tisdag 15 februari 2011

Företagsfest: skjut dig några utplacerade änder...

And-jägare?
Det föds upp tiotusentals gräsänder - bara i Sörmland handlar det om 40 000! - för att tillgodose jägares och företagsfestares lust för att skjuta ihjäl dem, vanligen med hagelbössor. Är det fest så är det. Och här behöver man liksom inte jaga, man går bara ut och brassar på. Vilket väl kan ske mer i fyllan och villan än om man är ute på riktig jakt.

Carl Wachtmeister, ägare av Christineholms gård utanför Nyköping, vill inte meddela världen rakt ut vad det kostar att brassa på.  "Det är en förhandlingsfråga", meddelas i dagens lokala blad. De änder som överlever slakten, förlåt jakten, som de modiga jägarna ägnar sig åt kan likt förbaskat få problem. De är vana att bli utfordrade och har svårt att klara sig som en naturligt uppvuxen and.

- Vi fick ett samtal från en förtvivlad mjölkbonde, berättar en länsveterinär. Bonden hade hela ladugården full med gräsänder som sökte föda.

Ägg köps från alla möjliga håll, bland annat från Frankrike, kläcks i Sverige och och placeras ut på lagom skjutavstånd. Kanske också på lagom vingelavstånd från frukostbordet? Man behöver inte sikta så bra, eftersom hagelsvärmen sprider sig. Och när det gäller hagel så brassar man på för att få så kallad  knall-och-fall-verkan hos djuret.

Man kan stillsamt fråga sig: vad är nöjet i detta? Det är ju inte ens jakt, det är bara en löjlig slakt. Och tydligen finns det fler än nyrika stureplansglin som ägnar sig åt detta djupt patetiska sätt att roa sig.

19 kommentarer:

 1. Jesper Jäderkvisttis feb. 15, 10:00:00 fm

  Mäktiga män med makt gillar slakt.

  SvaraRadera
 2. Enligt SVD vill jägarnas riksförbund omedelbart inleda massjakt på räv angående dvärgbandmaskens intåg i den svenska faunan. Hade det inte varit bättre att stanna upp och fundera lite på varför dvärgbandmasken har etablerat sig här? Men det är klart, då hade dom kommit på att det inte är räven i sig som är problemet. Och det går tyvärr inte att bekämpa dvärgbandmask ens med småhagel så det är ganska ointressant för jägarnas riksförbund.
  Men inget ont utan att det har något gott med sig. Änderna i Sörmland kanske får leva ett par månader till när jägarna är ute på rävjakt.

  SvaraRadera
 3. Birger, medan du rör dig i Guds tassemarker, kolla
  gärna www.vildasnan.se

  Gt

  SvaraRadera
 4. Inte undra på att fina maner och statussymboler är så hysteriskt viktigt i denna överklass när den behöver skyla över en så fruktansvärt låg moral.

  Är det någon som vill frita gräsänder så är jag på.

  Annelie

  SvaraRadera
 5. Här är en läsvärd artikel om hur problemet ser ut i USA. Bland annat berättar den om hur en grupp jägare i Montana tröttnade och lyckades förbjuda "jakten" med hjälp av en folkomröstning:

  "Real Hunters Don't Shoot Pets"

  http://www.audubonmagazine.org/incite/incite1011.html

  SvaraRadera
 6. Och här här en fenomenal recension

  http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/hur-blir-hamstern-hallbar

  Och vem var det som sa att MP: s partiprogram måste göras om? Det är ju fullträff på varje rad! Det är bara ut i samhället och gör nytta nu, kära partister och sluta vrida oss i krumbukter över hur vi ska breddas och linda in vår politik för att passa en ängslig sosseväljarskara. Rakt ut i hetluften utan att skämmas bara, marsch!

  SvaraRadera
 7. Max - tack för länken!
  Paddington: Ja, du, synd att inte miljöpartisterna som leder partiet fattar det!
  Annelie: Vi ses vid lämpligt slott!
  Gt: Jag trodde att du ansåg att man alltid rörde sig i Guds tassemarker...:-)

  SvaraRadera
 8. Max,
  härmed utropar jag alla Sveriges rävar till mina "pets"!

  SvaraRadera
 9. Max,
  härmed utropar jag alla Sveriges rävar till mina "pets"!

  SvaraRadera
 10. Ursakta - för het på avtryckaren!

  SvaraRadera
 11. Dvärgbandmasken har kommit till Sverige eftersom vi inte längre kräver att alla djur som förs in till Sverige avmaskas. Vi måste självklart omgående ändra på den saken.

  Vi behöver sen knappast utrota alla rävar i riket för att få bort smittan, det räcker bra att likvidera alla som finns i de smittade områdena.

  Men även om vi skulle behöva utrota alla rävar i riket behöver det inte bli så dyrt: det finns ungefär 150.000 rävar i Sverige, och med skottpeng på 1000 kronor per räv blir det ynka 150 miljoner, vilket ärligt talat är växelpengar.

  Vi kan ju alltid återplantera räv i riket när stammen renats från dvärgbandmask.

  /Starvid

  SvaraRadera
 12. Nu är detta med rävbandmasken en tragedi för svenskt naturliv. Och att utrota räven - kanon, då hjälper man istället sorkstammen att försöka sig ännu mer och sorken inte bara bär rävbandmasken (fast man är inte säker på om svensk sork gör det, vilket jag tror kommer att visa sig att den gör) utan den är en hejare på att hjälpa fästingar att överleva och föröka upp sig, liksom rådjuren gör och även dessa har massförökats sedan räven decimerats av skabben.

  Fler sorkar = fler fästingar, fler fästingar = fler som drabbas av borrelia och TBE, båda sjukdomar som inte är att leka med.
  Mellan 5-10.000 personer om året drabbas av borrelia och c:a 200 av TBE.

  Mer räv vore bra för att decimera sorkantalet och därmed fästingarna - men nu också för att föröka rävbandmasken. Så här sitter vi nu i ett moment 22.

  Skriver lite om detta här, samt om Birgers tema för dagen, finansvalparnas lek med gevär framför tama fåglar.

  SvaraRadera
 13. Mer räv innebär dock att färre rådjurskid överlever till vuxen ålder. Det är mycket olyckligt.

  /Starvid

  SvaraRadera
 14. Räven har för övrigt åthämtat sig, och det finns nu lika många rävar som innan skabben slog till.

  /Starvid

  SvaraRadera
 15. Birger.

  Ja, alla rör sig i Guds tassemarker, men är det säkert att alla är medvetna om det? :-)

  Gt

  SvaraRadera
 16. Det är farligt att ge sig in och rubba naturens ordning genom att ta bort ett djurslag, bara för människans bekvämlighet.
  Hur har bandmasken kommit hit? Har den följt med någon utlandsresenär?

  SvaraRadera
 17. Bandmasken har kommit hit antingen genom alla utländska gatuhundar naiva människor tar hit från utlandet, eller från djur som tas in i Sverige den legala vägen, eftersom vi på grund av Lissabonfördraget inte längre får kräva att de ska avmaskas först.

  /Starvid

  SvaraRadera
 18. Ja visst är det moment 22. Men det är människan expert på att se till så hon hamnar där. Man måste tydligen ha hjärna för att klara av att hamna där.

  Jag är helt övertygad om att det är en/flera turister som varit här i Sverige som fört med sig dvärgbandmaskis.

  Storskal(l)ighet är inte bra, har aldrig varit bra, kommer aldrig att bli bra.

  Människor & EU är kvitton på det.

  / Realist

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.