torsdag 3 februari 2011

Kamprad - och?

Vi älskar sagor, vi älskar att bli förförda.
För övrigt är jag full av sprudlande förvåning över hur så många kan vara så förvånade över att  Ingvar Kamprad inte har en ängels gloria annat än i retoriken. 

Änglar vinner inte i marknadens spel, änglar går under. Hur kommer det sig att så många inte fattat det? 

Varför så upprörda, Kamprad spelar inte spelet värre än någon annan i den divisionen. Och kom inte och säg att det är bra marknadsföring att berätta sanningar. Vem vill höra sanningar? Människan vill höra sagor! Bli bedragna, lurade, blåsta och underhållna. Hela reklambranschen är ett enda stort sagoberättande. IKEA berättar en saga. Marknaden är ett rollspel. Investerare är spelare. Hela framtiden ligger i spelarnas händer.

En av tillskyndarna till detta - den moderata finansministern - låtsas nu som om också han är förvånad. Det är verkligen underhållning på hög nivå!

Verkligheten? Den försvann någon gång när ekonomi reducerades till att fortast möjligt konvertera naturresurser till avfall - och reducera människor till konsumenter. Ju fortare det gick, ju snabbare omsättning. Och det är omsättningen, inte värdet, som räknas i den exponentiella penningekonomins tidevarv.Grävande journalistik som underhållning
En del blir upprörda på Uppdrag granskning för att de har mage att putta lite på den moralgloria som Ingvar Kamprad monterat upp över sitt huvud, som om det inte räckt med den alldeles vanliga gloria han haft rätt till efter ett på många sätt makalöst livsverk.

Själv blir jag inte alls upprörd på Uppdrag gransknings avslöjanden, bara ledsen över att man envisas med sitt upplägg att låta undersökande journalistik underkasta sig underhållningens form - med retorik, klippningar, dramaturgi, intervjuteknik, kameravinklar och musik som om man berättade en saga. 

Men visst ja, det är ju det vi vill ha: underhållning och sagor.

Hur som helst: det är som om redaktionen för programmet inte känner tillräcklig tillit till de fakta man presenterar, man måste spela upp dem i dramaturgins och underhållningens form för att fängsla tittaren. Uppläggen för Uppdrag granskning bygger inte på att vi skall tänka själva, att vi ska anstränga oss, utan att vi skall bli indignerade och förmås att tänka precis som redaktionen vill. Det är ett svaghetstecken, och jag blir alltid illa berörd när medier arbetar utifrån det konceptet. Jag undrar varför de inte vill att jag ska tänka själv, varför hela deras utrop är: Lita på oss! Det är på något sätt ovärdigt hårt arbetande journalister att sänka sig så lågt.


Ingvar Kamprad och pandan...
Låt mig också berätta om när Ingvar Kamprad och andra företagsledare, för ett antal år sedan, skulle motta miljöintyg efter att ha gått en grundläggande miljöutbildning hos Det Naturliga Steget. Fest och gamman. Och jag var en av de inbjudna - man lockade med underhållning och mingel med Annefrid Lyngstad.

Hur som helst: När Ingvar Kamprad skulle tacka för utbildning och sitt fina miljöintyg så talade han om sådant han lärt sig om naturens systemvillkor men kom snart in på IKEA:s behov av trävaror. Inte minst från Asien. Han kom in på konflikten mellan skyddade skogar och folkens behov av möbler. Och så påpekade han att djurarter utrotats i alla tider, det var ju ingenting möbelindustrin introducerat.

Nu började skaran med åhörare ana att något skulle gå snett, och företrädare för Naturliga Steget började titta ner, med allt mer röda kinder. Till slut hade den gode Ingvar blivit så upprörd över miljömuppar att han berättade att det finns en "miljöorganisation som till och med har en symbol föreställande djur som har försökt bli utplånade i decennier".

Med mild hand avtackades han så fort det gick. Och en företrädare för Det Naturliga Steget viskade i mitt öra att det var en jävla tur att man misslyckats att få dit någon från media. Nu verkar det som om pandan slagit tillbaka. I både Älmhult och Lichtenstein.


