söndag 14 mars 2010

Hallå, Lewi Petrus - dom har kapat ditt parti!

Kristdemokraterna, marknadsfundisarna, har hamnat under spärren. Men kristdemokraterna, eller KDS som de hette från början, har faktiskt varit ett radikalt parti som utmanat sossarna från vänster!

Kommer ni ihåg Lewi Petrus? Det var han som skapade det som nu Göran Hägglund, Mats Odell & Co kapat. Det första partiprogram som togs fram i Petrus parti var radikalt! Han skulle aldrig svassat med i Alliansen.

Lewi Petrus var en vänsterman när det gällde ekonomisk politik. Hela basen av hans rörelse bestod av fattig underklass, ofta från rena rama trasproletariatet. Så i partiets ungdom krävde man flera statliga banker för att hålla borta månglarna, mer rättfärdig fördelningspolitik - ta från de rika och ge till de fattiga, var kristdemokraternas budskap! Nu är man ett bihang i Alliansen, ett litet onödigt parti utan synlig och hörbar själ. Under spärren, och det är synnerligen osäkert om man får något stöd från högre makter, hur man än ber...

Om det sistnämnda handlar dagens musikaliska kommentar:
PS!
På SvD:s ledarsida föreslår man att KD skall satsa mer på rättvisa för att ta sig över spärren. Men inte den rättvisa som bygger på rättfärdighet, utan den rättvisa som bygger på att den som tjänar mycket skall få behålla mer. Lewi, var är du? Förresten kunde mer än 15% inte ange vilket parti de skulle rösta på... tja, det är väl så när man inte röster något, utan röstar mot något annat. Norge kan förresten vara nöjt med att Mats Odell är svensk och inte norrman - hade Odell fått råda hade den norska oljan inte varit statligt ägd.

26 kommentarer:

 1. Är det sant? När ändrades kd:s politik?

  SvaraRadera
 2. Lysande folkupplysning och gammal god musikalisk retorik. Här byggs det upp något stort inför valet!

  SvaraRadera
 3. Vågar ni er på sånger med politisk udd mot något rödgrönt? Eller är ni, trots Birgers kritik av rödgröna partier i slutänden okritiska delar av deras varlrörelse?

  SvaraRadera
 4. Den bild du ger av Lewi Pethrus stämmer nog helt med hans egen.
  Det finns dock andra.
  Jag rekommenderar att läsa en bok av Adrian Holmberg. Boken heter "Utstött - minnen från Söders slum och Pethrus´estrader" utgiven på förlaget Bok och Bild 1966.
  Basen i Pethrus´ rörelse var pingstvänner som förväntades ge tionde av sina knappa tillgångar utan rätt att få någon redovisning av vart pengarna tog vägen. Rörelsen svällde med radiostation, bokförlag, tidning, bank. Krav på redovisning kallades för att man var emot guds verk. Påminner starkt om hur oppositionen i Iran behandlas nu.
  Jag tycker inte Lewi Pethrus förtjänar att placeras på piedestal.

  Torsten A

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendasön mars 14, 02:35:00 em

  "utan den rättvisa som bygger på att den som tjänar mycket skall få behålla mer"

  Låter korrekt min öron. Marknaden är rättvis. Du får vad någon annan är villig att betala för det du producerar.

  Jag menar, säg att du fick välja en fördelning som du tycker är rättvis, alla kanske har en lika stor andel eller så kanske några har mer enligt något kriterie som du har satt upp. Kalla denna fördelning D1.

  Vi antar sen att publimagneteten Peter Forsberg skriver under ett kontrakt med ett lag, och enligt kontraktet skall 5 kronor av priset på varje biljett till varje hemmamatch gå till honom. Säsongen startar, och åskådarna flockas till hans lags matcher. De köper sina biljetter och lägger varje gång 5 kronor av biljettpriset i en särskild bössa med Forsbergs namn. De tycker att det är spännande att se honom spela, och att det är värt hela inträdesbiljetten.

