torsdag 22 november 2012

Ikläder mig läkarrock

Mitt mål har aldrig varit att bli doktor. Men idag skall jag ta på mig vit rock, diagnosglasögon och recepthäfte.

I Epstein i P1 kl. 1500 skall jag ta mig an patienten vid namn Miljöpartiet. En patient som bör tillfriskna så snabbt som möjligt för att kunna återuppta sitt hälsoarbete med övriga inlagda patienter på Helgeandsholmen. Dessa är för övrigt också utsatta för välvilliga doktorer i partiakuten hos Nordegren och Epstein.

MP är för tillfället utan tjänstgörande språkrör. Åsa Romson födde igår barn och tar därmed ut föräldraledighet i 6 månader. Det meddelas att hela familjen mår bra. Gustav Fridolin är fortsatt pappaledig till nyår. Palatsrevolution är icke att vänta.

Imorgon, fredag, pratar jag med Augustnominerade Helene Schmitz om fackboken Ur regnskogens skugga. Kunskapskanalen 19.00.

27 kommentarer:


 1. Ser framemot doktor Schlaugs rekommenderade kur med stort intresse!

  SvaraRadera
 2. Ganska märkligt att ett parti som har två partiledare inte lyckas ha ens något som är aktiv. Dom tycks inte tro att deras parti är viktigt.
  L.

  SvaraRadera
 3. Jag har redan erfarit och landat i en diagnos av denna patient:

  Det har att göra med det centrala nervsystemet som inte längre förmår att "lyssna" till alla de signaler från erfarenheter, känlor och förnuft som kroppen rymmer!

  Självfallet är det så att om man bryr sig om "hälsan" för de 3-4 solidariteter som Partiet säger sig värna, så måste man förr eller senare analysera VARFÖR "hälsan" för solidariteterna sviktar, alltså vad är ORSAKEN, vilka är de BAKOMLIGGANDE DRIVKRAFTERNA till att Solidariteterna degraderas!?

  PartiKnoppen har nu börjat försöka tänka själv, istället för att lyssna till alla signaler som kommer ifrån hela Kroppen!

  Borta är nu den tidigare insikten att vi har att göra med systemfel bestående av att nuvarande privata finansiella institutioner skapar krediter ur intet som dessutom skall återbetalas med ränta - vilka två företeelser kräver fortsatt tillväxt samt ökar klyftorna!

  Nu skall inte längre knopp och kropp fungera som en helhet, liksom ej heller man skall kommunicera med de äldre delarna med dess ärr, erfarenheter och minnen - nej numera skall toppstyre benämnd uppifrån som platt organisationm råda - nya åsikter skall premieras utan hänsyn till äldre insikter - numera råder inte jämlikhet, ödmjukhet och respekt för varandra - Nej nu skall kariäristerna styra och ställa.

  Värdegrunden är närmast glömd, symptombekämpning premieras och Jantelagen råder - kom inte och tro att du har något att tillföra - utan rätta krasst in dig i ledet!

  Men visst, samtidigt kan jag inte mörka att jag fullt ut tror att dessa tillsynes osympatiska utveckling och styrning av Partiet bottnar i ängslan och oro, en ängslan och oro som leder till tunnelseende.

  Våra ofria Universitetsutbildningar fyller samtliga partier med studenter som inte fått göra mycket annat än indoktrinera ofria tankar/Normer som ligger i linje med nuvarande ordning :-(

  SvaraRadera
 4. Funderar ibland på om dom inte gör rätt som inte driver på i miljöfrågan med taknke på hur dåligt insatta media i Sverige är i den... det är så oerhört svårt att skapa tryck i den...

  SvaraRadera
 5. Magnus, journalistkåren "beskylls" ju för att i hög grad rösta på MP. Hur går det ihop?

  SvaraRadera
 6. Tror snarare att sjukdomen ifråga är någon slags cancer.

  Metaforen med huvudet anser jag snarare vara partiets ideologer, av vilka synnerligen få befinner sig i någon central position. De flesta har redan lämnat skeppet. Däremot kryllar det av strateger och spin-off-effekter.

  SvaraRadera
 7. Anita, varför skulle det inte gå ihop? Slå upp en dagstidning och titta hur mycket som skrivs om miljö och hur mycket som skrivs om annat. Tror nästan aldrig jag träffat en journalist väl påläst i miljöfrågor annat än från vetenskapsredaktioner... något som tycks vara mer eller mindre utdöeende...

  SvaraRadera
 8. Dagens sanning:

  "Jag fick ryggskott när jag fick pensionen."

  Är det nån annan som skrattar?

  SvaraRadera
 9. Ja, jag frågade mig hur MP egentligen mår under årets Kommundagar. Där fick resursstarka lobbyorganisationer som betalat dyrt för att medverka breda ut sig i paneldiskussioner och seminarier - ofta helt oemotsagda. I mitt språkbruk kallas det korruption. Prisuppgifter och annat finns i länken.

  http://www.mp.se/files/261100-261199/file_261169.pdf

  SvaraRadera
 10. Hej Joakim, visst kan vi åter börja diskutera/samtala, också jag saknar våra samtal.
  Vad passar väl bättre än att göra det en dag som denna, när vårt föredetta värdedjur (Mp), som du och jag parisiterade på ;-), skall få sin diagnos!

