lördag 16 mars 2013

Att svära i kyrkan

Svaret kommer i juli...
Att svära i kyrkan är titeln på en kommande Steg 3-antologi. Underrubriken är ”Tjugoen röster om evig tillväxt på en ändlig planet”. Några av de kanske mer överraskande namnen jag har äran att sällskapa med i boken är Fredrik Lindström och KG Hammar.

Författarna är: Katarina Bjärvall, Anna Borgeryd, Bengt Brülde, Amelia Bryne, Stefan Edman, Susanna Elfors, Per Grankvist, Pernilla Hagbert, KG Hammar, Pär Holmgren, Alf Hornborg, Anne Jerneck, Sara Karlsson, Billy Larsson, Fredrik Lindström, Stina Oscarson, Christer Sanne, Birger Schlaug, Fredrik Sjöberg, Stellan Tengroth, Anders Wijkman, Lars Wilderäng och Boo Östberg.

Redaktör är Stellan Tengroth som skriver om boken här. Boken kommer, enligt plan, att presenteras i samband med Almedalsveckan i början av juli.

17 kommentarer:

 1. "Några av de kanske mer överraskande namnen jag har den äran att sällskapa med i boken är Fredrik Lindström och KG Hammar?

  Varför är det överraskande?
  KG Hammar visade väl i "Min sanning" prov på att han borde ha en självskriven plats i boken?

  Stellan Tengroth visar med fantastisk tydlighet det omöjliga i evig tillväxt. Såg ett lysande föredrag med honom, då han byggde med klossar. Han tror på den enkla sanningen. "The Impossible Hamster" är en sådan sanning, en liten kort filmsnutt på 1:10 som är väl värd att se och sprida vidare. "Alla" kan se den. Det går inte att skylla på tidsbrist. En ynka minut kan få poletten att trilla ner...

  Spännande vilken bredd i boken! (S) "alla ska med" får plötsligt en positiv innebörd. När (S) kampanjade kring "alla ska med" tänkte jag däremot, med till vad? ättestupan kanske?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Yes!! Äntligen mötas Schlaug och Lindström, om än "bara" i text. Har länge haft en tyst önskan om att ni två ska bilda en turné-duo på detta tema. Och dagens inlägg ger ju ett litet, litet hopp i den riktningen. :-) Tillsammans skulle ni nå en betydligt bredare publik - och ni som team skulle helt enkelt opinionsbilda häcken av Sverige!
  AK

  SvaraRadera
 3. Minst en temakväll i veckan i TV om detta istället för alla skräp- och förytligande tv-program!

  Så här skrev Johan Croneman häromdagen ang en seriös satsning istället för den stora satsningen på melodifestivalen:
  "- som med rätt dramaturgi och projektledare skulle kunna bli det värsta och bästa världen skådat i genren. Och oavbrutet spännande. En ”Vi-går-till-botten-med-detta”-festival."
  http://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-agenda-om-juholts-fall-blev-en-sju-minuter-lang-bokrelease

  SvaraRadera
 4. Under tiotals år i USA har välståndet (medianlönerna) halkat efter tillväxten (BNP per capita) med cirka 1,5 procent om året och det framgår till och med i Wikipedia. I det här centralstyrda och hjärntvättade landet är det svårt att hitta ens tydlig information om saken. Men det finns desto mer tom slagordsretorik.

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gdp_versus_household_income.png

  I båda länderna har tillväxten planat ut. Spridningen mellan kurvorna är mindre här än i USA och det beror bland annat på en mindre välståndshöjd att falla från, militära neddragningar och landets extremt stora fördel av globaliseringen. Det är en tidsfråga innan välståndet långsiktigt minskar med 1-2 procent om året även här.

  En annan analys av naturresursernas andel av BNP och vad det betyder för nettot som människan kan sätta sprätt på visar ungefär samma scenario mot noll. Skulle tillväxten minskas av politiska påhitt så kommer välståndsminskningen och kollapsen bara fortare. Det svärs inte i kyrkan utan tramsas.

  SvaraRadera
 5. Tvärtom Minskas inte tillväxten av "politiska påhitt" så blir kollapsen mer kännbar. Vi skulle uppleva det som om den kom fortare. Det är dags att ställa om både på ett inre och yttre plan.

  SvaraRadera
 6. Skulle man provocera fram kollapsen med säg en halverad arbetstid så blir den knappast mindre plågsam. Varför ska man då hitta på sådant? Det måste vara bättre att förbereda landet i rent egenintresse på ett stopp i den internationella handeln och ta de välståndsminskningar som det innebär, vilket bland annat är att införa livsmedelstullar som i Norge och Schweiz, utvinna alunskiffern, göra metanol istället för papper, stoppa invandringen, bygga ut vattendragen och stoppa de systematiska befolkningsgeografiska snedvridningarna. Arbetstiden är bara ett resultat av välstånd och inget instrument för något. Välståndsminskningen som följer av sådant (inte invandringen) skulle öka arbetstiden. Steg 3 bedriver ett slags avancerat populistiskt flum. Att svära i kyrkan är också tramsigt.

  SvaraRadera
 7. "Varför ska man hitta på sådant?"
  Om man ställer om innan en fullständig kollaps är ett faktum, har man större chans att bygga upp något bättre. Något hållbarare.

  SvaraRadera
 8. En fantastisk dag i Malmö! Fullt med folk, i bänkar, på golv, i foajén!! Var fanns svt??? Sånt tryck11 Birger inledde och det var rena explotionen! Nina Björk lysande, Roland Paulsen fantastisk osv.... Allt vändes upp och ner, ååååhhhh om partierna varit där och lyssnat!!
  Mer äv detta, i hela landet så blir det revolution!

