lördag 21 juli 2012

Anständigt och rationellt?

Om en verksamhet är skattefinansierad till hundra procent, och man - läs: riskkapitalbolag - i den verksamheten tar ut en vinst på 200 000 kronor på varje anställd - är det anständigt och rationellt?

Jacob Bursell (SvD) har grävt i marknaden för "bostäder med särskilt service för vuxna". En skattefinansierad marknad som omsätter 30 miljarder kronor. Och där vinsten som kan dras ur verksamheten kan uppgå till svindlande summor rakt ner i fickorna på ägare som inte har många uns intresse av vård och omsorg annat än som medel att fylla egna konton. En vinst på bortåt 200 000 kronor per anställd...

Är detta rimligt? Anständigt? Eller är det bara följden av att marknadsfundamentalismen slagit ut varje drag av rationalitet i det politiska tänkandet? Det tycks mig lite tragiskt att det enda parti som verkar ha en rationell syn på detta är Vänsterpartiet - vilket faktiskt medför att det är detta parti som värnar marknadsekonomin från förfall.

PS! Idag finns det 1937 registrerade boenden för 23 000 vuxna som är berättigade till bostad med särskild service. Av dessa 1937 boenden drivs idag 550  i privat regi, varav i sin tur 400 ägs av riskkapitalbolag som gör vad man kan för att steg för steg dammsuga marknaden. För varje dag marknadsfundamentalismen överlever kommer allt mer att hamna i händerna på dem som ser illa utsatta medmänniskor som saker värda att göra vinst på.

Man kan förstås också tjäna en slant på att sälja sin verksamhet till rikskapitalbolag, i artikelserien berättas att Mats Odell med familj drog hem 72 miljoner när de sålde sitt omsorgsbolag.

12 kommentarer:

 1. Jag håller med dig när det gäller riskkapitalbolagen.
  Men det handlar om så mycket mer, vilket du kan läsa om här:
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article15143704.ab

  Sedan ska du inte ha några illusioner om vänsterpartiet och vänsterpartister. Jag känner tillräcklig många av dessa vänstermänniskor för att säga att de ingenting hellre vill än att i princip avskaffa marknaden. Det är riktiga mörkermänniskor. Fanatiker.

  SvaraRadera
 2. Vänsterpartiet av idag är nog inte emot marknadsekonomi, eller rättare sagt blandekonomi.

  Marknadskraften är effektiv, men den måste hållas i koppel för att inte övergå i rovdrift. Det är väl det kopplet som V vill värna.

  Det V är direkt dåligt på är åtminstone en sak, nämligen politik för seriös alternativ vård och läkekonst. Gäller antagligen även dito skolformer.

  Gt

  SvaraRadera
 3. Handen på hjärtat, är inte V ett överflödigt parti? Vad står de för? Någon slags ursprunglig socialdemokrati? Visa sitt rätta ansikte vågar de inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det finns många socialdemokrater som skulle vilja se sitt parti gå tillbaks till just "någon slags ursprunglig socialdemokrati" faktiskt....

   Radera
 4. Om någon anser sig ha vetskap om att Vänsterpartiet av idag skulle ha ett annat ansikte, än det som nu är oss tillhanda, så vore det bra om vederbörande ville beskriva detta -med belägg.

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendalör juli 21, 08:59:00 em

  "Marknadskraften är effektiv, men den måste hållas i koppel för att inte övergå i rovdrift. Det är väl det kopplet som V vill värna."

  Statliga upphandlingar och monopol är inte marknadsekonomi, möjligtvis blandekonomi.

  Vad som behövs är en riktig marknad där det finns konkurrens och priser sätts av utbud/efterfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Sofiahemmet för den som har och fattigstugan för den utan. Ok, vi förstår precis....

   Radera
 6. Hej
  Har svårt att tänka mig att någon V-partist av idag är för Centralstyre och maktkoncentration, utan framförallt vill se en jämlik ekonomi med en sund baland´s mellan det privata och kollektiva.

  Som jag förstår det finns det väl en "liten" återkommande debatt angående detta med Kommunism, men då måste man ju först definiera vad man med detta menar!
  Om man som jag med flera definierar Kommunism med att vilja bli av med Kapitalismen, så är i vart fall jag benägen att kalla mig Kommunist, MEN nästa steg blir väl att särskåda vad vi vill se istället - och där måhända finns det flera olika önskvärda visioner där vi är av olika uppfattning...

  Läs med fördel V-partiets Partiprogram!

  Vgh Tom

  SvaraRadera
 7. Tom, du är inte så lite aningslös. Byt ut "kommunism" mot "nazism" så förstår du vad jag menar. Hur kan kunskapen om kommunismens monstruösa brott vara så oerhört låg i dagens Sverige? Fick du ingen undervisning i skolan?

  Detsamma gäller om Anonym lö jul 21, 06:52. Där frågas det efter "belägg". Men har man så lite på fötterna angående Vänsterpartiet bör man nog inte kasta sig huvudstupa in i debatten. Återigen ett offer för den svenska skolan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte försvara kommunismens eller något fasciststyres brott, men hur stort tror du "kapitalismens" brott; kolonialismen är vid en jämförelse? Jag tänker om man vill spetsa till saker lite.I rena förlustsiffror tror jag det finns estimeringar på miljardnivå. Allt i den fria handelns namn. Nu vart det inte så lätt va Pekka? Något att fundera på till kvällsfikat.

   Radera
 8. Någon borde ordna ett samtal mellan Rain Nylund och Mats Odell.

  SvaraRadera
 9. Hej Pekka :-)
  Nja, jag torde inte vara aningslös, ej heller har "kommunismens" mörka historia gått mig förbi.
  Dock, HUVUDPROBLEMET som jag uppfattar det är att nästintill alla har medfött/fostrats till att ej sätta sig in i vad exempelvis Marx och Engels vackert och tydligt framförde för visioner inklusive former/medel för att nå dessa.
  Jag känner som sagt mig väldigt säker på att inte heller du Pekka studerat Kommunismens grundläggande idéer och grunder, utan att du helt sonika definierar alla totalitära central styrda och hemska avarter av Kommunism som historien rymmer som detsamma som Kommunism, och att det inte kan finnas något annat i Kommunismens namn än just detta hemska, kan det vara så Pekka?

  Vgh Tom
  PS Instämmer med deff: läge att parallellt också rannsaka Kapitalismen med dess kontinuerligt växande maktkoncentrering, ökade klyftor och rovdrift av naturen..., eller varför inte!?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.