  Om jag får börja så konkret jag förmår så känns både
  1.PROBLEMBILDEN och
  2.ALTERNATIVETS huvuddimensioner/medel/mål tydliga åtminstone utifrån min erfarenhet och
  0.värdegrund, däremot funderar jag en hel del över HUR
  3.TRANSFORMATIONEN skall gå till.

  1. Ligger i att våra privat finansiella institutioner har givits rätten att skapa krediter ur intet, samt belasta dessa krediter med förräntningskrav. Dessa båda faktorer kräver isig självt expansion/tillväxt, konkurrens och utslagning, koncentration och ackumulation, ökande skuldsättning samt ständigt pumpande av värden från de fattiga till dem som redan har.

  2. Alternativets två huvuddimensioner ser jag handla om att eftersträva att den totala ekonomiska aktiviteten skall inrymmas inom ramen för våra ekosystem/vår biosfär, samt en jämlik fördelning både vad gäller förutsättningar att kunna bidraga, samt jämlika förutsättningar att njuta "frukterna" av våra gemensamma förmågor.

  3. Här har åtminstone jag mest huvudbry. Vad gäller konkreta steg att ta så finns det som jag ser det mycket väl utvecklade idéer om t.ex. Basinkomst, lönearbetstidfördelning, ge förutsättningar för livslångt lärande o.s.v. för att ge så många människor som möjligt möjligheten att bli en del av denna process, och "bollen" i rullning.
  Men vad gäller mitt huvudbry kring TRANSFORMATIONEN så rör detta mest HUR, och där landar jag i en stor skepsism till politiska partier och en mycket större tilltro till Folkrörelser/organisationer, nätverksbyggande m.m. - jag tror att vi med fördel riktar oss till varandra, bygger kraft och förtydligar alternativet genom att lära av varandra - framför att försöka få politiker att förstå, vad de tidigare inte förstod.

  Kan något av detta vara av värde att diskutera vidare, eller har du/Ni andra förslag?

  SvaraRadera
 11. Idén om de tre solidariteterna är helt enkelt ingen bra ideologisk grund. Dags att fatta det kanske.

  Har miljöpartiet något namn på läran om de tre solidariteterna? Tri-solidaritetism? Någon som hört talas om en sådan ideologi? Någon som har fått lära sig något om den när han/hon läst statsvetenskap? Den existerar bara i några svenska grönmögelskallars huvuden. Och den är inte någon bra grund för en klok politik. Det borde väl vara övertydligt vid det här laget.

  Jag förespråkar än en gång en ekosocialliberaldemokratisk politik för livets och människans framlevnad. Den här gången får ni dock ingen länk.

  Ta för övrigt och kolla Cornucopias inlägg om medborgarlön idag. Han är en klippa, vilket man verkligen inte kan säga om stollarna som leder miljöpartiet.

  SvaraRadera
 12. Kuckeliku,
  dags att vakna nu.

  SvaraRadera
 13. Kul och bra ordination!

  SvaraRadera
 14. Birger; bra analys.
  VMBA = Vi Måste Behaga Alla.

  Typiskt syndrom för att lägga sig i mittfåran som en följa John till de flesta övriga partier.

  Christer

  SvaraRadera
 15. MP lider äv bokstavsdiagnoswn VMBA! Exakt!

  SvaraRadera
 16. Är det inte osunt att du har fler besök på din blogg än mp har på sin hemsida??/

  SvaraRadera

 17. Tycker att Joakim P-T är inne på det viktigaste.

  Centralt i MP är det ont om ideologer men kryllar av strateger. Och dessa personer är inte valda, men har ändå stor påverkan på politiken. Så hur ska man då komma åt dem?

  En konsekvens av att ha sådana rådgivare är att MP inte kan formulera en offensiv klimatpolitik att vinna väljare för.

  Det har att göra med att en snabb omställning kräver livsstilsförändringar och det kan den typen av personer inte driva. För eftersom deras tänk kommer från reklamvärld och marknadsföring kan de bara använda optimistiska och överförenklade "lösningar".

  Det funkar inte. Eller som min mamma brukade säga när jag var barn: så går det när en blind leder en blind.

  SvaraRadera
 18. Glöm bara inte väskan med homeopatiska tinkturer, de mest verkningsfulla av alla.

  SvaraRadera
 19. Kuckeliku sa...
  "Idén om de tre solidariteterna är helt enkelt ingen bra ideologisk grund. Dags att fatta det kanske.
  ...Och den är inte någon bra grund för en klok politik. Det borde väl vara övertydligt vid det här laget.
  Jag förespråkar än en gång en ekosocialliberaldemokratisk politik för livets och människans framlevnad."

  Hej anonyma Kuckeliku,
  Vad mer konkret är det du opponerar dig emot vad gäller Mp:s uttryckta solidariteter?
  Och med tanke på att du säger dig förespråka ekosocialliberalademokrati - vad konkret innebär detta - och på vilket sätt skiljer sig detta från Mp:s tre solidariteter?

