onsdag 15 augusti 2012

Indraget

Det är inte bara OS-guldet från den dopade vitryska kulstötaren som blivit indraget. Läser att Herman Lindqvist fått sin senaste bok indragen grund av faktafel. Förlaget (Bonnier) hade inte granskat innehållet tillräckligt. Slarvigt. Rent av pinsamt.

Kommer att tänka på när min näst senaste bok - Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac - granskades av förlaget.  Innan den  gavs ut granskades den noga. Så pass noga att förlaget till och med kollade upp att det från ett namngivet hotell i Rom kunde eka ut över staden om en operasångare sjöng O Sole Mio från restaurangens altan.

Jag hade nämligen skrivit att rösten ekade mellan väggarna, svävade ut över gatorna så lätt och mäktig  att till och med ekot studsade tillbaka med perfekta tonträffar.

Förlaget kollade alltså rimligheten i detta. Fanns det en altan? Kunde det verkligen eka mellan väggarna? Nej, det kunde det inte, meddelade redaktören. Han ville ändra texten. Jag motsatte mig ändringen. Jag hade nämligen själv faktakollat noga. Gått till källorna, studerat platsen.

Och jag hade rätt: det namngivna hotellet hade fått ny adress. På den nya adressen kunde inte rösten eka mellan några hus. Men på den gamla fanns det en altan, där en operasångare verkligen kunde stå och sjunga så det rösten studsade mellan husen. Och det var också så det var. Vittnen har hörts. Boken kunde gå i tryck.

Operasångaren var förresten Jussi Björling och det hände sig på den tiden då rockmusiken slagit igenom - slutet på 50-talet.

O Sole Mio blev, när Elvis beställt en engelsk text till melodin, It's Now Or Never. Han spelade in den i Studio B i Nashville den 3 april 1960. Den satt redan på andra försöket, så här lät det. Och ungefär så här lät det från Grand Hotel i Rom den där dagen 1959. Om boken kan man läsa här.

Och imorgon är det 35 år sedan Elvis dog.

16 kommentarer:

 1. Birger

  ...och det hände sig på den tiden då rockmusiken slagit igenom-...
  Vackert!

  Roland :-)

  SvaraRadera
 2. "Jag hade nämligen själv faktakollat noga. Gått till källorna, studerat platsen, studerat texten."

  Ja, det är väl genom att kritiskt men sakligt granska som vi till slut når kunskapen om verkligheten och dess mysterier. Fram till dess får vi nöja oss med lite delkunskap och inse att vi alla är troende. I denna värld som är en och samma för oss alla. Såvida vi inte säger som t.ex. en del politiker "i min värld" "Lustigt" nog så känner människor ofta inte igen sig för deras värld ser helt annorlunda ut.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Imponeras av att de faktiskt kollade upp fakta så strikt. Undrar om det fortfarande sker? Inte hos Bonniers tydligen.

  SvaraRadera
 4. Dagens tema får mig att återigen tänka på följande tre ord, varav ett jag hellre skulle vara utan!

  Jag tänker på:
  Älska, Glömma och Förlåta

  Då "indraget" betyder typ förverkat förtroende etc.

  Så tänker jag att bland det största hindret för kommande paradigmskifte (om man som jag vill kalla det det/ser det som det), alltså skiftet från att tro på ekonomisk tillväxt inklusive tron på att dagens ojämlika ekonomiska "spelregler" är att se som typ naturlagar - till det att se oss människor som del av en helhet, där utveckling inte längre har att göra med kvantitet, och blind utplåning av biologisk mångfald och ekosystem utan som samexistens och förvaltning där alla unika individer tillåts bidra och deltaga utifrån sin unika förmåga utan att hela tiden av bankparasiterna och vissa politiker bedömmas utifrån mottot "Är du lönsam lille vän?",

  hmm, lång mening,

  så upplever jag alltså ett stort hinder i såväl "fienden inom oss" - alltså våra omedvetna och kanske till viss del medvetna normer som vi är som fastlåsta vid (vilket omöjliggör kritiskt och öppet tänkande), liksom den "fiende" mot förändring som vi skapar när vi klandrar de som idag lyder under- samt förespråkar Ekonomisk tillväxt på olika sätt som lösningen på snar sagt allt!

