fredag 27 januari 2012

KD:s riksting: Lite om Alf, etik, vapenexport, sax, friår och på vift hos biskop

Ska just ta mig iväg från hotellet till SVT för Nyhetspanelen som börjar lite tidigare än vanligt idag - redan strax efter 07.20. Lär väl bli en del om sossarna. 

Själv funderade jag lite före frukost över KD. Dom har ju riksting och knivarna slipas. Blir det Odell eller Hägglund? Självklart Hägglund. Men vad är deras politik för något?

Kristdemokraterna brukar betona att partiets politik vilar på judisk-kristen tradition. Vad är det? Och hur ger det sig uttryck? Är det på grund av den judisk-kritsta traditionen som Alf Svensson - f.d partiledare och numera EU-parlamentariker uttryckt sig så här i en debattartikel i tidningen Dagen: "Från alla håll och väderstreck drog araberna igång sina anfall och krig".

Det Alf Svensson skriver om är sexdagarskriget 1967. Araberna anföll således från alla håll och väderstreck. Byt ut ordet araberna mot ordet judarna och fundera sedan på den kristdemokratiske gigantens sätt att dela upp världen. Araberna, utan undantag, är de onda som anfaller. Den här typen av sätt att se på människor är oförlåtlig. Man hade kunnat vänta mer av en Europaparlamentariker, som ändå inte är Sverigedemokrat,  från ett land som anser sig upplyst.


Vapenexport och moral
Etik och moral är annat som KD gärna talar om och säger sig bygga sina värderingar på. Hur detta går ihop med att Alf Svensson  - i samband med att Kristdemokraterna och Metall arrangerade ett seminarium om vapenexport - talade varmt för ökad svensk vapenexport kan vara svårt att förstå. Stefan Löfven var förstås också närvarande och talade om vikten av svensk vapenexport. Närvarande var också, enligt källorna, Ian Wachtmeister, den gamle nydemokraten som personligen deltog i kampen för att Alf Svensson skulle komma till Bryssel. Ett skönt gäng, må man säga.

Ansvarig för seminariet - vars syfte var att lobba för ökad vapenexport till gagn för svensk vapenindustri - var förutom Alf Svensson också kristdemokraten Mikael Oscarsson, Han var med och bildade Ja till livet - en organisation som säger nej till aborter. Hur nu det hänger ihop med ökad vapenexport... Samme Oscarsson sitter för övrigt med i styrelsen för Svenska Evangeliska Alliansen där man anställt en generalsekreterare som inte ser några moraliska hinder för dödsstraff. Etik och moral, på judisk-kristen grund? Ja, inte vet jag. Det brister i min förmåga att se någon logik i detta.


Minne av Alf
När jag häromdagen rotade lite i mina minnesanteckningar från åren som partipolitiker hittar jag lite smått och gott om Alf Svensson, bland annat från en kväll då Alf och jag var ute på vift hos biskopen i Stockholm. Vi var inbjudna för att under en liten informell supé tala om kopplingen mellan ekonomi och miljö. Medan jag glatt duade ärkebiskopen så sa Alf under hela kvällen "Biskopen" till honom. Jag tror att biskopen var mer bekväm med min attityd, dessutom var det vi som var överens i sakfrågorna...

Om biskopen inte var så nöjd med Alf så är i alla fall hovet det: Alf har nämligen erhållit H.M.Konungens medalj i 12:e storleken med kedja. Detta är den största och finaste, och kan bäras med guldkedja.Alf har även spelat sax med Elvis gamla band - det inträffade för några år sedan i Jönköping då jag och Alf var inbjudna som hedersgäster. Förresten har jag också hört Alf spela några få toner av Internationalen med Kenneth Kvist (V). Tror att det var på väg till en bandymatch i Bollnäs eller så.

1985 utkom intervjuboken Alf Svensson hos Hagge Geigert. Hittade den i bokhyllan därhemma. Alf  fick en fråga om han hade någon dator hemma. "Nej, jag är humanist", svarade Alf Svensson. Och så fortsätter han:  "Allvarligt talar - det finns säkert områden där en partiledare skulle kunna utnyttja en dator. Men jag är inte den typen."

Den typen var däremot jag, för Miljöpartiet var det första parti som datoriserades, till skräck för riksdagsförvaltningen som stoppade våra datorer (Mac förstås) när vi kom in i riksdagen 1988.

Friår brukar sågas av KD. Inte minst Odell har med sedvanlig arrogant stil förtalat iden. Vilket är lite lustigt med tanke på att jag faktiskt snodde idén om friår från ett gammalt kristdemokratiskt partiprogram - jo, jag har läst de flesta partiprogram från de flesta partier. Om KD vill ifrågasätta arbetslinjen och idén om att hela livet handlar om lönearbete så kommer nedan en gåva att fundera över till till rikstinget - och för Mats Odell väntar nog ett friår.

Motion till riksdagen
1998/99:A205
av Birger Schlaug m.fl. (mp)

Ett friårEkonomisk tillväxt är inte någon garanti för att det skapas
fler arbeten. Företagen nyanställer endast litet, även när
deras orderböcker är fulla. Nya, välbehövliga jobb inom
offentlig sektor räcker inte för att påtagligt minska
arbetslösheten. Arbetslösheten måste minskas aktivt, och
Miljöpartiets förslag för att göra detta kombinerar nya jobb
med ökad välfärd för alla. Vi vill sänka arbetstiden,
genomföra en grön skatteväxling och införa friår.
 
