tisdag 23 april 2013

Grotesk krigshets för att få in Sverige i Nato

Det tog inte många dagar efter det att Jan Blomgren - seriös och trovärdig utrikesreporter med bland annat stor kunnighet om Ryssland - lämnat uppdraget som reporter  på SvD förrän tidningen sjösatte den stora rysskräcken med krav på mer pengar till militären och siktet inställt på Nato.

Det är illa nog med blinda mediedrev - bakom detta begrepp finns journalister av kött och blod - som krossar enskilda personer. Det är än värre med den typen av drev som blivit följden av SvD:s hetsbilder och grova rubriksättning.

Bilden, som är hämtad från SvD,  visar ryskt plan över svenskt territorium. Där fanns inga ryska plan, man höll sig på internationellt vatten och hade förvarnat om övningen.

SvD lanserade - under krigsrubriken Ryskt flyg övade anfall mot Sverige - idén om att ryska plan övade reella anfall mot svenska mål.  Sedan använder man, på nätet, begreppet "ryska attacker" för att hetsa lite till när man ändå håller på.

Jag kan upplysa om att attacker sker med missiler och att missiler kan avfyras åt ett helt annat riktning än det som dess bärare har. Och dessutom på långt avstånd.

Mediedrevet - journalister av kött och blod i tidningar och i radion - tycks inte heller förstå att JAS-plan inte hade haft en susning att hinna upp och markera innan de ryska planen vände. Lustigt nog har Carl Bildt, som ju knappast väjer för att kritisera Ryssland och som gjort U-båtsjakten till sin politiska språngbräda, i allra högsta grad tonat ner "incidenten" genom att berätta hur det fungerar istället för att haka på SvD:s militärskribent Mikael Holmströms kampanj.

Drevet - det vill säga journalister av kött och blod - vägrar analysera och springer utav bara fan mot målet. Radions program Medierna kommer förmodligen att än en gång avslöja det absurda som sker när mediadrev - det vill säga journalister av kött och blod - är så exalterade att de inte ens kan lyssna på de svar som de får på frågor.

För övrigt ägnade SvD - och tidningens hetsreporter Mikael Holmström - inte många rader på att skriva om de NATO-övningar som regelbundet sker i Norrbotten. För några år sedan övades med 200 stridsplan och ett tusen soldater. På svensk mark. I svenskt luftrum. 26 kommentarer:

 1. Media säljer rysskräck för allt vad tygen håller. Aftonbladet gör undersökningar där man frågar om folk är rädda, ett ja svar och nej svaret delar man i två, då ser det jämt ut. Men visade bara att det är en liten minoritet som lider av irrationell rädsla.

  Gav vi fan i att låna ut halva norrbotten till NATO för att de skall kunna öva krig emot ryssland, så kommer kanske ryssarna sluta öva. Men sån problematisering undviker tidningarna som pesten, det gäller att sälja för allt vad tygen håller och med alla till buds stående medel.

  Tidningarna är dead man walking, i sin kamp för överlevnad allierar de sig med vilka krafter som helst. Kan de inte ta och DÖ nån gång!?

  SvaraRadera

 2. "Det sa böjas i tid - det som krokigt ska bli". Metoderna för att få in Sverige i Nato vet inga gränser ens bokstavligen. Att piska upp rädsla och hotstämning har historiskt inte varit en speciellt fredsfrämjande taktik.

  SvaraRadera
 3. Kanske skulle vi istället satsa på att kunna skydda oss mot attacker av drönare eller ännu hellre arbeta för att de förbjuds för anfall. Om man såg Dokumentär Utifrån om robotkriget så vet man att USA kan angripa mål var som helst på jordklotet inom några minuter. Och att ett stort antal andra länder arbetar på att utveckla sin version.

  I programmet kan man se en advokat i stort sett förutsäga Boston bomberna! Nobelpriset i fred borde gå till honom, Medea Benjamin och andra modiga för deras arbete.

  SvaraRadera
 4. Natos missilstationer ligger mycket nära den ryska gränsen. Ständigt beredda att användas. Det känns onekligen som en större attackförberedelse...