  Vad jag menar/försöker säga är att med den förkärlek till Systemkritik som jag kommit fram till så måste vi ÄLSKA & FÖRLÅTA såväl oss själva som varandra, då vi annars (tänker/erfar jag) hamnar i prestige, förnekelse, agg mot oss själva och mot varandra o.s.v.

  Däremot skall vi inte glömma, det är onödigt att glömma, rent av farligt att glömma - och framförallt inte nödvändigt att glömma så länge vi ÄLSKAR & FÖRLÅTER varandra!

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 5. It´s now or never gör han väldigt bra. Var det före eller efter att han gjorde värnplikten?

  SvaraRadera
 6. Spelar det så stor roll om det var före eller efter värnplikten!?

  Vissa har som jag haft förmånen att göra en värnplikt och kanske också tjänstgöra under rättvisa och tämligen jämlika och på allmänmäsklig respektbyggande mandat och blivit än mer stärkta att "stå upp för att låt oss göra det NU och HÄR och inte någon annan gång, någon annan stans"

  medans andra kanske gjort en oförmånlig värnplikt och tjänstgöring där dylika inställning ej har utvecklats eller förstärkt utan kanske förändrats eller förminskats...

  Eller kanske bör man fråga - varför frågar du, vad är du ute efter?

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 7. Svar till12:12 - det var efter lumpen, hans andra sejour i den nybyggda Studio B i Nashville. På morgonkvisten - Elvis spelade oftast in på nätterna - spelade dom förresten in den bästa låt han gjort, man hade sju minuter på sig innan dom måste lämna studion: Reconsider, baby.

  SvaraRadera
 8. Hej Tom. Angående din fina text aug 15, 12:09:00 em.

  Vill du förklara vad du menar med att förlåta varandra?

  Christer

  SvaraRadera
 9. När det gäller "indraget" borde det vara hög tid att dra in näringsminister Annie Lööfs (c)rätt att besitta en ministerpost. Även hennes företrädare borde få stå till svars.

  Hade det varit en sosse eller vänsterpartist som gjort det Annie gjort hade drevet varit i full gång.

  Christer

  SvaraRadera
 10. Christer skrev:
  "...Vill du förklara vad du menar med att förlåta varandra?"

  Jag menar så här (jag försöker att förklara igen ;-)):

  Om vi som jag, med flera, utgår ifrån att väldigt många idag, från ekonomiproffessorer, riksdagspolitiker, nybakade studenter, Svenskt Näringslivs föräträdare o.s.v. idag lever i en villfarelse om att den ekonomiska tillväxten är lösningen på allt...

  Och vi som snarare ser motsatsen, OBS inklusive en rad nödvändiga systemförändringar, alltså vi som hävdar att alla dessa tillväxtförespråkare har totalt fått detta om bakfoten...

  Så måste vi förmå oss att förstå dels den GIGANTSISKA utmaning som dagens tillväxtförespråkare har när de måst ge upp den världsbild, självbild, prestige, förmögenhet o.s.v. som de kanske byggt typ hela sin existens och förståelse av Världen på...

  Liksom dels vi av motsatt uppfattning måste underlätta denna väldiga prövning som jag hävdar snar sagt alla nuvarande tillväxtförespråkare står inför genom att FÖRLÅTA dem och istället föra fram en tydlig systemkritik som gör klart att individer mer eller mindre uppmuntrats och tvingats till att införliva tron på ekonomisk tillväxt ifrån såväl skolan, median, politikerna, bolagsformerna o.s.v.

  Blev det tydligare vad jag menar?(även om du självfallet inte behöver dela/hålla med i min analys)

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 11. Tom, tack för ditt svar.

  När det gäller förlåtelse tänker jag så här. Om jag inte delar en persons uppfattning så kan jag ta avstånd från själva saken, men jag ska inte stänga ute personen från mitt hjärta. Det gäller alltså att göra skillnad mellan sak och person.

