fredag 16 november 2012

Palme, call girl, Händel och testiklar

I frukostmatsalen på det stora hotellet med de många böckerna blir det prat om Call Girl, ni vet filmen som berättar att Palme nyttjade underåriga flickor.  

Regissören Mikael Marcimain påstår att det som är filmens statsminister inte är en bild av Palme. Alla som sett filmen ser och hör att det är Palme. Regissören må vara bra som regissör. Men ynkligt feg som inte vågar stå för det mest uppenbara. 

Carl-Michael Edenborg är i alla fall inte feg. Han skriver i boken Mitt grymma öde att Händels morsa var pedofil. Morsan kröp ner i lille Friedrichs säng och våldförde sig på honom.  Om något av detta vet förstås inte författaren ett dugg.

Vad jag gör i en frukostmatsal på ett hotell? Jo, jag ska till SVT för Gomorron Sverige och dess Nyhetspanel.

Tillbaka till Palme och Händel: Bilden av Palme som utnyttjande av underåriga kommer att sitta där den sitter hos många. Om inte nu så senare. Ingen rök utan eld. Filmen lär visas i många länder, och leva kvar länge. Att Palme utnyttjade minderåriga, får man tydligen hävda. Liksom att Händels morsa var pedofil.

Huruvida modern var pedofil och kröp ner i unge Friedrichs säng har förstås Carl-Michael Edeborg inte en susning om. Likt förbannat kommer alla som läser boken - nu och i framtiden - att ha den bilden framför sig när de hör Händels musik. Ingen rök utan eld. I boken får vi också bilden av att Händel själv skurit testiklar av små gossebarn i jakten på de perfekta ängeln i form av kastrater. Testiklarna har han, enligt bokens historia, burit med sig i fickan. Marigt att lyssna till Hallelujakören efter detta. Boken lanseras som den ocensurerade versionen av Händels liv...

Jag har också skrivit en bok om en död man från verkligheten, men då framgick det i alla fall på framsidan att det var en roman.

Sägas skall att Carl-Michael Edenborg rörs till tårar av Händels musik. Det gör jag också. Om detta ska vi prata i Kunskapskanalen så småningom.
26 kommentarer:

 1. "Ingen rök utan eld". Sedan är trosuppfattning, sladder, skvaller och förtal i full gång.
  /C/

  SvaraRadera
 2. Uppfriskande höjning av diskussionsnivån i slutet hos SVT, Birger! Keep up the good work!

  /Andreas

  SvaraRadera
 3. Jo, det är så det är. Och det är tragiskt, vi vill så gärna göra berättelser.

  SvaraRadera
 4. Birres inlägg var nog svar på kommentaren före Andreas...

  SvaraRadera
 5. Joakim
  Det hjälper nog föga att bara putsa på programförklaringen för att attrahera väljare.
  .."luft och kärlek" är väl en väldigt fin grund att bygga vidare på. Tänk om fler vågade välja bort stressen i storstan och levde närmare det äkta hållbara livet.
  Kasta dig ut i det okända och alla dina dolda förmågor kommer fram. Alla sinnen som inte platsat får då fritt spelrum.

  När det gäller språkhanteringen avsåg jag främst ordsnobberi, läsförståelse och meningsbyggnad. Ordsnobberiet tillhörde väl mina farföräldrars tid.
  Politiker och myndighetspersoner får absolut inte lägga ut dimridåer eller slå folk i huvudet med udda ordval (järnrör) på det sättet.
  Bara när det behövs för preciseringen, aldrig annars. Vintage-upplevelser får vi skaffa på annat sätt, inte genom ålderdomligt språkbruk.
  Syftningsfel kan ge förödande missuppfattningar, och dessa blir tyvärr allt vanligare.

  Birger är ett stort föredöme i sin språkhantering, trots mycken kunskap kan han tradera sina insikter lättläst.
  Youtubeklippet kan du skippa med gott samvete. Det visar bara hur ni män generellt är funtade, men det vet du säkert redan.
  Ha en underbar helg.
  IQ

  SvaraRadera
 6. Hade Birger TRE/undrar IQ

  SvaraRadera
 7. Birre? Det låter inte så respektfullt, särskilt från någon som är anonym. Vad jag vet (utan att veta säkert) så är inte Birger särskilt glad i sådana smeknamn.

