torsdag 26 januari 2012

Inför KD: s riksting: Öppet brev till Lewi Pethrus med anledning av att några figurer har kapat hans parti...

Hej Lewi!
Du känner inte mig, men jag känner till dig. Bland mycket annat så var du hjärtat i det som skulle bli KDS, som sen blev KD.


Jag har alltid varit fascinerad av dig och din livsgärning, trots att jag inte delar den religiösa övertygelse som var din när du vandrade här på Jorden. 

Du var modig som få, stod på de fattigas sida och födde alltså till och med fram ett politiskt parti. Det där partiet har kapats av figurer som går under namn som Odell, Hägglund och Attefall. Han till vänster på den lite suddiga bilden är Hägglund. Han till höger är faktiskt inte Odell, även om de två ser stridande ut.

Det första partiprogram som togs fram i ditt parti var radikalt! Det stod inte Vänsterpartiet efter när det gällde skatter på höga inkomster - ja, allt annat vore ju otänkbar för en man som du. Herregud, du var ju en vänsterman när det gällde ekonomisk politik! Hela basen i din rörelse kom från underklassen, ofta från rena rama trasproletariatet. Att släppa in månglare i politiken var lika otänkbart för dig som att släppa in dem i templet. 

Ja, du ville till och med att det skulle finnas flera statliga banker, för att hålla just månglarna borta och se till att den lilla människan kunde skyddas mot de stora drakarna. Men nu är det Odell och Hägglund och Attefall som gäller.

Den där barmhärtigheten och mänskligheten som du talade om när partiet startades har de där gossarna sopat bort. Ett mänskligare Sverige är enligt Odell, Hägglund och Attefall att minska ersättningen för den som är sjuk och döende. Hej och hå. Vi andra som är friska och krya har i alla fått mer. Den som har, skola vara givet, är det nya budskapet. Så kan man missbruka arvet av en grundare!

Vi måste sänka ersättningen för de sjuka, sa Hägglund, Odell och Attefall. Och dom gjorde det. Som om dom  inte har några som helst kunskaper om vad du kämpade för! Dom kallar det jobbpolitik. Det betyder att de vill tvinga sjuka, halta och lytta att ta sig i kragen och skaffa ett jobb som inte finns.

Att det är lättare för en kamel att gå genom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike, har dom nog inte klart för sig. Det är liksom inte ditt gamla partis idé längre. Det är så att säga tvärtom. Den som har skola vara givet.

Och så säger de där som kapat ditt parti att vi måste producera mer än förra året, konsumera mer än förra året. Vi måste ständigt baka ett större bröd, säger dom. Inte bara för att fler skall kunna äta sig mätta, utan för att de redan mätta skall kunna äta ännu mer för att några smular skall ramla ner till de som inget har att äta. Man glömmer det där med att det krävs råvaror för att baka bröd - och att det är ont om råvaror på jorden.

Nej, du Lewi, de där grabbarna som snott ditt parti vågar inte säga till oss som redan lever i överflöd att nu får det vara nog. Nu får det vara andra saker än de materiella som skall växa, nu får vi sluta konsumera och sluta skända naturen för att roffa åt oss allt mer. Det vore fint om du tog dom i kragen, ruskade om dem lite. Dom behöver det, av många skäl.


Det där med att värna skapelsen, som ditt parti talade om, det har man verkligen sopat bort. Dom har talat om att dom vill bygga nya kärnkraftverk. Kommer du ihåg när ditt parti ville avveckla kärnkraften därför att den stred mot det som ni kallade Skapelsen? Jag tyckte det lät lite dammigt, men översatte jag Skapelsen med ord som Miljö, Evolution och lite annat så lät det trots allt ganska rimligt... Fast nu är det Odell, Hägglund och Attefall som gäller.

Ja du, Lewi, du är nog glad att du slipper de där grabbarna som styr och ställer. Men kan du inte ta ett snack med dem, om du har chansen? Om det där med att värna Skapelsen - och ta från rika och ge till fattiga. Kan du ta Odell extra i örat så inte mig emot. Du kan väl viska nåt om det där nålsögat. Och citera den där meningen om att vad du gör för dessa mina minsta gör du också mot mig...

