torsdag 7 juli 2011

Almedalen: 了解更多,白樺樹林先生!(Bilda dig gärna mer, herr Björklund.)

Jan, du har gratis tillgång till NE under juli. Ta chansen!

Det är ju inte varje dag jag säger något uppskattande om Jan Björklund, men Folkpartiets idé om att man skall kunna läsa kinesiska på samma villkor som tyska, spanska och franska i svenska skolor är bra.

 

När jag skrev en bok tillsammans med Emily Su Hadexia från Xinjiang i Kina - du kan läsa den på svenska här - förstod jag mer än någonsin hur viktigt det är att förstå ett språk för att verkligen förstå en kultur.

 

Det var också ett bra drag av Jan Björklund att hänvisa - i en replik till Svenskt Näringslivs som vill minska studiebidragen för humaniora - till Nationalencyklopedin för att beskriva hur viktigt humanistiska ämnen är. 

 

Jag önskar att Jan var lika ivrig på att ta del av Nationalencyklopedin när det gäller synen på ekonomisk tillväxt och verkligheten. Så här skriver man (naturligtvis): "Ekonomisk tillväxt enligt ett konstant procenttal leder till exponentiell tillväxt med i längden orimliga följder." 

 

Är det inte förakt för kunskap att bortse från detta som politiker? Är det inte förakt för bildning att som partiledare inte kunna förstå innebörden av begreppet "orimliga följder"? Jan, under juli är det gratis att kolla encyklopedin, passa på!

 

En intressant piruett av folkpartiledaren var sekvensen om begreppet rättvisa. Han hävdade att liberal rättvisa var att "alla skall ha likvärdiga möjligheter". Men det innebär väl i så fall att man bör införa en rejält arvsskatt? Vilket för övrigt Bertil Ohlin - nobelpristagare i ekonomi och folkpartiledare - en gång faktiskt påpekat.

 

Jan Björklund talade om vikten av ökade klyftor mellan rik och fattig. Men hur blir det då med de likvärdiga möjligheterna för barn? Blir inte möjligheterna än mer olikvärda?

 

Jan Björklund blev den femte talaren i Almedalen, han höll ett ideologiskt tal, och som liberal innebär tydligen ideologi att inte säga ett ord om miljö- och klimatfrågor. Men varför skulle han göra det, när inte ens Gustav Fridolin och Åsa Romson ansåg att frågan var värd att sätta på dagordningen? 

PS!  

Bara 1,5 procent av Sveriges små och medelstora företag anger miljö som det viktigaste kriteriet när företaget ska göra sina inköp. 

Detta innebär att miljöaspekten är det minst prioriterade kriteriet när inköpen ska göras, konstaterar Supermiljöbloggen.

Och varför skulle företagarna ändra uppfattning när inte ens politikerna under årets största politiska manifestation ger bilden av att miljöfrågor är intressanta? När inte ens partiet som har miljö som sitt varumärke brydde sig?

9 kommentarer:

 1. Kinesiska har vi väntat länge på i skolan.
  Miljö har ju varit inskrivet i läroplanen sedan -94 som ett övergripande ämne, så helhetsbilden börjar bli rätt skaplig i svenska skolan...

  SvaraRadera
 2. Sjöstedt är en friskare fläkt än "den gamle och trötte".

  Låt vara att nuvarande V-ledaren säger många bra saker. Men det gör Sjöstedt också. Han vill därtill följa MP-exemplet med två ledare, en man och en kvinna, vilket den gamle och trötte inte vill.

  Båda slåss mot rasismen. Viktigt! Men rasismen finns, gud ske lov, än så länge inte i Sveriges riksdag. Där finns kritik mot den förda migrationspolitiken. Den kritiken kan man tycka olika om. Men det är verkligen inte detsamma som rasism.(Värna ordnes laddning, annars finns de inte när de behövs!)

  Nu, när det är uppenbart att MP ligger bra till hos Moderaterna, är det ännu värdefullare att en "räddningskryssare", alltså Gröna Partiet, nalkas det sjunkande MP-skeppet, redo att ta över passagerarna.

  SvaraRadera
 3. 08:52 ställdes tyvärr på fel datum. Skulle vara på gårdagens, då Sjöstedt var "på bordet".

  SvaraRadera
 4. Läser boken du skrivit tillsammans med Su Hadexia. Underbar!
  Monika R.

  SvaraRadera
 5. Haha, förhoppningsvis ett o för mycket:

  "Och varför skulle företagarna ändra uppfattning när inte ens politikerna under årets största politiska manifestation ger bilden av att miljöfrågor är ointressanta?"

  SvaraRadera
 6. När FRidolin talar vill han att miljö ska finnas i varenda skruv i företagen men hur det ska gå till. Vi kanske ska börja med att begränsa vår jänmalmsexport till kinesrerna för det har vi ingen kontroll över vad den sen ska användas till. Eller är detta ett led i fattigdomsbekämpningen.

  Björklund är lätt att kritisera däremot han står för ryss-skräck och skräck för palestiniernas fri- och rättigher är för i princip cetmesta men går åt fel håll i konsumtionstillväxten. Dock bör man vara observant på de halmstrån majoren tar fram som kan ge ett mervärde. Han sitter ändå som minister och ledare för ett parti i regering och kan relisera sina ideer hur bra och galna de än är.

  SvaraRadera
 7. Den stora frågan om en långsiktig hållbar framtid på vår planet är inte längre en prioriterad fråga bland företag och allmänhet - Varför?
  En grundläggande orsak är det prioriterade målet om en allt snabbare ekonomisk tillväxt. Det politiska ansvaret om att vara tydlig när det gäller konsekvenserna av den finns inte. I en del fall kanske det handlar om okunniga politiker men de flesta är rimligtvis medvetna.
  Miljö- och resursfrågorna framställs som kompatibla med både evig tillväxt och vår livsstil av de flesta tolkningsföreträdare inom politiken, media och marknaden. Miljö blir en fråga som hanteras på vägen - frånkopplad från alla andra orsak och verkansförhållanden.
  Vi kan förändra vår framtid och skapa en verkligt hållbar utveckling - men det arbetet måste börja med att politiker med integritet vågar ta risken att offra sin egen karriär med att tala klarspråk.

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendators juli 07, 12:13:00 em

  "Ekonomisk tillväxt enligt ett konstant procenttal leder till exponentiell tillväxt med i längden orimliga följder"

  Har du meningen som följer? Vad är de orimliga följderna?

  Inom 10 år så kommer det finnas datorkapacitet att simulera en mänsklig hjärna. Lägg till 10-20 år och vi kommer ha maskinintelligens som överstiger vår egen. Därefter kommer maskinerna förbättra sin egen design*

  Att blicka bortom denna punkt är omöjligt. Vad som händer då vet vi inte. Kanske tar maskinerna över eller så kan vi använda dem i vår tjänst för utrota sjukdomar och ge oss evigt liv.

  Denna punkt brukar kallas den teknologiska singulariteten. Det kommer bli ovant för vårt sätt att tänka, men att kalla det orimligt. Jag vet inte.

  * Givet att Moores lag gäller, vilket den har gjort i 50 år.

  SvaraRadera
 9. 10:23 - Tack för uppmärksamheten och påpekandet...

  Neoliberal: Sorry, finns ingen mening efter citatet. Det är slutsatsen av den grundläggande texten innan... Kolla får du se, det är gratis en månad om du inte redan har tillgång till NE.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.