onsdag 18 januari 2012

Modigt, tydligt och trovärdig av Sjöstedt

Man behöver inte vara vänsterpartist för att inse att Jonas Sjöstedt gjorde en lysande premiär i riksdagens partiledardebatt. 

Det är ingen tvekan om att han utstrålar trovärdighet, ärlighet och lugnt men hett engagemang. En god vinnande samtalston som tycks utgå från att han tar lyssnarna på så mycket allvar att retoriska floskler och inövade mantra är bannlysta. En bra politiker helt enkelt.

Till skillnad från Håkan Juholt är han inte fånge i sin egen retorik, till skillnad från Gustav Fridolin vågade han problematisera synen på ekonomisk tillväxt, till skillnad från allihop vägrade han att på minsta sätt försöka nolla i klimatfrågan - och han verkar dessutom, som enda partiledare, ha förstått att vi inte kan fortsätta att konsumera sönder planeten. 

Debatten i övrigt:
 • Håkan Juholt blir fånge i sin egen retorik och jag känner stark oro för varje extra bisats han lägger in i sina tal. Nej, något statsman kan han aldrig bli, det har gått för långt - det största problemet är väl att hans partikamrater hela tiden sätter kniven i honom, vilket lär få honom att bli ännu mer fånge i sin egen retorik. Mitt tips är att han kommer att avgå innan sommaren. Tänkte faktiskt på Knoll och Tott när jag såg Håkan och Tommy Waidelich konferera i en riksdagsbänk. Socialdemokratins största problem är dock inte Juholt, utan socialdemokratiska politikers totala hänsynslöshet när det gäller hämnd, heder och lustmord. Borde inte hela högen skämmas?
 • Fredrik Reinfeldt lever gott på sin förevisade lugn men sjönk riktigt rejält när han - av rädsla därför att han funnit sin jämlike i debatten?  - inledde en replik på Sjöstedt med att försöka sätta kommuniststämpel på honom. Lågt, på gränsen till fånigt. Sjöstedt mötte elegant och svärdet slog tillbaka på sin avsändare som - tycktes det mig - rodnade en del.
 • Annie Lööf lär få svårt att få centerpartisters hjärtan att bulta i takt med att hon häpnadsväckande fundamentalistiskt försvarar riskkapitalbolags rätt att äga skolor och äldrevård. Däremot fick hon in en riktigt rejäl stöt på Gustav Fridolin när hon undrade var egentligen MP står när det gäller ägandefrågorna. 
 • Gustav Fridolin valde att smita undan ett rakt svar på frågan om ägande av skolor och äldrevård - MP verkar även med den nya ledningen hålla öppet för riskkapitalbolag. Den tragiska parentesen under Maria och Peter verkar förlängas - kanske monterar man helt sonika bort den bortre parentesen. Gustav valde att mest ägna sig åt "jobb, jobb,jobb" - tydligen avser den nya partiledningen att betona någon sorts jobblinje för att förhindra att partiets kongress tar beslut om sänkt arbetstid. Gustav betonade förstås även - på ett bra sätt - vikten av att satsa mer på skolan och vården på temat: vad är det för vits att låta lärare få lön som arbetslös istället för som lärare. Klimat- och miljöfrågan var däremot nästan helt bortsopad - det var, som sagt, Jonas Sjöstedt som drev dem offensivt och som dessutom inte bara talade om investeringar i järnväg, flödande energi och klimatsmarta bostäder utan även gjorde kopplingen till vår konsumtion. Därmed har han vunnit många gröna hjärtan - och MP får se upp om inte miljöfolk i allmänhet kommer att uppleva Vänstern som det gröna partiet i riksdagen.  
 • I övrigt kan, tyvärr, konstateras att Jimmie Åkesson utförde ett skickligt politiskt hantverk, Björklund som vanligt var yvig och Hägglund som vanligt inte kunde låta bli att lägga in lite småroliga bisatser trots att Odell väl sitter på axeln och viskar 'avgå, avgå' samtidigt som han sticker små knivar i partiledaren som om han vore en riktig socialdemokrat.
Hur som helst: det känns som ljuv musik för mig -  som ältat att människan i första hand inte är ekonomiska varelser, vars uppdrag är att vara kuggar i ett ekonomistiskt självgående hjul, utan biologiska, sociala och kulturella varelser - att höra den nya vänsterledaren. Insikten att det är en fruktansvärd skillnad på att bygga ett samhälle för ekonomiska varelser och att bygga ett samhälle för riktiga människor är avgörande om vi skall kunna bygga ett samhälle som inte kommer att raseras.