Lev väl och tack för att du tog parti för de som hade det svårast, ja, i själva verket drev du den tidens största kvinnorörelse... för det var mest kvinnor som kom till dina möten... de sökte tröst och hjälp för att stå ut med fulla och våldsamma män, fattigdom och den ordning som gjorde att de kände att de fråntogs sitt människovärde.

Vet du, jag ska ta och lyssna på den låt du skrev när din hustru insjuknade alldeles före jul 1913. Det är kraft i den låten. Låten heter Löftena kunna ej svika. Den lär inte handla om ditt gamla parti...

Hälsningar från en troende ateist.PS!
Lewi, om du inte läst Alf Svenssons debattartikel i DN idag än, så strunta i det. Där berättar han sagan om att KD bildades som en följd av Konrad Adenauer, Robert Schuman och andra. Inte med ett ord nämner han dig. Jag tycker det är lite skamligt.

Tillägg: Kommunalråd i Uppsala (KD) hävdar i Dagen att Mats Odell kan förnya partiet genom att bli "tuffare, tydligare och modigare". Hon glömde att lägga till: "mer ekonomiskt nyliberalt och med landets mest arrogante partiledare...".

21 kommentarer:

 1. Tack för bra upplysningar om KD:s radikala förflutna!
  Dagens parti tycks vara fullt upptaget med att härma USA:s värsta nykristna.
  Var det Per Morberg som sjöng i klippet?

  SvaraRadera
 2. När socialismen ligger i sina dödsryckningar kommer du dragande med Jonas Sjöstedt.
  När de religiösa mörkermännen håller på att lämna den politiska scenen kommer du dragande med Lewi Pethrus.
  Vad kommer du dragande med härnäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det nyliberala prat du kommer med har vi hört till leda, Anders.

   Det jag annars närmast kommer tänka på när jag hör Milton Friedmans ogenomtänkta drivel är nog helvetet.

   Radera
 3. Denna devota hyllning ger en bild som Pethrus inte kunnat göra bättre själv. En annan bild kan man få om man läser en memoarbok skriven av en man som var med i rörelsen från begynnelsen. Hans bild i sammanfattning:
  "... ett mörklagt näste för dubbelmoral, intriger, egennyttig taktik, grovt värdsliga strävanden, kommersiellt fiffel, hänsynslösa andliga avrättningar m m. Allt detta på godtrogna
  "bröders" och "systrars" bekostnad."
  Boken kan vara svår att få tag på men väl värd besväret (såvida man inte vill leva kvar i illussionen om den gode LP)

  Förf: Adrian Holmberg
  Titel: Utstött. Minnen från Söders
  slum och Pethrus estrader.
  Förlag: Bok och Bild År 1966

  Torsten Andersson

  SvaraRadera
 4. Torsten, det jag ville påpeka är att den väg som kristdemokraterna vandrat är minst sagt lång när det gäller synen på rik och fattig. I själva verket låt detta parti - när det gäller ekonomisk politik - en bra bit till vänster om socialdemokraterna. Inget parti idag står så långt till vänster i den frågan som KDS stod i början.

  SvaraRadera
 5. Varför börjar många 60-plussare skönmåla dåtiden så till den milda grad. Är det kanske vilsenhet och otrygghet inför utvecklingen.
  Vietnamkriget tvingade svenska kyrkor till en "vänstersmekning" en kort liten tid för att "mörka" den dyrkan av USA som alltid styrt kyrkorörelsen i Sverige.
  Mvh/BertEdvin

  SvaraRadera
 6. Gud är död! Gud förblir död! Och vi har dödat honom. Det är livets ord från verklighetens folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Gud är död" -Nietzsche
   "Nietzsche är död" -Gud

   Vem som har rätt får framtiden utvisa. Jag vet vem jag vänder mig till när jag behöver hjälp som ingen människa kan ge.