  Låt oss anta att fem miljoner personer bevistar hans hemmamatcher under en säsong, och han får alltså 25 miljoner kronor, en mycket större summa än genomsnittsinkomsten och större än någon annans.

  Har han rätt till denna inkomst? Är denna nya fördelning D2 orättvis? I så fall varför? Det är absolut inte fråga om huruvida någon av åskådarna hade rätt till resurserna de hade i D1. Det var ju den fördelning (ditt favoritsystem) som vi (för diskussionens skull) antog var godtagbar.

  Var och en av dessa människor gav frivilligt fem kronor av sina pengar åt Forsberg. De kunde ha använt dem på biobiljetter, chokladkakor, Pokemon-bilder eller exemplar av aftonbladet.

  Men alla, minst fem miljoner av dem, gick med på att ge dem till Forsberg i utbyte mot att se honom spela ishockey. Om D1 var en rättvis fördelning och folk frivilligt förflyttade sig därifrån till D2 och överförde delar av sina andelar som de fick enligt D1 (vad skulle de ha dem till om inte för att göra något med dem?), är då inte också D2 rättvist?

  SvaraRadera
 6. Först. Är du Birger intresserad av att låta den svenskdemokratiske Feminix göra reklam för sin sajt genom lägga in länkar till sig på din sida?
  Om inte, ändra dina inställningar så att du inte översvämmas av Feminix.
  Ger hon sig in på rejäl debatt i st f propagandalänkar för ngt slag nynazism är det en annan sak.

  Sedan. Intressant om Lewi P. Han var nog både-och. En stor frikyrklig ledare med en övertygelse. För en rörelse som till en början byggde på en folklig underklass. Men som utvecklades i konservativ riktning och blev mera av en röst för ett kulturkonservativt etablissemang. Dock inte i den grad som Lewi själv önskade. Och spec demokratisk var han knappast.

  Kd:s berättigande beror på i vilken mån de verkligen värnar om sina traditionellt kristna värderingar, typ halvfundamentalistiskt. Det finns en del väljare för det, om 4% är tveksamt. Men som ett allmänborgerligt, och värdekonservativt stödparti med en nyliberal syn på ekonomi, till moderaterna finns inget berättigande. Egentligen. Då är det varken fågel eller fisk.

  SvaraRadera
 7. Kd är väl mer ett parti för en rik kristen medelklass , kommer nog aldrig att glömma Ella Bohlin som sa att man måste klämma åt dom fattiga eller broder Alf som i polemik med andra politiker för några år sedan deklarerade högt att sverige måste ha ett starkt försvar. Ser väldigt lite kristendom i det. Ser inte heller att man bedriver någon politik så man syns, att det finns ett ökat tryck och många faller igenom samhällets skyddsnätet och kyrkorna försöker hjälpa där staten inte vill hjälpa längre är ett faktum och man kan ju tycka då att det borde engagera kd politikerna starkt...men icke, är väl antagligen ingen viktig fråga för kristna som har det bra och sitter säkert som tycks vara kd:s kärnväljare.

  SvaraRadera
 8. Torsten A beskriver Lewi Petrus andra sida, men faktum kvarstår på det sätt som Schlaug skriver: KDS var ett vänsterparti när det gäller ekonomisk politik, det är bara att läsa deras gamla partiprogram. Det är också så att Petrus pingstörelse var de riktigt fattiga, framför allt kvinnornas, rörelse. "Trasproletariat" skriver Schlaug och det är den bild även P.O Enqvist ger i sin biografi över Petrus. KD idag hade aldrig accepterats av denne gudsman och radikale förkunnare för de utsattas rätt gentemot de rika.
  Markus

  SvaraRadera
 9. 14:35 skriver att ett antal personer gick med på att ge Forsberg 5 kr av biljettavgiften.
  Antagligen var det i så fall ett tyst medgivande, för uppgörelsen var nog inte publicerad?

  SvaraRadera
 10. Anonym 14:00 skriver:
  "Vågar ni er på sånger med politisk udd mot något rödgrönt? Eller är ni, trots Birgers kritik av rödgröna partier i slutänden okritiska delar av deras varlrörelse?"

