måndag 26 mars 2012

Rätt ska vara rätt

Med tanke på att ekonomi egentligen betyder hushållning kan man läsa ut följande ur en bildtext i dagens SvD-Näringsliv: "Tecken på en inbromsning i Kinas hushållning har lett till negativa reaktioner på världens börser." En nåd att stilla bedja om.

För övrigt: DN:s ledarskribenter uppmanas att ta en grundlektion i djurs beteende med anledning av den ståndpunkt man kungjorde häromdagen: "När vissa aktörer i välfärdssektorn beter sig som svin smetar det av sig på alla företag som gör ett seriöst hästjobb." Svin är renliga, sociala och hänsynstagande djur.

19 kommentarer:

 1. Byt ut svin mot negrer och alla förstår vad det handlar om. Rasismens språkbruk finns alltså kvar i vårt förhållande till djuren.

  SvaraRadera
 2. Ja, Ulf, det stämmer.

  Du har kanske läst Jordens herrar av Pelle Strindlund?

  Gt

  SvaraRadera
 3. Nej, Ulf, det stämmer inte.

  I det ena fallet har vi att göra med djur, i det andra med människor. Vad säger att vi måste behandla båda kategorierna likadant? När du jämställer behandlingen av svin med behandlingen av "negrer" (slaveriet), då använder du människan som måttstock. Ett annat ord för det är antropocentrism.

  SvaraRadera
 4. Ja vi värderar inte djuren högt de reduceras till köttstycken inplastade på ICA. Att de har känslor tycks gå många förbi. Vilken tur att djurens rätt finns och Carl Schlyter (Mp).

  Fler än de nödvändiga 371 ledamöterna ställde sig tydligen bakom kampanjen 8hours när 12 personer från djurens rätt besökte Bryssel på inbjudan av Carl Schlyter.

  Varför hörs inga jubelrop i media? Varför inget om resolution 49?

  Kan vi hoppas på en ny lagstiftning? Eller ska alla kommuner göra som Sigtuna som i kammarrätten fick igenom max 8 timmars transport och 12 timmar nattetid för fjäderfä. Plus detta fick de bl.a. igenom ändrade krav på antibiotika.

  Vi ser oss som skapelsens krona. Djuren är för många av oss enbart mat och inte levande varelser med känslor. Någon slags förnekelse för att rättfärdiga oss själva när vi står framför köttdisken...? För vem vill egentligen äta något med känslor. Eller någon som besitter social kompetens som t.ex. grisen

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Lisbeth, då har människan av släktet Homo handlat fel under 2 miljoner år, menar du? Våra hjärnor och våra kroppar i övrigt är byggda av animalisk föda. Hur kan du inbilla dig att en ren växtdiet inte gör skada på människokroppen när den evolutionära bakgrunden är sådan?
  Läs gärna Lasse Bergs "Skymningssång i Kalahari" och "Vegomyten" av Lierre Keith.
  Människan är allätare och bör äta både kött, fisk och vegetabilier. Därmed inte sagt att djuren ska behandlas illa!
  Den som försöker kränga sig ur sin evolutionära bestämmelse begår våld på naturen.

  SvaraRadera
 6. Ett högt bensinpris kan dessutom skada tillväxten i USA om människor drar ned på antalet shoppingturer.

  http://di.se/Artiklar/2012/3/26/262761/Priset-bromsar-amerikanska-bilister/

  Ja inte vill man väl skada någon?

  SvaraRadera
 7. Ja, och då är det så illa att detta först och främst går ut över de fattiga. Ingen tillväxt = fler fattiga.

  Hur i allsin dar ska vi komma ur den skruven?

  /B

  SvaraRadera
 8. Vi drömmer om en mänsklig behandling av djur i en värld där hallickar i Spanien tatuerar in streckkoder på prostituerades handleder.

  Det är svårt - men viktigt! - att fortsätta drömma och kämpa.

  SvaraRadera
 9. Lisbeth har rätt. Och vi är från tand till tarm skapta som vegetarianer. Inte som allätare.
  Vi begick antagligen ett misstag då vi lämnade den varma zonen på jorden (där maten växte på närmaste gren) för att dra oss ut mot polerna och till tundrans områden. Nu tvangs vi dräpa fiskar och andra medvarelser för att överleva, istället för att vandra tillbaka till vår första hembygd. Idag kan vi med hjälp av t.ex. växthus och torkning förse oss med föda utan att döda.

  Medlem i www.vildasnan.se

  SvaraRadera
 10. Det jag vill påpeka i mitt inlägg är att det saknas djuretik. Inte att djuren ska behandlas som människor t.ex grisar med rösträtt. Vi ska vara deras röst.

  Sigtuna kommun visar vägen oavsett om vi är köttätare eller inte. De är därmed djurens röst. Varför måste man alltid hamna i en diskussion om köttätare eller vegetarian?

  Många reagerar på EU:s långa djurtransporter men verkar inte förstå att de är en regel snarare än ett undantag. Varför är det annars så lite debatt om djurtransporter? Varför glöms bilderna på dessa pinade djur bort så fort?

  Tycker inte att jag påstår att alla ska vara vegetarianer. Det jag påstår är att djurkroppar ligger inplastade bl.a. på ICA. Djurkroppar som har varit levande djur med känslor. De har ofta transporterats långa sträckor utan mat och vatten i trånga utrymmen.
  Men debatten är svag och det måste ju bero på något...? Orkar vi inte se verkligheten?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. "Så länge det finns slakterier, så länge finns det krig", sa den ryske författaren och vegetarianen Leo Tolstoj.

