tisdag 17 januari 2012

Sänk arbetstiden - dela på jobben - lev bättre

Dags för politiker, journalister, ledarskribenter och andra att fundera över det faktum att i stort sett varje miljard som näringslivet investerat gått ut på att rationalisera bort mänsklig arbetstid. Skulle man kunna tänka sig att några fler tunga politiker i Sverige än Jonas Sjöstedt drar slutsatser av detta?


12 kommentarer:

 1. Vad gör Norge, som tydligen ingen annan gör? Det landet förbluffar mer och mer, på alla områden.

  SvaraRadera
 2. Klippte mig igår.
  Min assyriske frisör kan knappast beskrivas som politiskt radikal, men nu kom han igång om överkonsumtionen. Han beklagade sig över alla unga som vill ha en ny klänning, kanske till ett bröllop, som de bara använder en eller två gånger. "Annat var det förr!"
  Jag var på väg att lägga mig i, men valde att - förutom ett och annat positivt grymtande - låta honom fortsätta.
  Han vek in på ett spår där han slog fast att folk stressar ihjäl sig för att finansiera alla dyra köp.
  Jag tror inte att han läser din blogg, Birger, men vill gärna tro att alltfler ifrågasätter ett samhälle där människorna sliter ut sig själva för att köpa saker som de knappt sliter innan de slänger dem.

  SvaraRadera
 3. Jag vet många (inkl.jag själv) som aldrig har sprungit efter pengar, prylar, kläder, arbeta mer för att kunna bla bla bla...

  Vi har alltid ifrågasatt slit-o släng- samhället. Bra att andra börjar också vaknat till!

  (Men ack vad svårt det är för vissa att komma ner; vi har det mycket lättare för vi har aldrig haft några stora drömmar.)

  SvaraRadera
 4. Människorna kommer inte självmant att ändra livsstil innan de blir alldeles tvungna att göra det. Allting kommer att köras i botten innan vi får se en ändring. Ungefär som under krigsåren 1939-45.

  SvaraRadera
 5. Lisa Wanneby, Språkrör Miljöpartiet i Oskarshamn och Kalmar läntis jan. 17, 07:34:00 em

  Det räcker inte med att vara lokalpolitiker i mp, det märks! Så fort jag, och tro mig, påpekar det missvisande med tillväxt och säger att en arbetstidförkortnig vore bra på arbetsmarknaden så skrattar en del skärrat, alternativ ser strängt på mig och menar att sådant grönt flum kan man inte syssla med.

  SvaraRadera
 6. Snyggt summerat, Fred. Nuförtiden föredrar vi att slita ut oss själva istället för våra prylar... Såväl vi som prylarna har en ändstation - att vi själva hamnar där i överförbrukat skick går mer än an, bara våra älskade prylar får ligga där och glänsa i all sin oanvända glans. Prioriteringen säger en del om rådande mentala nivå.... Skynda, skynda att köra sig själv i botten - men ajabaja att behandla lilla mobilen på samma uthållighetskrävande vis.

  SvaraRadera
 7. Ja! Sänk normarbetstiden nu!

  SvaraRadera
 8. Norge surfar på oljevågen. Dom har relativt lättillgänglig olja som kan säljas relativt dyrt. Än så länge kan dom köpa sig fria från arbetslöshet.

  SvaraRadera
 9. Vänsterpartiet ter sig som den nutida utvägen.

  Synd bara, att V är så vrångt inställt till seriös alternativ sjukvård, typ Vidarkliniken, som ser till hela människan.

  V grundar sin inställning på naturvetenskapen, som i sin tur redan på 1700-talet reducerade människan till ett stycke kemi.

  Gt

  SvaraRadera
 10. Gt, låt dig inte förvillas! Läs vänsterpartiets program. Där florerar fortfarande marxism och klasshat. Glöm inte heller partiets förfärliga historia. Håll rent till vänster!

  SvaraRadera
 11. Det är känt att även överklassen idkade kamp mot arbetarklassen. I bruksorten hindrade man sina barn från att leka med arbetarnas barn.

  Marx ville det klasslösa samhället. Vem vill inte det?

  SvaraRadera
 12. Om vänstern inte ville gå i verbal närkamp med högern, då kunde man bekvämt avfärda de blå partierna med hänvisning till deras rötter, dvs inställningen till bl.a. judiska flyktingar under 1930-talet. Eller till högerns systerrörelser i andra länder, där man idkade kolonialpolitik av förfärligt slag.

  Men så uppför sig inte vänstern. Det som är historia är just historia, inget som är brukbart idag, såvida man inte lider brist på bättre argument.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.