  Det berättas att JAS-plan borde skickas upp för att markera och "vifta med vingarna". Om planen skulle vifta över svenskt territorium så skulle ryssarna inte se dem, eftersom dom vände fyra mil från vårt territorium. Om JAS skulle vifta med vingarna över internationellt vatten så hade det varit försent för de ryska planen hade redan vänt. Mycket onyanserat prat tycks det vara i den här debatten, men det tillhör ju krigsretoriken som nu övas för att skrämma svenska folket in i Nato, som ju länge varit SvD:s målsättning.
  Lena

  SvaraRadera

 5. martin@

  Vi lånade inte ut halva Norrbotten utan hela Norrbotten, eller en fjärdedel av Sveriges yta. Nu skall vi, enligt notiser i lokalpressen, låna ut Norrbotten för att testa de franska drönarna på Vidsels raketbas.

  Om drönarna skall testas på samerna eller deras renar framgick inte av notisen.

  SvaraRadera
 6. Men Sverige är ju redan i Nato?!

  Sverige har a l d r i g varit neutral i ordens rätta mening.

  SvaraRadera
 7. Anonym,
  det är väl ändå skillnad på att vara KK och att gifta sig? :)

  SvaraRadera
 8. Birger, du skriver att Blomgren fått lämna SvD. vad vet du om det. Tvingades han bort?

  MVH

  EW

  SvaraRadera
 9. En fördel med att vara med i NATO är i varje fall att de säkerhetsorienterade korrupta galenpannorna i Fjollträsk får mindre inflytande. När de snodde utrustning från ryssarna med Estonia och fick färjan rammad och sänkt så det var rätt gjort av dom. Sedan fick Bildt konstant ryssnoja. Hur det kan gå. Risken för rena misstag skulle minska med en tvångströja. EU-medlemskap är något annat eftersom landet är på ett sluttade plan inom naturresurser och försörjning och där bara får ett sämre läge.

  SvaraRadera
 10. Den försvarsvänliga bloggen WW ger en annan bild: http://wisemanswisdoms.blogspot.se/

  SvaraRadera
 11. EW: Jan Blomgren blir kvar som kolumnist, men sitt vanliga jobb på tidningen har han lämnat i och med att SvD gjort sig av med anställda hejvilt.

  SvaraRadera
 12. Jan-Olof Rönn har skrivit en bok som heter "Utan media kan du inte starta ett krig".

  Jag ber ånyo att få puffa för den, med anledning av dagens tema.

  Gt

  SvaraRadera
 13. George Orwell välkomnade på sin tid bombflyget eftersom han ansåg att det utsatte krigshetsarna för risken att drabbas av följderna av sin egen hets. Men han hade nog alltför höga tankar om journalisters (och politikers) verklighetssinne. Nuförtiden verkar "verklighet" mest ses som ett fult ord.

  SvaraRadera
 14. En gång ringde jag till en tidigare
  kompis och sade: "Vet du vad Sven Fagerberg nästan sade för fyrtio år sedan sade. Nää.

  Joo, han sa att om omvärlden och vi likaså, avrustade och använde våra resurser till att skapa kulturer på
  jordens villkor, kanske så
  skulle vi ha en framtid.

  Confucius sade till Norrbottningarna.
  Ni finns inte längre ty och emedan
  ni inte längre kan försvara er själva
  eftersom främmande makter numera behärskar både edra sinnen och edra domäner.

  SvaraRadera
 15. Mera krigskopplingar: Idag stod Tolgfors (M) inför KU i Saudi-affären.

  Men han klarar sig tydligen helskinnad undan. Det gör förresten alla aktörer, som intervjuats. De är hala som ålar.

  Gt

  SvaraRadera
 16. KU består av samma personer som sitter med i riksdagen och fattar beslut. Tolgfors tillhörde en av dem. De kliar varandra på ryggen. För politiker räcker det om de gör en pudel och därmed går de fria. För andra människor gäller andra regler och lagar.

  SvaraRadera
 17. Bara det faktum att du använder ordet "missil" istället för det korrekta "robot" visar att du inte har en aning om vad du skriver om.

  SvaraRadera
 18. Och så finns människor kvar som påstår att borgerligt ägda medier är fullständigt objektiva i sin nyhetsförmedling.

  SvaraRadera
 19. Marcus, du förenklar nog lite grand nu. Man brukar säga att missiler kan delas in i robotar som är styrda och raketer som saknar styrning. Ska vi vara riktigt noga har vi således rätt båda två.Men har du någon annan uppfattning så hör gärna av dig igen.

  SvaraRadera
 20. Birger
  När jag hade rett ut detta om missiler så gick jag direkt på förhandsgranska och detta har hänt tidigare, att mitt inlägg då, helt har försvunnit. Varför?