  Varför skulle jag göra det, när jag vill att de rödgröna ska besegra en förkastlig regering?

  Har inte de borgerliga någon som vill - ideellt - skriva sånger mot de rödgröna?

  I så fall är jag inte förvånad.
  Alliansen inledde sin mandatperiod med att utse en kulturminister som var ett hån mot varje skapande människa.
  Kan inte Stegö Chilò sjunga?

  Sedan fortsatte regeringen med att införa en kulturpolitik som satsar stenhårt på finkultur.
  Kanske finns någon operasångare eller Dramatenskådis som kan kvittra åt dem...

  Nu ska regeringen ändra på tidningsstödet i ett försök att kväva den fria samhällsdebatten - detta i ett land där den borgerliga mediedominansen är stor.
  Berlusconi skulle vara stolt över dem!

  Du får väl gå ut på den heliga marknaden och leja in någon som skriver borgerliga sånger åt dig...

  P.S. En av mina sånger på Youtube - "Polska från Ullared" - är inte riktad mot regeringen.
  P.P.S. Om de rödgröna får makten får jag kanske inspiration till en sång mot deras politik. Häromdagen poppade det upp en sång som slår mot alla politiker som ängsligt sneglar mot de väljare som svävar i mitten. Vi får väl se om den blommar ut!

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendasön mars 14, 05:50:00 em

  skriver att ett antal personer gick med på att ge Forsberg 5 kr av biljettavgiften. Antagligen var det i så fall ett tyst medgivande, för uppgörelsen var nog inte publicerad?

  Nej, jag skrev "De köper sina biljetter och lägger varje gång 5 kronor av biljettpriset i en särskild bössa med Forsbergs namn."

  De vet vad de gör, men de upplever att få se Forsberg spela är mer värt än de fem kronor de har.

  SvaraRadera
 12. Varför ska man alltid "ta från dom rika och ge till dom fattiga"? Så säger alltid "vänstern" och även du, tydligen.

  I praktiken innebär det att man bestraffar alla dem som lyckas i samhället. Är det rättvisa?!

  SvaraRadera
 13. Anonym 14:00 - visst är det så att det kan finnas åtskilliga skäl att kritisera de rödgröna, bland utifrån oviljan att driva frågan om sänkt arbetstid och avsaknad av visioner. Jag hävdar att blocken är som att välja mellan pest och kolera. Vet man hur dessa sjukdomar fungerar, så vet man att av pest dör man vanligen, men av kolera kan man klara sig om man får rent vatten och en del medikament. De rödgröna är således som kolera.
  Jag kommer, för första gången i mitt liv, inte att rösta för något parti, jag kommer att rösta emot ett block.

  SvaraRadera
 14. Lars-Erick Forsgren,
  jag "lider" också av automatisk länkning fr Feminix.
  Om du vet hur man tar blockar BARA Feminix länkar är jag tacksam för tips.
  Just nu måste jag manuellt ta bort länkarna varje gång jag publicerar ett nytt inlägg.

  SvaraRadera
 15. Berne! Nej, jag tycker inte att man bestraffar den som lyckats bara därför att den som lyckats, i bemärkelsen tjänar bra med pengar, får hjälpa de som har det sämre ställt. Tvärtom, är det ganska läckert när man tjänar en slant och kan bidra med något som hjälper någon annan till ett värdigare liv. Faktiskt.
  Dessutom: om du funderar över hur det kommer sig att man kan ta steget in i de riktigt rikas värld så kommer du nog underfund med att väldigt många av de förutsättningar som funnits för att ta dessa steg bygger på vad andra människor jobbat med. En resa för mig in till Stockholm, där jag kan tjäna en ganska bra slant på föreläsning eller så, förutsätter en massa saker: på morgonen finns en tidning i brevlådan - någon har kört ut den i arla morgonstund för låg timlön. Vägen är skottad, i kiosken vid järnvägsstationen kan jag få en kopp kaffe för att hålla värmen, i tåget knallar en kvinna runt och kollar biljetter, och någon har städat toaletten på tåget, när jag kommer till Centralstationen i huvudstaden är den städad, jag kan sätta mig på fiket och ta ett glas nypressad jos som någon har gjort och kan sedan sticka till Pressbyrån och köpa ett biljetthäfte till tunnelbanan, jag visar upp biljetten för någon och rulltrappan är städad av någon. T-banetåget är också städat, och det körs av någon och när jag kommer fram finns en tjej i receptionen som hänvisar mig till lokalen för föredraget där en vaktmästare fixat till utrustningen. Allihop har varit måttligt betalda, de flesta har kunnat sköta allt detta utan akademisk examen men alla var förutsättning för att jag skulle ha en bra morgon, en bra resa, ett bra mottagande. Jag tycker det är helt okej att betala hälften av föreläsningsarvodet i skatt, så alla dessa som stått för grundservicen i samhället slipper betala höga avgifter när de skall lämna barn på dagis, besöka sjukhuset och att de får rimlig ersättning även när de är sjuka och utslitna.

