söndag 18 mars 2012

Snälla, snälla, kom och exploatera oss...

Vingåkers kommun. I Västra Sörmland. En kommun som nu ber om att bli utsugen. 

I en broschyr hoppas man på att bli just exploaterad. Vilka synonymer hittar man till detta ord? Jo, utsuga, hänsynslöst utnyttja, profitera på, dra oskälig fördel av. Politiker kan vara underbara. 

Området är infarten till Vingåker, där byggde för ett antal år sedan ett familjeägt tryckeri en medvetet vacker byggnad. Efter ett antal år fick ett outlet-företag tillstånd att smälla upp en fyrkantig lagerlada på andra sidan vägen, och nu vill man fortsätta förfulningen med det glada utropet Exploatera oss! Och vad mer, om man får tro skylten: man tror att området, där det tidigare sprang om kring Krav-grisar i det fria, växer bara för man lägger betong och asfalt på jorden. Jo, det är sossar som styr kommunen. I besvärande stor enighet med de andra. Kommunen tappar innevånare, och därmed skatteintäkter, och istället för att satsa på vackert boende i vacker miljö med bra skola satsar man intensivt på projekt förfulning. Och efter alla naiva år med att försöka göra kommunen till ett stort outletområde har man fortfarande inte fattat att människor faktiskt inte vill bo i ett sådant - bara shoppa och ta sig därifrån så fort som möjligt.

Kommunalrådet finns till höger på bilden, som ligger upplagd på kommunens hemsida för att visa på den kreativa aktivitet som råder. Mannen som betraktar är "exploatör".

19 kommentarer:

 1. Tyvärr måste jag denna söndagsmorgon göra dig ledsen, förbannad och irriterad Birger. Ber om ursäkt på förhand. Radera kommentaren om du vill. ...men, du låter väldigt mycket som en sverigedemokrat här.

  SvaraRadera
 2. Jösses, så nu ska båda infarterna till Vingåker se ut som gamla halvt övergivna öststatsområden? En så fin gammal kulturbygd i händerna om sossar som inte förstått att man måste värna sina kommunala kvaliteter. Att bygga på finaste jordbruksmark är också det fullständigt sjukt om man ser till de framtidsscenarier som forskare brukar presentera.

  SvaraRadera
 3. Robsten: Lugn, det krävs mer för att få mig ledsen, förbannad och irriterad en söndagsmorgon när solen är på väg fram mellan molnen och hyresgästerna i den oanvända kanalen i skorstenen uttrycker sin glädje över att våren på gång...:-)

  SvaraRadera
 4. Sverigedemokraterna gillar väl exploatering, Robsten, de är väl alltid glada för nya möjligheter till tillväxt och kommersialism.
  L.

  SvaraRadera
 5. När jag var aktiv i kommunpolitiken i NÖ Skåne fattade jag aldrig tanken med att dra dit företag, man försökte bland annat locka till sig företag från grannkommunerna.

  Mitt förslag att göra kommunen till Sveriges bästa för barnfamiljer, och gamla, dvs superbra skolor, finfina miljöer och bra äldreomsorg för att få människor, dvs skattebetalare att flytta till kommunen blev bara i princip ignorerat.

  Det finns flera förklaringar men en elak sådan är att ju fler företag i kommunen ju fler (små) presenter, resor och fina middagar kommer pamparna i politiken att bli bjudna på.

  Resultatet är ju som vi sett överallt, skolor, äldrevård har blivit sämre och sämre, alla tätorter kantas av "exploaterande" fyrkantiga och fula lågprisföretag som säljer en fruktansvärd massa onödiga prylar av dålig kvalitet. Det har ju gått så långt att det ser likadant ut var man än kommer.

  SvaraRadera
 6. SD är kluvet i sin ideologi.

  Å ena sidan vill de vara kulturkonservativa, dvs hålla på det folkhem som en gång var. Det skulle i så fall innebära att de inte vore för den energislukande stordriften, såsom den utvecklades efter Per Albins dagar.

  Å andra sidan är SD för tillväxt, precis som de andra (möjligen utom V). SD är i linje med detta även för kärnkraft.