Vad är friår?
Friår innebär att kunna ta ett år ledigt för att studera, vara
hemma med barnen, göra en lång resa eller något annat man
länge velat göra. En arbetslös får arbete. Statskassan tjänar
pengar. Det är huvuddragen i vårt förslag till friår, med 85 %
av a-kassan som ersättning åt den som tar ledigt och ett krav
på arbetsgivaren att erbjuda plats åt någon arbetssökande.
För statskassan ger detta med våra beräkningar minskade
utgifter eftersom ersättningsnivån för friåret är 15 % lägre än
för den tidigare arbetslöse som nu erbjuds jobb.
 
För samhället blir kostnaderna små - det kan till och med bli en vinst.
Administration, inlärning av ny personal etc. kostar, men det motsvaras av
att vi på detta sätt kan få in folk på den ordinarie arbetsmarknaden i stället
för att de fastnar i långtidsarbetslöshet. Viktig arbetslivserfarenhet skaffas.
Fast anställda får ökad utbildning eller livserfarenhet som kommer samhället
till gagn.
 
Hela motionen finns här, Mats!

12 kommentarer:

 1. "Det Alf Svensson skriver om är sexdagarskriget 1967. Araberna anföll således från alla håll och väderstreck. Byt ut ordet araberna mot ordet judarna och fundera sedan på den kristdemokratiske gigantens sätt att dela upp världen. Araberna, utan undantag, är de onda som anfaller."

  Jag tycker att detta är strunt, av flera anledningar. För det första är det fel. Det var judarna, eller snarare israelerna, som anföll åt alla håll och väderstreck 1967. I och för sig ett legitimt förebyggande anfall, men icke desto mindre. Legitimt på grund av och i motsats till överfallet på Irak 2003, där inget omedelbart hot förelåg.

  För det andra kan det ju omöjligen vara "oförlåtligt" att beskriva verkligheten som den är, eller var. Om vi hoppar fram sex år till 1973 är det helt korrekt att säga att "Från alla håll och väderstreck drog araberna igång sina anfall och krig". Det är inte på något sätt ett värdeomdöme. Det är helt enkelt vad som hände.

  SvaraRadera
 2. Jag är inte bitter... -Schlaug.

  Boooring - Birger, du brukar vara intellektuellt nyanserad i dina inlägg - men icke i detta. "Minnen"-blir ju ganska patetiskt.
  datorer 1985 - que?
  sexdagarskriget - läs din historia.

  Vad är det här för mumbojumbo:
  "Om biskopen inte var så nöjd med Alf så är i alla fall hovet det: Alf har nämligen erhållit H.M.Konungens medalj i 12:e storleken med kedja. Detta är den största och finaste, och kan bäras med guldkedja.Alf har även spelat sax med Elvis gamla band - det inträffade för några år sedan i Jönköping då jag och Alf var inbjudna som hedersgäster."

  Mer nyanserat och mindre bittert tack.

  SvaraRadera
 3. Konstiga kommentarer i kommentarsfältet! Vad vill dom - det är kanske samma person som döljer sig bakom signaturerna? - dom verkar inte läst samma sak som jag. Kul med minnen som dyker upp på bloggen!

  SvaraRadera
 4. Skillnad på etik resp. moral?

  Nej. Det ena sägs vara grekiska, det andra latin. Tautologi heter det väl, när man lägger tårta på tårta.

  Vet någon f.ö. hur Israel kom till rent juridiskt? Köpte de upp mark av palestinierna, dvs gav de senare sitt samtycke till att flytta på sig?

  SvaraRadera
 5. Anonym om etik och moral menar att det är samma sak. Men etik är värdegrunden, moral är mer själva handlandet.
  A.B.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår nog det mest du skriver Birger ur, kristen synvinkel. Tycker man abort i grunden är fel för att man tycker att livet är något heligt och dyrbart (som ja till livet vill knuffa för) så får det finnas rim och reson då går det inte ihop med vapen skrammel och militärism.eller nacka människor som straff. en sammanhållen idologi som går att begripa helt enkelt.

  Sen när det gäller israel/palestina hade det nog inte varit någon fara ur kristen synvinkel om journalister och olika kultur personligheter hade nyanserat bilden lite, men tyvärr håller man oftast 100 % på palestina och sådant orar en del kristna som ju ser den judiska tron som kristendommens ursprung och när olika arabiska ledare har sagt att man ska utrota israel från kartan så blir knappast oron mindre.

  / Lars

  SvaraRadera
 7. Hur lyder staten Israels tillblivelse folkrättsligt sett?

  Fanns där något som inte blev bearbetat, och sedan kom att ligga som en tagg i hjärtat på palestinierna?

  SvaraRadera
 8. A.B. Men nog överlappar de båda orden varandra. Man kan handla oetiskt. Även omoraliskt. Skillnad?

  SvaraRadera
 9. Helt otroligt att kommentarerna slår in på en konflikt i mellanöstern, när Birgers inlägg handlar om Kd's moral - eller avsaknaden av den.

  Vad gäller konflikten därnere så tycker jag vi beväpnar båda sidor med samma vapenarsenal så vi kan få ta del av lite rejält spektakulär action :)

  SvaraRadera
 10. Otroligt ointelligent och verklighetsfrånvänt ang Israel för att komma ifrån dig Birger.

  SvaraRadera
 11. Tack för kommentarer.
  Gunilla, mig veterligen skrev jag inte ett ord om Israel.

  SvaraRadera
 12. Mycket bra skrivet Birger. Att så många troll reagerar beror på att det du skriver är riktigt och därför behöver angripas. Jag röstade aldrig på dej eller ditt parti, utan på nåt annat av Biss & Kajs partierna. Men nu tror jag du är en av de få politiker med åtminstone litegrann integritet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.