  oförstådd, en trappa upp.

  Och världens gäng
  gör att världen går
  sin vansinniga gång
  när jag påpekar detta
  så gaddar den ihop sig
  mot mig och påpekar att
  jag inte har något alternativ
  men att Dom vet vad dom har
  och att dom vet var dom har mig

  Då sa jag, men skulle inte
  Vi tillsammans kunna skapa
  något Tillsammans ...

  Då sade dom att tillsammans
  ännu inte finns och kanske
  aldrig kommer att finnas.

  SvaraRadera
 14. Birger skriver: "våga räta på ryggen trots de marknadsfundamentalistiska stormbyar som viner - och i vars följd både samhälle och miljö kommer till skada."

  Det stora hotet mot långsiktighet är EU:s marknadsfundamentalism och krav på att allt skall ut på upphandling.

  MP och övriga riksdagspartier sitter fast i rävsaxen-EU:s lagar. Mångfald = utveckling.
  Likriktning inför EU:s lagar = död!

  Christer

  SvaraRadera
 15. Nog är det galet när den övergripande
  egoismen styr allt så att, skapa svårigheter och lösa svårigheter alltid ska gå att tjäna pengar på.

  Av detta görs då bisarra slutledningar
  t.ex. att ödestigra klimatförändringar
  inte finns eftersom många vill tjäna pengar på att låtsas lösa problemet.


  Detta psykologiska vansinne
  borde undersökas ...

  Finns de någon omedveten acceptans
  av de girigaste hos många av oss ?
  Jag bara frågar ...

  SvaraRadera
 16. Roland,

  Du får bra svar på dina funderingar i filmen I AM, se ovan.
  Det största falsariet är inte alla de uttryck som konkurrens och girighet tar sig, utan lögnen att detta skulle vara människans sanna natur !
  Darwin skrev två epokgörande böcker, en om konkurrens (1859), en om generositet (1871), men bara den första har gått till eftervärlden.
  I oss alla finns en förmåga, och en längtan, att vara hyggliga och omtänksamma. Göder vi den står sig girigheten slätt.

  Eric

  SvaraRadera
 17. @Eric Secher
  Lynn Margulis var en mer nutida biolog (dog 2011) och hennes bidrag till endosymbiontteorin. Från wiki:
  "Teorin går ut på att mitokondrier och plastider (t ex kloroplaster) en gång i tiden var frilevande prokaryoter (bakterier) som upptogs av andra prokaryoter och utvecklat ett liv i symbios. Det endosymbiontiska samarbetet mellan prokaryoterna har lett till utvecklingen av dagens eukaryota organismer."

  De eukayota cellerna är grunden för flercelligt liv.

  Margulis menade på att samarbete upptar en mycket större del av den evolutionära utvecklingen och vände sig mycket starkt mot den socialdarwinistiska "sink or swim" tron som fortfarande genomsyrar framför allt neoliberala marknadsfundamentalister.

  Margulis är lite av en idol för mig :)

  SvaraRadera
 18. Ett tidigare sammanbrott är att
  föredra, än ett senare och mera
  omfattande!

  Men Du Birger, vet Du vilket som
  Du bidrager till och varför ...

  Roland Lidén

  SvaraRadera

 19. Eric

  I oss alla finns en förmåga, och en längtan, att vara hyggliga och omtänksamma.

  Men den måste organiseras eller ...

  Roland

  SvaraRadera
 20. "Klossa knapitatet"!

  SvaraRadera
 21. Eric 08:12:00 em

  Tack får att Du förstår
  även när jag är arg och att
  texten blir därefter. :-)

  Roland

  SvaraRadera
 22. Fridolin talade i Aktuellt ikväll som om han vore grönare än grönt. Dock med ett innehåll, som vid analys tycks peka åt motsatt håll.
  Nuvarande MP-ledning är visst mest bara "yta".

  SvaraRadera
 23. Om vi skulle tillämpa Obamas Lagar
  på honom själv så skulle han bli
  svaret Skyldig.

  Om Vi skulle våga använda vårt
  förstånd för att bedöma CB
  så skulle det bli att makten
  som styr honom håller på att
  strypa honom!

  Om vi skulle undersöka BS:s
  och ES:s bevekelsegrunder så
  är det mycket välvilja som styr.

  SvaraRadera
 24. @Lincoln

  Jag började läsa i Zarlengas sammanfattning men han tappade mitt förtroende ganska snabbt när han började prata om "riktiga" pengar till skillnad från krediter. Det finns inga riktiga pengar. Om man tror det har man hamnat fel från början. I ett system där krediter är möjliga uppstår och försvinner pengar hela tiden.

  Antingen tycker man att bara den besuttna och äldre delen av befolkningen ska kunna kontrollera resurser. Alla andra får då tex hyra bostad av den som äger. Annars har man ett system för krediter som gör det möjligt även för yngre att kontrollera resurser utan att först ha sparat ihop till dem. Då räcker det att "bara" övertyga någon att ge en kredit med löfte om återbetalning eller åtminstone god förvaltning av den underliggande säkerheten.

