söndag 16 december 2012

Julfester på Helgeandsholmen


Tio procent får SD i dagens SIFO.
Mörkret lägrar sig kring det stora huset på Helgeandsholmen i Stockholm. Svanarna på Strömmen fryser. 

Men i det stora huset är det varmt och gott. Där firas tiden för advent, såsom traditionen påbjuder. Partierna har sina julfester. Och under inverkan av doft och smak från gammaldags glögg har partiledarna känt sug efter det som varit. 

Fredrik Reinfeldt, det gamla konservativa partiet, började under den ljuva glöggens inverkan tala om gamla tider, gemensamt ägande och började förfasa sig över privatiseringens avarter... Och beordrade 08-kollegan Batra skriva en debattartikel till DN på detta tema.

Julfirande Åkesson hade redan innan förfesten smakat på ordet rörande och kom på att något riktigt rörande vore att bjuda in pensionärer till sin fest, vilket visade sig vara en smart strategi. Pensionärerna skockas hos Åkesson och drömmer om tider när glöggen var redigt spetsad med äkta svenskt hembränt.

Under mitt snabbbesök i riksdagen kunde jag  notera att intressanta ting utspelas på julfesterna, Annie som drack skumpa med Stureplanscentern, miljöpartister som skaldade och Löfven som glad i hågen undrade var Daritet ligger någonstans.

Mer om allt detta finnes att studera i min julkrönika i alltid lika välinformerade BT. Läses lämpligen här

19 kommentarer:

 1. Mycket rolig krönika!

  SvaraRadera
 2. Tycker det är o... roligt
  "Det gemensamma ägandet är och förblir starkt i Svergie..."
  Ska bli intressant att se hur det blir med det. EU som är vår politik står för fullständig privatisering.
  Fler krig än snuskrig att vänta alltså...?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Härliga läsning om SD:s nya rekordsiffror/Ragnar

  SvaraRadera
 4. Vikingablodet svalla
  SD för alla.
  Tillbaka till gamla tider
  så vi av inavel åter lider.
  Jimmie är frälsaren vår
  ty vi tänker med våra tår.

  SvaraRadera
 5. "Julfirande Åkesson hade redan innan förfesten smakat på ordet rörande..."

  Fenomenal trippeltolkning! Du är sannerligen ett litterärt unikum. :-)
  AK

  SvaraRadera
 6. Ps Bäst att du ser upp, bildtexten riskerar att tolkas som en flirt med sd. "Ett (visst språk-)rör (vore) bättre för partiet"
  Beklagar min taskiga humor. :-)
  AK

  SvaraRadera
 7. Inget att beklaga sådant som inte går något att göra åt...:-)

  SvaraRadera
 8. Kul vers ovan. Låt oss leka lite med rimmen, även om mitt blir både lågt och trubbigt:


  Snart bjuds väl även kåsörer
  till Åkes fest med likörer.

  Då lägger de av allt prat om rasism.

  Då sväller kammen av nationalism.

  Allt under SD:s honnörer.


  Gt

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agendasön dec. 16, 04:27:00 em

  Moderaterna har alltid varit semisocialister. Bra att det visar sitt rätta ansikte så inga liberaler får för sig att rösta på dem

  SvaraRadera
 10. På 1800-talet var Högern helsocialister, genom att t.ex. lägga ägandeskapet till rikets viktigaste järnvägar i folkets händer. Så uppstod Sveriges Statsbanor.

  Högern har alltid varit mån om den starka staten. Där har de samsyn med S-partiet. (Partiellt även i frågan om kvinnlig rösträtt, har jag hört.)

  Men Högern omstöptes ju till Moderaterna, senare Nya Moderaterna. Därmed föll en del av deras "socialism".

  Men det jämnades väl ut genom att Socialdemokraternas Björn Rosengren började nedmontera denna -ism. Därför borde M & S åter ganska lätt finna varandra.

  Gt

  SvaraRadera
 11. Strålande!
  Annie skulle nog kunna få fart på vilken fest som helst, men knappast styrfart på partiet.

  SvaraRadera
 12. Tusen nya medlemmar till SD under en månad impar förstås. Men hur många av dem är rutinerade politiker?

  SvaraRadera
 13. "Annie skulle nog kunna få fart på vilken fest som helst, men knappast styrfart på partiet."

  Ja hon vill få fart på den fria invandringen. Vi är med i EU kanske har hon glömt det. Därför så måste vi följa de regelverk som EU har satt upp.

