söndag 17 mars 2013

Vakthundar mot islam och vädjan till våra egoistiska sidor....

Igår var jag i Malmö och drabbades av bland annat detta citat: "Dessutom är den sekulära turkiska eliten, den som är motståndare till AKP och rentav islamofobisk, en minst lika god vakthund som väst mot islam." Detta är skrivet av Sydsvenskans ledarskribent Heidi Avellan. Vakthund. Bilden känns som tagen från en annan tid.

Det påminner mig om TCO:s studiematerial inför folkomröstningen om EU. Där kunde man läsa: ”Det är klart att vi tillhör Europa, det har vi alltid gjort.... Vi har samma kulturarv, samma demokratiska grundvärderingar som resten av Europa. En sådan enkel sak som att vi alla har bröd - inte ris eller couscous - som basföda, förenar oss. Eller att vi så gott som alla har samma Gud. Vi är helt enkelt rätt lika.”

Det kallades folkupplysning och fick statsbidrag men kunde lika gärna vara hämtat från en annan tid med bruna förtecken.

Den här artikeln i DN är för övrigt värd att läsa, den handlar om en del av verkligheten i just Malmö.


Vidare, i Skåneland, tar jag del av en lång intervju med Stefan Löfven som meddelar att jobbskatteavdragen skall vara kvar och att samkörningen med moderaterna, som sätter dagordningen, fortsätter... Kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad, som vill något annat, nyttjas av partistrategerna som ett radikalt alibi för att dra röster till den moderatiserade politik Löfven avser att föra.

Människor har solidariska och egoistiska sidor. Det gäller även medelklassen. Det intressanta är att Löfven är övertygad om att denna medelklass enbart har en egoistisk sida. Jag tror att han underskattar medelklassen. De flesta vill inte leva i ett samhälle som krackelerar när de ekonomiska och sociala klyftorna ökar - för de flesta av oss vet, innerst inne, att det samhället blir rädslans samhälle.

Framför allt kan de flesta klara sig utan att låta en större del av livet reduceras till något för marknaden. De flesta kan städa sina toaletter själva, de flesta är vuxna. Vi kan till och med skänka pengar till Rädda Barnen utan att få göra avdrag på skatten.

Löfven! Reducera inte medelklassen till snöda, snikna ekonomiska varelser - se människor, även medelklassen, som biologiska, sociala och kulturella varelser. Då kommer allt fler också att allt mer växa in i uppdraget att vara riktiga människor, inte kuggar på en marknad.
 
Fast, det är kanske just det du vill - att vi skall se oss själva som producenter och konsumenter och duktiga idioter i ett ekonomiskt hjul som snurrar allt fortare? Det är ju så vi skall vara goda kuggar i det system som bygger på tron om evig ekonomisk tillväxt...

10 kommentarer:

 1. Så du har slutat att leva på politikersocialbidrag Birger? Skönt att höra att en del av er med dubbelt så mycket moral som oss andra också börjat bidra.

  Patrik

  SvaraRadera
 2. Hej, tack för igår i Malmö!! Jättebra.

  SvaraRadera
 3. Människorna gör
  att Jorden dör ...

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte man skall fästa sig alltför mycket för Heidi Avellans sätt att uttrycka sig den här gången, tror inte hon menar riktigt vad där står. Hellre än moderat muslim än en fundamentalistisk kristen. Det är väl fundamentalismen som är hotfull, inte huruvida människor har ett hopp om en gud och hopp om en fortsättning efter döden.

  SvaraRadera
 5. Vet inte om det har med dubbelt så mycket moral att göra att vilja se problem i hur vi ser på varandra, det har väl mer med olika värderingar och erfarenheter att göra. Det är väl klart att papperslösa som flytt från helvetet i Afghanistan har det fruktansvärt jobbigt när de hela tiden vet att de kan bli utvisade dit igen. Avslutningen på DN-artikeln är mycket talande, det är den ansvariga polis-chefen som säger om de papperslösa som gömmer sig:

  – Vem vet? Kanske hade man gjort likadant själv om man varit i deras situation.

  Skulle nästan tro det.

  SvaraRadera
 6. Bra i Malmö, bra hela dan. blir det mer?

  SvaraRadera
 7. Jag skulle vilja tro annat Birger, men den svenska medelklassen har abdikerat från sin roll som väktare av välfärdssamhället. Detta blir samtidigt slutet för Sverige som framgångsnation på sikt tyvärr.

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet om medelklassen. Socialister är materialister (mat på bordet osv) för den egna gruppen och de tror att alla är lika dana. Om (s)kunde se människor som hela människor skulle mycket vara vunnet för (s).

  SvaraRadera
 9. På medelång sikt i Sverige oroas jag mer av islam än av klimatförändringar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.