söndag 17 mars 2013

Sossarna varnar för att regeringen vill införa medborgarlön...

Tre socialdemokrater, som sitter i Socialförsäkringsutredningen, skriver upprört i en debattartikel i moderata SvD, att regeringen vill att de som söker arbete skall få A-kassa. Det strider mot arbetslinjen, hojtar de tre sossarna. Ty hungriga lejon jagar bäst.

Det är så man kan gråta! Nyliberalismens tankegods mer än sipprar in i Löfvens parti. Det flödar in...

Så här skriver de tre sossarna: "Men vi socialdemokrater vill varna för de idéer om ändrade kvalificeringsregler som på sistone har förts fram i debatten. I debatten har företrädare från alliansens partier öppnat för att ge alla som söker arbete rätt till a-kassa, oavsett om de har arbetat tidigare eller inte. Med ett sådant synsätt överger man arbetslinjen, som man tidigare har sagt sig stå för, och närmar sig tanken på en medborgarlön. Detta tycker vi är mycket anmärkningsvärt."

Sossarna skriver vidare i sin artikel: "Två av arbetslöshetsförsäkringens viktigaste uppgifter är att upprätthålla arbetslinjen och att vara en försäkring vid omställning.... För att stödja arbetslinjen är det för oss självklart att arbete måste vara det som kvalificerar en person för att få a-kassa. Du måste alltså ha haft ett arbete som utgör grund för ersättning. Själva tanken med en arbetslöshetsförsäkring måste vara att individen ska vara försäkrad om han eller hon mister hela eller delar av sitt arbete. Bara det faktum att en person söker jobb, utan att tidigare ha haft ett, kan enligt vårt synsätt aldrig berättiga till ersättning."

Och så avslutar man bombastiskt och iklädda gamla goda betongkläder: "... vi kommer aldrig att överge arbetslinjen. Vi kan inte acceptera en arbetslöshetsförsäkring som mer liknar en medborgarlön än en omställningsförsäkring."

Så blir då socialdemokraterna mer moderata än nya moderaterna.

Jag är i och för sig inte förvånad. LO/SAP och Jean Calvin - inte Martin Luther som många tror - har alltid varit fixerade vid arbetet och bidragit till att skapa ångest hos de som är arbetslösa. Idag är 27 miljoner arbetslösa inom EU. Cirka 8 procent är arbetslösa i Sverige. Skulle Fredrik Reinfeldts regering ge många av dessa rätten till A-kassa så skulle det kunna vara ett steg bort mot dagens förnedrande system.

En generell god grundtrygghet - inte med guldkant, men med bastrygghet - borde alla ha rätt till. För nästan alla - och nu svär jag i arbetskyrkan - bidrar till samhället på något sätt. Arbetslös eller inte. Med eller utan lönearbete.

De värden som framställs genom effektivisering, datorisering, robotisering, automatisering, rationalisering borde faktiskt delas på ett bättre sätt än idag av alla som bor i landet.

Varför skall främst de som tjänar pengar på kapital ta hem dessa rationaliseringsvinster - medan de som drabbas av rationaliseringar och effektiviseringar skall bli förlorare?

13 kommentarer:

 1. Baserat på denna artikeln så verkar nog detta med a-kassa vara en trojansk häst bort från medborgarlönen snarare än motsatt:

  http://www.dn.se/nyheter/politik/m-vill-oka-krav-pa-bidragstagare

  Sedan kan man ju diskutera värdigheten också med a-kassan där man fortfarande måste söka jobb 8 timmar om dagen, 40 timmar i veckan.

  SvaraRadera
 2. Har man en snäv syn att bara lönearbete är arbete, samt struntar i konsekvenserna av det som Birger räknar upp i näst sista stycket, blir det konstigheter av den där S-typen. De kanske helt enkelt vill visa att de är 'ansvarstagande' och envisas med att 'ta ansvar' för det samhälle som S en gång bildades för att avskaffa. Eller också funderar de på framtida konsultkarriärer i näringsliv och 'tänktankar' och vill visa att de håller måttet?

  SvaraRadera
 3. oj ..är det verkligen så illa ?
  är s generellt emot medborgarlön?
  tack för att du lyfte fram det,har missat..

  SvaraRadera
 4. Ja det är ingen munter framtid dom lovar oss, Det Socialdemokratiska Lönearbetarpartiet. Och med det nya Framtidskontraktet går dom ännu längre. Eller vad sägs om ”Investeringar i bra barnomsorg innebär att föräldrar kan koncentrera sig på jobbet.”, ”Fler jobb är grunden för allt” och den märkliga formuleringen ”Ekonomin växer när människor växer”. Vi får veta att vi måste jobba mer för att klara välfärden. Vi får också veta att en bra välfärd ger oss förutsättningar att jobba mer.
  Ett märkligt cirkelresonemang. Mer jobb ger bättre välfärd som ger förutsättningar för mer jobb som ger bättre välfärd som ger förutsättningar för mer jobb som ger bättre välfärd som...
  I arbetarrörelsens barndom var välfärd något annat. Den innefattade reformer som semester, kortare arbetstid, mer fri tid, tid för (folk)bildning, skyddslagstiftning på arbetsplatser, subventionerad tandvård, a-kassa mm. Men idag syftar välfärdsreformerna till att skapa ”den sysselsatta människan”. Gick inte något fel någonstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Mycket bra kommentar Michael.

   Radera
 5. Jag skall prata om Gudrun Schyman imorgon och varför hon är en god rethor (talare). Någon här som vill bidra med något?

  SvaraRadera
 6. Facket bryr sig ju aldrig om dem som inte har arbete, så det är ju inte så konstigt att LO:s lydparti intar liknande hållning.

  SvaraRadera
 7. Rethor, vad är det för svengelska, menar du retoriker?

  Schymans främsta styrka är hennes svada, hon pratar oavbrutet så andra inte får en syl i vädret. Självupptaget och respektlöst. Knappast vad jag skulle kalla god talare.

  SvaraRadera
 8. Socialmoderata slavdrivarpartiet.

  SvaraRadera
 9. Har någon nånsin litat på sossarna?!
  De har redan länge sen glömt bort allt vad solidaritet heter. Titta bara på Persson.

  Schyman; hon får redan pension så det skulle vara bra att hon stannar där.

  SvaraRadera
 10. fyfasen för dessa sossar! vilken attityd, man baxnar.

  SvaraRadera
 11. De som en gång har tagit sig in på arbetsmarknaden vill inte betala för de som inte lyckats göra det. Det handlar förstås inte om solidaritet utan om egoism. De här sossarna hoppas uppenbarligen på att befinna sig på rätt sida i tvåtredjedelssamhället eller entredjedelssamhället. Det är både avskyvärt och dumt. Tro dem aldrig någonsin mer om de tar ordet "solidaritet" i sin mun.

  Åtminstone så länge de inte accepterar både medborgarlön och en särskild arbetslöshetsförsäkring för de som dragit på sig höga levnadsomkostnader. De vill uppenbarligen inte bidra till det förra.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.