Tillägg 120118 kl 19:00.
 • Ser att Göran Greider gör liknande analys vad gäller Juholts framtid som jag gör, det vill säga att det lutar mot att han tvingas bort.
 • Ser att SvD:s ledarsida menar att svaret på Reinfeldts fråga (Vem är oppositionsledare?) bör vara Gustav Fridolin och Åsa Romson. Det hade varit roligt, men jag tycker allt tyder på att den som träder fram som statsman i den forna rödgröna gruppen är Jonas Sjöstedt.
 • I DN anser man att debatten främst var en duell mellan Reinfeldt och Juholt. Lustigt att man fortfarande hänger upp det på socialdemokraterna. Frågan är om man kan göra det om ett år.

21 kommentarer:

 1. Jag trodde att regeringen skulle behöva vrålflörta med Miljöpartiet för att få deras röster.
  Det verkar vara tvärtom.

  SvaraRadera
 2. Gustav Fridolin är en katastrof för den gröna rörelsen.
  Fredrik Reinfeldt är mäktig i sin argumentering.
  Jonas Sjöstedt är med i fel parti.
  Annie Lööf levde inte upp till sitt rykte.
  Håkan Juholt borde avgått för längesedan.

  SvaraRadera
 3. Varför recenserar du inte åxå Jimmie Åkesson? Tycka vad man vill om sverigedemokraternas politik och dom mörkermänniskor som dras till den. Men förlåt mig, när jag hörde honom tala i debatten och på hur han blev bemött av andra talare,då tänker jag på Kejsarens nya kläder, den ende som vågade säga att kejsaren är naken, var Jimmie Åkesson.

  SvaraRadera
 4. Fred: Centern skulle aldrig acceptera ett ännu närmare samarbete med MP, man vill ju framstå som alliansens gröna alternativ.

  Krister: Sista delen föll faktiskt bort i mitt inlägg, det ligger där nu och tar upp Åkesson samt Björk- resp Hägglund.

  SvaraRadera
 5. Mera V;

  http://dagens.etc.se/debatt/v-vill-utmana-kortsiktig-konsumtion

  SvaraRadera
 6. Tack för en lysande analys och du får mitt fulla medhåll på alla punkter inkl. att Socialdemokraterna hellre har ihjäl sin egen partiledare än att ta strid med Alliansen.

  Frågan är varför? Är de fega eller inser de för första gången att de inte är uppgiften vuxna just nu?

  SvaraRadera
 7. Juholt är en nyttig kraft i det socialdemokratiska partiet. Han är vad flodhästens svans är för marken, han fördelar s....n vid reningsprocessen. När magen väl är tömd, så är det nog ett renare socildemokratiskt parti, och det som kom ut ur magen har hamnat hos andra partier, där dom hör hemma.

  SvaraRadera
 8. - Vad är S om ett år?, undrar Birger mot slutet.

  - Tja, en bananrepublik kanske.

  SvaraRadera
 9. "Tyvärr" kan det konstateras att Åkesson gjorde ett bra hantverk.

  Ordet "tyvärr" får kanske ses som ett preventivmedel, för att slippa slås av rasiststämpeln från SD:s aggressivaste fiender.

  SvaraRadera
 10. Förr kom det emellanåt massutskick per e-post från Gröna partiet. Men nu är allt tyst.

  Var det Sjöstedt och V som tog vinden ur GP-seglet?

  SvaraRadera
 11. Krister, det är inga "mörkermänniskor" som dras till SD. Det är vanliga människor som tycker att invandringen varit och är för stor. Konstigare än så är det inte. Ser du dig omkring hittar du var och varannan människa som tycker likadant.

  SvaraRadera
 12. Till Fredrik N. Så är det. Även invandrare röster på SD. Varför? Kanske för att dom är trötta på att klumpas ihop med dom invandrare som kommer till Sverige och utnyttjar våra liberala lagar och fängelser som har en bättre standard än i hemlandet. Mörker människor finns det i andra partier åxå. Men det är olika skiftningar på mörkret och dess skuggor.

  SvaraRadera
 13. Anonym 11:00 - "Tyvärr" skrev jag för att jag ogillar det mesta i SD:s politik men ändå tar mig friheten att påpeka att deras partiledare ofta gör ett bra hantverk i debatter. Självklart vore det trevligare för den som inte värnar kärnkraft, monarkin, militären och mycket annat som SD står för om partiledaren var ett ufo.

  SvaraRadera
 14. Håller med om att det är verkligt glädjande om tillväxt o klimat kommer in i riksdagsdebatten. Hoppas SAP kan ta sig i kragen, men Damberg som partiledare efter orgierna i osolidariskt beteende intern verkar inte lovande. Damberg, räcker det inte med Centerns nya parti"går genom rutan"ledare?

  Det är inte vanliga människor som är SD folk, det är medvetna främlingsfientliga o rasistiska människor som typ menar att "invandrare" är brottsliga i allmänhet mm, och skapar motsättningar mellan folk.

