onsdag 21 december 2011

Och de borgerliga gav Ceaușescu sin hyllning...

Det är förtvivlat i Nordkorea, berättas det. Det stora ledaren ligger på lit de parade i det som kallas tempel och som också rymmer alla de fina ordnar och utmärkelser han och hans far tilldelats av länder som Kina, Sovjet, Östtyskland. 

Hade den kommunistiske, vedervärdige diktatorn Nicolae Ceaușescu hedrats på motsvarande sätt hade vi alla kunnat betrakta den svenska Kungliga Serafimerorden i anslutning till hans döda kropp. Den borgerliga regeringen 1980 ansåg nämligen att den kommunistiske diktatorn var värd en sådan hyllning.

Den som har erhållit den svenska statens högsta utmärkelse i form av denna orden skall även hyllas vid sin begravning genom att klockorna skall ringa i Riddarholmskyrkan. De borgerliga partierna räddades från denna pinsamhet genom att den förhatliga socialistregeringen Carlsson förhindrade klockringningen till den av borgarna hyllade kommunistiske diktatorn.

Kanske bör just Folkpartiet vara extra varsamt när man nu i sina strategiska gömmor planerar angreppen på Jonas Sjöstedt. Den utrikesminister som tog initiativ till hyllningen av Ceaușescu var deras egen Ola Ullsten. Just Folkpartiet har ju haft en viss fäbless för att återkommande påtala Ohlys dåliga omdöme att kalla sig kommunist.

Huruvida de borgerliga delat ut kungliga ordnar också till Kim Il Sung är mig okänt, däremot älskade det svenska näringslivet densamme. Långt över pinsamhetens gräns faktiskt. Återkommer till det i februari. Borgerlighetens diskreta charm...

12 kommentarer:

 1. Den borglig regering lät ju även statliga Telub utbilda libyska officerare i Växjö på åttiotalet. Trettio år senare vägrar moderater som Hans Wallmark, ordförande i försvarsutskottet, fortfarande att erkänna att det var skamligt. Att handelsministern försökte sälja krigsmaterial strax innan upproret började är inte mycket att orda om. Men att någon svensk vänsterstudent kan ha haft en affisch med Kadaffi får honom att svettas. Han är också upprörd över att representanter för svenska kyrkan talat med regimen i Syrien men har inga åsikter om att regeringen fortfarande försöker göra affärer med den. Så det finns trots allt en viss systematisk logik i hur högern resonerar.

  SvaraRadera
 2. Är världen galen, förlåt.
  Är det väldigt länge sedan,
  världen blev galen?
  Novis.

  SvaraRadera
 3. Varför skriver inte den borgerliga pressen om detta??? Jag hade ingen aning om det!
  Historienörden

  SvaraRadera
 4. Varför vänta till februari att blogga om näringslivets grej i Nordkorea? jag är nyfiken NU!!!

  SvaraRadera
 5. Till listan över mottagare av denna, den "högsta" utmärkelsen, kan också läggas Sultanen (diktatorn) av Brunei, Hosni Mubarak, Benito Mussolini, Marcus Wallenberg (d.ä), kungabarnen och Nelson Mandela. En brokig skara minst sagt, vilket trams!:)
  I ärlighetens namn så utdelas väl denna ordern mer eller mindre slentrianmässigt vid statsbesök eftersom det "hör till protokollet", vilket såklart är illa nog. En verkligt intressant "Kungabok 2.0" skulle vara en som sätter strålkastaren på alla dessa anakronistiska absurditeter som hovet som institution ägnar sig åt, utan att fokusera på hovets medlemmar som personer. En sådan bok kunde kanske få mer meningsfulla konsekvenser.

  SvaraRadera
 6. Jonte, nej det hör inte med automatik till protokollet. Enligt trovärdiga källor, varav en visserligen är Per Ahlmark, så var det Ola Ullsten (FP) som i egenskap av utrikesminister drev frågan i regeringen.

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte hur kopplingen hov - regering ser ut. Trodde att hovet agerade mer fristående från politiskt inflytande när det kom till sådant som medaljutdelningar etc. En regering utövar alltså inflytande över vilka personer som ska få olika utmärkelser... Och stackars kungen puttas fram gång på gång att dela ut och skaka hand. Vem som än drar i trådarna så är det nog i alla fall inte han:)

  SvaraRadera
 8. Att borgarna ger sin hyllning till Ceauşescu är jag inte förvånad över. Moderaterna driver en politik som påminner om Ceauşescu.

  När det började bli problem i Rumänien för Ceauşescu då folket gick emot så försökte han på sin frus inrådan att tala till folket att de skulle få lite mer i plånboken. Han försökte köpslå för att behålla makten

  Folket i Rumänien köpte det inte & retsen blev historia.

  Moderaterna gör på samma sett. För att komma till makten så köpslår det med väljarna att folk ska få lite mer i plånboken. Här gick tyvärr folket på det.

  Det kommer att bli konsikvenser av det med. Men det fattar inte folk. De har ju fått lite mer i plånboken.

  Har man en gång byggt upp ett samhälle som sossarna gjort så går det inte att ändra på det som M gör utan att det blir konsikvenser.

  Är sossarna bättre? Nej, de är mindresämre men de är inte bra.

  Det sunda förnuftet säger ju sig själv att skattebetalarnas pengar ska gå till allmänheten. Om det då blir kris & det blir mindre i statskassan så får politiker sänka sina löner eller sluta helt enkelt.

  För skattebetalarnas pengar ska gå till allmänheten i förstahand.

  Varken sossarna eller moderaterna eller någon annat parti har den inställningen.

  Så den demokrati som påstås existera är inget annat än en diktatur.

  Vilket Putin påpekade när han var här på besök.

  / Realist

  SvaraRadera
 9. ...................................

  Nyårsönskan:

  Att många går med i RepF.

  www.repf.se

  Gt
  ....................................

  SvaraRadera
 10. Kungen och Drottningen skickades på resa till Saudiarabien för en tid sedan. Där hängde kungen en scoutmedalj på den saudiske kungen, strax därefter så anländer några saudiska officerare till Sverige för att inhandla vapen. Men varför blev det så tyst om det?

  SvaraRadera
 11. Realist, Gröna partiet har den inställningen. Fast det kanske inte riktigt räknas? Än. :-)

  SvaraRadera
 12. Men vad var drivkraften till att ge Ceausescu medalj? Det är inte helt uppenbart varför en folkpartist som Ola Ullsten drev igenom det.

  Birger, kan du ge mer bakgrundsinfo?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.