  IQ, luft och kärlek är fantastiskt fint. Men tänker du dig att jag ska ockupera någon ladugård någonstans?

  I mitt liv väljer jag bort väldigt mycket av den klassiska stressen i storstan. Bara så att du vet.

  Ordsnobberi, ja. Läsförståelse? Menar du att jag missförstår dig genom att läsa slarvigt? Meningsbyggnad? Att jag har fräckheten att använda bisatser?

  Jag bryr mig faktiskt inte om att respektera dagens tidsanda av ytlig anti-intellektualitet. Jag tycker att det finns skönhet i språk. Det står jag för. Samtidigt inser jag givetvis att språk främst är kommunikation och lite har jag lärt mig över åren. Ja, du skulle ha läst mig för 15 år sedan för en skräckupplevelse.

  Du är väldigt ärlig gentemot mig. Trots att det gränsar till det dryga och fördömande, så får jag lov att uppskatta det.

  Sedan är det förstås alltid lika intressant det där med pålen, exempelvis "trots mycken kunskap kan h[e]n tradera sina insikter lättläst". En underbar bisats. Det kanske var en medveten ironi?

  När det gäller "hur vi män generellt är funtade" så betackar jag mig för så'n särartsfeministisk dynga. För att tala klarspråk alltså. Lägg mig i ett bekvämt litet fack, fine, men det är inget jag sväljer utan att reagera.

  Sedan förstår jag faktiskt inte poängen med anonymiteten...

  Önskar dig ett gott liv,
  Joakim

  SvaraRadera
 8. Gamla vänner kallar Birre för Birre. Samma goa kille som innan han blev Makthavare.

  SvaraRadera
 9. Filmen är väldigt bra, behandlar ett viktigt ämne men utan Palmerollen hade inte så många sett den eftersom den hade försvunnit i bruset. Att anklaga en död för att vara pedofil är dålig stil!
  Mia

  SvaraRadera
 10. Så vad tror du Birger, om Palme altså? Det framgår inte direkt av texten. Jag tycker det verkar som du försvarar Palme, genom att blanda in en bok om Händel (men till skillnad från Händel så levde inte Palme för flera hundra år sedan). Har jag fel?

  //Mogura

  SvaraRadera
 11. Magnus, jag "försvarar" inte Palme, vad ska jag "försvara" honom mot? Om du med "försvara" menar ta avstånd från metoden att ljuga om döda så försvarar jag honom. Och Händel oc hans morsa.
  I ett historiskt perspektiv är det extra vedervärdigt att klistra "köpte sex äv minderårig" på Palme. Hatet som flödade när han levde förpackas i ny skrud av naiv regissör. Om du söker på Palme, i vänster fält längre ner, så kan du få klarhet i min kritik äv inrikespolitikern Olof Palme.

  SvaraRadera
 12. Men alltså detta med Palme.

  Jag har inte sett filmen. Om han anklagas för att vara pedofil är det naturligtvis allvarligt.

  Men oavsett detta. Var han sexkund? Detta var inte ett brott på 70-talet. Men hade det kommit fram, hade (s) troligen blivit helt utmanövrerade av (c) och Fälldin under 70-, 80- och 90-talen.

  Vad många nog undrat är hur Palmes roll i bordellhärvan såg ut.

  Varför stod Palme med på polisens lista över sexköpare i bordellhärvan? Var kom namnet ifrån?

  När statsminister Fälldin skulle läsa upp namnen i riksdagens talarstol, då lade "någon" till Fälldins eget namn på listan, för att förhindra uppläsningen.

  Vem var denna "någon"? Och varför var "någon" så skrämd av att Palmes namn stod på listan, om det nu uppenbart var osant?

  Och varför försvarade Palme justitieminister Geijer (s), och kallade medierna för lögnare ("strunt är strunt, om än i polisiära promemorior") trots att han visste hur det låg till?

  Geijer planerade ju dessutom att avkriminalisera eller avdramatisera flera former av sexuella övergrepp i den ökända "Sexualbrottsutredningen" som var klar valåret 1976.
  Fälldin avvisade utredningen efter att (c) vunnit valet 1976 och tillsatte en ny utredning.