  Jag funderar även över om du Tom och jag kan förlåta någon annan? Min uppfattning är att förlåtelse kan endast ske när jag förlåter mig själv genom att inte göra samma misstag som jag tidigare gjort. Det är förlåtelse för mig.

  Visst, min handling kan påverka andra till förändring, men själva förlåtelsen anser jag personen själv måste stå för.

  Christer

  SvaraRadera
 12. Päivi Rissanen Nilssonons aug. 15, 09:05:00 em

  Efter dessa djupsinniga tankar om både ekonomi och gudstro och förlåtelse undrar jag om vi inte nu har kommit till den vändpunkten som Inkaindianerna med fler olika naturfolk har spått för länge sedan skulle ske 21.12.2012! Först uppattades den tron som att klotet skulle trasas sönder av jordbävningar och efterföljande tsunamin. Men sedermera har man ändrat på det att just i år skulle mänskligheten ändra riktning till bättre, ungefär som ni pratar.
  Ja, 21.12 råkar vara min födelsedag men jag har inte storhetsvansinne för det.Jag fyller inte ens jämt i år.
  Om tron: Jag har börjat arbeta i mitt gamla yrke som förskollärare sedan fyra år tillbaka. En flicka tittade uppåt häromdagen och log intensivt. Jag var tvungen och se efter vem hon hade sett men hon förklarade det med att det var hennes döda mormor som bodde uppe i himlen som hon log mot.(de får mormors- och farmorsvibbar när de umgås med mig). De andra barnen runtomkring började också le, för de hade var sin döda anhörig som bodde i himlen.
  Jag har lärt mig av Vetenskap i världen-programmet att det vi kan se med olika avancerade "stjärnkikare" uppe i rymden är egentligen händelser som inträffade ungefär samtidigt som det fanns dinosaurier på jorden eller den första människoapan började gå på bakbenen upprätt i Rift Valley. Allt detta tack vare att det är ljuset som tar så lång tid att färdas mellan dessa enorma avstånd.
  Ju längre bort vi tittar dessto mer till forntiden i rymden ser vi. Det är en svindlande tanke. Ibland leker jag med tanken att vi ser vår egen planet och det som finns kvar av oss själva när vi tittar uppåt.
  Så teorier i all ära men de brukar överbevisas av forskning och sedan bildas det nya. Som det har skett till exempel i psykologins värld. Det är skrämmande hur länge folk fick behandlas med terapier som byggde på freudianska teorier!
  Det kanske sker en långsam förändring också vad gäller teorier om ekonomin och teorier om klimatet osv.
  Jag kan förstå nästan allt men jag kan inte fatta att någon på fullt allvar fortfarande kan beundra Elvis P som Birger gör. ! Men jag skall inte fördjupa mig i det.Nu skall vi ju vara snälla.mvh
  Päivi Rissanen Nilsson

  SvaraRadera
 13. Ja Päivi all forskning gäller tills vidare.

  "Det kanske sker en långsam förändring också vad gäller teorier om ekonomin och teorier om klimatet osv."

  Ja, den förändringen sker långsamt alltför långsamt. Vi vet inte hur lång tid vi har på oss. Att mänskligheten "måste" ändra riktning står klart. Beroende på vad vi vill uppnå vill säga. Hemska tanke, men planeten kanske klarar sig utan oss "skapelsens krona."

  När det gäller ekonomin och även klimatet Päivi, så får vi lyssna till vad våra politiker verkligen säger? Vad säger t.ex. Löfven?

  Eva Hamilton frågade ut Stefan Lövfen (S) igår den 15 augusti i Gomorron Sverige. Hon var duktig, hon var envis. Hon var kunnig. Varför då? Jo, hon frågade om (S) kommer att vara tuffare i EU. Om de kommer att ifrågasätta mer. Hon fick ställa frågan flera gånger. Att SVT ens ställer frågan så rakt tyder på viss förändring.

  Löfven slirade men sa sanningen vi är med i EU. Han sa att det är bra. Därom tvista "de lärde".