  Om man däremot tycker att det inte ska vara lagligt med krediter (för övrigt något som stöttat utvecklingen i västeuropa starkt ända sedan 1400-talet) skulle man kunna tala om verkliga pengar, men då har man en hel hög andra mycket svåröverblickbara konsekvenser i samhället att hantera. Troligtvis hade hela industrisamhället kollapsat, alternativt hade någon form av kommunism kunnat införas för att undvika att ägande koncentreras till ett fåtal familjer. Känns inte heller så attraktivt.

  Fixeringen vid just pengar är i sig ganska naiv tycker jag. Mycket få av de mycket rika har mycket pengar. Istället äger de mycket land, stora fastigheter, stora företag mm. Kontrollen över dessa resurser ger makt, och det är makten som är det viktiga, speciellt som den i detta fall helt och hållet existerar utanför det parlamentariska systemet.

  SvaraRadera
 25. När jag upptäckte att jag var en del av
  dårhuset och instängd i detta så kändes det
  väldigt korkat att börja att göra fullständiga
  ritningar av dårhuset.(tänker på Birger & Per & MP)

  Att göra något annat
  låg då nära till hands.

  Men åren gick och Nu verkar
  det att vara en lögn i helvetet
  eftersom det är så etablerat!

  Jag är inte speciellt arg på någon
  men ursinnig på allt !!!!!!!!!!!!!

  Roland


  SvaraRadera
 26. Miljöpartiet; HAH!Vad har dem med miljö att göra? Märkligt att man får läsa såna här katastrofala saker från DN och inte från mp:s hemsida.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/massdoden-har-spridit-sig--nu-dor-aven-algarna  SvaraRadera
 27. Som gammal SMHI-kollega till Birger (och diskussionsbroder) blev jag helt fascinerad av hans bild av “döda fiskar som följer strömmen högerut”. Dvs jag skulle, utan att våldföra mig på det politiska innehållet, kanske till och med förbättra det, genom att ändra verbet ”följer” till ”driver med” eftersom döda fiskar ju är rätt passiva.

  Ty vad Birger beskriver är en följd av jordrotationens inverkan på rörliga föremål, den sk. Corioliseffekten. Den böjer, på Norra Halvklotet, av rörelser till höger. Kunskap om Corioliseffekten är grundläggande för varje meteorolog och det hedrar Birger att han har den i gott minne.

  Eller är det på SMHI han lärt sig det? Den låter mer som en självupplevd iakttagelse av egen hans erfarenhet som sportfiskare.

  Något liknande hände den (likaledes) berömde norske forskningsresanden Fritjof Nansen. När han i slutet av 1800-talet letade efter Nordostpassagen iakttog han hur isbergen drev kraftigt åt höger i förhållande till den förhärskande strömmen. Denna observation i händerna på den svenske geofysikern Ekman innebar stora genombrott i vår förståelse av haven och luftens dynamik.

  I min egen undervisning har jag alltid använt Nansens observation av drivande isberg. Nu kan jag ersätta dem med Birgers drivande fisklik!

  Anders Persson, Sala andersoscar.persson@gmail.com

  SvaraRadera
 28. @iblandekonom

  Då du antingen inte har en aning om vad pengar är eller spelar dum så hänvisar jag till den diskussion du och jag har påbörjat på min blogg som tar upp det faktum kundernas konton är bankernas skulder på svenska kronor till kontoinnehavare. Bankens skuld på pengar (kundens kontoinnehav)är givetvis mindre riktiga pengar än de pengar banken är skyldig kontoinnehavaren.
  Men som sagt, jag inbjuder läsare att följa min och "iblandekonomi":s fortsatta diskussion på min blogg där det är lite djupare så slipper ni läsa något som kanske mynnat ut till en sidodiskussion i detta inlägg (sorry, Birger!). Följ länken nedan:
  http://tinyurl.com/p62wr3y

  SvaraRadera
 29. Anders, min gissning är att inspirationen kommer mer från Louise Hoffsten än från SMHI. :-)
  AK

  SvaraRadera
 30. Jag saknar Miljöpartiet som det var på Schlaugs tid. När vi hade ideal och framtidstro. När vi var det enda parti som sa arbeta mindre lev mer. Var blev det av? Nu är det viktigare att få finnas nära maktens korridorer. Jag saknar Birger och Garthon. Blir nog ingen röst på MP denna gång efter alla dessa år inser jag att i dag är det inte det parti som värnar miljön, bevara välfärden och utveckla landsbygden. Friåret var fantastiskt. Men nu vill inte MP ens begränsa vinsterna i välfärden. Så trött och ledsen blir jag när alla framtidsdrömmar försvann.

  SvaraRadera
 31. Det är rent tragiskt. Det som Miljöpartiet en gång stod för har kidnappats av några personer som kallar sig språkrör för en rörelse som i deras regi mer och mer börjar likna en ren vindflöjel. Jag hoppas verkligen att gräsrötterna kan visa sin kraft i Västerås och att personer som Schlyter, Lillemets och Engström får partiet på rätt köl igen.

  /Jocke

  SvaraRadera
 32. Lincoln,
  Tack. Drog mig till minnes Märk Världen - Tor Nörretranders där endosymbiotteorin paras med Gaia.
  Eric

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.