måndag 16 januari 2012

Partiledardebatt i skuggan av fjärilsvingar...

En gång i tiden trodde man att fjärilar och annat smått och gott växte fram ur förruttnelse och slam. Det var det man fick lära sig om man läste lärda böcker. Men i mitten på 1600-talet upptäckte den unga Maria Sibylla Merian att i den behållare där hon höll ett antal fjärilar, som hon höll på att måla av, plötsligt fanns små svarta smutsfläckar på undersidan av ett nässelblad. Små ägg? 

Hon studerade nässlorna och upptäckte efter ett tiotal dagar att det kryllade av små larver, och efter ytterligare några dagar såg hon små hål i nässelbladet där larverna ätit. Och så drog hon den oerhörda slutsatsen, som välte etablerad vetskap och myndig klokhet på ända, att det ur fjärilarna kom små ägg, ur äggen kom det larver som "förpuppar sig till 'dadelkärnor', orörliga, omspunna, som döda - och ur dem kommer fjärilarna..."

Jag grottar ner mig i Maria Sibylla Merians liv - hon kom att kallas Fjärilsdamen - för att förstå lite mer av vad Linné egentligen pysslade med. Han skickade ju sina lärjungar ut över världen, bland annat skickade han en  ung, något obstinat, ung man vid namn Daniel Rolander till den holländska kolonin Surinam hundra år efter det att Maria Sibylla Merian upptäckt fjärilarnas livscykel. Rolander visste att flera europeiska män varit i dessa djungler för att forska, men det han inte visste, och det Linné inte upplyste honom om, var att ingen kommit tillbaka levande. Ingen man. Men väl en kvinna: Maria Sibylla Merian, som utan formell utbildning gavs möjlighet att göra en resa till Surinam för att studera bland annat fjärilar.

Partiledardebatten på onsdag känns ganska ointressant jämfört med fjärilarnas fantastiska liv. Vet inte hur jag ska väcka mitt intresse för den... Fast det är klart: måste höra om Jonas Sjöstedt har modet att fortstätta - han vågade i Ekots lördagsintervju - att analysera konsumtionssamhället på ett sätt som De grönas språkrör under så många år i patetisk jakt på ministerposter inte vågat göra.

Om språkrör nu plötsligt tar upp frågan om konsumtionssamhällets och tillväxtens baksida hur trovärdigt är det, om det först skett under galgen, först efter det att Sjöstedt gjort det? Och nog vore det intressant om Jonas pressade språkröret på det här med sänkt arbetstid, och kopplingen till klimatfrågan.

En gång trodde den etablerade kunskapen i människogestalt att fjärilar växte fram ur slam och förruttnelse. Det var ju så det syntes vara... Idag tror densamma att jakten på evig ekonomisk tillväxt är vägen till utveckling oavsett vilket utvecklingsskede samhället är i. Det synes ju vara så om man tittar bakåt och bortser från sådant man inte vill se.

Mitt eget bästa minne av fjärilar inleddes med att en gammal, ganska luggsliten, blåvinge höll på att dränkas av en daggdroppe en tidig gryning för många år sedan. Så här var det.

4 kommentarer:

 1. "Leende Lööf & Sympatiske Sjöstedt"
  kommer att fixa det. Alltså erkännandet av staten Palestina.

  Det framgick av gårdagens Agenda.

  Men sedan skiljer de sig som eld och sjövatten.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Hoppas, hoppas Jonas orkar med alla de andra som försöker sprätta hit o dit med sina sk. löften.

  På tal om att arbeta rekommenderar jag varmt en stridsskrift "Rätten till lättja" av Paul Lafarque (från 1880).

  I går doftade det vår här i Gunneröd/Orust och nu på morgonen har jag planerat vårarbeten i trädgården.
  Förra sommaren såg jag väldigt många fjärilar; aldrig sett så många olika.

  SvaraRadera
 3. Blir det en intervju i teve av det här också? Merian är ju faktiskt jätteintressant! Eller är det den nya boken om Rolander som väntar i burken??

  SvaraRadera
 4. Apropå Vänsterpartiet och konsumtionssamhället så tipsade bloggen Cornucopia nyligen om en rapport framtagen av V:s framtidskommission (Ida Gabrielsson m fl), där kapitlet om miljö- och klimatpolitik var förvånansvärt välskrivet och rättframt om de stora problem som vi står inför. Rekommenderad läsning! (Det trodde jag aldrig att jag skulle kunna säga om något framtaget av V!)

  http://www.vansterpartiet.se/images/stories/RapportFramkom.pdf

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.