måndag 7 maj 2012

Grekland, Frankrike, Sverige

Så fick då EMU-fundamentalisterna uppleva det som de skapat - extrempartiers framgång i Grekland. Vad hade man väntat sig? Allt i Grekland beror inte på EMU, men effekterna för att rädda den gemensamma valutan har varit det som fått kannan att rinna över. Grattis får man nu säga till Björklund, Persson, Reinfeldt, Carlsson, Sahlin och Löfven - ni har fått det ni beställt. Extremhögerns framgång i Grekland.

Frankrike: intressant att Hollande vann. Eftersom majoriteten av politiker förvandlat marknadens frihet till ett vilddjur så lär börserna reagera och sätta unionen i ny gungning. Grattis, alla avregleringens företrädare, ni har fått det som ni ville. Och i Sverige var det socialdemokraterna som inledde nedmonteringen av spelregler, de borgerliga bara fortsatte på den inslagna vägen.

Sverige: Två giganter, med helt olika bakgrund, gjorde upp om kampen i SVT igår. Några birollsinnehavare fanns också på plats. En av dem tycktes må riktigt dåligt, försvann fort från möjligheten att göra succé, en annan - den yngste av birollsinnehavarna - spurtade bra och tog hem slutduellen mot en av giganterna. Anna Le Moine heter hon som spurtade så bra och knäckte en av huvudrollsinnehavarna, Annichen Kringstad, i slutduellen.  

Som politisk nörd tvingas jag således erkänna att jag valde Mästarnas Mästare framför första delen av partiledardebatten. Än värre: jag erkänner, och skäms lite grand, att jag efter tio minuter stängde av del två av partiledardebatten. Det började krypa i kroppen av olust över det som utspelade sig. Ska väl se det på nätet så småningom.

27 kommentarer:

 1. Du har inte missat något. Fridolin smälte in bra i det övriga gänget och stack inte ut någonstans. Sorgligt att se hur miljöpartiet förvandlats och fördärvats. Partiet kan enligt min mening försvinna från svensk politik, det har inget existensberättigande.

  SvaraRadera
 2. Instämmer. MP är MittenParti utan färg.

  Men vad har hänt med attityden till SD? De kunde ju tala med Åkesson! Till på köpet tog de honom i hand efteråt, när alla tackade alla. Kanske S, M och FP inser att SD är bra att ha, när de ska lura på oss mer kärnkraft.

  I övrigt intet nytt.

  SvaraRadera
 3. Ja Fridolins deperata slutkläm, Vi har också en arbetslinje var riktigt pinsam. Då vet vi att det inte finns några alternativ i svensk politik.

  SvaraRadera
 4. Jag såg på första halvleken i partiledarnas skenduell.
  Fick krupp av Åkessons klankande på invandrarna och Lööfs tomma klämkäckhet.
  Det är bedrövligt att bara en kvinna fick vara med bland alla gubbar - och hon hade ännu mindre att säga än alla mörka kostymer.
  Fridolin blir alltmer konturlös - varför fick inte Romson vara med?
  Sjöstedt försökte vrida "debatten" rätt, men han var chanslös mot tillväxtens piga och drängar.
  Filmen "Ghost Writer" i TCM bjöd sedan på politiskt taskspel med skickligare skådespelare.

  SvaraRadera
 5. Jo det finns alternativ, men inget ibland de nuvarande möblerna!
  Titta gärna in på

  http://nynashamnsblogg.blogspot.se/

  om ni också tror att vi det svenska folket, kanske har mer vilja än politikerna tror! Att vi inte bara ska ses som ointelligenta varelser. Det finns många politiker som inte vill förstå landets bästa, utan de följer bara partipiskan, även om det gör ont!

  SvaraRadera
 6. Hemskt var det. Framför allt Fridolins försäkran om att han bejakar arbetslinjen. Piratpartiet får det bli hädanefter. Minst dåligt. / Gordon

  SvaraRadera
 7. Jonas, Johanstorpmån maj 07, 09:30:00 fm

  Birger, vad skapar mest olustkänslor hos dig - Agendas och programledarnas sätt att rama in debatten, eller politikernas sätt att debattera?

  SvaraRadera
 8. Jonas, Johanstorp: Bra fråga, som politiker brukar säga. Programledarna byggde en spelplan som var minst sagt dålig, en del spelare trivdes på den där planen, andra trivdes förmodligen inte men lyckades inte bryta mot reglerna tillräckligt mycket för att förändra planen. För att nu, inspirerad av derbyt ikväll (Djurgården-AIK), ta till pladdrigt sportspråk...