  SvaraRadera
 16. Birger 18:26 var bland det bästa, och det säger inte lite! Tack!

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 17. Håller med, det Birger skrev 18:26 fick mig att rysa av insikt. Det är så lite man ser. Men du ser.

  SvaraRadera
 18. Sport är inte Neoliberals starka sida (jag har ännu inte kommit på vad som är hans/hennes starka sida). Säg att Forsberg spelar i en av världens största ishockeyhallar (mycket större än Globen). Då måste han spela närmare 250 matcher per säsong; när spelade denne stackars idrottsinvalid senast 50 matcher på en säsong? =)

  För övrigt har jag inga problem med D2 givet D1; givet D1 är det, för min del, OK med 0 % skatt på arbete. Frågan är hur vi definierar D1 (förutom att fördelningen är rättvis) och hur vi kommer dit.

  SvaraRadera
 19. Birger 18:26! Javisst är det så vi måste se på saken! Så bra redovisat! Allt det osynliga som bara syns när det inte görs! Ett samhälle måste hålla ihop.
  Grrrreenline

  SvaraRadera
 20. 18:26 Underbart!

  LEVE SCHLAUGISMEN!

  SvaraRadera
 21. Birger,
  eftersom ingen plats finns för kommentarer i din "Veckans musikhistoria" serie nödgas jag kommentera här.
  Du jämför Beatles - ofördelaktigt - med Elvis.
  John Lennon slog fast att Beatles var större än Jesus. Hade detta uttalande icke varit Gudi behaglig, hade dess upphovsman säkert drabbats av omedelbar vedergällning - som en blixt från en klar himmel.
  Min slutsats är otvetydig: mopphuvuden hade säkert fått färdas i Guds rosa Cadillac.
  Som samtida drabbad var valet lätt: det var bara att kamma fram Elvisfrisyren, klippa lugg, vända sig till svinryggsflickorna och sjunga "Love Me Do".

  SvaraRadera
 22. Bra text, KD:s bakgrund förtjänar att lyftas fram. Även om det förstås inte kommer att påverka partiet i radikal riktning. Men kanske kan det få några att hoppa av.

  Sen var det förstås ändå en dum idé att starta ett "kristet" parti. Sann kristendom är anarkistisk.
  /Jonas Lundström
  www.jlundstrom.se

  SvaraRadera
 23. Fred, jag erkänner att mitt hår fick en ungefär likadan behandling. Tragiskt, men sant.

  SvaraRadera
 24. Mopparnas hår rönte ett liknande öde något tidigare.

  SvaraRadera
 25. Vi får väl tacka KD för att 3000 läkare underkänner svensk sjukvård och att äldreomsorgen likar mest en fars och har faktiskt liksom vårdköerna tagit död på en hel del människor efter en längre tids väntan och svåra plågor...
  Det kristna budskapet i ett nötskal...Som vi kan begrava efter nästa års val tillsammans med deras ideologi... Då får dom ju i alla fall komma till det fiktiva verklighet som KD hyllar...

  /Sven

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.