lördag 28 juli 2012

Grönt alterntiv i USA

De grönas presidentkandidat i USA talar klartext, så långt från republikaner och demokrater man nästan kan komma. Jill Stein heter presidentkandidaten.

20 kommentarer:

 1. Jill Stein är super. Tipsa ev. vänner i USA om henne!

  Jag gjorde det i vintras, tyvärr med föga gensvar. Det har nog med generationerna att göra. En av dem (ca 85 år) svarade att det inte finns något att rösta för. Men det finns något att rösta emot (Obama?). Trist.

  Men ändå, hjälp Jill, kära läsarkår, om ni kan!

  Gt

  SvaraRadera
 2. Detta visar bara att USAs demokrati inte fungerar längre.

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendalör juli 28, 11:30:00 fm

  Oj, oj, hon står ju till vänster om vänsterpartiet i Sverige.

  Hon tror staten och politiker kan lösa alla problem, trots att de problem vi ser har skapats av just staten och politiker...

  Humor på hög nivå!

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agenda "trots att de problem vi ser har skapats av just staten och politiker..." Ja det var "Humor på hög nivå"!
  Nog är politikerna lakejer till den yttersta makten, vare sig de är det medvetet eller omedvetet. De har ett stort ansvar som de har svårt att axla. Därmed skapar de problem.

  Men... "Ska det vara så svårt att fatta att det är falsk matematik, som gör den fattiga så fattig och den rike så förbannat rik".
  Mikael Wiehe

  Det ekonomiska systemet med dess alla problem, är vi med vår låga medvetenhet alla medskapare till?
  Jill Stein tål att lyssnas på.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Om man inte tror att politker kan reparera det som politiker har ställt till med, då är man väl närmast anarkist.

  Det sägs att det finns en borgerlig sådan -ism. Dvs man ska inte lita på staten utan på näringslivet.

  Vänsteranarkister och syndikalister tror likadant, men de litar på fackföreningen (helst SAC).

  SvaraRadera
 6. Hörru Birger, hur grön är Jill S. när det gäller synen på kapitalismen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanstående fråga ställd på post till ProVoka.

   Radera
 7. Om jag har förstått rätt backas varje presidentkandidat i USA upp med ekonomiska medel från privata finansiärer och därmed måste de vara beredd att betala tillbaka med den politik som ställs av de som skjuter till de ekonomiska medlen. Undra vem som finasierar Jills kampanj?

  USA:s kultur sägs handla om frihet. Men vad är det för frihet att vara förslavad under rädslor som förskansar alla med vapen, som flödar av droger, skönhetshysteri, spel- och filmindustri, massmedial desinformation som vilseleder "vanliga" människor etc. Vad ger det för signaler till övriga världen?

  För en tid sedan skrev Göran Greider: "Den amerikanska stormakten är inte vad den har varit, dess position är försvagad, dess underrättelseverksamhet har vuxit till monsteriösa dimensioner att sömmarna i den spricker upp, och det spindelnät av spionage och underrättelseverksamhet man vävt över världen - där också Sverige suttit fast - lyser plötsligt klart i mörkret".

  Det får mig att fundera över om Jill S utlovade politik kan lysa så klart att den kan förändra senaten och den amerikanska kulturen som flödar av rädslor, spionage, underrättelseverksamhet vapen, krig etc?

  Christer

  SvaraRadera
 8. Neoliberal:

  Jag gissar att du drog öronen åt dig redan efter 00:00: "Green New Deal" ;-)

  Visst är hon extremvänster. Å andra sidan vill hon vad jag vet inte att hemundervisning ska vara förbjudet, och att alla barn ska påtvingas statliga skoltvång, skollagar, läro- och kursplaner, så på den punkten är hon inte lika ofrihetlig som våra svenska riksdagspartier VPK, MPK, SPK, CPK, FPK, MoPK, KDK och SDK. Även drogpolitiken verkar vara mindre ofrihetlig än den svenska.

  SvaraRadera
 9. Jill Stein!

  Jag hoppas att Du får leva
  och verka i många år!

  Roland

  SvaraRadera
 10. Jill Stein är en stor begåvning. Har därtill karisma.

  Men chansen att bli vald till president är noll, än så länge. Poängen ligger på annat håll. I statistiken.

  Om hon får snygga siffror, kan det bli en väckarklocka för en till viss del sovande nation.