  Vilken falang tillhör Robsten?

  SvaraRadera
 7. I min kommun finns det en "grusgrop" av stort intresse. Risken är nu att den blir ännu ett trist logistikområde om kommunen faller undan för markägarnas krav.

  Istället finns det krafter som vill att det ska byggas klimatsmarta bostäder där i miljömässig framkant. Skälet till planerna sägs vara att det är mer lönsamt med handel än bostäder.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Hyresgäster?
  Du skattar väl för intäkten?

  SvaraRadera
 9. Det är verkligen underligt hur så många kommuner slåss med varandra för att uppföra sådana här områden trots att inte en krona av företagens skatter hamnar i kommunens kassa! De enda som betalar skatt till kommunen är de som bor inom kommungränsen, alltså borde man satsa på ett bra boende, en fin boendemiljö och en bra skola och en fin barnomsorg för att få in skattepengar.

  SvaraRadera
 10. Inte kloka. Dom har byggt ut outletområdet rakt in i bostadsområdet! Outleten har hamnat rakt in i småhustomterna!!!

  SvaraRadera
 11. "Sverigedemokraterna gillar väl exploatering, Robsten, de är väl alltid glada för nya möjligheter till tillväxt och kommersialism. "

  Nej!

  SvaraRadera
 12. "Vilken falang tillhör Robsten?"

  Jag hör inte till någon av de falangerna. jag är för ett modernt folkhem, ingen är väl så dum så hen tror att det gamla folkhemmet kan komma åter, jag har i alla fall inte träffat någon.

  Jag är för en försiktig naturlig tillväxt. Inte denna jäkla kvartalskapitalism eller idiotisk kommun tillväxt där man offrar kommunernas främsta tillgångar, för att locka till sig företag som i alla fall aldrig kommer. Det krävs en modernare och smartare strategi för en smart tillväxt. Mer kvalite än kvanitet typ.

  Ja jag är för kärnkraft, som det minst dåliga alternativet. Blir jag överbevisad om att kärnkraft inte är det minst dåliga alternativet överger jag min ståndpunkt. Det har inte inträffat än kan jag säga.

  SvaraRadera
 13. Varför diskutera med en högerextremist och rasist som "Robsten"?

  SvaraRadera
 14. Det var oförskämt. Jag delar inte in människor i raser. Tycker du det jag skrivit här tyder på högerextremism?

  Däremot saknar jag lite konservativ uppfostran, där man får lära sig att inte slänga på epitet på folk hur som helst.

  SvaraRadera
 15. Vad menas med extrem?

  Kanske det är sånt som ligger långt bort från en själv. Själv är man väl alltid en sorts norm.

  Lika gärna som en slaktare kan kalla en vegan för extremist, så kan den senare med fog kalla slaktaren för extrem.

  Att kalla SD extremt är att urlaka ordet. Sådana skarpa laddningar må reserveras t.ex. om Ku Klux Klan.

  SvaraRadera
 16. Ord från en 7-åring idag: "Varför finns det så mycket hus? De stör, är ivägen, jag ser ju inte naturen."

  SvaraRadera
 17. Köpcentra ersätter våra gamla filtar på marken där vi förr bytte grejer.
  Företag kan gärna nolltaxera då de drar in mycket skatt indirekt till kommunen genom de anställda.
  Förr småpysslade vi lite till mans överallt- Idag är industriområden effektivare lösning.
  Dessa borde förstås kunna byggas vackrare, särskilt då de byggs nära bostäder.
  Industrier och affärer gynnar alla.
  /Katarina

  SvaraRadera
 18. Jo minsann, det blir inte alltid vad man tänkt sig. När kommunerna på 70-talet gjorde framskrivningar för sin planering och bl.a. beräknade vilken folkmängd de skulle ha omkring år 2.000 så räknade de sammantaget med att Sverige skulle ha 100 miljoner invånare vid sekelskiftet, om jag inte missminner mig.

  SvaraRadera
 19. Industrier och affärer gynnar alla? Det var faktiskt något av det värsta jag hört på länge.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.