söndag 1 maj 2011

Med anledning av den röda Första maj blir det ingen söndagsskola...

Första maj - trädgårdens första gröna sparris nackas...
... men den som vill få sig söndagsskola till livs kan ju alltid kolla här, där en hel termins söndagsskolor finns samlade. 
Hur som helst: hade jag hållit ett tal första maj så hade det nog - i år också - låtit ungefär så här:

Huvudproblemet i vår tid är inte att de borgerliga driver sin ekonomiska politik. Eller att vi har en moderat statsminister. Problemet är att de röda och det gröna partiet i grunden driver samma sorts politik som moderaterna. Det är inte någon artskillnad mellan borgarna och de partier som gick under betckningen rödgröna i valet. Det är gradskillnad.


Världsbilden är densamma - konsumera mer! Problembeskrivningen likartad - vi måste arbeta mer! Ordvalen skrämmande lika - jobbpolitik, tillväxtfrämjande... Lösningarna snarlika. Visionen gemensam - vi ska arbeta mer, konsumera mer, producera mer i någon sorts evighetsspiral på det att vi skall bli rikare och lyckligare och få råd att rädda planeten... Tyvärr är partierna för rädda för att tänka nytt - eller när det gäller det gröna partiet: för räddhågset att berätta vad som utgör grunden i grön ideologi...

• Grundproblem är nämligen inte om tillväxten sviktar – grundläggande problem är istället att politiska och ekonomiska beslutsfattare inbillar sig att det är önskvärt, nödvändigt och ens möjligt med ständig ekonomisk tillväxt. En matematiklektion om vad exponentiell tillväxt är vore på sin plats också i Björklunds skola...

• Grundproblem är inte att vi skulle bli fattiga därför att vi “bara” är lika rika som förra året – grundläggande problem är att man byggt upp system och idévärld på falska premisser om evigt växande konsumtion på en begränsad planet.

• Grundproblem är inte att vi i den redan rika delen av världen konsumerar för lite – grundläggande problem är att vi konsumerar över våra ekonomiska och ekologiska resurser.

• Grundproblem är inte att vi har hög arbetslöshet – grundläggande problem är att man envisas med att uppfatta 40 timmars arbetsvecka som en naturlag trots att vi ständigt rationaliserar, effektiviserar och automatiserar.

• Grundproblem är inte att vi genom ökad arbetslöshet minskar skatteinkomsterna – grundläggande problem är att det är arbetstiden, och inte produktionen eller omsättningen som helhet, som finansierar välfärden.

• Grundproblem är inte att vi får mer fri tid i tid genom minskad mängd formellt arbete – grundproblem är vi blivit så mentalt handikappade att vi inte vet vad vi skall göra med den fria tiden.

• Grundproblem är inte vikande siffror i orangea kuvertet – grundproblem är att vi känner tillit till siffror på konton.

• Grundproblem är inte att det finns för lite järnväg och för små vägar - grundproblem är att vi utgår från att antalet transporter skall öka, att mängden gods skall öka, att avståndet från bostad till arbete skall öka, att lokaliseringen av företagen skall styra människor istället för tvärt om.

• Grundproblem är inte att världens redan konsumtionsstinna inte blir rikare – grundproblem är att det finns de som tror att världens rikaste måste bli rikare för att det ska droppa ner till de fattiga.

• Grundproblem är inte att vi tappat styrfart – det grundläggande problemet är att vi styr åt fel håll.

• Grundproblem är att vi fastnat i en konservativ tro på tillväxtsamhället, och inte förstår att nästa steg i samhällets evolution är utvecklingssamhället där fri tid, kultur och social närvaro prioriteras framför ekonomisk och materiell tillväxt.

Riksdagens partier färdas i själva verket åt samma håll på samma motorväg, enda skillnaden är att några far fram i högerfil, andra i vänsterfil och några vinglar mellan filerna. Men målet är detsamma: evig ekonomisk tillväxt. 
Ett samhälle med detta mål är visionslöst och mentalt fattigt - och vad värre: det leder i sin förlängning till att planeten riskerar att kollapsa medan människor reducerar sig själv till duktiga idioter vars uppdrag är att vara spelpjäser i ett självgående ekonomiskt system. Men vi är biologiska, sociala och kulturella varelser. Och det är en oändlig skillnad på att bygga samhälle för ekonomiska varelser och riktiga människor. 

Det finns partier som borde begripa detta. Det värsta är inte att moderater eller socialdemokrater ser ekonomisk tillväxt som den naturliga utvecklingen även i ett materiellt moget samhälle som det svenska. 

Det mest tragiska är att det gröna partiet inte har modet, kraften och viljan att driva en politik bort från konsumtions- och tillväxtsamhället. Istället legitimerar man en utveckling som går tvärt emot sin egen ideologi. Man har blivit enbent - är duktigt på sitta i riksdagen och sköta det formella demokratiska hantverket. Men för att förflytta både sig självt och världen krävs två ben - även det ben som innebär opinionsbildning, visioner och modet att försöka få nya världsbilder att blomma.