  Frågan om att vara vegetarian eller allätare är inte något ytligt spörsmål. Det handlar om djupare ting än så. Det handlar ytterst om vår medkänsla, förmåga att tänka oss in i andra varelsers situation. När vi lärt oss det, då har vi en annan och mycket bättre värld.

  Gt

  SvaraRadera
 12. Anonym må mar 26, 08:23:00

  "Och vi är från tand till tarm skapta som vegetarianer. Inte som allätare."

  Du satt nog och sov under biologilektionerna i skolan. "Från tand till tarm" är människan OMNIVOR, det vill säga ALLÄTARE.

  Lasse Bergs "Skymningssång i Kalahari" nämndes här. Läs gärna den boken. Evolutionsmässigt är vi en produkt av en kost innehållande viktiga animaliska näringsämnen som vi inte finner i växtriket. Bryter vi den kedjan går det ut över hälsan (bristsjukdomar). Det är inte heller särskilt etiskt med en kost (vegankost) som utarmar miljön och därmed förstör livsbetingelserna för människor.

  SvaraRadera
 13. Snälla Anders, kom inte dragandes med Lierre Keiths "Vegomyten". Den är inte ett seriöst inlägg i debatten; den är så full av vridna generaliseringar, brist på seriösa efterforskningar och rena lögner så den är en förolämpning mot alla som vill sätta sig in i frågan. Om detta finns redan mycket skrivet; det är bara att göra en sökning.

  Och jag är så trött på att höra att det är "naturligt" att äta kött. Det har bevisats igen och igen att våra kroppar inte behöver kött, så snacket om "naturligt" känns bara som en dålig ursäkt för att äta oetiskt. För kött, som vi "producerar" och konsumerar det idag är djupt oetiskt, både mot planeten (miljöförstörande, enormt mycket mer resursförbrukande än en vegetarisk diet), våra medmänniskor och våra andra medvarelser. Så mycket lidande- och helt i onödan! Men man stänger av och säger "det är ju gott" eller "naturligt"....!

  Ät etiskt- för att du kan!

  /Emma

  SvaraRadera
 14. Våra tänders design är gjord för växtföda, främst frukt. Tarmens längd är anpassad till växtföda. Handens form är perfekt för att plocka frukt och bär, samt för att smeka din kind.

  Och varför behöver jägaren komma över en känslomässig motståndströskel innan hen första gången dödar en medvarelse?

  Men det är väl så, att vi har olika uppfostran och olika läggningar. Den som lärt sig tycka om kött är böjd för att tro de forskare som säger att kött är nyttigt.

  Samma sak med alkoholen. Den som gillar giftet lyssnar mer på forskare som säger att alkohol är bra för hälsan.

  Medlem i www.vildasnan.se

  SvaraRadera
 15. Ingenting i människans kropp är gjort för ren växtföda, människan är allätare. Tag reda på fakta i vetenskapliga forum och litteratur. Varje människa vet att människan är allätare.
  Är det den dåliga svenska skolan som gjort att nu många unga har så dåliga kunskaper?
  Visst KAN man leva utan kött (och mjölk och ost och ägg och...) men det är knappast naturligt. Det får konsekvenser för hälsa och miljö som är förfärande. I USA finns nu särskilda läkare som tar hand om förvirrade veganer. Det säger allt.

  SvaraRadera
 16. Emma!

  Lierre Keith är radikal och grön och oerhört stimulerande att läsa. I likhet med henne tillhör jag dem som lämnat veganmaten därhän, efter 7 år. Boken "Vegomyten" är fullproppad med upplevelser och tankar som jag känner igen, och ingen som verkligen läser boken är samma människa efteråt. Många har åsikter om boken men har inte läst den. Tänk om våra miljöpartister i Sverige var lika djärva! Men här ligger de i lä. Lierre Keith drar fram som en tornado i vår förfalskade mat-tillvaro. Hon är härlig. Att inte etik-veganer gillar hennes bok är klart, hon klär nämligen av veganerna fullständigt. Och Keith vet vad hon talar om.
  "Vegomyten" kommer länge att vara en välsignelse för alla som nu lämnar veganmaten och för dem som med vår mat som utgångspunkt kämpar för miljön.

  SvaraRadera
 17. Köttälskarna har all anledning vara nöjda med tevekanalernas matprogram, där vegetariskt hanteras som undantag (och nästan med medlidande leenden).

  Det är en oerhörd effektivitet hos slaktvännernas lobby och andra anhängare. Den vet precis var den ska slå till med sin sponsrade vetenskap för att skrämma oss tillbaka till köttet.

  SvaraRadera
 18. "Förvirrade veganer"?? Kan man få en länk till detta påstående? Jag är omgiven av mycket förnuftiga veganer, läkare, doktorander, politiker, ja folk av alla slag. De verkar må hur bra som helst.
  /annika

  SvaraRadera
 19. Annika. Slaktbranschens lobby söker antagligen av bloggar där veganer brukar hållas. Vad de kanske förvånas över är veganers kunskaper.

  Visst finns de, som inte läst vitamin- och näringsläran. Men så är det inte minst hos blandkostarfolket också.

  Fråga på de överfulla sjukhusen hur stor andel veganer (av hela den kåren) de tror sig ha inlagda!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.