söndag 20 juni 2010

Livet uppstod i Ockelbo

Hörde en dryg stockholmsjournalist yttra att "Ockelbo upptäcktes" när Victoria träffade Daniel. Ungefär som när vita män "upptäckte Amerika".

Det medierna inte vet är att livet uppstod i Ockelbo...

För så är det. Livet uppstod i Ockelbo. Om man utgår från att jorden bildades då tåget lämnade Stockholm och ”just nu” är den tidpunkt då tåget når fram till Boden.


Stockholm-Boden är en resa på 110 mil. Den tar 4,5 miljarder år. De första milen är kaotiska. Vi åker genom rök och gråa konturer. Molekyler och atomer svävar i total oordning. Mil läggs efter mil, atomer och molekyler ordnas, lagras i jordskorpan och ett landskap framträder. Men det är först när vi når Jörn, efter 97 mil på vår 110 mil långa resa, som vi ser de första fiskarna och primitiva landväxterna. Det känns nästan som om tåget är framme för oss som varit med hela resan.

Strax söder om Älvsbyn, efter 106 mils färd, upptäcker vi de första kräldjuren. Efter ytterligare någon mil, när vi nått strax norr om Älvsbyn, är det dags för de första fåglarna. När det är mindre än 2,5 mil kvar ser vi skymten av något som nog är förfäder till däggdjuren. Vi är i Slyträsk.

Den sista milen är spännande. Det händer så mycket utanför fönstret. När 3 km är kvar skymtar de första människoliknande varelserna. Lutar vi oss ut genom fönstret ser vi redan stationshuset i Boden. Tåget har börjat bromsa, det gnäller och rister. Det är 250 meter kvar till ändstationen. Och då, först då, ser vi att de människoliknande varelserna börjar bli sociala. Sekunderna därefter, det är bara 2,5 decimeter kvar av den långa färden, ser vi vikingar utanför fönstret. Orm, Tostes son, hugger glad i hågen av huvudet av en man i österled.

Ögonblicket senare ser vi hur industrialismen tar fart. Ångmaskinen introduceras. Klockan börjar bli en dominerande del av människans vardag. Nu är det bara fem centimeter kvar innan tåget skall stå blick stilla. Hantverkaren förvandlas till arbetare. Användningen av fossila bränslen tar fart. Kolatomer, som det tagit årmiljoner att lagra i jordskorpan, släpps fria i våldsam takt. Det känns som att ta snabba steg tillbaka i utvecklingen, tillbaka mot en miljö som fanns innan livet uppstod.

När det återstår mindre än 1 cm av resan föds jag. Göran Persson också, förresten. När 6 mm är kvar delas nobelpris ut för upptäckten av DNA. Nu tar vi över evolutionen, kan man läsa i tidningarna. Vi är på väg att slutligen lägga inte bara jorden, utan också själva livet, under oss. Vi inbillar oss att vi sitter inne med sanningar. Trots att det bara är kunskaper. Som från det ena ögonblicket till det andra visar sig vara bristfälliga, eller alltför ofta felaktiga.

En lång färd. Som man bör ha i minnet. Om man vill tänka längre än näsan räcker. Men det vill man sällan. Absolut inte i en valrörelse. Här talas mest om de där vanliga småttigheterna. Istället för om hur vi ska kunna fortsätta den långa resan från Ockelbo utan att sabba hela planeten.

17 kommentarer:

 1. Hej, Det här perspektivet behöver man bli påmind lite var dag. Fyndig variant med Stockholm - Boden. Eric

  SvaraRadera
 2. Du och Göran Persson har sällskap av Carl Bildt, eller hur?

  SvaraRadera
 3. Eftersom ett skymningstillstånd har drabbat Jorden och att det är Kapten Konkurs som sedan länge styrt vår planet, så är det inte så svårt att förstå att den Integration som har förevarit har varit på galenskapens villkor.
  Jag kan inte ha svar på alla frågor.
  Försök själv!

  SvaraRadera
 4. Glittrande Kvinna?

  Jag har simmat runt i min sjö i många år och det berättade jag på ett möte i min förening.
  Jag talade om att jag simmade längre och längre för var dag som gick, jag vilade på olika öar och efter ett par veckor så orkade jag simma runt alla öar, eller i stort sett runt hela sjön. Men när jag hade hållit till på den sida av sjön som vette mot byn så hade jag ett två mm tjockt lager av avföring på mig när jag steg upp ur vattnet. Vår professor sa att det var normalt, det var bitumen, en ung kvinna sa, att det är lite äckligt, men att det får man ju stå ut med. Nyss lämnade jag ett brev till vår professor där jag föreslår att Vi tillsammans ska undersöka, tillståndet i vår sjö!

  SvaraRadera
 5. Jag hade faktiskt förväntat mig en återpublicering av detta inlägg.
  Nu kom den.
  ;)

  SvaraRadera
 6. 11:38 - jo, det är riktigt, Bildt också. Det var en svår årgång...

  Monica - det har sina sidor med vakna bloggläsare... Dock framgår inte förhistorien denna gång...

  SvaraRadera
 7. Tänk om politik hade handlat om vår lilla stund på den här resan. Den korta och förgängliga stund vi lever på jorden.
  Men därom är vi överens, majoriteten av politikerna och vi som valt dem, att vårt korta existens är vigd åt att skövla planeten och konkurrera ut varandra. Istället för att påverka riktningen i våra liv har vi fått ynnesten att välja telefonbolag, pensionsförsäkring och till vilket externt köpcentrum vi ska åka och handla på.
  Inte undra på att väldigt många känner sig åksjuka och att vissa till och med väljer att hoppa av i farten.
  Och för mina barn och deras efterkommande fortsätter resan. Det är dom som ska hantera konsekvenserna av kärnavfall, genmanipulation, kemikalier och klimatförändringar.