  Alltså EU är vår politik. Mycket sker inom EU, så förändringen blir säkert märkbar för alla till slut Kejsaren (EU) är redan naken. Vem vet? kanske utropar folket det till slut. Men vi kan inte vänta på att t.ex. Löfven ska vakna. Utan vi kan gå före. Verklig kunskap KAN vara att kunna se och uppfatta saker innan de händer och innan det är "försent" dvs. gått väldigt långt och kollapsen är ett faktum. Över hela världen sker nu försök till omställning där har denna kollaps redan inträffat. Det finns böcker i ämnet. En är "Omställningens tid" med Björn Forsberg.

  När det gäller Elvis och Birgers "beundran" så är det precis det som det handlar om? Att kritiskt granska, gå till källorna, studera platser för att komma sanninngen på spåret. Att se den lilla människan i det stora. För även Elvis var en liten "pluttiplutta" i det stora sammanhanget. Trots att han var "kung". Synd vore att låta eftervärlden tro något annat.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Päivi Rissanen Nilssontors aug. 16, 06:37:00 em

  Ja, jag hör hur du beundrar Kingen här på bloggen också. Du behöver inte övertyga mig! Jag röstade nej till EU men det blev faktiskt majoritet för EU och det får vi respektera. Det var nog det som Stefan L menade.
  Det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen. Mycket av det som vi på nej sidan propagerade om både EU och EMU och gudskelov kärnkraften har besannats.
  Min ironi vad gäller den tillväxtfientliga fronten här är att oavsett vad vi tror på så måste vi se till att en fortsatt utjämning av levnadsförhållanden och den mest fattigas levnadsvillkors lyft är ett måste. Sedan kan man ju tycka mycket.
  Jag är också en av dem som tror verkligen på en klimatkatastrof. Vi kommer att känna av det sist och mest som klimatflyktingars ankomst.
  Det blir ont om dricksvatten och då blir vi viktiga.
  Ni verkar tro och hoppas att det finns en internationell omvälvelserörelse på gång. Jag bävar för det! Det kan bli som när kommunismen gjorde intåg!
  Så jag fortsätter att heja på de demokratiska partierna och nu socialdemokraterna som jag tycker är den mest humana och stabila kraften i dagens politik i Sverige.
  Det blev inget bra av uppstickaren mp, tyvärr.Du odlade ju en del hemma. Man skall ha grön marknad med närproducerade produkter 15. 9 hela dagen. Välkommen! Det är också något som skiljer Finland från Sverige. Där är det en levande tradition med torghandel, till och med två i Helsingfors, och der är närproducerat! Här är det någon stackars invandrare som säljer jordgubbar eller dylikt.
  Päivi RN

  SvaraRadera
 15. Päivi, inte skall man väl köpa läget om "spelreglerna" är djupt orättvisa/odemokratiska och ej släpper fram människors potential och även hotar livet självt?

  Om tillväxt behöver man inte bara TRO, det finns fakta, "fakta ner på deccimalen" skulle jag säga om hur sambanden och konsekvenserna ter sig ut av dagens fossila tillväxtekonomi...

  Och nej, att ekonomisk tillväxt jämnar ut är en vansklig myt - dagens ekonomi såsom spelreglerna för denna ter sig ut ÖKAR klyftorna i var stund!

  Man får inte bar fortsätta Tro när det faktiskt finns info, fakta o.s.v. framförallt inte om man som oss sitter här utan direkt beskjutning, med mat i våra magar, och ett Sverige som för en politik som gör att vi lever på andras bekostnad - vårt ansvar är stort, och det bör vår ödmjukhet vara också, tänker jag.

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 16. Päivi
  Det kan bli en hyvää päivää nu och
  i framtiden för många som nu experimenterar med nya kulturformer.
  Dessa kan i bästa fall och i tid övertyga resten av människorna i
  ivärlden om att, de och den, har blivit galna och galen.

  Tänk om vi skulle kunna få ett strömhopp i tid till de försök
  som görs för att livet, nu och
  i framtiden på denna Jord
  ska bli möjligt.
  Om detta finns enormt mycket
  att säga men han stannar här,
  för denna gången.

  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.