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agenda: Tja, du, till vänster om dagens V, sett utifrån den realt förda politiken, stod de flesta partier för några få år sedan...

  Lisbeth: Visst är vi alla, mer eller mindre, medverkande i hur det ekonomiska systemet tillåts fungera. Brist på medvetande, skriver du. Ja, kanske det.

  Christer: Visst är det så att Jill, och de gröna i USA, tillhör en udda skara i det samhället.

  Och så till frågan som ProVoka förde vidare: Javisst är Jill Stein grön i sin syn på kapitalismens avarter - hon har förmåga att hålla den gröna idén högt när det gäller att se skillnad mellan frihet för fysiska personer och frihet för juridiska personer. Frihetsrummet bör vara stort för människor att välja formen för sina liv - med begränsningen att inte skada andra - men frihetsrummet skall vara begränsat för kapitalet.

  Jag tror att de flesta som funderat närmare över grön ideologi delar min uppfattning, men att alltför många gröna politiker idag inte förstått att även grön politik måste bottna i en maktanalys. Jag tror att många av (t ex) miljöpartisterna av idag inte förstår detta - att de till och med är rädda för att ta i begreppet "maktanalys" eftersom de tycks tro att det är så hårt förknippat med socialismen att man blir besudlad bara man talar om maktutövning och maktanalys. I detta ligger en tragik för de av oss som tvärtom försökt värna den gröna ideologin som något mer och större än "bara" sådant som har direkt med natur och miljö att göra. När t ex en tankesmedja kallar sig grön liberal så har man utnyttjat det ideologiska tomrum som uppstod under Peter och Marias tid som språkrör. De var duktiga politiker, men usla ideologer i sin praktiska roll som rör. Den sista, som i rollen som språkrör, värnat den breda och djupa gröna ideologin var nog Lotta Hedström. Men jag har inte gett upp hoppet vad gäller de nuvarande rören, även om åren går utan att man tycks våga - eller vilja - fördjupa den ideologiska debatten utifrån t ex en maktanalys.

  SvaraRadera
 12. Birger, det skulle alltså vara meningsfullt för dig att rösta på MP, hellre än V, trots allt?

  Gt

  SvaraRadera
 13. Ja, en maktanalys skulle inte bara "fördjupa den ideologiska debatten." En maktanalys skulle kunna få oss att äntligen börja diskutera verkligheten. En grön ideologi blir alltså inte grönare än innehållet. Innehållet i partierna utgörs av individer och deras nuvarande medvetenhet. Eller brist på medvetenhet. Rött, blått, grönt, lila, rosa vi kan skapa hur många nya partier som helst, utan att någon nämnvärd förändring sker. Fördjupas inte debatten utifrån en maktanalys, så får vi i princip samma politik med vissa smärre skillnader förstås.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig bygger hela ideologin till vänster om just maktanalys. Personligen så tycker jag hela miljöfrågan ligger där, iom att alla vet att vi måste göra något och att vi kommer att göra något. Frågan är om vi i makro- och mikroperspektivet ska göra dessa kommande förändringar solidariskt eller med egoismen som grund.

   Radera
 14. Lisbeth
  Jag tror (ska vi göra i kyrkorna)
  att Du har spårat
  upp de svåraste och de viktigast
  frågorna för Jordens överlevnad.
  Lisbeth, om dig tycker jag inte
  speciellt illa!39

  SvaraRadera
 15. Gt: du skriver "Birger, det skulle alltså vara meningsfullt för dig att rösta på MP, hellre än V, trots allt?" Förmodligen relaterar du din fråga till mitt påstående att jag har hopp om att de nya rören skall återföra partiet till en, vad jag anser, grönare linje. Svar på din fråga: man kan förstås inte rösta utifrån ett hopp om att något skall förändras, utan när valdagen kommer får man nog se till hårdvaran. Den dagen, den sorgen...

  SvaraRadera
 16. "Den dagen, den sorgen..." Ja då väljer jag en "hårdvara" där jag kan sätta samman "mjukvaran" själv.
  En "hårdvara" där det finns gott om plats för alla nyanser av grönt. Där det även finns plats för andra färger, som de gamla traditionella betongfärgerna, rött och blått, samt övriga politiska färger, nya som gamla.

  aktivdemokrati.se

  SvaraRadera
 17. Roland Lidén
  Tack TROR jag...:)

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.