  SvaraRadera
 9. Jag koncentrerade mig på Milanoderbyt på San Siro, men växlade lite då o då in debatten. Hade otur tror jag för i stort sett varje gång jag växlade över till debatten kom den meningslösa centerledaren in i bild och i cirka var tredje mening förklarade att hon var centerledare också. Undrar om inte menigheten redan har förstått det?
  Trist i största allmänet faktiskt.

  /Tompan

  SvaraRadera
 10. Tack Fred, för Din analys.
  Kvinnounderskottet gör det slätstruket, fantasilöst o tråkigt.
  Prova en man och sju kvinnor nästa politiska duell.
  Handlingsprogram för hållbar framtid kräver kvinnliga insikter.
  Alla gamla gubbhäckar borde snarast bytas ut mot intelligenta, kreativa och modiga kvinnor.
  Tålmodiga insiktsfulla kramar från
  Katarina

  SvaraRadera
 11. Partiledardebatten humoristiskt sammanfattad på en minut: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HMeWRKv5nx8

  SvaraRadera
 12. Man kan bara hoppas att mp försvinner ur riksdagen efter valet 2014.

  SvaraRadera
 13. När de gröna ideerna övertas av fisförnäma akademiker går det illa.
  Bättre var det på farfars tid när de vegangröna flydde civilisationen till hängmattan
  och haschpipan långt ute i skogen. Då var det politik, minsann!

  SvaraRadera
 14. Jättekonstigt, fanns det tillstymmelse till kritik av arbetslinjen, det vill säga att livet är större än lönearbetet - jag minns att Birger vågade sig på att i en debatt säga att vi skall arbeta mindre och älska mer, fantastiskt, då var det för tidigt, idag är fler mogna för det budskapet - och var det nån som gjorde en analys av konsumtionssamhället? Nej, men här fanns ju en fantastisk möjlighet att ge en vision om ett annat samhälle!! Vad sa Gustav Fridolin? Inte mycket!

  SvaraRadera
 15. Katarina,
  alla gamla gubbhäckar (samt Annie Lööf) borde snarast bytas ut mot intelligenta, kreativa och modiga människor.

  SvaraRadera
 16. "Vad sa Gustav Fridolin? Inte mycket!"

  Nä, inte ett ord om tillväxt! Men det är kanske också ett budskap...

  Han sa förstås att även MP har "en arbetslinje". Varje parti med självaktning ska naturligtvis ha en arbetslinje. Arbete är ju en förutsättning för välfärd. Men MP:s arbetslinje skiljer sig nog en hel del från alliansens och sossarnas.

  BA

  SvaraRadera
 17. Kikade på debatten på tåget hem idag. Dåligt upplägg, svaga politiker som inte lämnar förutbestämda formuleringar och som saknar visioner utanför arbetslinjen.

  SvaraRadera
 18. Tycker nog att ni ger Fridolin lite väl mycket oförtjänt kritik!
  Det var en bedrövlig debatt! Men Fridolin försökte sig iallafall ensam på, att ta upp oljeberoendet. Vilket genast kritiserades av Jimmie Åkesson. Stackarna på landet då...Som om inte de kan lära sig att samåka mer att ta cykeln mer osv.

  Fridolin talade om mindre tillgång på olja och fler som använder den. Att oljepriserna inte kommer att sjunka. Han talade också om att vi inte ska köpa olja från skurkstater. Efter honom skulle Jonas Sjöstedt tala. Nu kommer det stöd från honom tänkte jag ett kort ögonblick. Men ack vad jag bedrog mig! Han började tala om kvinnolöner som släpar efter istället. Nog så viktigt. Fast vid fel tidpunkt!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. En högst subjektiv resumé:
  http://ericsecher.blogspot.se/2012/05/dags-att-satta-potatisen.html
  Eric

  SvaraRadera
 20. Klankade Åkesson på invandrarna?

  Var det inte den förda invandingspolitiken han klankade på?

  SvaraRadera
 21. Fridolin nämndes inte ens i "analysen" av debatten... symptomatiskt.

  A

  SvaraRadera
 22. i detta inslag alltså:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5095587

  SvaraRadera
 23. TACK anonym 08:54
  Väldigt viktig skillnad i sammanhanget.
  J Åkesson blandar själv aldrig ihop dessa begrepp.