13 kommentarer:

 1. Bra tal, synd att du inte håller det på Norra Bantorget!

  SvaraRadera
 2. Dina grundläggande meningar känns igen från miljöpartiets ungdom, men är kanske inte så framträdande där längre. Är utslätning och inställsamhet en väg till framgång i val?
  Vart tog vi då vägen?

  SvaraRadera
 3. Gert Franzén: Dina grundläggande meningar känns igen från miljöpartiets ungdom

  När partiet var ungt så försökte man undvika begreppet tillväxt. Kanske eftersom man då förstod att en tillväxtdebatt med nödvändighet blir idiotisk.

  SvaraRadera
 4. Lysande, som alltid!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker nog att du är lite väl gnällig Birger. Det märks att du inte längre är medlem i MP, så du vet inte vad som händer i partiet eller vad vi gör. Du hämtar uppenbarligen din information från "media", men allt som står i tidningen är inte sant, faktiskt. I vilket fall som helst får man inte veta hela sanningen genom "media". Jämför min kommentar om Gustav Fridolin och arbetstidsfrågan!

  SvaraRadera
 6. Lysande! Skulle dock vilja lägga till ett grundproblem: att vi har gett upp vår nationella suveränitet till något som kallas EU.

  SvaraRadera
 7. Vet Jakob att det finns ett parti som vill ta Sverige ut ur EU, och därmed återställa suveräniteten?

  SvaraRadera
 8. Kerstin, det är förstås sant att jag inte känner varenda miljöpartist längre, men lite koll har jag ändå.
  Jag ser inte någon vilja i partiledningen att driva en grön tillväxt- och konsumtionskritik, tvärtom. Snarare försöker man gång på gång förklara bort vad som står i partiprogrammet.

  Maria hade haft möjlighet, med all sin fantastiska förmåga och stora popularitet, att driva en radikal grön politik. I sin bok till exempel. Men boken var närmast antipolitisk, på gränsen till harmlös, vilket också de flesta kommentarer i medierna menade.

  Gustav, som är en gudabenådad politiker på många sätt och en schysst företrädare, verkar också huka av rädsla att MP skall tappa väljare när Maria avgår. Talet om mittenparti är ur ett ideologiskt perspektiv ganska harmlöst - Gustav kan bättre. Kanske saknas självtillit både vad gäller den egna förmågan och partiets partiprogram? Synd, för båda är riktigt bra.

  SvaraRadera
 9. Men är det inte ett moment 22? Måste man inte först få makt för att sedan förändra? Vad jag menar är att om MP blir för radikala så röstar ingen på de (se Vänsterpartiet).

  Fridolin talade i "Korseld" om nödvändigheten att ställa om samhället.

  Förresten, Birger har du läst Margrit_Kennedys (http://sv.wikipedia.org/wiki/Margrit_Kennedy) bok Pengar utan ränta och inflation? Finns på Bokus.

  SvaraRadera
 10. Både Wetterstrand och (med tiden) Fridolin blir umärkta landshövdingar.

  Förresten, har aldrig Makten försökt tysta din blogg, Birger, genom att erbjuda dig ett sådant ämbete?

  Gt

  SvaraRadera
 11. Gert: Kul att höra av dig!
  04:23: Jodå, den har jag läst.
  05:55: Någon liten försiktig hint om Blekinge en gång i tiden, men då gällde det förstås att sluta kritisera pälsdjursfarmer. För övrigt berättade jag vid något tillfälle, då jag fick förfrågan i media med anledning av att landshövding skulle utses i Örebro, att mitt första beslut skulle vara att begära sänkt lön för att starta en rörelse där höginkomsttagare skulle säga nej till löjligt höga löner. Efter det blev det tyst på hövdingfronten, men det kan man säga att det var före också...

  SvaraRadera
 12. Du tror inte att det kan bero på att "media" sållar fram det som "media" känner sig bekväma med? Det har jag börjat tro efter att ha lyssnat inte bara på "Gustav, the uncut version" utan även på andra gröna, omväxlande med att höra vad "media" säger att de säger. Att företrädarna för olika mediakanaler helt enkelt inte förstår den gröna dimensionen, och därför stuvar in även gröna tankar i den grå formen? Rubriken "Fridolin vill skrota MP-hjärtefråga" är ett typexempel på det jag menar.

  SvaraRadera
 13. Ett utmärkt tal Birger! Men som du säger - ingenting att hoppas på dessa Miljöpartister. De är helt enkelt inte grundade. Hela framtoningen kommer från huvudlösningar, utan förankring i kropp eller Jord. Väldigt storstadsinriktat - den unga snabba människan - småbarnsfamiljen är utgångspunkten och som sagt konsumera mera mera... Ingen av dom har varit vid sidan om för att överblicka det verkliga tillståndet. De är inne i hjulet och ser inte. - Kan inte ni andra som ser och med lite handlingskraft, skapa ett alternativt Livsparti... ett som inte sneglar åt varken höger eller vänster, utan går MED LIVETs rätta värden? Det raka spåret mot det Goda samhället.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.