  SvaraRadera
 9. Massinvandringen är ett säkert sätt att tidigarelägga kollapsen. En mängd annat på den gröna agendan inklusive mindre arbete gör det också. Utan importen av det mest nödvändiga för kortsiktig överlevnad ökar problemen exponentiellt med befolkningen och vissa måste bara bort. Om det sker under ett år av något oförutsett blir det en procentuell befolkningsminskning minst lika stor som under digerdöden, men nog med ett betydligt större kaos. De korrupta makthavarna med sina verklighetsfrämmande teorier om en hållbar utveckling och omställning gör tydligen allt för att landet ska kollapsa så fort som möjligt. De lever i en fundamentalism utan kontakt med verkligheten på liknande sätt som udda religiösa sekter.

  SvaraRadera
 10. Omedvetna människor gör
  att JORDEN dör !

  SvaraRadera
 11. Urban Persson De korrupta makthavarna talar inte om omställning. De talar om fortsatt evig tillväxt som ett fullt möjligt mål. Det kan mycket väl jämföras med sekterism då man både är blind och döv.

  SvaraRadera
 12. Makthavarnas prat om tillväxt säger inget och är som när den religiöse säger halleluja. På liknande sätt är det med en hållbar utveckling och en omställning till något sådant, vilket är precis lika omöjligt som en evig tillväxt. Allt det här är trams och inget att bry sig om. Det enda som vi vet är att det blir en universell kollaps och att den kan försenas och att det finns en rationalitet för detta. Det krävs bara den minsta analytiska förmåga. För somliga är jorden platt. Här finns makthavarnas största fasa och det är väldigt fundamentalistiskt.

  Makthavarna är samtidigt inte dummare än att det fattar att den universella kollapsen kommer på liknande sätt som den korrupte påven Urban VIII fattade att jorden var rund. Den centralstyrda politiskt religiösa apparaten klarar bara inte av att acceptera detta.

  SvaraRadera
 13. Urban Persson "Det enda som vi vet är att det blir en universiell kollaps och att den kan försenas och att det finns en rationalitet för detta."

  Om vi vet det så försöker vi försena den. Omställning en inre som leder till en yttre omställning är det rationella sättet. Då har vi åtminstonde försökt. Annars så har vi gett upp.

  Det är inte bara "Den centralstyrda politiskt religiösa apparaten" som inte klarar av att acceptera detta.
  Utan även de flesta andra. Detta vet makthavarna och politikerna som är deras hantlangare.

  Hallelujah! Ärad vare överdriven konsumtion och drömmen om evig tillväxt.

  SvaraRadera
 14. Urban Persson. Har du gett upp?

  Varje individ som har öppnat ögonen inför det utnyttjande som dagens levnadssätt utgör har också ett ansvar för att motverka denna dårskap.

  "Makthavarnas prat om tillväxt säger inget..." Det säger en hel del om hur okunniga vi är i vår egoistiska ha lusta. En lusta som skapar stort lidande för många människor, annat liv och planeten.

  Urban. För att förändring ska kunna ske behöver vi ändra vårt sätt att tänka. Hur du tänker och handlar praktiskt vet jag inte. Det jag går efter är ditt senaste inlägg och där ser jag en låt gå mentalitet som uppfattas som - att allt är trams och inget att bry sig om. Planeten, människor och annat liv som utnyttjas är inget trams - det är en verklighet.

  Christer

  SvaraRadera
 15. Hej Urban Persson
  Jag delar vissa delar i din analys, medans jag ryggar tvärt för vissa, vilket får mig att förstå att vi har lite/mycket (!?) olika grund.

  Vad är din bild av det ekologiska läget, och vad är din bild av det alternativa samhället som du vill se och ta steg emot?

  Jag frågar dig eftersom jag absolut inte vill se någon ytterligare utbyggnad av vattenkraften, vilket tydligen du ville, för mig oklart varför, liksom jag undrar hur du ser på nuvarande utbyggnad med dess stora problematik!?

  SvaraRadera
 16. Att ta privata steg mot något alternativt samhälle för egen och andras överlevnad är meningslöst. För privat del är det för tidigt att göra annat än att exempelvis handla i affären och för det allmänna fås ingen påverkan. Om tillförseln av bränslen och livsmedel bryts så är det kört på alla plan. Det enda möjliga är nationella beslut. Inom invandringen och jordbruket är dessa en katastrof. Makthavarna är totalt korrupta. De ska frälsa världen från koldioxidutsläpp, svält, censur, diktatur, föräldralösa barn, rasism, dödsstraff, krig med mera. Nästan allt de gör är galet.

  Mer vattenkraft torde försena kollapsen, även om el kanske inte kommer att kunna bytas mot annat för kortsiktig överlevnad. Innan dess, när den kommer om kanske 40 år, torde sådant förstärka ekonomin. Billig el är bra för industrier, välstånd, sysselsättning, självförsörjning med mera. Mot detta står mindre turismfördelar, sportfiskeintressen och kanske att någon art av tusentals blir utrotat. Vad är detta värt om kollapsen kan försenas i flera år och det blir bättre tills dess?

  Det är förvisso inte så självklart inom vattenkraften som inom annat. När kollapsen kommer så är det nog mindre industri och elförbrukning. Med mer vattenkraft kan kärnkraftverken lättare göras mindre farliga och de behöver inte drivas fram till den dagen personalen inte kommer till jobbet därför att elräkningar inte betalas eller betalningssystemet har slutat fungera av elbrist.

  SvaraRadera
 17. Redan de gamla grekerna visste att jorden är rund. Även under medeltiden.
  Att Urban VIII även visste att jorden är rund säger absolut ingenting om Urbans kollapsteorier.
  Urban Persson ser ut att vara färdig för tvångsvård avseende sin verklighets och människouppfattning, tyvärr finns det inte längre tillgängligt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.