  En kvinna i bordellhärvan har dessutom pekat ut Palme som sexkund. Vad ska man tro? Ska man lyssna på henne? Eller är hon "bara" en prostituerad?

  Det är så mycket i den här historien som är konstigt.

  SvaraRadera
 13. Ja, så går det, på nätet frodas samma höja en gång till, precis som Schlaug skrev i bloggen om folk so skriker ingen rök utan eld...

  SvaraRadera
 14. Apropå intervjuserien i Kunskapskanalen - såg din intervju med Dan Josefsson där. På torsdag ska jag på hans föreläsning i Stockholm i samma viktiga ämne. Tack för att du upplyste mig om honom och ämnet!
  AK

  SvaraRadera
 15. En mycket givande nyhetspanel.

  SvaraRadera
 16. Ang. nyhetspanelen: Så typiskt/tragiskt att när ämnet kommer in på verkligt intressanta frågor, nämligen "Vad är en människa?" och för vem bygger vi egentligen samhället, så flinar Tove "överseende" och programledaren delar ut "15 sekunder var" att svara :)
  Saken är ju den att det problem som diskuteras, i korthet "arbetslöshet", inte kan lösas om man inte kan tillåta sig en GRUNDLÄGGANDE analys av frågan. Men en sådan tycks fortfarande vara tabu!

  SvaraRadera
 17. Någon grundläggande analys blir det aldrig så länge som det inte finns ansvariga chefer och programledare som har förstånd om "Vad är en människa och för vem bygger vi egentligen samhället". Utan sådan kunskap är de ute på gungfly och då fölorar de kontrollen.
  /C/

  SvaraRadera
 18. /C/"Utan sådan kunskap är de ute på gungfly och då förlorar de kontrollen."

  Vad händer om de skaffar sig kunskap? Förlorar de jobbet då? Precis som de politiker som inte blir långvariga vid makten...

  Är ansvariga politiker/programledare ute på gungfly om de sprider en uppfattning om att människor inte är enbart materiella varelser? Vem/vilka vill lyssna? De flesta verkar ju helst vilja se att vi fortsätter i samma gamla banor. Vi många av oss, har massor av materiell egendom/prylar att försvara och en vilja att hålla fast vid det materiella. Hur möts det då, om någon kommer dragande med att vi bör släppa taget om prylar? Kanske med ett ett snett överseende leende som åt Birger i nyhetspanelen...?

  Skulle "vi" inte "skjuta budbäraren programledarna/politikerna? Cheferna de ansvariga är inte de också drängar åt någon annan. Min dräng har också en dräng? Det vet vi väl att mellanchefer kan ligga risigt till?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Jonte, jag tror inte att det var ett överseende leende från Tove, däremot kanske ett igenkännande eftersom vi pratat om det förr, även i kafferummet. Och programledaren hade faktiskt en tid att hålla, nämligen Rapport klockan 08.00. Om nu rätt skall vara rätt...

  SvaraRadera
 20. Filmen Call Girl var bra men det var onödigt att låta statsministern i filmen vara aktiv som sexköpare. Det hade räckt med verkligheten, dvs låtit honom lägga locket på för sina regeringskolleger...

  SvaraRadera
 21. Anja, håller helt med dig. Synd att debatten om filmen handlar om Palme istället för det verkliga innehållet som är mer än väl värt att samtala om. Att smutskasta något för att skapa publicitet - och det är väl rimligen så produktionsbolaget tänkt - är synnerligen tvivelaktigt, förutom att det är fegt att inte erkänna det som alla ser.

  SvaraRadera
 22. Jag kommenterar i min egen blogg: http://vertigomannen.blogspot.se/

  SvaraRadera
 23. Kommenterar din kommentar på din blogg, doktorn...:-)

  SvaraRadera
 24. Vad får en människa att hitta på saker om Händels eventuella kärleksliv?  SvaraRadera
 25. Päivi Rissanen Nilssonlör nov. 17, 10:46:00 em

  Hallelujakören, PäiviRN

  SvaraRadera
 26. "Vad får en människa att hitta på saker om Händels eventuella kärleksliv?"

  Jobbar man med pornografi kanske det ligger nära till hands.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.