  SvaraRadera
 20. Anonym 05:24 - tvärtom, det är sunt. Men vänta bara till nästa valrörelse, då är min blogg akterseglad...

  SvaraRadera
 21. Det glädjer mig att det finns initiativtagare inom MP att ha ett grönare partiprogram och faktiskt ska de ha seminarium för intresserade, se seminariet Grönare Partiprogram i Knivsta 8-9 december.

  MVH
  EW

  SvaraRadera
 22. Lade denna diagnos i fel tråd vilket troligen har koppling till en alldeles personlig pokstavsdiagnos men...
  Hörde lite på "Partiakuten". Diagnosen är tycker jag är rätt. Men undra om inte den akuta sjukdomen övergått i ett mer kroniskt beroendeframkallat tillstånd.
  Det krävs allt höger doser av kvantitativa väljarsiffror för att "må bra". Det är klart att det är mer lockande att langa lättsåld styckeförpackad politik på stan.

  Det är väl egentlig bara vi gamlingar som engagerade oss i Mp i stället för Greenpeace som känner att politiken verkar ha tjänat ut som opinionssskapande verktyg. Frågan är bara vad man ska göra när man är för gammal för att ta sig över kärnkraftsanläggningarnas taggtråd?

  SvaraRadera
 23. Olof skriver:
  "Ja, jag frågade mig hur MP egentligen mår under årets Kommundagar. Där fick resursstarka lobbyorganisationer som betalat dyrt för att medverka breda ut sig i paneldiskussioner och seminarier - ofta helt oemotsagda."

  Själv var jag på mp:s kommundagar sista (tyvärr inte senaste) gången 2009. Och blev bjuden på den obehagliga upplevelsen av att självgod pr-strateg anlitad av mp äntrade scenen och lade ut texten om vad fingret i luften sade honom. Fick veta att en av mina hjärtefrågor Livskvalitet (inkl arbetstidsfrågan förstås) var ett litet wildcard för mp. Kunde vara såväl en högoddsare som lågoddsare. Så lite dumt att chansa på den liksom. Det kallar jag ett parti med bultande visioner som inte fort nog kan förföra världen med sin övertygelse!
  Eller om det nu var med sin storlek. (Som kvinnan i Partiakuten frågade Wallner - handlar det bara om mängd?
  Ja, mp har väl övergett det där med bokstäver och kvalitet till förmån för siffror och kvantitet.)
  AK

  Ps Kanske mest skrämmande den där kommundagen var att det verkade så självklart och rumsrent bland partisterna att det skulle sitta en utomstående nisse och tala om vad de skulle driva för politik. Fullkomligt surrealistiskt.

  SvaraRadera
 24. "Eller som min mamma brukade säga när jag var barn: så går det när en blind leder en blind."

  Billy, detta är väl värre. En egentligen seende som överlåter ledandet på en blind.
  AK

  SvaraRadera
 25. Idiotförklara mig gärna - men jag är helt uppriktig - när jag funderar:
  Kan Mp vara "kapat"?

  Nog för att det kanske är en något defus beskrivning då jag i mångt och mycket tänker att mångas tankar idag är mer eller mindre "kapade" av normer och olika berättelser utifrån (ej innefrån oss själva).

  Men allvarligt talat - vad säger Wallner - det enda han har att komma med är att han vill se en större invandring till Sverige - ett uttalande som rör en fråga som utifrån dagens moraliserande och "våta filt över" ämnet migration, invandring och utvandring är som att säga, ja vadå!?

  Har man ingen systemkritik i botten så är att enkom vilja ha ökad invandring-, och specifikt arbetskraftsinvandring till Sverige i mina ögon ett närmast rasistiskt/nationalistiskt synsätt.

  Erkänn att tanakar om alla människors lika värde, tankarna om alla olika kulturers lika värde och det värde av mångfald som det innebär - närmast går upp i rök om man inte talar om jämlika förutsättningar och sjyssta spelregler där vi alla samarbetar kommer aningen på skam om man inte talar om fri migration - och då menar jag just FRI migration, och alltså inte fri som i t.ex. dagens "fri"-handel.

  Wallner och Mp gömmer sig bakom unkna föreställningar om att vi är så förträffliga i detta landet Sverige, att hit skall alla komma så blir allt bra.

  Kan jag säga att jag varmt välkomnar alla som kommer hit samtidigt som jag lyfter fram ovanstående kritik?
  Svaret är ja - jag gjorde det ju precis!

  PS lyssnade på Urban Bäckströms skolboksinlärda syn på var/hur pengar skapas - där företagen ses som närande och det offentliga som det tärande - hur länge skall vi finna oss i alla dessa tokigheter från dylika makthavare och politiker etc.?

  SvaraRadera
 26. Vem är språkrör nu då de ordinarie är barnlediga? Eller behövs de inget språkrör för att de inte har något att säga?

  SvaraRadera
 27. Skräp att inte kunna hantera en så sammhälleligt vanlig företeelse som barnledighet. Sätt in någon gammal veteran .Birger Schlaug,t.ex..?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.