fredag 4 februari 2011

Hade de rödgröna vunnit om Mona, Maria eller Lars hade haft glasögon?

Samtal i biblioteket.
Frågan är ställd i följande program. Och är det i själva verket så att det är glasögon som räddat oss från politiska beslut som gjort att planeten redan gått under? Du kan se programmet live imorgon lördag klockan 09.00 då det går i en extrasändning i Kunskapskanalen.

Märkliga frågor kan man tycka. Hur hade vetenskapen utvecklats utan glasögon? Och visste du att man förr trodde att ögonen sände ut synstrålar som kunde förgöra fiender? Och, vad värre för mig, Aristoteles (en av mina idoler...) trodde att synstrålarna gjorde små, små märken i metall. Och det var inte så länge sedan man trodde att synkraften tömdes bort med åren, och att det var därför man började se sämre.

Kommer vår syn att förändras i takt med att vi inte längre ser horisonter i vår vardag? Och varför var läkarvetenskapen så negativ till glasögon?

Och hur är det nu: varenda optiker jag sett i världen har glasögon - beror det på att man blir optiker om man ser dåligt, eller på att man börjar se dåligt om man blir optiker. Denna högst relevanta fråga får också ett svar. Jag intervjuar Ingmar Lundqvist som skrivit boken Det löstagbara sinnet.

8 kommentarer:

 1. Hej Birger!

  För sisådär tjugo år sedan så skaffade jag glasögon.
  Efter att ha läst DIN blogg och Dr:
  ERICs i några år så behöver jag inte glasögon längre!
  Mitt ena öga är nu anpassat till att se syner på 30 CMs avstånd, medan det andra gläds åt ekorren som tycker att det är skojigt att springa, fram och tillbaka på elledningen som löper mellan två telefonstolpar! Hur var frågan?

  SvaraRadera
 2. Ja, så var det! För Sveriges framtid måste detta slås fast, så att sossarna tror att skaffar de bara en partiledare med glasögon så är saken biff. Detta är nästan i klass med s-studenter som på valnatten skyllde valnederlaget på enskilda journalister på DN, läs H. Brors.

  SvaraRadera
 3. Ett litet tips till bloggen: Att komplettera "Mest lästa inlägg" med "Mest kommenterade inlägg".

  SvaraRadera
 4. Ang dagens Nyhetspanel: vilken pinsamt naiv blå nykomling i panelen! Skulle utbildningskvalitet med automatik vara en stark drivkraft hos den som bedriver privata utbildningsalternativ?? God dag yxskaft. Som fd utbildningschef inom privat sektor kan jag upplysa Roland M om att alternativt till att brinna för utbildningsfrågor kan processen gå till som så att en hungrig aktör inventerar var staten erbjuder mest kapital (inom t ex offentlig upphandling) och därefter beslutar man sig för inom vilken verksamhet man ska verka (dvs där det finns mest kulor att hämta). Drivkraften är alltså vinsten - typ av verksamhet kan vara totalt ointressant.

  SvaraRadera
 5. Sverige är väl det enda land som använder ordet "glasögon". Det handlar ju inte om någon protes.

  SvaraRadera
 6. Aristoteles och Wägner - hur går det ihop? A brukar kallas en av de viktigaste antifeministerna.

  SvaraRadera
 7. Aristoteles och Wägner, nja, det går väl inte ihop på alla sätt,men det är några år emellan dem så det må vara förlåtet. Men, säga vad man vill, han var en intressant figur om man får tro berättelserna.

  Anonym 10:37 - Har fundera på det, och ska också göra det när 90 mer än hälften av kommentarerna görs av människor som vågar stå för sina åsikter genom att tal om vilka de är. Anonyma kommentarer är egentligen ganska ointressanta, samma anonyma person kan ju ligga bakom ett helt hav av kommentarer.

  SvaraRadera
 8. Roligt att höra!
  Jag tror på en spänstig dialog, där Klotförståndet blir EN verksam ingrediens i KAMPEN när Jorden ska Rekonstrueras innan den går under!

  MVVH / Roland Lidén

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.