21 kommentarer:

 1. Och vi tidens slut skola människorna stå rådvilla.
  Vid de tiden skola tre vise män stå upp, Birger, Eric och Roland.
  De skola vädja till människornas undermedvetna så att de embryon som finns hos var och en vågar slå rot och växa till sig.
  Jag tänker mig en dimension över det vardagliga, som likväl omfattar det vardagliga.
  Detta skulle kunna bli väldigt långt.
  Vår civilisation är ett odjur, i dess sämsta bemärkelse!
  Jag ska ta ett exempel från en Kultur, i en bättre bemärkelse.

  Wankan Tanka var den övergripande ande som fritt vandrade över Indianernas floder sjöar berg och dalar.
  I dag behöver vår planet ett övergripande förnuft, under vars vingar, kulturer på jordens villkor kan uppstå!

  Hjälp mig att ge liv åt Klotförståndet och åt Kapten Konkurs och striden dem emellan!

  Var är Scheikspere!
  (råtta stavfelen)

  SvaraRadera
 2. Bra, att Pandan slog tillbaka.

  Det gjorde Uppdrag granskning också, igår, när man presenterade mer att fundera över, särskilt för dem som i förra veckan visade sitt förakt mot granskningen av IKEA.

  Programmakarna "målar" medelst kameravinklar, musik etc., detta för att samtidigt skapa underhållning.

  SVT kunde ju ha satt ut bilden på pandan också...

  SvaraRadera
 3. Klockren analys!

  SvaraRadera
 4. Vad är den yttersta anledningen till förstörandet av naturen?
  Jo att det är många människor som kräver hög standard.
  Det rätta men också svåraste är att bromsa upp befolkningstillväxten.
  Men om detta vågar ingen politiker säga.

  SvaraRadera
 5. Endast idioter göre sig besvär i denna värld!

  Om jag använder ord som, Kapten Konkurs och Klotförstånd och förväntar mig intelligenta reaktioner på detta, så är det ju begripligt att jag inte får dom svar som önskas!!
  För många år sedan så dök följande upp i min Fantasi:
  "Ett skymningstillstånd närmar sig Jorden."
  Vi har ett skymningsklimat i USA och en skymningsregering i Sverige.
  Jag ser att vårt Klot håller på att gå åt helvete, men jag kommer att göra vad JAG kan, för att så icke ska ske!

  SvaraRadera
 6. Att bedyra sin kärlek till fosterlandet samtidigt som man undandrar just det landet stora skattintäkter är ingen konst för en modern företagsledare.

  For IKEA är "det svenska" blott och bart ett säljargument.

  SvaraRadera
 7. Det är helt rätt att Kamprad spelar på den spelplan som vi alla varit med att skapa tillsammans! Moral, etik och annat snyggt är bara retorik i en ekonomisk värld där det gäller att rädda så mycket pengar man kan åt sig själv. Det är ju det budskapet som politiken gett! Varför nu moralisera? Kapitalismen ser ut så här, den har också gett oss mycket gott. T ex möbler som vi har råd att köpa, glädjen att vandra på IKEA:s varuhus och avsluta med en korv och mos för en tia. Det är så vi vill ha det, annars hade vi inte fått det.

  SvaraRadera
 8. Citat från blogginlägget:

  "Hur som helst: det är som om redaktionen för programmet inte känner tillräcklig tillit till de fakta man presenterar, man måste spela upp dem i dramaturgins och underhållningens form för att fängsla tittaren. Uppläggen för Uppdrag granskning bygger inte på att vi skall tänka själva, att vi ska anstränga oss, utan att vi skall bli indignerade och förmås att tänka precis som redaktionen vill. Det är ett svaghetstecken, och jag blir alltid illa berörd när medier arbetar utifrån det konceptet. Jag undrar varför de inte vill att jag ska tänka själv, varför hela deras utrop är: Lita på oss! Det är på något sätt ovärdigt hårt arbetande journalister att sänka sig så lågt."

  SvaraRadera
 9. Äsch, han har inte gjort något som inte inte någon annan skulle ha gjort. Inte olagligt, inte fuskigt så varför denna upprördhet? Skulle det vara så omoraliskt att just Kamprad håller på med avancerad skatteplanering? Vårt skattesystem inbjuder till det! Borgs utspel igår var skrattretande, sedan när vill människan av moraliska och fosterländska skäl betala in flera miljarder i skatt bara för att man "är svensk"? Nä, Uppdrag granskning skulle gräva på andra ställen när det gäller IKEA! Tillverkning, slit och släng konceptet och att de underblåser shopping som terapi och en grundläggande rättighet. Men då skulle väl Guden Tillväxt gå i taket och explodera!

