tisdag 5 februari 2013

Kor och korkar


Aktion mot Harpsund: släpp korna lösa!
Sextionio kor i Sörmland är stulna. Om dom nu är det. GW håller show i teve. Polisen i Katrineholm lägger ner undersökningar. GW kallar polisen för "trötta buteljkorkar". Chefsåklagare menar att GW inte vet vad han pratar om. Ikväll lär han slå tillbaka. Spänningen är olidlig.

I gränstrakterna till de stulna korna ligger regeringens eget sommarnäste - Harpsund. Om detta skall jag passa på att berätta när jag ändå är i kotagen.

På Harpsund stals inte kor, men däremot stal man under många år deras rätt att få leva ett rimligt koliv. Korna fick inte gå ut, trots att det var regeringens egen gård det handlade om. Mot detta demonstrerades, i början på 80-talet. I akt och mening att förändra djurskyddslagen så korna skulle få se solen.

Korna har det bättre inne, sa rättaren på Harpsund. Där slipper dom flugor och taggtråd. Apropå buteljkorkar... Han sa det i teve. Bra sagt, sa vi, och insåg att människor skulle bli förbannade och statsministern illa berörd.

Korna släpptes ut så småningom. Det hade blivit för pinsamt annars. Den nya djurskyddslagen lanserades och klubbades. En av portalparagraferna lyder: "Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt."

Men det sistnämnda gick förstås inte an... Så man skapades så kallad praxis som gjort att avståndet mellan lagtexten och verkligheten för det enskilda djuret är ungefär lika långt som mellan Harpsund och närmsta svarta hål i kosmos.

Idag kan man konstatera att Sverige har en fin lag som inte betyder just någonting. Den nationella självbilden är förljugen. Ungefär som när The Economist berättar sagan om Sverige som ett ekonomiskt modelland utan att glutta i kolumnen över hushållens skulder... Apropå buteljkorkar.

Bilden av den goda djurvården värnas av sådana som lantbruksminister Eskil Erlandsson. Lagen, som ofta beskrivs som världens bästa djurskyddslag, fungerar som kuliss framför det som ingen vill se. Den som sett hur höns och grisar får leva sina liv, sätter alltför gärna köttet i halsen. Därför vill man att så få som möjligt skall se.

Kunskap hos konsumenter är något näringen skyr. Bilden man vill förmedla är att det är ständig vår på Bregott-fabriken och att lantkycklingarna (upp till 9 höns per kvadratmeter) är lyckliga över att få läggas på fat på fredag. Grisar kan ha tillgång till en kvadratmeter var. Det är det som i lagen kallas att ge dom möjlighet att bete sig naturligt. Apropå buteljkorkar.

Biffkor, det vill säga tjurar, behöver aldrig gå ut. Inte kalvar heller. Så kalvfilén har förmodligen aldrig sett solen. Men det kanske slinker ner ändå. Vi kan ju alltid förtränga hur det står till. Det är också en överlevnadsstrategi. Apropå... ja, ni vet.

Kor är vackra djur, som inte bör stjälas. Om detta är Mats Ottosson och jag nog överens. Vi har pratat om kor i Kunskapskanalen. Klicka på bilden.PS!
Hittar polisen inte 69 stulna kor så är det klart att man inte hittat de cyklar familjen blivit av med genom årens lopp...

23 kommentarer:

 1. Hörru, nu har du ställt till det! Den nya avslutningen på inläggen gör mig så nyfiken att jag inte kommer ur din blogg på timmar. Kommer försent till jobbet.

  SvaraRadera
 2. Är det verkligen Robert som syns nedtill? Liknar ju en prins ☺


  ...............................................................
  Men du. Om vi är medvetna om att kor, grisar, pullor etc är kännande varelser med förmåga att uppleva skräck, glädje, kåtnad mm, varför ska vi då beröva dem livet, äta av deras kroppar? Varför ska vi bidra till att de får fortsätta lida?

  Om vi vill få till stånd en bättre värld, ska vi inte då börja med oss själva?

  Gt

  SvaraRadera
 3. Så sant Birger men för att vi skall kunna åtnjuta vårt kött i bästa välmåga vill vi nog inte veta och farbror Eskil vill inte heller att vi skall veta för då får vi svårt att tugga.

  Kycklingar lever 31 dygn. De har ljus och värme 24 timmar i dygnet för att de oavbrutet skall äta och snabbt uppnå slaktvikt. Sista tiden av deras liv är förenat med stor plåga. Alla organ är andsträngda pga av extrem övervikt och benen har svårt att bära den övertunga kroppen.