   Historien är inte fläckfri, men Lewi Pethrus intention att sprida kärlek och "Guds rike" på jorden är otvivelaktig. Hans dröm lever i allra högsta grad än idag.

   Jag hoppas du en dag får möta den kärleken, att den får överväldiga och revolutionera din verklighet!

   Radera
 7. KDS till vänster om socialdemokratin... Nu slarvar du med sanningen igen, Birger. Jag är äldre än du och har tydligen ett mycket bättre minne än du.

  SvaraRadera
 8. Bäste anonym, man blir förvånad om man läser skrifterna från gamla tider...

  SvaraRadera
 9. Nuet är steget in i framtiden, och att blicka bakåt är att veta hur man skall ta sina steg. När man blickar bakåt och ser demoner som Odell, Hägglund och Attefall, då blir steget framåt lätt att ta, när mörkret bryts till ljus, när lögn blir till sanning
  kanske är det då så att "Löftena kunna ej svika"

  SvaraRadera
 10. Om man läser det budskapet som Jusus förmedlade så ligger väldigt långt till vänster, det var från den grunde Pethus hämtade sin åskådning.

  SvaraRadera
 11. Du har helt rätt i din historieskrivning. Min hemstad Kiruna är fortfarande mestadels dominerat av KDare av den gamla kalibern-även om de är i 30-40-årsåldern.

  I fördelningspolitiska frågor var KD ett mycket mer socialistiskt parti än SAP, mer i den gamla franska skolan-innan Marx. Mina gamla, nu döda, släktingar var syndikalister innan KD kom.

  Alla som grundade partiet i Kiruna var arbetare med besvikelse över hur vänsterrörelsen tog avstånd från den kristna tron, men med en stor vurm för att en"utjämning ska ske". Många KDare i norr är laestadianer som har en mycket tydlig fattigdomsbekämpnings- och antikapitalistisk profil sedan LLLs dagar.

  SvaraRadera
 12. Mycket intressant, detta visste jag faktiskt inte. Jag tror nog att KD och Sverige skulle må bättre om dom kunde återgå till den synen på ekonomisk politik, istället för den nyliberala synen som för tillfället dominerar. Tack Birger!

  SvaraRadera
 13. Tack Birger, för detta inlägg... jag har förgäves försökt förmå KD-ledamöter att ställa sig på de svagas sida, så som Lewi Pethrus gjorde. Dominic Johansson är en av dessa... en nu 10-årig pojk som kidnappades av Gotlands sociala myndigheter för 2,5 år sedan... (läs mer på www.rohus.nu). Jag skall be för dig - att du får uppleva Guds kraft! Många är de ateister som blivit överbevisade...

  SvaraRadera
 14. Bra, rätt och intressant!

  Stefan Beimark
  Pingstpastor

  SvaraRadera
 15. Torsten: Adrian Holmbergs bok är bara en beskrivning av LP. Det finns andra. Så tro inte att han var ett sannningsvittne. Det finns anledning till hans beskrivning.

  SvaraRadera
 16. Tack Birger för ett fräscht och tankeväckande inlägg!

  SvaraRadera
 17. P O Enqvists "Lewis resa" bekräftar din bild, om jag inte minns helt fel. Men Lewi Pethrus moralkonservatism, strid för kristendomsundervisning i skolorna m.m. beskrivs ju också i boken.

  SvaraRadera
 18. LOL Fred Lane - det är inte Per Morberg som sjunger, även om han är lik! Det är Ulf Christiansson, gammal rockare från bandet Jerusalem.

  Tack Birger för ett bra inlägg, träffade huvudet på spiken!

  SvaraRadera
 19. Det här var bland de roligaste inlägg jag läst på länge. Jag gillade ditt förtydligande om strutsen. Heja på. Mera humor i den politiska debatten. Ser fram emot en liknande krönika om Jan Björklund och folkpartiet. Får hålla till godo med liberal 1 och 2 tills dess.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.