  SvaraRadera
 10. Kamprads uttalande om utrotningshotade djur är ju lite lustigt. Finns det någon källa på det? Gjordes någon ljudupptagning?

  SvaraRadera
 11. Sven: Det finns nog ingen ljudupptagning på det. Källan är i detta fall jag eftersom jag var närvarande. Har för övrigt skrivit om det tidigare, för bortåt tio år sedan när det begav sig...

  SvaraRadera
 12. Det verkade ju INTE vara särskilt många som var förvånade över Kamprad. Däremot är det anmärkningsvärt att man bara därför inte skulle granska honom. Granska gör man inte för att andra sedan ska kunna ha en von oben-inställning och säga att de som inte hade fattat hur det ligger till redan före granskningen är idioter - vilket verkade vara fallet efter sändingen i diverse debatter. Snarare granskar man väl av motsatta, nämligen demokratiska, skäl. Vissa saker är kända men behöver namnges och beläggas för att det ska kunna finnas en schysst diskussion (och möjlighet till förändring) snarare än spekulationer (och uppgivenhet).

  Annelie

  SvaraRadera
 13. Nog var det många som var förvånade över Kamprad, det är välan därför det blivit så mycket debatt.

  Men jag tror att "dramaturgin" är väldigt bra om vill få människor att stanna kvar och se hela programmet. Visserligen blir det underhållning men det är nog nödvändigt.

  SvaraRadera
 14. Jag blev inte alls förvånad. Men ännu en gång lite besviken. Det hade dock varit mer förvånande om Kamprad varit "en lojal och ärlig" företagsledare, en som glatt betalat sina skatter osv. Historien har ju redan visat oss hur internationella företagsledare (och andra makthavare) blir allt mer giriga ju mer pengar de tjänar. Man kan ju undra vad karln tänker göra med så otroligt mycket pengar? Hjälpa fattiga? Hjälpa mänskligheten? Eller...?

  SvaraRadera
 15. Det är väl den här småborgerliga uppfattningen att man inte ska granska en person som dragit in så mycket till svenska statskassan som stör mej mest.

  SvaraRadera
 16. Kamprads affärsidé påminner i någon mån om Marit Paulsens. Den där rejäla vanliga svensken, vars ärlighet är som ett fast handslag, dvs något att lita på.

  SvaraRadera
 17. Ajaj, man får bara akta sig så att man inte blir cynisk!

  Visst är det dåligt att folk slipper undan skatt och gör andra dåligheter, men att "änglar går under" är kanske att ha en lite väl mörk syn på tillvaron..

  "Människan är en aktiv och skapande varelse som vill och kan ta ansvar", glöm ej!

  SvaraRadera
 18. William Shakespeare
  "är" en aktiv och skapande varelse som vill och kan ta ansvar", glöm ej!

  SvaraRadera
 19. "Människan är en aktiv och skapande varelse som vill och kan ta ansvar": en fin utopi i partiprogrammet. I verkligheten är ju människan en smula mer komplicerad än så. Visst är det väl t ex märkligt att den villiga och kunniga och ansvarsfulla människan inte genast upphör med den ansvarslösa miljöförstöringen?

  SvaraRadera
 20. Jag har länge använt Kamprad som exempel på hur det ekonomisk system vi har fungerar och hur våra nationalidoler utnyttjar systemet. Det är alltid lika intressant att se folks reaktioner när man tar upp detta - väldigt många blir oerhört indignerade. På mig! Jag har länge betraktat honom som den störste skattesmitaren i Sverige.

  SvaraRadera
 21. Ja indignationen känner inga gränser för den som klankar på nationalidoler, som Jämten påpekar. Jag brukar nämna IKEA som exempel på varför Israels brott mot folkrätten är möjliga (när det gäller ockupationen av Palestina). Brotten upprätthålls av ekonomiska relationer som egentligen är hur enkla som helst att bryta genom var och ens enkla bojkott av t.ex. IKEAs varor, tills dess att Kamprad slutar investera i ett förtryckarsystem.

  Ingen har makt att förtrycka om inte andra samarbetar.
  Annelie

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.