  SvaraRadera
 15. Fint skrivet om Sjöstedts tal. Jag tycker som du och redan efter linjetalet på Vkongressen nyligen, vädrade jag morgonluft. Som mp-medlem har jag undrat vart vi tog vägen och hur vi kunde lämna de solidariska idéerna om varandra därhän. Det hänger faktiskt ihop och den enrgi som kommer ur Sjöstedts formuleringar inger hopp, mycket hopp. Vi behöver hoppfulla politiker som inte skyggar för verkligheten. Det känns som att det är dags att kavla upp ärmarna. Fel parti? Det är en världslig sak, som Karlsson sa.

  SvaraRadera
 16. Jonas är Sveriges bästa miljöpartist! Jag blev glad att han valdes. Han behövs!
  Men jag hoppas att han inte ger kärnkraften 20 år till, det kommer att vara mer än dubbelt riskabelt. Dags att ta itu med uppstädningen nu!
  Max till 2020, då måste alla vara stängda!

  SvaraRadera
 17. Mycket av allt negativt som sägs om SD torde ha sin grund i de gamla partiernas ovilja att dela med sig av grötfatet. Det är som en naturlag, att varje nytt parti ska bekämpas av de gamla med alla medel, inklusive lögner, för att hålla det utanför detta grötfat, dvs Riksdagen. När man inte hittar tillräckligt bra argument, då gör man en vrångbild av nykomlingen, sedan attackerar man karikatyren. Detta hände även MP, när det var en nykomling.

  SD har sina stygga sidor, det är sant. Men det är inte partiets kungafjäsk, kärnkraftskramande eller enögdhet i Palestinafrågan som de gamla partierna hänger upp sig på. Utan det är SD:s kritik av invandringspolitiken. Den borde helst tystas för gott. Eller hur?

  SvaraRadera
 18. Alliansen håller på att luckras upp då C och KD riskerar åka ut i nästa val. Media har därför på Moderaternas uppdrag släppt fram Sjöstedt för att kunna rena MP från vänsterfolk och göra MP regeringsdugligt som Alliansens gröna röst för dem som fortfarande tycker sånt behövs, därmed kan gamla centerröster kompensera MPs tapp till VP och KD-folk kan gå till Moderaterna som då kan få en mandatperiod till med ny allians av M, FP och MP. MP som är maktkåta tar chansen och upptäcker att livet vid köttgrytorna var kul och säljer sig sedan fortsättningsvis för ingenting. Kvar på andra sidan är nytända VP med 10% av rösterna och av media sönderskjutna(med hjälp av bittra Monademokrater) Sossarna som får 20%. Resterande röster tar SD hand om.

  SvaraRadera
 19. Den som anser att Åkesson (SD) gör ett bra hantverk, må precisera sig något. Menas därmed att JÅ är bra på att synliggöra problemen i invandringspolitiken?

  Om man känner antipati med ett parti så kan man alltså skriva in ett "tyvärr" i beskrivningen av dess utsagor, om de till dels kan accepteras. Även i fall som typ Moderaternas ledare?

  SvaraRadera
 20. Kan inte sluta tänka på att du (vanligtvis så juste och eftertänksam tids-granskare) bara avfärdar SD-ledaren med ett tjuvnyp.Vad J.Å. varnar för är ju faktiskt en progressiv "malmö-fiering" av vårt land, ur flera synvinklar väl värt att reflektera över. Inte minst av miljöskäl .
  C-Annie Lööf tänker sig en invasion av 30 milj. "nybyggare", MP yrar mer eller mindre om öppna gränser för all världens fattiga, och utan att på ngt sätt korrelera detta med den totalförändring av livsmiljön i vårt land en sådan befolkningsexplosion skulle innebära. Ohederligt eller naivt?

  SD:s upprepade argument att i görligaste mån hellre hjälpa folk på plats i hemländerna förtjänar, enl. min modesta åsikt, ett bättre öde än att mekaniskt viftas bort som "rasism", som nu sker bakom skygglapparna...

  SvaraRadera
 21. Sjöstedt är ett hygglo, men den koleriske Ohly gav färgstarkare debatter.

  Annie är snygg att se på, var väl därför hon blev vald, men *gäsp* vilka tomma floskler som kommer ur hennes leende mun.

  Åkesson har varit bättre i tidigare debatter men har en hög lägstanivå.

  Hos alla partier kan man hitta mörkermän bland deras sympatisörer. Hos vänsterpartiet antidemokratiska våldspersoner (och en del av besläktat slag i MP:s och S:s svans), känslokalla extremliberaler som inte vill betala en krona i skatt för dem som har det sämre röstar på M, och KD har en del tokkyrkliga. Man måste döma partier efter vad de säger och gör, inte efter vad enstaka väljare säger/tycker.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.