  Gunilla

  SvaraRadera
 4. Så, vad hindrar från att besöka dessa hemsidor?

  www.vegetarian.se
  www.vegan.se
  www.vildasnan.se

  Gt

  SvaraRadera
 5. Gt, visst ska vi äta mer vegetariskt, men att vi skulle få en strukturell övergång till att inte äta kött är lika omöjlig som oönskad. Vi behöver djur i landskapet, om inte annat. Dessutom är människan ett rovdjur, och precis som vargen eller tigern äter vi kött. Det bästa är om vi ser köttet och fisken som ett tillägg till den vegetariskt baserade kosten och att vi istället för att vräka i oss kött utan att ta etiskt ansvar betalar vad det kostar att hålla djur på ett anständigt sätt. Jag ser däremot inte motståndet mot själva dödandet, om det sker på ett icke-plågsamt sätt, som ett argument mot att vi skall äta kött. Birger har väl själv haft både höns och får och jag har läst någonstans att han slaktat själv. Vilket jag nog tycker är en rimlig åtgärd om man själv äter kött. Att inte våga slakta, att inte ta hand om ett dött djur utan smita undan genom att bara gå på ICA och köpa plastförpackat för att man inte vill se hur det går till är fegt och hycklande.

  SvaraRadera
 6. Gt 08:44.Varför ska vi börja med oss själva? Det ju andra som ska börja med sig själva.

  SvaraRadera
 7. Det dåliga djurskyddet får mig att tänka att det inte spelar någon roll var jag får mitt kött ifrån. Skillnaderna mellan olika länders djurskydd är på skalan dåligt, sämre, sämst.

  SvaraRadera
 8. Den som nödvändigtvis ska äta likdelar borde avkrävas att också slakta djuret i fråga!

  SvaraRadera
 9. Om man använder fel ord kan det lätt bli missförstånd:

  Vad jag vet är det bara döda människors kroppar som kallas lik. Hoppas det inte finns några kannibaler här på sajten. Döda djurkroppar brukar i så fall kallas kadaver.

  SvaraRadera
 10. Djur som djur, lik som lik, kadaver som kadaver, oavsett ordval.

  SvaraRadera
 11. Din senaste kommentar antyder att du jämställer kannibaler med människor som äter kött. Kan förstå hur man resonerar sig fram till en sådan ståndpunkt, men har ändå svårt att hålla med.

  SvaraRadera
 12. Ibland kan ett drastiskt ordbruk förhoppningsvis ruska om lite. I bästa fall blir tanken hos läsaren att det är makabert att äta andra varelsers kroppsdelar. I synnerhet som vi mår så bättre bättre om vi avstår.

  SvaraRadera
 13. Men Eskil Erlandsson och hela bonderörelsen bedyrar ju att korna går ute och betar på ängar och hagar. Och att en köttskatt skulle innebära att det öppna landskapet försvinner! Hur hänger det ihop egentligen? Vem slirar på sanningen?

  SvaraRadera
 14. Vi kan väl leva i symbios med djuren. Fåren håller landskapet öppet. Vi ska givetvis inte döda dem som belöning. Alla varelser har rätt till eget liv.

  Hur kan någon empatisk människa se in i en kos fromma ögon och sedan ge henne ett dödande skott? Hur är hjärtat konstruerat hos dem, som klarar sådant utan att kväljas, utan att få mardrömmar om natten?

  Har hört att nybörjar-jägare
  och -slaktare måste övervinna en känslomässig tröskel innan de kan döda det första djuret (förr startade man med en slaktsup för att döva samvetet). Sedan går det lättare och lättare. (Samma mekanism som hos massmördare?)

  Eller när vi läser om Gullefjun för de små barnen. Hur tror du att det känns för de små, när de får veta att Gullefjun, symbolen för det mjuka, trygga och kärleksfulla,
  plötsligt halhuggs och grillas och ges som "kycklingklubba" till samma barn?

  Att man kan äta kött, bara man vet att djuret varit "lyckligt" ända fram till slaktbänken, hur tänker man då? Har man hört talas om begreppet cynism?

  Vad är det för sorts generation vi vill fostra? Och hur kan man
  förvänta sig en fredlig värld med en sådan matkultur?

  SvaraRadera
 15. Universitetet i Warwick har gjort en studie på 80.000 britter som visade att det mentala välbefinnandet ökade med konsumtion av frukt och grönt. Den maximala effekten kom vid sju portioner á la 80 gram. Det är bara en tiondel som äter så mycket, medan en fjärdedel äter en portion eller inget alls.

  Den enda rekommendationen som finns idag är att äta fem portioner för att skydda sig mot cancer. Ingen studie har tidigare gjorts på samband mellan psyke och konsumtion av frukt och grönt.

  Professor Sarah Stewart-Brown är förbluffad över det starka sambandet. Det var helt oväntat enligt henne.