  SvaraRadera
 24. Lisbeth. För människor som bor i större städer/orter fungerar lokaltrafiken ofta på ett bra sätt. Ett tillstånd som gör det lätt att klanka på människor som bor på landet.

  "Som om inte de kan lära sig att samåka mer att ta cykln mer osv" För att förstå hur det är, behöver man veta hur det är! Glöm inte det!

  Personligen upplever jag att "stackarna på landet" cyklar och går en hel del.

  SvaraRadera
 25. Anonym
  Hur läser du det jag skriver? Som kritik? Frågar bara, påstår inte att du tar det jag skriver som kritik. Ville väcka känslor. För det är mycket vi och dem. Från alla håll givetvis. 08:or t.ex. är inte välkomna överallt :)Man skulle kunna ta det som att vi är ena riktiga "stackare" och det är vi också i mångt och mycket, inte minst på grund av centraliseringen till storstäderna

  Personligen så upplever jag att bussförbindelserna är urusla där jag bor och har varit det så länge jag minns. Ett problem som gör att man som förälder även i närheten av t.ex. Stockholm behöver vara bilburen för att hämta sina barn och tonåringar.

  Faktum är att alla kan fundera mer över mer samåkning. Cykla och gå kan inte alla. Det kan finnas många hinder för det. Men samåka mer skulle vi kunna göra.

  Ja, man behöver lära sig att förstå hur det är att leva på landet och även i stan. Även i större städer ser det olika ut med "den fungerande" lokaltrafiken. Olika delar prioriteras olika, det är min personliga erfarenhet. När nya mer lyxiga områden planeras så blir det plötsligt viktigt att tala om en fungerande lokaltrafik.

  Mer samåkning på landet är det en omöjlighet? förutom att avstånden mellan människor kan vara långa givetvis. Varför inte börja titta på fler alternativ både för människor på landsbygden och i stan?

  Som det är nu så hör man mest att priserna på bensin är för höga, främst för dem på landet. Priserna kommer knappast att bli billigare. Så det är hög tid att släppa gamla tankar om vi och dem. Vi sitter alla fast i gamla tankesätt om vad som är möjligt eller inte möjligt. Då kan det bli lite av "stackarna på landet". Vi är ju så beroende av bilen...?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Har slutat både titta på och rösta på bankmaffians lakejer.

  SvaraRadera
 27. Päivi Rissanen Nons maj 09, 11:11:00 em

  Fast jag mår riktigt dåligt av dessa pinsamma kommentarer på något som borde vara viktigt för oss som lever i ett demokratiskt samhälle, så kommenterar jag:
  Ja, det händer något obehagligt i Europa och vi är en del av det. Var i Prag i valborg och slogs av vilket krutdurk det är, precis som många andra länder i Europa. Det var första maj demostration med socialistiska värderingar, som bygger på att alla skall ha arbete och lön. De skall ha rimliga villkor och inte förslavas. Man skall bli självständig utifrån sin lön, skaffa saker, leva ett liv, ge välstånd till sina barn. De är så nära tiden, 1987, då det fortfarande var kollektivt, kommunistiskt och fattigt. Man var inget som individ. I bakgrunden finns kommunisterna som är fortfarande i sitt parti, precis som i övriga öst-Europa. Jag var på de judiska kvarteren och fick se gravplatserna där samma grav hade 12-lager. De dog tidigt på grund av smuts och hunger. Sedan kom detta arbetsläger som man nu kan besöka med buss. De nya judiska föreningarna använder flitigt den gamla historien. Det blir fanatism och andra sidan antisemitism. När jag lämnar Prag möts jag av stora skaror högerextrema demostranter som tågar från tågstationen med hjälp av kravallpoliser till centrum. Det kan smälla när som helst i Europa.
  Arbete åt alla behövs för att inte skapa misär. ag tror också på att livet är mer än arbete. Så har det alltid varit. Jag förstår inte Schlaugs arbetsfientlighet. Hur hade du tänkt dig att alla skall få bröd för dagen?
  I partiledardebatten saknade jag kvinnorna. Det var helt enkelt inte intressant. Löven vill komma överens om kärnkraften med moderaterna. Varför? Reinfeldts arrogans har gjort slut på honom. Socialdemokraterna har hamnat i ett nostalgiskt läge. Förnyelsearbetet har fått stryk. Det måste födas ngt nytt. Innan det smäller.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.