  Du gjorde inte Marcus till din fiende emedan jag försökte göra honom till min fiende.

  Bra då att mitt inlägg försvann tänkte jag och tänker ...

  Roland

  SvaraRadera
 21. Roland, konstigt. Vet inte varför det försvinner, men du är inte den förste som påpekat att detta skett. Jag har ingen kontroll på det, eftersom det är Blogger - och därmed Google - som står för tekniken.
  Hoppas vi utredde det på samma sätt i alla fall...

  SvaraRadera
 22. Birger. Nästan ordagrant.
  Gandhi måste jag läsa ...
  Mina kugghjul som under snurren
  kunde variera sina kuggantal
  det refuserades pga tekniskt fel.
  Nu har jag löst detta rent tekniskt.

  Synd eller inte att frågan nog handlar om något annat. Men vänta Du bara ...

  SvaraRadera
 23. Under de senaste åren med början 2007 har NATO genomfört en rad attackstridsövningar mot Ryssland. Loyal Arrow,Nordic Air Meet 1, Cold Response 1, Cold Esponse nr.2 Nordic Air Meet nr.2 i augusti/september 2012. Cold Response nr.2 var a den allra största med 16.500 soldater i närheten av ryska gränsen och delvis på svenskt område.NEAT är ett jättestort krigsträningsområde där US Air Force för något år sedan tilläts öva bomfällningar på träningsfältet Lomben vid Kalix.British Royal Air Force fick göra samma sak hela året 2011.Jag är förvånad över den ganska lugna ryska hållningen.Särskilt med tanke landets historia av diverse anfallskrig.Vid det senaste förlorade landet 27 miljoner människor.Hälsningar Agneta Norberg

  SvaraRadera
 24. 2007 - Estland, tack vare NATO så tordes inte Ryssland göra mer än öva strid och verbalt hota utanför dess gräns. Trots att man följde de doktriner som skrevs på 90talet om att använda etniska ryssar till att skapa oro och instabilitet i f.d. Sovjetiska republiker

  2008 - Samma sak i Georgien, dock nu startade man ett krig och har ännu inte lämnat Georgiskt territorium. Georgien var inte med i NATO!
  Nästa land som de flesta tippade skulle råka ut för ryssen var Ukraina….

  2014 - Samma sak utspelar sig i Ukraina och Ryssland som under Estlandskrisen och Georgienkriget… Vi har ännu inte kommit till krigshandlingar mellan Ryssland och Ukraina, men Ryssland har nog troligen redan begått krigshandlingar då det är sannolikt att det är Ryska trupper på flygplatsen och i parlamentet… Georgien är inte med i NATO.

  När skall man lära sig att Ryssar/Sovjeter är aggressiva realpolitiker med imperialistisk ådra. Då omvärlden backar så tar dom för sig, då omvärlden sätter emot, så tänker ryssen till och backar undan.

  Att bara undvika konfrontation leder inte till det bättre, ibland måste man stå upp och vara beredda att offra något för andras frihet, demokrati och rättigheter….

  SvaraRadera
 25. 2007 - Estland, tack vare NATO så tordes inte Ryssland göra mer än öva strid och verbalt hota utanför dess gräns. Trots att man följde de doktriner som skrevs på 90talet om att använda etniska ryssar till att skapa oro och instabilitet i f.d. Sovjetiska republiker

  2008 - Samma sak i Georgien, dock nu startade man ett krig och har ännu inte lämnat Georgiskt territorium. Georgien var inte med i NATO!
  Nästa land som de flesta tippade skulle råka ut för ryssen var Ukraina….

  2014 - Samma sak utspelar sig i Ukraina och Ryssland som under Estlandskrisen och Georgienkriget… Vi har ännu inte kommit till krigshandlingar mellan Ryssland och Ukraina, men Ryssland har nog troligen redan begått krigshandlingar då det är sannolikt att det är Ryska trupper på flygplatsen och i parlamentet… Georgien är inte med i NATO.

  När skall man lära sig att Ryssar/Sovjeter är aggressiva realpolitiker med imperialistisk ådra. Då omvärlden backar så tar dom för sig, då omvärlden sätter emot, så tänker ryssen till och backar undan.

  Att bara undvika konfrontation leder inte till det bättre, ibland måste man stå upp och vara beredda att offra något för andras frihet, demokrati och rättigheter….

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.