lördag 26 mars 2011

A little less conversation, Håkan...

Även Elvis hade hår i ansiktet... I filmen Charro.
Till nyheterna om att radioaktivt vatten läcker ut i Fukushima och till tonerna av Elvis remixade version av A little less conversation valdes Håkan Juholt till partiordförande för det stora partiet. 

Politiska kommentatorer som före valet inte ens kunde tänka sig Juholt har nu begripit att valet var det bästa sossarna kunde göra. Vi var några stycken som insåg det redan förra året...

I SvD kan man idag  läsa att Reinfeldt nog skulle kunnat sova lugnare med vilken annan nyvald ledare som helst. Och i DN smyger en nästan förskräckt rädsla fram... Javisst, de gamla partiet behöver inte en kopia av Reinfeldt, det behöver en sosse.

Men det där med A little less conversation föranleder mig att tillägna Håkan Juholt  DETTA. Lugn, det är alls lika politiskt som igår, men det är väsentligt...:-).

PS kl 11.15
Lyssnade på Håkan Juholts tal och gratulerar socialdemokraterna att inte ha valt Östros, Damberg eller någon annan. Detta är socialdemokratin som bäst - med sina totalt blinda fläckar för miljö, klimat och tillväxtens baksida.  Dessa blinda fläckar försökte Göran Persson reparera, men såväl i riksdagsgrupp som i de djupa leden var han en ropande röst i öknen. Sossarna blir inte bättre, de måste som maktapparat vara beroende av de som vill mer.

11 kommentarer:

 1. S må behöva Juholtarn men världen behöver Sommestad. Tänk om ett mirakel inträffar och hon blir ekonomisk talesperson. De menar ju att de måste ha en som matchar Anders Borg. Kan inte tänka mig någon annan i S som gör det...

  /A

  SvaraRadera
 2. A tycker att Sommestad vore en politisk godbit för både Sverige och världen. Det är just därför hon inte kan bli socialdemokratisk talesperson i ekonomiska frågor.

  SvaraRadera
 3. Föreställningen och konserten Delvis Presley med Birger och Fred Lane rekommenderas! Riktigt, riktigt roligt och intressant, blandad musik, historia och politik. Topp!
  Blues-kvinnan

  SvaraRadera
 4. Jag insåg precis att Birger Schlaug och Per Gahrton inte är samma person. :)

  Låt oss gå till botten med detta med hjälp av Wikipedia, dvs. vad det kan bero på:

  - Schlaug är född 1949.
  - Gahrton är född 1943.

  - Bägge är eller har varit profiler inom Miljöpartiet.

  - Bägge är i någon grad skäggiga.

  Nu förlåter jag mig själv. Hoppas Schlaug och Gahrton gör det också.

  SvaraRadera
 5. Birger, nu är vi i samma båt. Sitter och tittar på s-kongressen och fick just höra av ett ombud att jobbskatteavdraget banar vägen för fascismen!

  Helt osannolikt, men det har gjort min lördagsförmiddag.

  1985 eller något i den stilen har jag läst att du blev av S anklagade för att bana vägen för nazismen. Nu är det visst vi inom Alliansen som är härförare av denna ideologi.

  SvaraRadera
 6. Sicken karl, vilken talare! Är övertygad om att Juholt fyllde ett rejält tomrum hos väljarkåren genom att återplacera solidaritet, värme och "meningen med livet" på den politiska kartan. Han lär sätta många väljarhjärtan i gemenskaphetsbrand. Detta tomrum på hjärta, "god" visionär färdriktning och helhetsgrepp (dessutom med miljöfrågor inkluderat) har tidagare legat öppet för mp att fylla, inte minst med en kandidat som Wetterstrand. Nu lär det gå utför med de gröna...

  SvaraRadera
 7. Javisst, nu blir det andra bullar, som bagarn sa, när han sk-t på grisseln*.  *) Grissel = gammalt ord för brödspade.

  SvaraRadera
 8. Håller med dig om Juholts tal, det kändes verkligen skönt men hur kan man hålla ett tal en dag som denna utan att ta upp kärnkraften? Hur kan man hålla ett tal 2011 utan att ta upp klimatfrågan? Det känns jättekonstigt att behöva konstatera att Juholts tar var jättebra, men att både Sahlin och Persson hade fört in miljöfrågor och klimatfrågor i talet! Tre steg framåt för socialdemokraterna när det gäller kultur och socialt engagemang och klarhet i att det behövs gemensamma samhällsytor, men också tre steg tillbaka närman inte vågar ta upp klimat, miljö och det som Lena Sommestad predikat för sitt parti!

  SvaraRadera
 9. Nu inväntar vi bara MP:s kongress. Sedan sjösätter vi Steg 3, "bomben" som ritar om det politiska landskapet i Sverige.

  Önskelista:

  Ledn.grupp: Birger Schlaug
  Anders Wijkman
  Solveig Ternström plus några avhoppade MP:are.

  SvaraRadera
 10. @Grrreenline, kärnkraften har länge varit en relativt liten fråga för de flesta. Varför ska vi plötsligt börja diskutera kärnkraft bara för att det skett en olycka i Japan? Enligt WHO beräknas Tjernobylkatastrofen ta ca 4 000 människoliv (cancer har en fördröjningseffekt så dess dödande pågår fortfarande). Enligt WHO dör 600 000 personer av passiv rökning - VARJE ÅR! Om vi hade haft en Tjernobylolycka var tredje dag, konstant, i 25 års tid så skulle det nästan ha skördat lika många liv som passiv rökning har gjort under samma period. Börjar perspektiven klarna nu?

  Observera att rökarna själva har vi inte ens talat om. Fundera sedan dessutom på om cigaretter producerar el eller på något annat sätt bidrar till vårt välstånd? Kärnkraftens faror bör definitivt tas på allvar, men låt oss inte tappa huvudet här. Kärnkraften är naturligtvis inte farligare idag än den var för en månad sedan (men visst är den farlig!). Motståndet får alltid ett uppsving efter olyckor. Fukushima är snart glömt och 20 år senare händer en ny olycka och alla blir jätterädda. Under tiden har de inte ens märkt alla som dött av livets verkliga faror.

  SvaraRadera
 11. P kl 01:00, du säger bra saker!

  Den gröna rörelsen har varit grön i allt, men inte gärna i sådant som gäller hälsan, även om det finns enstaka gröningar som äter grönt (veganer) och som till och med är aktiv i hälsorörelsen.

  www.halsoframjandet.se
  www.vegan.se

  Det finns kanske en parallell med vänstern, som kan vara klarsynt i mycket, men som gillade att sörpla rödvin.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.