  SvaraRadera
 8. Ju fler vi blir desto mindre till var och en, och desto större miljöpåverkan. För att överleva borde vi alltså även bromsa upp befolkningsexplosionen, vilket är kontroversiellt att framföra.

  SvaraRadera
 9. Hittade en hemsida som heter www,levabilligt.se
  Denna rekommenderas för en titt i den mån så inte redan skett.
  Finns även några funderingar om lägre konsumtion med åtföljande kortare arbetstid. Samt varför låna och betala ränta när vi kan köpa kontant. Tänkvärt.

  SvaraRadera
 10. Okej. Det här är sista gången jag gnäller över det här. Mina kommentarer på det förra och förrförra inlägget är egentligen det jag har att säga i ämnet. Men hörde på ekot tidigare, och vad är huvudämnet dagen efter bröllopet som medierna de senaste veckorna haussat till långt över bristningsgränsen? Jo "Att tillfället att föra ut Sverigebilden" gick förlorad i vissa delar av världen...:

  "– Det är beklagligt om nyhetsbevakningen inte kunde genomföras fullt ut, Vilka konsekvenser det fått är svårt att överblicka från vår horisont, säger Anders Jörle, som är presschef vid utrikesdepartementet.

  Med tanke på alla resurser som lagts ner, vad betyder det för Sverigebilden?

  – Bröllopet är ett tillfälle att föra ut Sverigebilden och det är klart att det är tråkigt om det har hänt något som gjort att det inte varit möjligt."

  Vadå för bild? En enhetlig bild av det enhetliga homogena Sverige som ler och viftar med flaggor?

  Eller att Sverige fått sin bästa representant för kampen mot patriarkal hederskultur sedan Fadime Sahindal i en Victoria som trotsar gynnsamma familjeband och gifter sig av kärlek?

  Nej, en tänkt idealtyp. En genomkommersialiserad Sverigebild som varumärkeskonsulter satt ihop ovanför våra huvuden och som har väldigt lite att göra med Sverige och vi som råkar vara födda på det geografiska området som kallas så. Men som ska locka människor dit för att konsumera en massa junk som tillverkats i deras egna länder. Verkligen tråkigt att det blev ett sånt misslyckande för PR-staben...

  Men Daniel och Victoria verkar faktiskt glada ändå om "nu detta får vara detta och intet mer".

  "Vilka konsekvenser det fått från vår horisont går inte att överblicka" Nej, det är inte oljeläckan i mexikanska golfen eller riksdagsvalet 2006 som kommenteras. Det är att en del utomeuropeiska människor, som t.ex. asiater som nog har sett tillräckligt av Sverigebilden från insidan av våra utlokaliserade svenska fabriker, har gått miste om vårt skådespel...

  Jag är så äcklad att det nu får vara over and out på svenska nyheter ett bra tag framöver.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3796862

  SvaraRadera
 11. Tack för reprisering av denna fina text, Birger.

  Hysteriskt roligt om centern av Berglins:

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/06/juni-20-2010-centerpartiet-bittrare.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AlliansfrittSverige+%28Alliansfritt+Sverige%29

  SvaraRadera
 12. Anso: Visst är det helt i linje med det cyniska som präglar monarkin idag; Victoria är reducerad till ett jättefint varumärke. Men, som sagt, vad ville man ge för Sverigebild?

  Olle: tack för den!

  SvaraRadera
 13. Helt rätt: för väsentligheterna till valagendan.

  Tänk vad kul om ni skulle få med SCHlingman till Almedalen... Som motdebattör om inte annat... snälla - säg att ni försöker!

  SvaraRadera
 14. Ursäkta en fråga av annan art än dagens tema:

  Birger, varför ska vi stoppa just Centern den 19 september?

  Bör inte alla kärnkraftspartier stoppas den dagen?

  Gt

  SvaraRadera
 15. Gt - jag är inte Birger, men personligen tycker jag att man verkligen ska strimla Centern i bitar. De går fortfarande ut och säger att det är kärnkraftsmotståndare - som är för kärnkraft. Framför allt var deras deltagande i alliansen en garant för att kärnkraftsfrågan INTE skulle röras. Så var vallöftena. Så var regeringsförklaringen.

  I sin retorik är de en av de största greenwasharna - inte bara i kärnkraften utan i stort sett i alla frågor de behandlat under mandatperioden. De VILL tala till sina gamla, gröna röster på landsbygden i den retoriken. Men skiter i dem när det är dags att trycka på knappar. Alltså därför.

  Gå in och lyssna på kärnkraftsdebatten från i torsdags på riksdagens hemsida så förstår du nog vad jag menar.

  Men visst kan man straffa kristdemokraterna också. Men det är nog tydligt för alla som röstat på dem av "kristna" orsaker att några sådana anspråk inte görs längre. Varken solidariska eller omsorg om skapelsen eller den tidigare så omhuldade "förvaltningstanken" tas det hänsyn till längre. Så de straffar nog ut sig själva med sin mesiga miljöpolitik och sina privatbarnsjukhus och dyrare apotek och massförsäljning av läkemedel på bensinmackar - som förgiftar än mer i Centralasiens flodsystem. etc

  De andra är ju kända kärnkraftsanhängare. Men de ska så klart stoppas med alla medel de med!

  SvaraRadera
 16. Anso, dina inlägg de senaste dagarna har varit jättebra. Sjukt (!) bra.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.