lördag 3 mars 2012

Lågbudget må det vara - men förträfflig sådan...

Maj Wechselmann är inte den som enbart går fram med kirurgkniv. Hon använder ofta motorsågen som retoriskt verktyg. Vilket man möjligen kan bli lätt frustrerad av ibland, men det är ingenting jämfört med hur frustrerad man kan bli på den verklighet som hon speglar i några av sina filmer. Eller hur glad man kan bli - som t ex av filmen Bang och världshistoiren.

Hennes senaste film är en smocka rakt in i mellangärdet. Den tar även om man är väl medveten om kärnkraftens risker och vad följderna kan bli av en olycka. För den som envisas med att argumentera för kärnkraften är det en smocka rakt på truten. Filmen heter Den mänskliga faktorn - Bi goes to Fukushima

Det är dumt att uppfinna nya beskrivningar när redan gjorda sådana är träffsäkra. Citerar därför Aftonbladet: "Filmen är en rörig, kaotisk och skakande skildring av den humanitära katastrof som nu utspelas i Japan, om människor utan röst som förlorat allt." Jo, det må vara lågbudget, men inget fel i det. Närheten är extrem. Och Wechselmann är förbannad, tycks det mig. Det är tur att de finns, de där som brinner. Filmen kan man se bland annat på Zita i Stockholm den 15 mars.

8 kommentarer:

 1. http://risksofnuclear.greenpeace.org/

  SvaraRadera
 2. Hur uttalas tecknen på solmärket?

  SvaraRadera
 3. Förlåt ett litet inhopp.

  Idag skulle Birger tala i Mariagården, Katrineholm, kl 13.

  Men om man tittar på arrangörens hemsida, Kulturföreningen Fogelstad, står det lunch på det klockslaget. Vilket gäller?

  SvaraRadera
 4. Jag har hört att det kommer ny kärnkraft nu som både är säkrare och som klarar avfallet. Vad sägs? Atomkraft låter ju faktiskt mera framtid än vindmöllor som låter gammalmodigt, ineffektivt, miljöförstörande och subventionerat. Vi måste ju ändå tro på tekniken eftersom våra liv bygger på den förutsättningen.

  SvaraRadera
 5. Ingen teknik är säker så länge människan inte är det.

  SvaraRadera
 6. Anonym 12:27:00

  Så då menar du att vi ska avstå från teknik?

  /ME

  SvaraRadera
 7. För den som tänker att teknologi i sig själv kommer lösa våra problem och göra att vi kan fortsätta med vår livsstil kan jag rekommendera följande korta film: http://www.youtube.com/watch?v=VOMWzjrRiBg&feature=player_embedded. Det är en väldigt kompakt och pedagogisk genomgång om vilka alternativ som finns till olja och vilka problem de har.

  SvaraRadera
 8. Man behöver inte avstå från livet bara för att livet kan bjuda på olyckor. Men man kan iaktta försiktighetsprincipen och inte utmana ödet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.