  Om vi verkligen vill riva gränser, så kan vi börja med att riva den egna tomtgränsen och eventuella staket som vi har satt upp mot omvärlden.

  Handen på hjärtat. Undrar hur många som är beredda att göra det?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Lisbeth. Kan det vara så gement att människan till sin natur gillar att ha ett litet revir för sig själv? En yta där en själv får bestämma hur det ska se ut? För att inte typ rådjur ska käka upp allt i täppan har en staket runt om. Inne i bostaden vill en inte att någon annan ska bestämma tapetval, väggdekor, möblemang mm.
  Lite lågt va?

  Det tyckte nog ivf 1960-talets vänster, som gav uttryck för sin avsky mot kärnfamilj och annat reaktionärt, genom att bilda storfamiljer med öppna gränser i alla avseenden.

  Jag hade en brevvän i en sådan familj. Han verkade inte särskilt lycklig.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Gt Ja och en del kräver större revir än andra. Vi kanske var och en ska titta på hur stort revir vi har och hur stort vi egentligen behöver? Bäst att undanröja eventuella järnrör ifall någon obehörig tar sig in. Kan man inte likt djuren pinka in sitt revir? En del påstår ju att vi är djur.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Ja, Lisbeth, det är redan gjort. Syns bra i snön.☺

  Men visst handlar det väl om en typ av egoism? I så fall får vi nog skilja på negativ sådan resp. positiv. Att roffa år sig är uppenbart negativ dito. Medan att andas är exempel på positiv.

  Gt

  SvaraRadera
 17. På min gamla No Fear t-shirt står det:
  "If U aren´t living on the edge you´re taking up 2 much space"

  Dagens debatt om invandring har nästan INGET att göra med medlidande och medmänsklighet!
  Idag är det mer av så kallad arbetskraftsinvandring, inga höjda ögonbryn över vad och varför det är kaos i olika länder, och bara lite fokus på flyktingar.

  Den fysiska storleken på tomten har nuförtiden föga att göra med det "rum" man egentligen tar i anspråk, även om arialägande, och uppvärmd bostadsyta spelar viss roll.

  För två generationer lite drygt tillbaka här i Sverige kunde man vara självförsörjande på den fysiska arialen - sedan kom oljeimperalismen att breda ut sig.

  Om det är något som mer än något annat säger något om vårt "reviranspråkstagande" så är det framförallt faktorn A(köpkraftens storlek). Vi svenskar tar redan ett större utrymme i anspråk än vårt land, både i tid och rum, så att vi är glesbefolkat är inte att förstå som ytterligare utrymme så länge vi inte utnyttjar andra länders och generationers miljöutrymme.

  Formeln I = P x A x T borde alla kunna, samt fundera över. Det är engelska och kan översättas med:
  Påverkan/Impact = Befolkningsmängd/population x köpkraft/Affluence x teknikkaraktär.

  Över hela Jorden är förutsättningarna olika, beroende på jordmån, klimat, djurliv m.m., före oljeimperalismens/kapitalismens tidevarv var detta faktum just ett faktum, men idag kan den med pengar där lättillgänglig energi, arbetskraft, produkter etc. kan köpas, bo och leva typ precis vartsomhelst.

  Att slå ner på alla kulturer som är mindre formade av dagens högenergiintensiva oljekulturer som t.ex. Sverige är korkat - då dessa kulturer förstås är närmare något uthålligt än vad vi oljedopade kulturer är i detta nu.

  Vilka krafter är det då som trasar sönder alla dessa kulturer som folk flyr ifrån, är det krasst våra egna plånböcker och förda handelspolitik etc., eller är det utöver det också några maktfullkomliga krafter som mer utstuderat också raserar kultur efter kultur...

  Repetion: Ekologiskt fotavtryck beror främst av vår köpkrafts storlek (= A, i formeln IPAT).

  SvaraRadera
 18. Läser i lokaltidningen, "Papperslösa jagas i t-banan.
  Att polisen kollar plankare.
  Svergie gick med i Schengenavtalet 2007. Gränskontrollerna togs bort.
  Inre utlänningskontroller däremot görs i form av någon tjänsteutövning. Så T banan är en plats. Nästa gång vi ser en person åka fast, så kan vi betänka att den personens uppgifter blir kontrollerade. Alla poliser i EU har som uppgift att utföra de här inre utlänningskontrollerna.

  Det ligger mycket i det du skriver Tom. "Dagens debatt om invandring har nästan INGET att göra med medlidande och medmänsklighet."

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.