  SvaraRadera
 16. Anonym 7.39, din argumentation gör mig orolig eftersom den bygger på svaga historiska kunskaper. Vi kan bortse från att några av historiens värsta förbrytare varit vegetarianer, Hitler är ett exempel. I Sverige är det ju knappast den vegetarianskt präglade hälsorörelsen som under 1900-talet stod för humanism och förståelse. Läs på historien så får du se hur denna rörelse varit intimt förknippad med rasism och blodsbandstänkande. Den vegobundna hälsorörelsen var i mångt och mycket densamma som den extrema högern. Så kom inte och påstå att köttätande fostrar onda människor på värre sätt än vegetarianismen gjort. Det är lika illa i båda lägren.

  SvaraRadera
 17. Anonym 7.39, din argumentation gör mig orolig eftersom den bygger på svaga historiska kunskaper. Vi kan bortse från att några av historiens värsta förbrytare varit vegetarianer, Hitler är ett exempel. I Sverige är det ju knappast den vegetarianskt präglade hälsorörelsen som under 1900-talet stod för humanism och förståelse. Läs på historien så får du se hur denna rörelse varit intimt förknippad med rasism och blodsbandstänkande. Den vegobundna hälsorörelsen var i mångt och mycket densamma som den extrema högern. Så kom inte och påstå att köttätande fostrar onda människor på värre sätt än vegetarianismen gjort. Det är lika illa i båda lägren.

  SvaraRadera
 18. Mjölkbönder behöver hjälp. Svensk mjölk eferlyser snabbare utbetalningar från EU, samt färre och enklare regler för svenska bönder. Annars har vi snart inte någon mjölk kvar så skriver man i ett pressmeddelande.

  Alltså mjölkbönder behöver hjälp inte köttbönder? Vi kanske ska börja skilja på vad djuren verkligen ger oss och vad vi tar?

  Ger de oss frivilligt sina kroppar? Nej, men de ger oss annat mjölk, ägg. Hur lönar vi dem? Genom att alla ska lära sig att döda? Då förstår vi ju åtminstonde vad plastförpackningarna på ICA innehåller. Ska vi lära barnen att stå med köttyxan i högsta hugg redan i späd ålder? Ska vi vara deras vägledare på det viset? Låta dem gulla med familjens djur för att sedan skära halsen av dem.

  Det låter som barbari. Det låter som om vi är djur och inte människor. Som om vi inte har förmågan att mentalt välja. Det låter som om evolutionen går väldigt sakta...Handlar förresten evolutionen om höger eller vänster? Heller är det mänskligt hittepå?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Kan tillägga att hönan ger oss inte frivilligt t.ex. ägg. Men livet eller äggen... En ko vill däremot bli mjölkad. Så visst går det att låta kor gå frivilligt till ett bås när de vill bli mjölkade. Varför kan vi inte ha djur i landskapet om vi inte äter upp dem?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Lisbeth:

  Med din logik skulle vi inte heller kunna ha ett militärt försvar om inte alla lärde sig att döda andra människor. Dvs de som står utanför har inte rätt att ta del av den fred och frihet som försvaret borgar för.

  SvaraRadera
 21. iblandekonomi Min "logik" säger mig att det mesta bygger på feltänk. T.ex. att djuren endast är till för oss människor. Lyssnade till KG Hammar igår "Min sanning". Delar mycket av hans tankar kring t.ex. vapenexport. Men nu gällde det djuren...Dem som vi gärna pratar bort.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Gullefjun är inte symbol för trygghet. Gullefjun är snarast en symbol för hjälplöshet.

  Historien kan uppvisa barbarer oavsett hur de personligen levde.
  Vegetarismen blir inte sämre av att Adolf Hitler, som hade magproblem, av sin livläkare
  ordinerades veg.kost under en kort period. Många äter sådan mat av och till, då oftast av hälsoskäl, sällan etiska dito.

  Historien kan förvisso också uppvisa rena rasismen inom hälsorörelsen på
  1930-talet. Waerlands Solvikingar hyllade det starka och vackra, precis som nazzarna gjorde. Men mig veterligt sa Waerlandrörelsen inget illa om t.ex. judar. De lobbade inte, vad jag vet, för att Sverige skulle stoppa judar som flydde från Tyska riket.

  Det gjorde däremot Bondeförbundet och LO. I syndikalistiska Arbetaren hade "Ottar" Jensen en spalt, där hon även puffade för rashygien.

  I början av 1900-talet var fredstanken i antågande. Föreningar bildades för fredens bevarande. Kriget mot Norge avvärjdes, kanske delvis för att Svenska Freds hördes. År 1903 bildades Sveska Vegetariska Föreningen (se hemsida) av förläggaren J L Saxon. Fred och kärlek står således alls inte ivägen för ett vegetariskt leverne och vice versa.

  Alltså åligger det Skapelsens krona att även ge Gullfjun kärlek och trygghet.

  Historien lär oss mycket, för den som vill läsa.

  Gt

  SvaraRadera
 23. Vet någon om det finns kramdjur som är vegetarianer? Pyttesmå hästar lär finnas. Kan man ha dem i knät och gulla med dem?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.